به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، این روزها که ایام پایانی سال ۱۴۰۰ است بسیاری از خانواده ها خود را آماده می کنند تا با پاک و تمیز کردن خانه و کاشانه خود به استقبال از نوروز بروند و یکی از مهمترین رسمهای قبل از فرا رسیدن عید، سنت خانهتکانی و گرفتن گرد و زنگار از خانه و کاشانه است.
شست و شو و تمیزکاری خانه ها مستلزم استفاده از آب فروان است و البته که برخی خانواده ها کار را از حد گذرانده و خود به شست و شوی فرش های منزل میپردازند، به جای آنکه آنها را به قالیشویی ها بدهند هرچند که قیمت های قالیشویی ها هم این روزها سر به فلک کشیده اما باز هدر دادن آب شرب برای شست و شوی فرش ها کاری ناپسند به نظر می رسد.
کشورمان در سالهای اخیر و به ویژه به علت خشکسالیهای پی در پی دچار بحرانآب و کمبود منابع آبی شده و سال ها است که با این مشکل اساسی و مهم دست و پنجه نرم می کند به گونهای که حتی خوان گسترده سفرههای زیرزمینی هم به علت مصرف بیش از حد آب از سوی ما تهی از آب مانده است.
تازه ترین گزارش موسسه تحقیقات آب حاکی از آن است که برای دوره سه ماهه ابتدای اسفند۱۴۰۰ تا انتهای اردیبهشت ماه۱۴۰۱در بیشترحوضه های آبریزکشور (به جز موارد مربوط به حوضه آبریز دریای خزر) بارش ها کمتراز متوسط بلندمدت باشد و این به معنای آن خواهد بود که اگر مصارف امروز مدیریت نشوند در روزهای گرم تر سال تامین آب با مشکلات جدی تر روبهرو خواهد شد.
همچنین گزارش های اخیر از مراجع رسمی نشان میدهد در حالی که میزان بارندگی ۴۶ درصد در استان تهران کاهش یافته است، اما ۱۰ اسفندماه میزان مصرف آب تهران به سه میلیارد و ۱۵۴ میلیون لیتر رسید.
در روزهای اخیر میزان مصرف لحظهای آب تهران به ۴۰ هزار لیتر در ثانیه نیز رسیده که در صورت تداوم این روند، رقم آن به ۵۰ تا ۵۵ هزار لیتر در ثانیه هم خواهد رسید و به دنبال آن فشار بسیار زیادی به شبکه توزیع وارد و در نتیجه منجر به بروز افت فشار یا قطع آب خواهد شد.
همچنین بر اساس آخرین آمار حجم ذخایر سدهای تامینکننده آب تهران نسبت به سال قبل ۴۵ درصد کسری دارد و وضعیت بارشها نیز ۴۶ درصد نسبت به سال گذشته کمتر است.
یکی از مراکز پرمصرف آب در همه استانهای کشور، قالیشوییها هستند که روز به روز هم به تعداد آنها اضافه میشود. آمارها نشان میدهد که سالیانه ۲۰ تا ۳۰ درصد مصرف آب برای شستوشوی فرشهاست که رقم بسیار بالایی را نیز دربرمیگیرد.
بهطور معمول در شستوشوی هر فرش ۵۰۰ لیتر آب هدر میرود که رقمی بسیار بیشتر از سرانه مصرف آب برای هر فرد است.
در ایران سرانه مصرف آب برای هر نفر ۳۰۰ لیتر است در حالی که سرانه مصرف جهانی ۱۵۰ لیتر است. این بدان معنی است که شستن یک فرش چیزی بیشتر از سه برابر سرانه جهانی مصرف آب یک نفر است.
آیا سزاوار است با این وضعیت نامناسب بارش ها آب گرانبها را بی محابا هدر داد؟
نظر شما