پس‌لرزه‌های فیش‌حقوقی شهرداری کرمان؛ کفه موافقان می‌چربد یا مخالفان؟

کرمان - ایرنا - چند ساعت از زمان انتشار فیش‌های حقوقی کارکنان شهرداری کرمان نگذشته بود که واکنش‌ها و حساسیت‌ها نیز شروع شد؛ هم موافقان و هم مخالفان.

شهرداری کرمان در دوره جدید مدیریت شهری وعده داده بود در حوزه شفافیت اقداماتی را اجرایی خواهد کرد لذا انتشار فیش‌های حقوقی همراه با برخی اطلاعات صاحبان این فیش‌ها مثل نوع قرارداد، تعداد فرزند و مسئولیت و نوع کارشان که امکان مقایسه حقوق ها را نیز بدهد به همراه میزان خالص دریافتی سروصداهای بسیاری بلند کرد؛ مخالفان این اقدام البته بیشتر برخی از کارکنان و نیز تعدادی از اعضای شورا بودند موافقان اما تعداشان بسیار بیشتر و وسیع تر در سطح جامعه و شهروندان.

دامنه مخالفت ها و اعتراض ها آنقدر بود که فردای روز انتشار فیش ها شاهد تجمع عده ای حدود ۵۰ نفر از کارکنان شهرداری مقابل ساختمان این نهاد نیز بودیم که تجمع با حضور شهردار کرمان، سعید شَعرباف‌تبریزی در میان معترضان و صحبت با آنان خاتمه یافت اما در واقع پس لرزه های این اقدام همچنان ادامه دارد.

بیشتر مخالفان البته معتقدند در شرایطی که سایر نهادهای اجرایی چنین اقدامی نکرده‌اند این اقدام مناسب نبوده، عده ای هم می گویند انتشار حقوق ها به این شکل درست نبوده است؛ تعدادی از مخالفان می گویند اطلاعات حقوق امری شخصی است و برخی نیز معتقدند با انتشار فیش حقوقی کارکنان و افشای میزان دریافتی آنان، برخی اختلاف های خانوادگی نیز شکل گرفته است.

یکی از اعضای شورا هم پای حقوق های بیشتر برخی شرکت های معدنی در کرمان به وسط کشیده و گفته درصورتی که مثلا حقوق یک معاون شهردار از کارمند جزء آن شرکت ها کمتر است، این اقدام به شکل کنونی مناسب نبوده است.

اما موافقان می گویند در برابر تعداد کارکنان شهرداری یا اختلاف خانوادگی عده‌ای معدود از آنان، حق عمومی شهروندان که بر تحقق شفافیت در شهرداری تاکید دارند اولی‌تر است و زمینه جلب بیشتر اعتماد عمومی و نیز تقویت سرمایه های اجتماعی فراهم می آید.

در این گزارش خبرنگار ایرنا به جزییات بیشتر مربوط به علت های این اقدام شهرداری و نیز مخالفت ها می پردازد.

شهرداری کرمان هفدهم بهمن ماه جاری در اقدامی داوطلبانه حقوق و مزایای کارکنان خود را در سامانه شفافیت در معرض دید عموم مردم قرار داد و استدلال هم این بود که چون شهرداری به عنوان دستگاهی که سهم عمده اعتبارات خود را به طور مستقیم از عوارض مردمی دریافت می کند لذا شفافیت مالی و هزینه کردها کمترین حق و مطالبه مردم است.

انتشار فیش حقوقی کارکنان شهرداری کرمان با برخی اطلاعات دیگر مرتبط با میزان حقوق و دستمزد برای نخستین بار در تاریخ ۱۰۰ ساله این نهاد اعلام و تاکید شده است که این نوع اقدامات در دیگر بخش ها مانند قراردادها و ... نیز ادامه خواهد یافت.

آنگونه که شهردار کرمان اعلام کرده این شهرداری در اجرای فرمایشات مقام معظم رهبری، مطالبات مردمی و همچنین اجرای ماده ۲۹ برنامه ششم توسعه، در گام نخست شفاف سازی خود اقدام به انتشار فیش حقوقی ۲ هزار و ۱۸۰ نفر از کارکنانش کرده و در گام های بعدی پرداخت قراردادها و پروژه ها و دریافتی اعضای شورا و حق جلسات نیز منتشر می شود.

در ابتدا اطلاعات مربوط به نام و نام خانوادگی، نوع قرارداد استخدامی، مدرک تحصیلی، سابقه کاری، تعداد اعضای خانواده، به‌همراه مبلغ فیش حقوقی، ساعات اضافه‌کاری ماهانه و درنهایت مبلغ خالص دریافتی هر کارمند پس از کسر کسورات قانونی در دی‌ماه ۱۴۰۰ در سایت شفافیت شهرداری کرمان بارگذاری شد که برای مشاهده آنها با کلیک روی این لینک می توان اقدام کرد.

پس‌لرزه‌های فیش‌حقوقی شهرداری کرمان؛ کفه موافقان می‌چربد یا مخالفان؟

جزییات حقوق پرداختی

براساس آمار و ارقام منتشر شده در سامانه شفافیت شهرداری، میانگین پرداختی نیروهای شهرداری ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان، ۲۴ درصد کارمندان زیر هشت میلیون تومان دریافتی دارند و این درحالی است که تنها حقوق ۲ درصد از کارکنان بالای ۱۴ میلیون تومان حقوق می گیرند که عموما مربوط به مدیران این مجموعه است. حداکثر خالص دریافتی نیز ۱۹ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان و دریافتی شهردار کرمان در ماه گذشته ۱۳ میلیون و ۱۲۰ هزار تومان بوده است.

بیشترین حقوق و ماجرای حقوق ۲ عضو شورا

فردی که بیشترین حقوق را در ماه گذشته گرفته از قضا هم کارمند شهرداری و هم عضو شورا و البته رییس کمیسیون شفافیت این نهاد است؛ سید محمد موسوی که دریافتی او و همزمان حقوق گرفتنش سبب واکنش هایی شده است.

دریافت حق جلسه به میزان ۶ میلیون تومان توسط این فرد خبرساز بوده است.

وی البته در گفت وگو با یکی از رسانه ها در واکنش به آنچه در سطح جامعه در کرمان بازتاب یافته به این پاسخ بسنده کرده است: افرادی که در دستگاه ها شاغل یا بازنشسته هستند ممنوعیتی برای عضویت در شورا ندارند و میزان پرداخت حق جلسات را نیز قانون مشخص کرده است.

نکته خبرساز دیگر دریافتی منصور ایرانمنش دیگر عضو شورای که کارمند شهرداری است که دریافت حق جلسه وی در کنار حقوق شهرداری واکنش های به دنبال داشته است.

اعضای موافق و مخالف شورا

انتشار فیش های حقوقی کارکنان شهرداری گرچه اعلام می شود گامی در تحقق شفافیت و شیشه ای ساختن شهرداری کرمان است اما بازتاب هایی هم در بدنه شورا داشته؛ تعدادی از اعضای شورای اسلامی شهر کرمان مخالفت خود را با این اقدام اعلام کردند و تعدادی دیگر نیز با تشویق شهردار، موافق اجرای طرح بودند. 

رییس شورای اسلامی شهر کرمان در نشست این هفته شورای اسلامی شهر که روز دوشنبه برگزار شد، از شهردار کرمان به‌دلیل انتشار اطلاعات حقوق و دستمزد کارکنان شهرداری و شفافیت در این خصوص تشکر کرد.

علیرضا نادری افزود: حرکت مثبت شهردار کرمان در انتشار لیست حقوق و دستمزد کارکنان شهرداری کرمان، مورد رضایت مردم هم خواهد بود؛ مردم باید بدانند مبالغی را که به شهرداری می‌پردازند، در چه زمینه‌ای هزینه می‌شود.

وی با بیان اینکه یک بخش از بودجه شهرداری حقوق و دستمزد است و بخش دیگر، در حوزه اقدامات عمرانی، نظافت و زیباسازی شهر هزینه می‌شود، گفت: اطلاع‌رسانی نحوه هزینه‌کرد شهرداری، باعث اطمینان خاطر، جلب رضایت و افزایش مشارکت مردم خواهد شد.

رییس کمیسیون بودجه، منابع پایدار و سرمایه‌گذاری شورا نیز با بیان اینکه مسأله شفاف‌سازی، مصوبه شورا بود گفت: شفاف‌سازی به زمینه‌سازی نیاز دارد تا حاشیه‌سازی نشود.

حسین چناریان افزود: یکی از ضرورت‌ها، توضیح نظام حقوق و مزایای شهرداری بود؛ بنابراین، باید همزمان، نوع سیستم و مجموعه کلیات حقوق و مزایای کارکنان شهرداری را شفاف‌سازی می‌کردیم تا جلو قضاوت‌ها، برداشت‌ها و حاشیه‌سازی‌ها گرفته می‌شد.

به گزارش سایت شورای اسلامی شهر کرمان، سخنگو و رییس کمیسیون گردشگری و میراث فرهنگی شورا نیز در این خصوص گفت: شاید بی اطلاعی افراد از گروه، سوابق فرد، و دیگر موارد، برداشت‌ها و بازخوردهای اشتباهی را رقم زده و اگر این عدم آگاهی و اطلاعاتِ ناقص ادامه پیدا کند، به صلاح شهرداری نخواهد بود.

محمدرضا کمساری ادامه داد: این موارد باید مشخص شود تا مردم درست نتیجه‌گیری کنند.

به گزارش ایرنا برخی رسانه ها البته از قول سخنگوی شورای شهر کرمان نوشته اند: ادامه انتشار اطلاعات به این وضعیت به صلاح شهرداری نخواهد بود. حقوق یک معاون شهرداری به نسبت یک کارمند جزء در شرکت‌های معدنی حقوق قابل توجهی نیست به همین سبب باید اطلاعات کامل و قابل دفاعی منتشر شود تا سوءبرداشت نشود.
کمساری افزود:بنا نباشد از این به بعد شهرداری به جای حل مشکلات مردم بخواهد کارگروهی تشکیل دهد و به این موضوع رسیدگی کند که چرا کارمندانش این مقدار حقوق می‌گیرند.

عشرت کردستانی رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورا نیز ضمن تشکر از شهردار کرمان به‌خاطر شفافیت و انتشار اطلاعات حقوق و دستمزد کارکنان شهرداری گفت: این مهم علاوه بر اینکه دغدغه رهبر معظم انقلاب است، ماده قانونی است و خلاء آن احساس می‌شود؛ چراکه مکانیزمی برای کاهش فساد و زد و بند در ارگان‌های مختلف خواهد بود.

شفافیت در شورا ادامه می یابد

رییس کمیسیون حقوقی، نظارت و ارزیابی شورا نیز گفت: پیشنهاد شفافیت در شورای اسلامی شهر کرمان ارایه و مقرر شد مثل مصوبه تعارض منافع، آیین‌نامه‌ای تدوین و طی دو هفته در معرض آرای عمومی قرار گیرد.

محمد امینی‌زاده با بیان اینکه بیشتر مردم درخواست دارند شفافیتی که در شهرداری اتفاق افتاده، در شورا هم اتفاق بیفتد گفت: شفافیت درخصوص شورای عمومی، کمیسیون‌ها و مشخصات اعضای شورا، مطالبه مردم است که در صورت موافقت اعضا، در سامانه شورای اسلامی شهر به اشتراک گذاشته خواهد شد.

وی افزود: شفافیت در پرداختی مالی به اعضای شورای اسلامی شهر از دیگر خواسته‌های مردم است که البته پیش از این برخی از اعضا، داوطلبانه دریافتی خود را اعلام کرده‌اند.

رییس کمیسیون حقوقی، نظارت و ارزیابی شورا توضیح داد: براساس ضوابط قانونی، به اعضای شورای اسلامی شهر کرمان ۷۰ ساعت حق‌جلسه پرداخت می‌شود که در چهارماه گذشته مبلغ ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بوده است.

امینی‌زاده افزود: البته شفافیت درخصوص سایر پرداخت‌ها مثل تدریس که به اعضای شورا صورت می‌گیرد نیز ضرورت دارد.

منابع درآمدی افراد امری شخصی است؟

اما یکی از بارزترین انتقادها به انتشار فیش‌های حقوقی کارکنان این بود که منابع درآمدی افراد امری شخصی است که در این زمینه پاسخ مسئولان را می خوانید.

موسوی رییس کمیسیون هوشمندسازی، شفافیت و بهره‌وری شورا نیز که حقوق پرداختی خودش این روزها محل جنجال قرار دارد در جلسه شورا با بیان اینکه شفافیت در کل کشور، یک مطالبه عمومی است و هیچ‌کس در این باره اختلاف نظر و مخالفتی ندارد، گفت: اما آنچه در کشور مبناست، قانون است و به گفته شهردار، برنامه ششم توسعه بر این مهم تأکید کرده است.

وی افزود: براساس قانون باید اطلاعات همه افراد در سامانه‌ای که در کشور تعیین‌تکلیف شده، بارگذاری شود؛ اگرچه ماده ۱۵ قانون انتشار اطلاعات و دسترسی آزاد به این اطلاعات اشاره می‌کند که شخص ثالث باید نسبت به افشای اطلاعات خود رضایت داشته باشد.

موسوی ادامه داد: این اتفاق همان‌گونه که بازتاب مثبت داشته، بازتاب متفاوت و گلایه‌آمیز هم داشته است؛ وقتی کاری را انجام دهیم اما رفع ابهام نکنیم و قضاوت را به افکار عمومی بسپاریم، شاید درست نباشد.

رییس کمیسیون هوشمندسازی، شفافیت و بهره‌وری افزود: آنچه در شهرداری اتفاق می‌افتد، باید به مردم اطلاع‌رسانی شود، اما بموقع، بجا و با تحلیل اطلاعات و توضیحات کامل.

موسوی افزود: باید گفته شود پایه حقوق که در حکم کارگزینی درج شده بر روی سایت گذاشته نشده؛ بلکه رقم اعلام شده، حقوق پایه با مزایایی است که شخص در پایان ماه می‌گیرد.

پس‌لرزه‌های فیش‌حقوقی شهرداری کرمان؛ کفه موافقان می‌چربد یا مخالفان؟

شهردار: این اطلاعات شخصی نیست

شهردار کرمان نیز در این خصوص در جمع اعضای شورا پاسخ داد: یکی از شعارهای شورای اسلامی شهر کرمان حتی قبل از انتخاب شهردار، شفافیت بوده که به نظرم کرمان، در این حوزه پیشرو است.

شعرباف تبریزی با بیان اینکه باید بعضی از انگاره‌های غلط در حوزه شفافیت را تبیین کنیم گفت: ماده ۲۹ برنامه ششم توسعه بصراحت در پاسخ به این سوال که آیا درآمدی که یک فرد از اموال عمومی دارد، شخصی است یا خیر؟ می‌گوید: «اطلاعات حقوق و دستمزد و میزان ناخالصی پرداختی افراد، مشخص و امکان دسترسی برای نهادهای نظارتی و عموم مردم فراهم شود.»

وی تصریح کرد: وقتی این ماده وجود دارد یعنی انتشار برای عموم مردم آزاد است؛ ضمن اینکه داده‌های درآمدی، برای شهرداری و حتی برای مؤسساتی که زیر نظر ولی فقیه اداره می‌شوند، مصداق داده‌های شخصی نیست.

شهردار کرمان افزود: نکته دوم اینکه آیا ما اطلاعات مبهم را منتشر کردیم؟ در پاسخ باید گفت که تمامی عوامل از جمله سابقه کار، نوع قرارداد، تعداد فرزندان و مدرک تحصیلی را که مؤثر بر عدد نهایی (حقوق) است، به‌طور اجمالی ذکر کردیم که این چهار مولفه در کنار حقوق و دستمزد، امکان مقایسه عادلانه را فراهم می‎‌کند.

شعرباف ادامه داد: هیچ بازخوردی مبنی بر اینکه حقوق در شهرداری کرمان غیرقانونی و بالاست، ارایه نشده؛ اتفاقاً انتشار اطلاعات نشان می‌دهد که مجموع حقوق در شهرداری کرمان معقول است که به افزایش اعتماد عمومی کمک خواهد کرد.

وی تصریح کرد: شخصی دانستن این اطلاعات، یک انگاره غلط است؛ درآمدها در نهادهای عمومی، قطعاً شخصی نیست و خصوصی‌انگاری درآمدی حتی در حوزه بانکی، تلقی غلطی است.

شعرباف تبریزی همچنین با تشکر از حمایت اعضای شورای اسلامی شهر در شفاف‌سازی اطلاعات حقوق کارکنان شهرداری گفت: با این شفاف‌سازی، فضای بسیار خوبی در سطح کشور به‌وجود آمده چراکه تاکنون اِعمال ماده ۲۹ برنامه ششم توسعه، معطل مانده است.

وی ادامه داد: بدون اینکه از سمت نهادهای قانونی و نظارتی فشاری متحمل شویم، این اطلاعات را به‌صورت داوطلبانه بارگذاری کردیم؛ ضمن اینکه ماده ۲۹ برنامه ششم توسعه، الزام قانونی است.

شعرباف تبریزی تصریح کرد: با این اقدام شهرداری کرمان، فضایی در مطالبه از سایر نهادهای عمومی نیز ایجاد شده است.

شهردار کرمان با بیان اینکه این حرکت حتماً به افزایش اعتماد عمومی کمک می‌کند گفت: رهبر معظم انقلاب نیز درخصوص شفافیت فرمودند که شفافیت متعلق به غربی‌ها نیست؛ بلکه طبق فرمایش امیرالمومنین علیه‌السلام، مگر در بخش امنیتی، در هیچ‌جای دیگر که به امور مردم مربوط می‌شود، منعی برای انتشار اطلاعات نداریم.

شعرباف افزود: رهبر معظم انقلاب بصراحت اعلام کردند که شفافیت از مبانی دینی ماست؛ بویژه نهادی که از اموال عمومی و بیت‌المال اداره می‌شود و مردم حق دارند از نحوه هزینه‌کرد نهادهای عمومی و دولتی که اموال خودشان است، مطلع شوند.

شهردار کرمان در عین حال بیان کرد: البته انتشارات اطلاعات بتنهایی کمکی نمی‌کند؛ بلکه باید همراه با اصلاح ساختار باشد.

شَعرباف افزود: فاز دوم، تحلیل این اطلاعات و استخراج سیستمی است تا برخی از مشکلات حل شود؛ بنابراین، اعضای شورا باید کمک کنند تا فازهای بعدی را نیز اجرا کنیم.
وی ادامه داد: باید تلاش کنیم این فرهنگ در دستگاه‌های دیگر نیز رایج شود.

در ادامه این جلسه محمود بابایی نایب رییس شورا نیز از بازتعریف سایت شورای اسلامی شهر کرمان با نظر اعضا طی روزهای آتی خبر داد و از همه کسانی که در این خصوص تلاش کردند، تشکر کرد.

تجمع شماری از کارکنان شهرداری

همزمان با جلسه شورای اسلامی شهر کرمان در روز دوشنبه بود که شماری از کارکنان شهرداری نیز در اعتراض به انتشار فیش‌های حقوقی خود، با حضور در ساختمان شهرداری مرکز به نشانه اعتراض دست به تجمع زدند.

یکی از معترضان که خود را عبداللهی معرفی کرد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه شفافیت باید برای همه باشد گفت: اگر می خواهند حقوق و مزایای نیروهای شهرداری کرمان را اعلام کنند، ایرادی ندارد اما درآمدهای برخی شرکت های معدنی، پتروشیمی و نفت را نیز منتشر کنند.

وی عنوان کرد: اگر شفافیت برای همگان یکسان باشد ما هم هیچ مشکلی نداریم، ضمن آنکه یکسری از تبعیض هایی جزیی بین واحدها وجود دارد که با مدیران شهرداری آنها را حل می کنیم.

یکی دیگر از کارکنان حاضر در جمع معترضان که خواست نامش در گزارش بیان نشود نیز با اشاره به ضرورت توزیع عادلانه برخی مزایا بین کارمندان و کارگران گفت: ما به علت برخی مشکلات شخصی حاضر به انتشار فیش حقوقی‌مان نبودیم اما شهرداری با این کار مشکلاتی در سطح خانواده و زندگی ما به وجود آورده است.

پاسخ شهردار به کارمندان

شهردار کرمان هم البته در جمع کارکنان معترض شهرداری حاضر شد و از این اقدام دفاع کرد و گفت: بخشی از اعتراض کارمندان این است که ما شاید حاضر نباشیم داده ها را شفاف کنیم، لذا قانون آن را تعیین تکلیف کرده به عبارتی در ماده ۲۹ که از دستگاه ها می خواهد حقوق را در منظر عموم قرار دهند، این موضوع را عمومی می‌داند؛ ضمن اینکه منطق نیز ایجاب می کند زیرا منبع درآمدی مجموعه شهرداری از اموال عمومی و دانستن نحوه توزیع آن هم جزو حقوق مردم است.

شعرباف تبریزی تاکید کرد: شهرداری کرمان در حوزه های رفاهی و کارمندی کاستی هایی به نسبت دیگر شهرداری ها دارد و نگرانی دیگر برخی کارمندان نیز این است که شفافیت اطلاعات شاید سبب کاهش درآمدی آنان طی سال های آینده شود که برعکس این شفافیت کمک می کند اصلاح ساختاری در توزیع درآمدها اتفاق بیفتد؛ضمن آنکه شفافیت کمک می کند بتوانیم حوزه رفاهی و حقوق و دستمزد را در سال های آینده افزایش دهیم و این دغدغه ها نیز با ارائه توضیح رفع شد.

وی بیان داشت: کارمندان می خواهند این شفافیت در حوزه کارگری باقی نماند و در همه حوزه ها از اعضای شورای اسلامی شهر گرفته تا مجموعه قراردادها تا مشاوران و حق جلسات نیز گسترش یابد که وظیفه قانونی ماست و آن را گسترش خواهیم داد.

شهردار کرمان افزود: حق عمومی مردم در مقایسه با حق شخص، غلبه دارد و مردم اگر هزینه ای برای نگهداری شهر و بیت المال می پردازند، صاحب حق هستند که از نحوه هزینه کرد آن هم مطلع شوند که این فرایند در مبانی قانونی و شرعی ما وجود دارد.

وی گفت: گاهی این حق عمومی با برخی کتمان‌کاری‌ها در فضای خانواده نیز دچار تداخل می شود اما کمک می کند تصویر واقعی‌تری شکل گیرد و برخی بازخوردهای این شفافیت نیز این بود که می گفتند گمان نمی کردیم درآمد شهرداری های کرمان این حد پایین باشد.

شهردار کرمان ادامه داد: حقوق میانگین ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان برای نیروهای شهرداری کرمان که درگیر با موضوعات مردمی هستند بسیار پایین است و انتشار آن تصور عمومی را نسبت به شهرداری بهبود می بخشد.

شعرباف تبریزی ابراز داشت: شفافیت حقوق و مزایا در حوزه شهرداری های دیگر نیز اتفاق نیفتاده اما حقوق ها در سایر کلان شهرها بیشتر از کرمان است.

به گفته وی ۲۴ درصد کارمندان رده میانی و پایانی ما زیر هشت میلیون تومان دریافتی دارند و این درحالی است که تنها حقوق ۲ درصد از افراد بالای ۱۴ میلیون تومان است.

وی ابراز امیدواری کرد که این حرکت در سایر نهادهای دولتی و افرادی که از بیت المال استفاده می کنند ادامه یابد که ثمرات خوبی برای نظام و انقلاب به دنبال دارد.

البته مرور واکنش ها در فضای مجازی استان کرمان نشان می دهد برخی نیز در مقابل این سخنان شهردار کرمان که گفته است نسبت حقوق کارکنان این نهاد پایین است موضع گرفته اند و خواهان معطوف شدن توجه ها به حقوق کارکنان برخی دیگر دستگاه های اجرایی شده اند؛ خیلی ها هم گفته اند حقوق کارکنان سایر دستگاه ها نیز منتشر شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha