با استناد به اخبار مخابره شده از وین و نیز مواضع دیپلماتهای حاضر در پایتخت اتریش میتوان به این نتیجه رسید که گفت وگوها در مرحله نهایی قرار دارد اگر چه دو طرف برای امتیازگیری در این مرحله حساس، سعی میکنند توپ را در زمین یکدیگر بیاندازند. به عنوان نمونه طرف غربی دائما با ضربالاجلهای ساختگی، حصول توافق را به اراده ایران منوط میکند.
بازی رسانهای غرب در چند قدمی توافق
در این میان غرب با بازوی رسانهای خود سعی میکند، مذاکرات را طبق میل خود پیش ببرد که گزارش روز پنجشنبه ۲۸ بهنماه خبرگزاری «رویترز» را میتوان در این راستا ارزیابی کرد.
در این میان غرب با بازوی رسانهای خود سعی میکند، مذاکرات را طبق میل خود پیش ببرد که گزارش روز پنجشنبه ۲۸ بهنماه خبرگزاری «رویترز» را میتوان در این راستا ارزیابی کرد.رویترز در گزارشی مدعی شد که به پیشنویس تهیه شده بیش از ۲۰ صفحه دست پیدا کرده و درباره آن به نقل از دیپلماتها نوشت که اقداماتی در چند مرحله پیشبینی شدهاند. مرحله نخست توقف غنیسازی اورانیوم بالای ۵ درصد از سوی ایران است. سپس داراییهای مسدود شده ایران آزاد میشوند و ایران زندانیان را آزاد میکند. مرحله اصلی رفع تحریمهای ایران از جمله تحریمهای نفتی آخرین مرحله خواهد بود.
جوسازی رسانهای که بلافاصله با واکنش شورای عالی امنیت ملی و وزارت امور خارجه کشورمان مواجه شد. پایگاه خبری «نور نیوز» وابسته به شورای عالی امنیت ملی، ساعاتی بعد در واکنش به این خبر در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «رویترز در حالی با ادعای دسترسی به سند ۲۰ صفحهای توافق وین از آزادی زندانیان آمریکایی و اروپایی زندانی در ایران به عنوان بخشی از توافق وین خبر داده که اساسا این موضوع هیچ ارتباطی به مذاکرات وین ندارد. برخلاف این ادعا هیچ برنامهای برای گفتوگوی مستقیم در دستور کار هیات ایرانی نیست.»
همچنین «سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان پس از انتشار گزارشهای تحریف شده از وین در رویترز، توئیت زد: انتشار اطلاعات نادرست در پوشش گزارشدهی رسانهای کاری خطرناک است. توافق نهایی برای صدور مجوز بازگشت آمریکا به برجام با گزارش بیمنبع تحریفشدهای که شایعهسازی کرده است، بسیار متفاوت خواهد بود. با نزدیک شدن به روزهای پایانی، باید منتظر تحریفهای بیشتری بود.
آخرین تیر ترکش صهیونیستها
همزمان با جوسازی رسانهای غربیها در مراحل پایانی مذاکرات، رژیم صهیونیستی نیز نسبت به نتیجهبخشی مذاکرات به هراس افتاده و در پی اثرگذری بر گفت وگوها برآمدهاست. از این رو یک هیات اسراییلی سهشنبه (۱۵ فوریه/۲۶ بهمن) به وین اعزام شد و با «رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، و «میخاییل اولیانوف» نماینده روسیه در این مذاکرات دیدار کرد.
همزمان با جوسازی رسانهای غربیها در مراحل پایانی مذاکرات، رژیم صهیونیستی نیز نسبت به نتیجهبخشی مذاکرات به هراس افتاده و در پی اثرگذری بر گفت وگوها برآمدهاست. از این رو یک هیات اسراییلی سهشنبه (۱۵ فوریه/۲۶ بهمن) به وین اعزام شداز آنجا که مذاکرات برجامی تنها بین اعضای توافق انجام میگیرد و ایران حتی به دلیل خروج آمریکا از توافق با دیپلماتهای کاخ سفید گفت وگوی مستقیمی ندارد، حضور تیم اسرائیلی به وین خارج از عرف به حساب میآید که میتواند مذاکرات را از ریل خارج کند.
از این رو حضور نامتعارف و غیرمنتظره دیپلماتهایی از رژیم صهیونیستی در وین با واکنش ایران مواجه شد و «نورنیوز» نوشت که این امر «بدون شک عاملی بازدارنده برای پیشرفت مذاکرات وین در شرایط حساس فعلی است» و گفتوگوی آنها با مقامات در وین «با هر هدفی که انجام شده باشد، گامی در جهت ایفای نقش مخرب ذاتی این رژیم است».
از نگاه ناظران دو سناریو را برای اهداف تلآویو از اعزام این هیات دیپلماتیک به وین میتوان برشمرد: نخست آنکه اسرائیل از اساس با هدف کارشکنی در گفت وگوهای صورت گرفته و برهم زدن میز مذاکرات در آستانه حصول توافق احتمالی وارد وین شده تا مانع از احیای برجام و لغو تحریمها شود و یا اینکه در سناریوی دوم اگر تل آویو توان لازم برای جلوگیری از حصول توافق جدید را ندارد در تلاش است حداقل نگرانیها و مواضعش را به عنوان پیش شرطهای حفظ امنیت خود در سایه احیای برجام مطرح کند.
البته مقامات صهیونیستی پیشتر از حربههای مختلف برای برهم زدن توافق بهره گرفتند اما ناکام ماندند. آنها دست به طیفی از اقدامات غیرانسانی و تروریستی زدند که از ترور دانشمندان هستهای کشورمان گرفته تا خرابکاریهای مکرر را در تاسیسات هستهای ایران شامل میشد.
تا اینکه مدتی پیش «نیویورک تایمز» در گزارشی از شکست این پروژههای خرابکارانه پرده برداشت و نوشت که این اقدامات نتیجه عکس داشته و برخلاف انتظار تلآویو، فعالیتهای هستهای ایران متوقف که نشده بلکه سرعت گرفتهاست.
رژیم صهیونیستی طی هفتههای اخیر تلاش کرده تا به زعم خود کازار فشار حداکثری علیه ایران به راه بیاندازد که عادیسازی روابط با بحرین و امارات را میتوان در این راستا ارزیابی کرد. تکاپوی تلآویو برای احیای کارزار شکستخورده آمریکا در حالی است که مقامات ارشد کاخ سفید از اعتراف به شکست این پروژه علیه ایران ابایی ندارند؛ همانند اعتراف «ند پرایس» سخنگوی وزارتخارجه آمریکا در نشست خبری خود تاکید کرد: «کمپین فشارحداکثری یک شکست فاحش بود.»
رژیم صهیونیستی در هفتههای اخیر تلاش کرده تا به زعم خود کازار فشار حداکثری علیه ایران به راه بیاندازد که عادیسازی روابط با بحرین و امارات را میتوان در این راستا ارزیابی کرد.
اینک تلآویو ناگزیر به دیپلماسی و میز مذاکره پناه آوردهاست. چند روز پیش وبسایت خبری «اَکسیوس» به نقل از یک مقام اسرائیلی گزارش کرد که «نفتالی بنت» نخستوزیر این رژیم، در جریان تماسی تلفنی با «جو بایدن» رئیسجمهوری آمریکا، وی را ترغیب کرده که به برجام بازنگردد و گفته که اگر آن را امضا نکنید اتفاقی نمیافتد. این در حالی است که پیشتر نیز تلاشهای دیپلماتیک بنت با بایدن راه به جایی نبرد و اواخر آذرماه منابع عبری فاش کردند که بایدن طی ۳ هفته اخیر از پاسخگویی به تماسهای نخستوزیر اسرائیل خودداری کردهاست.
در این شرایط راهی که برای مقامات صهیونیستی باز مانده، اعمال نفوذ بر سناتورها برای ممانعت از احیای برجام است؛ سناتورهای جمهوریخواهی که در دوره اوباما نیز از «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر وقت رژیم صهیونیستی دعوت کردند که به رغم مخالفت رئیسجمهوری در آستانه امضای برجام در کنگره حضور یابد؛ اتفاقی که به وقوع پیوست اما نتوانست جلوی پیشبرد توافق را بگیرد.
نمایندگان جمهوریخواه کنگره نیز بار دیگر در چند قدمی توافق دست به کار شدهاند تا با فشار و تهدید کاخ سفید از توافق احتمالی جدید جلوگیری کنند که نامه هشداری ۳۳ سناتور به بایدن، احضار «رابرت مالی» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران به جلسه کنگره و نیز اخیرا نامه ۲۰۰ نماینده جمهوریخواه به رئیسجمهوری از آن جمله است؛ اقداماتی که نمیتوان تاثیر اسرائیل و نفوذ «ایپک» به عنوان لابی صهیونست در آمریکا را در این زمینه نادیده گرفت.
نظر شما