به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، محمد مهدی اسماعیلی در نشست بررسی ابعاد فرهنگی شهرسازی و مسکن همزمان با سالروز بزرگداشت خواجه نصیرالدین طوسی و روز مهندس، گفت: رئیس جمهور محترم همواره بر لزوم پیوست فرهنگی در طرحهای مختلف کشور تاکید داشته و دارند و در طرح شهرسازی و معماری نیز وجود پیوست فرهنگی ضرورت دارد.
وی ادامه داد: در سند مهندسی فرهنگی الزام قانونی وجود دارد و در آن تاکید شده همه طرح های بزرگ صنعتی، اقتصادی، اشتغال و ... باید پیوست فرهنگی داشته باشد.
رئیس شورای فرهنگ عمومی کشور گفت: پیوست فرهنگی در مسائل مسکن و شهرسازی تنها ایجاد مسجد و مدرسه در کنار اجرای طرح های مسکن نیست، ما آمادگی ارائه نگاه فرهنگی در مسائل شهرسازی و معماری را داریم و طرح وجود سند فرهنگی در شهرسازی و معماری کار مهمی است که باید دنبال شود.
وی در عین حال تصریح کرد: برای اجرای همه طرح ها باید پیوست فرهنگی وجود داشته باشد و این پیوست باید از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تایید شود زیرا در این وزارتخانه متولی پیوست فرهنگی هستیم و در زمینه طرح های مسکن و شهرسازی کمک های لازم را خواهیم داشت.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بر تشکیل کارگروهی برای پیوست فرهنگی تاکید کرد و گفت: ضروری است برای همه طرحها از جمله مسکن و ... پیوست فرهنگی داشته باشیم.
در بخشی از این نشست دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور بر لزوم توجه به پیوست فرهنگی در تمامی طرح های کشور تاکید کرد.
وی افزود: در سیاستهای مسکن، توجه به بعد فرهنگی مغفول است، بنابراین باید در تمامی طرح ها از جمله طرح های مسکن به پیوست فرهنگی آن ها توجه داشته باشیم.
سیدمجید امامی ادامه داد: با انتشار پژوهش های متقن و گفتمان سازی می توان در این زمینه تلاش کرد و مباحث خصوصی و عمومی در قالب نشست های علمی را در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار کرد.
در بخش دیگری از این نشست حجتالاسلام رجایی نیا، نماینده سازمان برنامه و بودجه در شورای فرهنگ عمومی کشور با تاکید بر لزوم پیوست فرهنگی در تمامی طرح ها، گفت: برای ایجاد پیوست فرهنگی در تمامی طرح های کشور از جمله طرح مسکن، نیازمند کار انقلابی هستیم.
وی با اشاره به طرح پیوست فرهنگی شهرسازی و معماری افزود: این طرح حدود یکسال و نیم است که پیرو تجربیات حوزه درباره کمک به نظام در مسائل اساسی مطرح شده و ستادهای راهبری در موضوعات راهبردی درباره آن تشکیل شده و تاکنون ۲۰ ستاد از جمله ستاد راهبری علوم انسانی در این زمینه تشکیل شده است. ستاد راهبری معماری و شهرسازی اسلامی نیز مرکب از محققان و افراد صاحب نام در این زمینه راه اندازی شده است.
نماینده سازمان برنامه و بودجه در شورا ی فرهنگ عمومی کشور تصریح کرد: سال ها است که در حوزه و دانشگاه انتقاداتی در زمینه الگوی شهرسازی وجود دارد و این محققان و اساتید از طریق تحقیقات جامع موضوع را بررسی و بر اساس شاخصهای الگوهای اسلامی در شهرسازی جلسات متعددی را با مدیران شهرسازی داشته اند که در این زمینه توافقاتی نیز صورت گرفته است و پیوست فرهنگی شهرسازی و معماری در این جلسات مورد بررسی قرار میگیرد.
در بخشی از این نشست گزارشی از از مزایای لزوم پیوست فرهنگی در طرح های شهرسازی و معماری و گزارش مقایسه ای شهرسازی و معماری در ایران و دیگر کشورهای جهان ارائه شد.
در ادامه این نشست، محمد حسین نیرومند مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور فرهنگی و هنری گفت: به تعبیر مقام معظم رهبری، تهران معماری وحشی دارد»، همچنین به گفته یک معمار ارمنی رضاخان قبل از این که حجاب را بردارد با معماری این کار را کرد. معمار دیگری نیز می گوید، «انسان، بنا می سازد و بناها هم انسان را می سازند». بنابراین باید توجه داشت که انسان باید برای خانه ها تربیت شود.
در بخش دیگری از سخنان خود بر لزوم حضور مهندسان معمار در مباحث بررسی پیوست فرهنگی تاکید کرد.در بخش دیگری از این نشست معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر لزوم رسانهای شدن مباحث مهندسی پیوستهای فرهنگی و پروژههای مسکن از جمله پروژه امیرکبیر گفت: نباید این پروژهها در حد قراردادها باشد و باید کار فرهنگی و مستند سازی آن از طریق خبرنگاران صورت بگیرد.
سیدمحمود اسلامی معاون توسعه مدیریت و منابع افزود: در شهرهای جدید به ساخت و ساز مجتمعهای فرهنگی هنری کمتر توجه شده است و متناسب با ظرفیت آن شهرها نیست و باید در این باره بیشتر اهتمام داشت.
در این جلسه اعضای حاضر نظرات و پیشنهادهای خود درباره پیوست فرهنگی طرح های شهرسازی و معماری را ارائه کردند.
از جمله موضوعات مورد بحث و بررسی در این نشست، توجه به تحقق زندگی اسلامی به عنوان مطالبه مقام معظم رهبری، توجه به افزایش آپارتمان نشینی و نقش آن در افزایش سرانه جرم و آسیب های اجتماعی، نقش محیط زندگی و مسکن در ایجاد انسان در تراز زندگی اسلامی، توجه به دغدغه های همسایگی، توجه به نقش مردم در ساخت و ساز محیط زندگی، بهره گرفتن از تجربیات گذشته، انجام پژوهش های متقن و گفتمان سازی و ... بود.
نظر شما