احیای خلیج گرگان نیازمند ارتقای تصفیه خانه‌های گلستان است

گرگان - ایرنا - رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی گفت: احیای خلیج گرگان در کنار لایروبی ها نیازمند ارتقای تصفیه خانه‌های اطراف آن در استان گلستان است.

سمیه رفیعی شامگاه روز یکشنبه در حاشیه افتتاح نمایشگاه عکس خلیج گرگان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: خلیج گرگان باید همزمان با سه کانال چپاقلی لایروبی شود  که در کنار آن نیاز جدی به افتتاح تصفیه خانه در بالادست است.

وی تصریح کرد: تصفیه خانه شهرهایی مانند بندرترکمن و گمیشان باید ارتقا یابد چون در حال حاضر در بهترین حالت ۶۰ درصد فاضلاب آنها پس از تصفیه وارد خلیج می شود که به یقین باید ۱۰۰ درصد تصفیه شود. متاسفانه در بالادست برخی شهرها مانند گلوگاه، فاضلاب خام وارد خلیج می شود که باعث زیاد شدن مواد آلی خلیج شده که به مرگ تالاب منجر خواهد شد.

رفیعی گفت: به تصفیه خانه‌ها و صنایع قرار گرفته در بالا دست خلیج باید بیشتر توجه شده تا فشار کمتری به اکوسیستم خلیج وارد شود و از طرف دیگر باید حوزه آبریز بالادست خلیج حقابه تالاب را بدهد که متاسفانه به آن پرداخته نشده است.
وی بیان کرد: با توجه به‌ اینکه خلیج گرگان حدود ۸۰ درصد وامدار چرخه و فرود آب از دریاست نیازمند اقدام سریع در تبادل آبی دریا برای احیای آن هستیم.

رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی گفت: خلیج گرگان به یقین نیاز به مدیریت درست برای توجه جدی دارد زیرا بودجه فقط یک بخش از اقدامات احیا خلیج گرگان بوده و در کنار آن حتما همت و تلاش همه دستگاه‌های استان گلستان برای حساس سازی مسئولان کشوری در نجات خلیج مهم است.

وی با بیان اینکه وابستگی اقتصادی و اجتماعی مردم به خلیج گرگان بسیار زیاد است، گفت: رسانه‌ها به دلیل انعکاس حرف مردم نقش ۱۰۰ درصدی در احیای خلیج گرگان دارند و در کنار آنها مردم و ذی نفعان منطقه دلسوزترین افراد برای احیای محیط زیست منطقه هستند.

نمایشگاه عکس خلیج گرگان با ارائه ۴۰۰ اثر از عقیل مهقانی با موضوع «فرصت‌ها و تهدیدهای خلیج گرگان با شعار «زیست آگاهانه» با رعایت نکات بهداشتی در تالار فخرالدین اسعد گرگانی دایر شده است و آثار ارایه شده در آن حاصل بیش از ۱۵ سال عکاسی مستمر عقیل مهقانی فعال رسانه ای و مستندساز گلستانی از خلیج گرگان و محیط زیست استان است.

این نمایشگاه در محیطی به وسعت ۶۰۰ متر مربع و به صورت کانسپتچوال آرت ( هنر مفهومی)، در سه بخش فرصت ها، تهدیدها و زیست آگاهانه برگزار شد.

خلیج گرگان سال‌هاست که گرفتار چالش‌هایی از جمله کمبود آب برای تجدید حیات آبزیان، شکار بی رویه، لایروبی نکردن کانال های آبرسان، افزایش تعداد آب بندان و مزارع پرورش ماهی در بالا دست شده و این عوامل بر بحرانی شدن شرایط منطقه افزوده و ضرورت تلاش برای حل آن را جدی تر کرده است.

 ثبت خلیج گرگان در سال ۱۳۵۴ به همراه تالاب میانکاله و لپو زاغمرز در استان مازندران به‌ عنوان نخستین مجموعه تالاب بین‌المللی جهان در فهرست تالاب‌های کنوانسیون رامسر ثابت کرد این خلیج و نواحی اطراف آن یک مجموعه ارزشمند زیست ‌محیطی است که علاوه بر حفظ چرخه زیست دریای خزر در معیشت جوامع محلی اثرگذاری مستقیم دارد.

خلیج گرگان با کارکرد اقتصادی و اکولوژیکی در تکثیر آبزیان، ماهیان استخوانی و غضروفی، جذب پرندگان مهاجر و حفظ چرخه زیست دریای خزر دارای اهمیت بوده و در معیشت مردم محلی نیز اثرگذاری مستقیم و نقش مهم دارد.

خلیج گرگان یکی از بزرگترین مخازن آب شیرین متصل به دریای خزر هست و تداوم زندگی بسیاری از جانداران در بزرگ‌ترین دریاچه زمین به اتصال آن با دریا وابسته است.

این پهنه آبی از لحاظ موقعیت جغرافیایی در جنوب شرقی دریای خزر و حوزه شهرستان های بندرترکمن، بندرگز، نوکنده و بهشهر از ۶۰ کیلومتر طول و حداکثر ۱۲ کیلومتر عرض برخوردار بوده و دارای امتداد شرقی - غربی است.

بر اساس داده های سازمان نقشه برداری کشور بیش از ۳۰ درصد از وسعت ۴۰۰ کیلومتر مربعی خلیج گرگان در سال های اخیر خشک شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha