افزایش تاب‌آوری به کاهش خشونت در جامعه منجر می‌شود

شیراز-ایرنا-کارشناس مسئول دفتر فوریت‌های اجتماعی اداره‌کل بهزیستی فارس گفت: با وجود اینکه در قرآن کریم و دیگر آموزه‌های دینی و فرهنگی به صبر، توصیه‌های زیادی شده است، اما به نظر می‌رسد در شرایط کنونی نیازمند تلاش برای افزایش تاب‌آوری و صبر در زندگی روزمره هستیم تا اقدام‌های خشن کاهش یابد.

اعظم فرمانی چهارشنبه در گفتگو با ایرنا اظهار کرد: عوامل مختلفی در پایین بودن آستانه تحمل جامعه نقش دارد که در این میان، عدم آموزش مهارت‌های فردی و خانوادگی نقش بسزایی در بروز این مشکل دارد.
وی اظهار داشت: بررسی وضعیت کنونی گویای آن است که این مهارت‌ها در خانواده و یا مدارس به درستی آموزش داده نشده‌اند، همچنین عوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی تأثیر بسیاری در ایجاد این معضلات دارند. لذا لازم است به آموزش‌ افراد جامعه از طریق رسانه‌ها و نهادهای مختلف از جمله آموزش و پرورش بپردازیم.
کارشناس مسئول دفتر فوریت‌های اجتماعی بهزیستی فارس با اشاره به انتشار خبری مبنی بر قتل همسر و سه فرزند توسط پدر خانواده در صدرای شیراز، گفت: برخی معتقدند علت اصلی اقدام این مرد مشکلات مالی بوده‌است در صورتی که عوامل زیربنایی گوناگونی در وقوع اینگونه حوادث نقش دارد.
وی خاطرنشان کرد: ما با بسیاری از افراد در جامعه روبه‌رو هستیم که با مشکلات مالی مختلفی از جمله ورشکستگی و فقر دست و پنجه نرم می‌کنند اما مرتکب چنین عملی نمی‌شوند و حتی تصور آسیب زدن به فرزندان و همسرشان برای آنها بسیار دشوار و متأثر کننده است.
فرمانی ادامه داد: خشونت خانگی یک نوع آسیب اجتماعی محسوب می‌شود و ما بعضا در شبکه‌های اجتماعی خبرهایی مبنی بر قتل و خشونت مردان نسبت به همسران خود را می‌شنویم و همچنین با اخباری در این خصوص که پدر یا مادری فرزند خود را به قتل رسانده و یا از لحاظ جسمی به او آسیب وارد کرده‌اند مواجه هستیم.
وی اضافه کرد: برای قتلی که اخیرا اتفاق افتاده و ارتکاب خشونت توسط این مرد اگر بخواهیم تحلیلی روانشناسانه داشته‌ باشیم می‌توان گفت معمولا افرادی که مرتکب این نوع خشونت می‌شوند مبتلا به یک سری اختلالات روانی از جمله اختلال شخصیت ضد اجتماعی هستند یا حتی ممکن است این عمل در زمان مصرف مواد مخدر یا مشروبات الکلی رُخ داده باشد.
کارشناس مسئول دفتر فوریت‌های اجتماعی بهزیستی فارس عنوان کرد: در این اتفاق با یک سری عوامل زمینه‌ساز روبه‌رو هستیم و سایر عوامل مانند مشکلات اقتصادی و مشاجرات خانوادگی که فرد در آن لحظه با آنها روبه‌رو است باعث تسریع این اقدام می‌شود.
او افزود: بدون شک اختلالات روانی و مصرف مواد می‌تواند علت زیربنایی این اقدام باشد و معمولا افرادی که مرتکب این نوع خشونت‌ها می‌شوند برخی مهارت‌ها از جمله مهارت‌های ارتباطی و حل مسئله را که باید در دوران کودکی فرا می‌گرفتند آموزش ندیدند و حتی شاید در دوران کودکی مورد آزار والدین قرار گرفته‌اند.
وی اظهار داشت: در حقیقت سابقه آزار دیدن در تاریخچه زندگی این افراد وجود دارد. حتی ممکن است انجام اینگونه اقدامات به عوامل ژنتیکی این افراد برگردد. سابقه وجود اختلالات روانی از جمله اختلال شخصیت، افسردگی و یا اختلالات مربوط به وسواس یا اضطراب در خانواده نیز در وقوع این اتفاقات تأثیرگذار است.
فرمانی ادامه داد: این اقدامات قطعا پیامدهای منفی به دنبال دارد. ایجاد فضای رعب و وحشت در جامعه، افزایش آمار در حوزه کودک‌آزاری و همسرآزاری، افزایش آمار طلاق، اختلافات و درگیری خانوادگی، افزایش مصرف مواد و فراهم شدن شرایط برای فرار از منزل از پیامدهای این اتفاقات خواهد بود. در واقع اثرات وقوع این حوادث را در سالهای آینده مشاهده خواهیم کرد.
کارشناس مسئول دفتر فوریت‌های اجتماعی بهزیستی فارس به بیان راهکارهایی برای پیشگیری از این حوادث در جامعه پرداخت و گفت: برای ارائه راهکار باید عوامل مختلف فردی، خانوادگی، فرهنگی و اجتماعی را در زندگی این افراد مورد بررسی قرار دهیم. بدون تردید آموزش‌هایی در خصوص مهارت‌های تاب‌آوری، صبر کردن و همچنین مهارت‌ حل مسئله و مهارت ارتباطی را که خانواده به فرزندان آموزش می‌دهد به افراد کمک شایانی می‌کند تا در زمانی که با بحران مواجه می‌شوند بتوانند مدیریت بحران داشته باشند و هیجانات منفی خود را کنترل کنند.
فرمانی گفت: همه انسان‌ها در اجتماع موظف هستند که به کاهش خشونت در جامعه کمک کنند و اقدامات مؤثری در این زمینه انجام دهند.
او اضافه کرد: زمانی که این نوع خبرها در فضای مجازی منتشر می‌شود و رسانه‌ها به این موضوع می‌پردازند هم فضای اضطراب در جامعه ایجاد می‌شود و هم ممکن است یادگیری اتفاق بیفتد و افرادی که هوش هیجانی پایین دارند یا در سنین نوجوانی هستند این کار را مورد تقلید قرار بدهند.
فرمانی تأکید کرد: منتشر کردن این اخبار در بلند مدت باعث ترویج و عادی‌سازی خشونت در جامعه خواهد شد و پس از مدتی خواندن خبرهای مربوط به خشونت یا دیدن اینگونه حوادث برای افراد عادی می‌شود و امکان دارد که این موضوعات دیگر باعث برانگیخته شدن احساسات مردم نشود.
وی بر نقش رسانه‌ها در پیشگیری از بروز خشونت تأکید کرد و گفت: افراد باید بپذیرند که ملتزم به مسئولیت‌پذیری اجتماعی هستند و نباید به انتشار این اخبار و ایجاد فضای رعب و وحشت در جامعه کمک کنند.
کارشناس مسئول دفتر فوریت‌های اجتماعی بهزیستی فارس، افزود: ما در بحث کاهش خشونت از مراکز اورژانس اجتماعی بهره می‌بریم که فلسفه راه‌اندازی این مراکز ارائه خدمات تخصصی، به موقع و در دسترس به آحاد جامعه به منظور پیشگیری و کاهش خشونت از جمله خشونت‌های خانگی است‌.
فرمانی با بیان اینکه تقویت و گسترش این مراکز اقدام بسیارخوبی برای کاهش، پیشگیری و کنترل خشونت‌های خانگی خواهد بود، گفت: مراکز اورژانس اجتماعی در حوزه مبارزه با کودک‌آزاری، همسرآزاری، والد آزاری، سالمند آزاری و معلول آزاری فعالیت می‌کند و از تیم روانشناس و مددکار با حضور روانپزشک و مشاور حقوقی بهره می‌برد و مردم می‌توانند از طریق تماس با خط ۱۲۳ از خدمات این مراکز استفاده کنند. همان طور که گفتم تقویت نهادهایی که در حوزه کاهش و کنترل خشونت فعالیت می‌کنند نقش مؤثری در پیشگیری از خشنونت در جامعه دارد.
وی افزود: خدمات‌رسانی سیار نیز از دیگر فعالیت‌های این مراکز به شمار می‌رود. به محض اینکه تماس دریافت می‌شود با توجه به فوریت موضوع، تیم خدمات سیار شامل روانشناس و مددکار به محل اعزام می‌شود و موضوع را مورد بررسی قرار می‌دهد و حتی در صورت لزوم افراد جهت ادامه خدمات به مرکز مداخله در بحران ارجاع داده می‌شوند.
وی در رابطه با نحوه بازتاب خبرهای مربوط به حوادث گفت: اصحاب رسانه باید آموزش‌های لازم را در انتشار اخبار مربوط به خشونت و خودکشی فراگیرند، چراکه انعکاس این اخبار موجب ترویج خشونت می‌شود. البته این بدان معنا نیست که این اخبار نباید منتشر شود بلکه ما معتقد هستیم اینگونه اخبار نباید به عنوان تیتر اول رسانه‌ها باشد.
بنا بر گزارشی موثق که منبعی رسمی حاضر به اعلام آن نشد، مردی حوالی ساعت ۲ بامداد روز ۲۶بهمن‌ماه ۱۴۰۰ در شهر صدرا در ۲۰ کیلومتری شمال غرب شیراز مردی پس از کشتن سه دخترش و همچنین همسر خود، به زندگی‌اش پایان داد. جزئیات این حادثه از این قرار است که این مرد، پس از خوراندن سم به سه دختر ۲۱ و ۱۱ ساله‌اش(دوقلو) آنان را کشته و سپس با ضربات سلاح سرد، همسر ۳۹ ساله‌اش را نیز به قتل رسانده است. بررسی ها نشان می دهد که قاتل ۴۰ ساله با ضربات چاقو خود را نیز کشته است. در شبکه‌های اجتماعی اعلام شده که علت اصلی این حادثه اختلاف مالی قاتل با دایی همسر خود بوده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha