۲ اسفند ۱۴۰۰، ۱۱:۲۳
کد خبرنگار: 1287
کد خبر: 84654851
T T
۳ نفر

برچسب‌ها

روستاییان چیگو لردگان دوست‌داران جنگل شدند

۲ اسفند ۱۴۰۰، ۱۱:۲۳
کد خبر: 84654851
سمیه پناهنده
روستاییان چیگو لردگان دوست‌داران جنگل شدند

شهرکرد- ایرنا- چند روزی است که در روستای چیگو بخش منچ شهرستان لردگان صدای بریده شدن درختان بلوط و کار کردن اره‌های برقی و دستی در هیچ ساعت از شبانه‌روز به گوش نمی‌رسد و درختان بلوط با آرامش خاطر به خواب زمستانی فرو رفته‌اند.

به گزارش ایرنا، درختان بلوطی که در سال‌های گذشته قطع می‌شدند، از یک هفته‌ای است که نفس آرام می‌کشند چرا اهالی روستا  از این پس محافظان درختان هستند.

مردم اهالی روستای چیگو در یک اقدام تحسین برانگیز علاوه بر امضای میثاق‌نامه‌ای برای حفاظت، حراست از جنگل، مرتع و عرصه‌های ملی تمام ادوات و ابزار قطع درخت را جمع‌آوری و آتش زدند.

مردم این روستا مانند دیگر روستاهای حاشیه جنگل در سال‌های گذشته به دلیل کمبود امکانات زیرساختی مجبور بودند که برای گرم کردن منازل و یا مهیا کردن آب گرم از چوب درختان استفاده  کنند ولی با گازرسانی به این منطقه و همچنین توزیع تعدادی آبگرمکن‌ خورشیدی، دیگری نیازی به سوزاندن چوب و تنه درختان ندارند.

هم‌اکنون وضعیت عرصه‌های جنگلی زاگرس به دلیل بهره‌برداری بی‌رویه، بیماری و خشکسالی رو به زوال رفته است اما مردم این روستا در یک اقدام خودجوش برای حفظ و حراست از این عرصه‌ها ، اقدام به آتش زدن تبر و اره‌های خود کرده‌اند و میثاق‌نامه حفاظت و حراست از جنگل و عرصه ملی را امضای کردند.

روستا چیگو با ۲ هزار و ۶۰۰ هکتار مساحت در فاصله ۱۵ کیلومتری مرکز شهرستان لردگان قرار دارد که ۲ هزار و ۳۰۰ هکتار از مساحت این روستا عرصه ملی و منابع طبیعی است که ۹۰ درصد این عرصه‌ها، عرصه جنگلی است و حفظ و حراست از این عرصه‌ها یک وظیفه عمومی است.

حفاظت از عرصه‌ ملی وظیفه همگانی است

یکی از اهالی روستای چیگو که از کارکنان کمیته امداد استان تهران است و خانواده‌اش در این روستا زندگی می‌کنند، بانی این کار خیر در راستای حفاظت از عرصه‌های ملی و جنگلها شده است.

صمد محمدی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا درباره انگیزه این اقدام و همراهی مردم در پیوستن به حامیان طبیعت گفت: مردم روستا، این اقدام را در راستای حفاظت از جنگل و عرصه‌های ملی و مرتعی به عنوان یک امانت الهی انجام داده‌اند و از این پس در برابر هرگونه تخلف در خصوص قطع درخت و جنگل متعهدانه عمل کرده و اجازه این کار را نمی‌دهند.

به گفته وی، مردم این روستا در گذشته به دلیل نیاز به چوب ،به قطع درخت روی می‌آوردند که اقدام آنها باعث تخریب عرصه‌های جنگلی روستا و همچنین از بین رفتن گونه‌های جنگلی به خصوص بلوط می‌شد.

وی اظهار داشت: تولید زغال، هیزم، کم‌آبی و بیماری‌های مختلف بین گونه‌های جنگلی، باعث تخریب این عرصه‌ها شده است که برای حفاظت از این عرصه‌ها مردم روستا به صورت خودجوش برای حمایت و حراست از این میراث طبیعی وارد میدان شدند.

محمدی به رایزنی برای تهیه توزیع پنج هزار اصله نهال از سوی سازمان جنگل، مرتع و آبخیزداری کشور و استقبال و حمایت این سازمان از این اقدام اشاره کرد و تصریح کرد: برای ترویج فرهنگ حفاظت و حراست از این عرصه‌ها، نهال‌ها بین اهالی روستا به خصوص جوانان و نوجوانان توزیع شد که این افراد به‌ عنوان همیار طبیعت با کشت نهال در زمینه حفاظت و حراست از درختان و منابع طبیعی اقدام کنند.

به گفته وی،از سال‌های گذشته به دلیل خشکسالی و کم‌آبی کشاورزان و دامداران روستا با مشکلات معیشتی رو به رو شده‌اند و به مهاجرت به شهرها کردند، که هم‌اکنون با کاشت نهال و درختان مثمر و حفاظت و حراست از این عرصه‌ها می‌توان بار دیگر این روستا از به مکانی مناسب برای زندگی تبدیل کرد.

یکی دیگر از سالمند این روستا نیز در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، یادآور شد: از زمان‌های گذشته مردم این روستا و روستاهای اطراف برای تامین مصرف سوخت خود از درختان بلوط استفاده می‌کردند که این مساله باعث تخریب این عرصه‌ها شده بود و مردم روستا کمتر توجه به کاشت نهال داشتند.

علی ضامن افزود: اگر مردم در مناطق جنگلی در این سال‌ها که برای رفع نیازهای خود یک درخت را قطع می‌کردند یک نهال دیگر جایگزین آن درخت می‌کردند در این زمان وضعیت جنگل‌ها و عرصه‌های ملی با کاهش درختان مواجه نمی‌شد.

وی گفت: برخی از افراد سودجو در مناطق جنگلی حضور می‌یابند و تخریب عرصه‌های جنگلی برای کسب منعفت بیشتر از جمله جنگل تراشی، تهیه هیزم و زغال و یا تغییر کاربری در عرصه‌های ملی را رقم می زنند و از سوی دیگر خشکسالی یک دهه گذشته نیز باعث تخریب بیشتر این عرصه‌ها شده است.

این متعمد روستایی با ابراز خرسندی از همراهی همه مردم روستا برای اجرای طرح حفاظت و حراست از جنگل و عرصه‌های جنگلی و مرتعی گفت: امید است اجرای این طرح بتواند گامی برای تسکین زخم‌های ایجاد شده بر پیکره جنگل‌های زاگرس باشد.

روستاییان چیگو چهارمحال و بختیاری میثاق‌نامه همیاری از طبیعت امضا کردند

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری از امضای میثاق‌نامه همیاری طبیعت در روستای چیگو خبر داد و گفت: این اقدام خودجوش در راستای حفاظت از منابع طبیعی و حفاظت از درختان عرصه جنگلی توسط اهالی روستای چیگو امضا شده است.

اصغر احمدی افزود: اهالی این روستا با تنظیم میثاق‌نامه در خصوص جلوگیری از قطع درختان، با هم پیمان بستند که از قطع درختان جنگل خودداری و در صورت مشاهده تخلف از انجام قطع درخت جلوگیری کنند و هرگونه اقدامی که در راستای احیای جنگل نیاز باشد، را انجام دهند.

به گفته وی، در راستای پویش ایرانی سرسبز ایرانی قوی، نیز پنج هزار اصله نهال مثمر سازگار با جنگل و غیر مثمر جنگلی از جمله سر و کاج، انجیر، انار و بادام برای کاشت در منازل و مناطق مستعد با همکاری گروه‌های جهادی و اداره کل منابع طبیعی بین اهالی روستا توزیع شد.

احمدی با بیان اینکه قطع و حمل درختان جنگلی بدون پروانه حمل جرم است، افزود: در ۹ ابتدای سالجاری بیش از ۴۶ هزار و ۷۰۰ کیلوگرم چوب جنگلی بلوط در استان کشف و ضبط شده است.

وی با اشاره به افزایش جریمه برای قطع درخت و حمل چوب و زغال در استان به عنوان یک عامل بازدارندگی اشاره کرد و گفت: جریمه هر کیلو چوب جنگلی قاچاق  یک میلیون ریال و هر کیلوگرم زغال قاچاق  سه میلیون ریال است.

کشفیات چوب و زغال در سالجاری در لردگان ۲۰ درصد کاهش یافت

رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان لردگان نیز با اشاره به افزایش اقدامات حفاظتی و استفاده از ظرفیت همیاران طبیعت در کنار نیروهای حفاظتی گفت: کشفیات چوب و زغال قاچاق در سطح شهرستان امسال ۲۰ درصد کاهش داشته است.

آیت حسنی افزود: در این مدت یک تن چوب و حدود یک تن زغال قاچاق در سطح شهرستان کشف وضبط شده که نسبت به مدت مشابه حدود ۲۰ درصد کاهش داشته است.

وی اظهار داشت: اجرای این میثاق‌نامه و حفاظت از عرصه‌های جنگلی یک اقدام خودجوش در روستای چیگو است که می‌توان با توسعه این فرهنگ یک گام در حفظ و حراست از عرصه‌های جنگلی و ملی برداشت.

به گفته وی، روستای چیگو از توابع بخش منچ شهرستان لردگان در فاصله ۱۵ کیلومتری در مرکز شهرستان واقع شده و ۲ هزار و ۳۰۰ هکتار از مساحت ۲ هزار و ۶۰۰ هکتار این روستا عرصه ملی است که ۹۰ درصد آن جنگلی است و هم‌اکنون در این روستا نزدیک به یک‌هزار نفر ساکن هستند.

حسنی اظهار داشت: بیش از نیمی از جنگل‌های استان در این شهرستان قرار دارد و برای حفاظت از این عرصه‌ها هفت شبکه همیاران طبیعت در کنار نیروهای حفاظتی اداره منابع طبیعی و آبخیزداری  در سطح شهرستان فعال شده و بیش از یک‌هزار نفر از دوستداران طبیعت در قالب تیم‌های همیار محافظ، همیار مروج و همیار دانش‌آموزی ساماندهی  است.

وی افزود: با فعال شدن همیاران طبیعت خسارت به این عرصه‌ها از جمله قطع درخت و آتش‌سوزی و تخریب عرصه جنگلی و ملی کاهش چشمگیر داشته است.

حسنی از شهروندان درخواست کرد، در صورت مشاهده هر گونه تخلفات احتمالی در عرصه‌های ملی و آتش‌سوزی در این عرصه‌ها با شماره تلفن‌های ۱۳۹ و ۱۵۰۴ به یگان حفاظت اطلاع‌رسانی کنند.

به گزارش ایرنا، از مجموع مساحت چهارمحال و بختیاری حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار آن معادل ۸۶.۴ درصد عرصه منابع ملی شامل جنگل و مراتع است، که از این میزان حدود ۳۰۷ هزار هکتار را پوشش جنگلی تشکیل می‌دهد و بیش از نیمی از جنگل‌های استان در شهرستان لردگان قرار دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha