احیای بازارچه‌های مرزی خوزستان رشد اقتصادی منطقه را درپی دارد
تصویر آرشیوی است

 اهواز - ایرنا - رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اهواز با تاکید بر ضرورت افزایش مبادلات تجاری با کشور عراق گفت: احیای بازارچه‌های مرزی خوزستان یکی از مطالبات بخش خصوصی استان است که رشد اقتصادی منطقه را درپی دارد.

به گزارش ایرنا شهلا عموری روز جمعه در نشست بررسی موانع و چالش‌های فعالیت بازارچه‌های مرزی استان خوزستان که به صورت مشترک با حضور کارشناسان اندیشکده دیپلماسی اقتصادی دانشگاه امام صادق (ع) در محل اتاق بازرگانی اهواز برگزار شد، اظهارداشت: احیای بازارچه‌های مرزی استان خوزستان به طور قطع یکی از جنبه‌های بسیار کاربردی در توسعه مبادلات تجاری با کشور عراق است.

وی ادامه داد: بررسی‌های صورت گرفته نشان می‌دهد که ماهیت بازارچه‌های مرزی شلمچه و چذابه تغییر یافته است و با کارکرد پایانه‌های مرزی در حال فعالیت هستند.

دبیر شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی خوزستان گفت: دستورالعمل و آیین نامه‌های اجرایی در حوزه‌های گمرکی و تجاری برای فعالیت‌های تجاری و بازرگانی در پایانه‌ها و بازارچه‌های مرزی تعریف‌های متفاوتی تعیین کرده اند.

وی با بیان اینکه عملا بازارچه‌های مرزی استان خوزستان با رکود روبرو هستند، افزود: در حال حاضر تلاش‌هایی برای احیای برخی از این بازارچه‌ها شروع شده اما به دلیل موازی کاری‌های غیر ضروری، فعالیت این بازارچه‌ها در هاله‌ای از ابهام است.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اهواز بیان داشت: در حال حاضر، بخش مهمی از تجارت استان خوزستان با کشور عراق از طریق شلمچه و چذابه انجام می‌شود و نیاز است برای توسعه مبادلات نسبت به احیای بازارچه‌های مرزی این مناطق اقدامات اساسی را در دستور کار قرار داد.

وی اضافه کرد: از سوی دیگر، بازارچه مرزی اروندکنار که طی چندسال اخیر وعده از سرگیری فعالیت مجدد آن داده شده، همچنان غیرفعال است.

عموری فعالیت بازارچه های مرزی را مشوقی برای جلوگیری از مهاجرت ساکنان مناطق مرزی عنوان کرد و گفت: این بازارچه‌ها علاوه بر اینکه از بروز تخلفاتی مانند قاچاق کالا جلوگیری می‌کنند در پایداری امنیت مرزهای منطقه تاثیر بسیار زیادی دارند.

وی خاطرنشان‌کرد: انجام فعالیت‌های تجاری در مرزها با محوریت بازارچه‌ها نیازمند زیرساخت‌های مورد نیاز است که در این زمینه استان خوزستان با ضعف‌های قابل توجهی روبرو است.

دبیر شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی خوزستان افزود: ایجاد این زیرساخت‌ها منوط به تعامل و همکاری‌های بین بخشی دستگاه‌های متولی در امور تجاری است اما متاسفانه چنین امری به طور کامل محقق نشده است.

وی ادامه داد: استان خوزستان به واسطه همجواری با عراق، ظرفیت‌های قابل توجهی در امر تجارت دارد اما باید ایجاد زیرساخت‌های آن از سوی دولت بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

عموری بیان داشت: در حال حاضر مرز شلمچه از سوی کشور عراق موفق به دریافت کد ترانزیت کالا شده که این اقدام هرچند با تاخیر اما باعث رونق تجارت خارجی استان خوزستان خواهد شد.

عضو هیات رئیسه اتاق مشترک ایران و سوریه در بخش دیگری از سخنان خود به ضرورت ایجاد مسیر دسترسی کالاهای ایرانی به کشور سوریه اشاره کرد و گفت: در حال حاضر بخشی از کالاهای مورد نیاز این کشور از طریق حمل و نقل دریایی تامین می‌شود که این فرآیند هزینه صادرات را بسیار افزایش داده است.

وی افزود: همکاری مشترک بدنه کارشناسی اتاق بازرگانی اهواز و اندیشکده دیپلماسی اقتصادی دانشگاه امام صادق (ع) نیز در آسیب شناسی و تشخیص بهتر فرآیندهای دست و پاگیر در تسهیل امور تجاری استان خوزستان تاثیر گذار خواهد بود.

تجارت خارجی خوزستان نیازمند بروزرسانی زیرساخت‌های مرزی است

نایب رئیس اول اتاق خرمشهر نیز در این نشست با تاکید بر اینکه بازار عراق از اهمیت بسیار بالایی برای ایران برخوردار است، گفت: باید توجه داشت که ایجاد مدیریت واحد در پایانه‌های مرزی استان خوزستان باید با جدیت پیگیری شود.

سید مصطفی موسوی یکی از مهمترین خلأهای موجود در مرزهای استان را کمبود نیروی انسانی در گارد گمرک دانست و افزود: تامین نیروی انسانی متخصص ویژه این گارد باعث تسهیل در تخلیه و بارگیری کالاهای صادراتی می‌شود.

وی ادامه داد: با فعالیت کاربردی گارد گمرک از توقف کالاهای صادراتی به ظن‌قاچاق پیشگیری می‌شود و این مسئله به بهبود فضای کسب و کار در بخش تجارت خارجی استان خوزستان کمک می کند.

رونق بازارچه‌های مرزی بخشی از دیپلماسی اقتصادی است

پژوهشگر دفتر مطالعات دیپلماسی اقتصادی دانشگاه امام صادق (ع) نیز به تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر توجه به معیشت مرزنشینان کشور اشاره کرد و گفت: یکی از راهبردهای اساسی که در این زمینه می‌تواند تاثیرگذار باشد، رونق بازارچه‌های مرزی با کشورهای همسایه است.

محسن شرافتی‌نیا افزود: در همین راستا، دانشگاه امام صادق (ع) در حال انجام مطالعات کارشناسی و پژوهشی برای شناسایی چالش‌های موجود استان‌های مرزی با موضوع بازارچه‌های مرزی است.

وی ادامه داد: انجام این پژوهش می‌تواند به بدنه اقتصادی دولت برای شناسایی چالش‌های توسعه تجارت خارجی با کشورهای همسایه کمک کند.

پژوهشگر دفتر مطالعات دیپلماسی اقتصادی دانشگاه امام صادق (ع) یادآورشد: به طور قطع رونق بازارچه‌های مرزی می تواند در تحقق بخش قابل توجه ای از دیپلماسی اقتصادی کشورمان تاثیرگذار باشد.

بر اساس این گزارش، اندیشکده دیپلماسی اقتصادی دانشگاه امام صادق (ع) پیش از این در برخی مطالعات انجام شده به رفتارهای متنافض از سوی وزارتخانه های مختلف کشورمان در حوزه دیپلماسی اقتصادی اشاره کرده است و در همین راستا پیشنهاد داد تا یک سازمان واحد ذیل هر کدام از وزارتخانه‌ها با هدف پیشبرد برنامه های کشور در حوزه دیپلماسی اقتصادی تشکیل شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha