غلامحسین حسینینیا معاون وزیر تعاون و رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای ۱۷ اسفند در گفتوگو با روزنامه ایران اظهار میدارد: تربیت نیروی انسانی مجهز به مهارت که قادر باشد علم و دانش را به خدمات قابل عرضه در اقتصاد کشور تبدیل کند و همچنین افراد خلاق و کارآفرین که بتوانند با ایجاد ارزش افزوده، فرصتهای شغلی پایداری برای دیگران ایجاد کنند بهعنوان یکی از استراتژیهای مؤثر در فرایند توسعه هر کشوری به شمار میرود. در این میان آموزشهای مهارتی و فنی و حرفهای بهعنوان یکی از اجزای لاینفک دولت در مسیر توسعه محسوب میشود که سازمان فنی و حرفهای میتواند از طریق آموزش نیروی انسانی ماهر بستر ایجاد تحولی بزرگ در دولت مردمی را فراهم کند.
انسان با مهارت در کنار تکنولوژی نوین دیده میشود، اگر ما به ارزش مهارت بیاندیشیم و نگذاریم شکاف بین انسان با مهارت و تکنولوژی بیشتر شود، سهم بیشتری در توسعه خواهیم داشت. مهمترین عامل کسب مهارت و فناوری نوین سرمایههای انسانی و ارائه آموزشهای مهارتی به افراد، از نیازهای اساسی جامعه است. در واقع سازمان فنی و حرفهای با آموزشهای مداوم سبب کسب و ارتقای سطح دانش و مهارت موجود در میان نیروی انسانی و در نهایت منجر به ارتقای سطح اشتغال در کشور میشود.
بازار داغ فروش مدرک در دولت دوازدهم
از همین رو و با توجه به اهمیتی که این مدرک دارد، بازار خرید و فروش مدرک مهارتهای فنی و حرفهای همیشه فعال بوده اما در دولت دوازدهم به علت اینکه از سال ۹۷ تا ۹۹ دولت اجازه صدور مجوز در این حوزه را نداد همین امر موجب شد بازار فروش آنها داغ شود. علاوه بر آن به علت اینکه زمان صدور مجوز در دولت قبلی ۸ ماه بود، دائم تراکم تقاضا وجود داشت که با جلوگیری از صدور مجوز این تراکم افزایش یافت. بنابراین قیمت فروش مجوز فنی و حرفهای برای متقاضیان آن نیز سر به فلک کشید. در حال حاضر یکی از اقدامات مهم سازمان فنی و حرفهای کاهش زمان صدور مجوز پروانه تأسیس آموزشگاه آزاد بوده که از ۸ ماه به سه روز تقلیل یافته است. در واقع با حذف ممنوعیت و کاهش زمان صدور مجوز فنی و حرفهای در کشور حجم متقاضیان آن کاهش یافت و بازار خرید و فروش نیز به میزان چشمگیری از رونق افتاده است.
آموزش بیش از هشت هزار نفر در عرصه فنی و حرفه ای
به طوری که سازمان مدیریت و برنامهریزی در راستای سنجش عملکرد دستگاههای اجرایی در خصوص برنامه ارتقا و حفظ کرامت مردم در نظام اداری، سالانه بازرسیهای متعددی را انجام میدهد. در این خصوص اقداماتی همانند کاهش زمان صدور مجوز پروانه تأسیس آموزشگاه آزاد از حدود ۸ ماه به سه روز، کاهش زمان صدور مجوز پروانه تأسیس مراکز جوار و بین کارگاهی از ۲ ماه به سه روز، کاهش زمان فرایند برگزاری آزمون و صدور گواهینامه مهارت از ۴۵ روز به ۷ روز کاری و ارتقا و توسعه خدمات را نیز انجام دادهایم. علاوهبر آن فرایند تمدید و تعویض گواهینامههای مهارت و اطلاعرسانی نیز بهبود یافته و شناسایی و معرفی ۴۷۲ شغل مهارت محور کم سرمایه بر نیز از جمله اقدامات این سازمان محسوب میشود و همچنین ایجاد ۳ مرکز سنجش مهارت در سطح کشور نیز از دیگر فعالیتهای این سازمان در راستای تکریم مردم به شمار میرود.
این مسئول همچنین میگوید: در ۶ ماهه دوم سال ۸۹۴ هزار و ۹۸۴ نفر توسط این سازمان آموزش دیده اند که ۵۲۱ هزار نفر از آنها مربوط به فعالان در ارگانهای دولتی بودهاند که این تعداد نسبت به مدت زمان مشابه در سال گذشته ۱۳ درصد رشد داشته است. همچنین ۳۷۳ هزار و ۹۸۴ نفر که آموزش دیدهاند از افراد غیر دولتی میباشند که این بخش نیز نسبت به سال گذشته ۱۶.۵ درصد رشد را تجربه کرده است. آموزش دیدگان شامل اقشار مختلف همچون کارجویان، کارکنان وظیفه نیروهای مسلح، معتادان بهبود یافته و متجاهر، افراد دارای معلولیت، زنان سرپرست خانوار، روستاییان و... هستند.
رشد ۱۹۱ درصدی صدور مجوز در سازمان فنی و حرفهای
در همین راستا حسینی نیا، معاون وزیر تعاون و رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای توضیح میدهد: برای داشتن نیروی کاری با مهارت، سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور، آموزشهای مورد نیاز بازار کار را برای کارجویان در نقاط مختلف شهری روستایی و شاغلین در بنگاههای اقتصادی از طریق مراکز دولتی و آموزشگاههای آزاد ارائه میکند که در این زمینه این سازمان به گسترش چتر مهارتی و توسعه عدالت آموزشی پرداخته و دستاوردهایی همچون تدوین ۶۰۰ استاندارد شایستگی و ارزشیابی مبتنی بر چهارچوب صلاحیت حرفهای که در ۶ ماهه امسال نسبت به سال گذشته ۱۳ درصد رشد داشته است و آموزش ۵۲۱ هزار نفر در دورههای مهارتی در بخش دولتی که با ۱۳ درصد رشد نسبت به مدت زمان مشابه مواجه بوده، آموزش ۳۷۳ هزار و ۹۸۴ نفر در آموزشگاههای آزاد سراسر کشور که این حوزه نیز با افزایش ۱۶.۵ درصدی نسبت به مدت زمان مشابه همراه بوده و تهیه طرح مهارت آموزی هیبریدی دانشجویان در این عرصه را تاکنون داشتهایم. همچنین در حوزه اعطای مجوز نیز این سازمان با رشد ۱۹۱ درصدی مواجه بوده به طوری که در این مدت به ۶۰۸ مرکز کارآموزی و بین کارگاهی مجوز اعطا کرده است. علاوه بر آن سازمان فنی و حرفهای تاکنون موفق به شناسایی و معرفی ۴۷۲ شغل مهارت محور کم سرمایه بر نیز شده است.
عملکرد سازمان فنی و حرفهای کشور در عرصه دولت الکترونیک
دولت الکترونیک یکی از مهمترین مقولات در جامعه اطلاعاتی به شمار میرود، در ایران نیز چندسالی است که دولت در راستای ارائه خدمات بهصورت شبانه روزی و در تمام ایام هفته به شهروندان، دولت الکترونیک را فعال کرده است. اهمیت اجرای این طرح به اندازهای است که در سالهای اخیر اجرای آن بهطور جدی در دستور کار دولتها قرار گرفته است. در واقع از این امر در راستای انجام تغییرات در فرایندهای دولتی مانند تمرکززدایی، بهبود کارایی و اثربخشی استفاده میشود. بنابراین به استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات بهمنظور بهبود کارایی و اثربخشی، شفافیت اطلاعات و مقایسهپذیری مبادلات اطلاعاتی و پولی درون دولت، بین دولت و سازمانهای تابعه آن، بین دولت و شهروندان و بین دولت و بخش خصوصی دولت الکترونیک میگویند. اکنون دولت الکترونیک در ایران در بعضی حوزهها فعال است و قریب به ۱۰۰۰ سایت دولتی ایران با وجود همه کاستیها و نقصهایی که در اطلاعرسانی دیجیتالی رسمی در وب دارند، بخشی از روابط عمومی دیجیتالی کشور را به دوش میکشند. دفاتر دولت الکترونیک که در استانهای مختلف کشور راهاندازی شده است، خدمات مختلف انتظامی و ثبتی را انجام میدهند و این خود یک گام رو به جلو در ارائه خدمات به شهروندان الکترونیکی ایران است.
رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای در خصوص عملکرد این سازمان در حوزه دولت الکترونیک هم میگوید: سازمان فنی و حرفهای در ارزیابی دور هشتم دولت الکترونیک رتبه ۱۸ از ۱۶۲ را کسب کرد و از میان ۱۶۲ دستگاه موجود موفق به کسب رتبه یک در محور ارائه خدمات شده است. همچنین برای نخستین بار پایگاه اطلاعات علمی و پژوهشی سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور و ۷ سامانه آنلاین خدماترسانی و مدیریت دانش در حوزه مسابقات مهارت راهاندازی شد و علاوه بر آن به منظور استقرار طرح امنسازی خدمات الکترونیک سازمان اقداماتی صورت گرفته و همچنین اتصال به درگاههای استعلام برخط و برای توسعه تبادلات الکترونیک بین دستگاهی و بسترسازی جهت اعتبارسنجی آموزشگاههای فنی و حرفهای آزاد به شیوه الکترونیکی نیز اقدام شده است.
وی ادامه میدهد: در راستای هوشمندسازی و توسعه دولت الکترونیک بازطراحی و اصلاح فرایندها و روشهای انجام کار، تغذیه و بهنگامسازی اطلاعات سامانه دینا کاتالوگ و پایگاه اطلاعات آماری وزارتخانه، بروزرسانی و توسعه فرایندهای خدمات الکترونیکی در حوزه تدوین استانداردهای آموزش مهارت، طراحی سامانه استعداد منجی در راستای هدفمند کردن آموزشهای فنی و حرفهای برای مهارتآموزان با مشارکت انجمن متخصصین آلمان و اصلاح فرایندهای تخصصی با الکترونیکی کردن و مستند نمودن بخش عمدهای از فرایندهای تخصصی و عمومی نیز تا کنون انجام دادهایم.
گفتنی است؛ هزینه آموزش مهارتهای فنی و حرفهای در مراکز دولتی رایگان است. اما اگر فردی مدرک بخواهد حدود ۱۰۰ هزار تومان بابت هزینه ثبتنام، مشاوره، آزمون و مدرک باید پرداخت کند. در خصوص میزان زمان مورد نیاز برای کسب مهارت و آموزش نیز استانداردهای آموزشی هر رشتهای با هم متفاوت است و دورهها از ۳ تا ۴۰ ساعت و یا حتی برخی ۱۸ ماه نیز برای آموزش در نظر گرفته شده که بسته به مهارت مورد نظر متفاوت است.
نظر شما