به گزارش ایرنا، سید مهدی قویدل روز دوشنبه در نشست خبری با موضوع پیشگیری از وقوع جرم افزود: برابر قانون اساسی و ماده پنج قانون پیشگیری از وقوع جرم، ماموریت پیشگیری برعهده دستگاه قضایی گذاشته شده است.
وی ادامه داد: در ۴۰ سال گذشته چندان به مقوله پیشگیری توجه نشده و بیشتر تمرکز بر اقدامات کیفری و مجازات بازدارنده بوده است.
این مقام قضایی گفت: در اواخر سال ۸۹ و ابتدای سال ۹۰ معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم در قوه قضائیه و در دل آن شورای پیشگیری از وقوع جرم تعریف شد که شورای پیشگیری در مرکز استان ها به ریاست رییس کل دادگستری کل استان کرمان و با حضور مدیران کل دستگاه ها و معاونین استاندار تشکیل می شود.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان سپس با اشاره به اینکه برنامه های این معاونت مدون و علمی است تصریح کرد: این برنامه ها در سه بعد پیشگیری های فرهنگی - اجتماعی، وضعی امنیتی - انتظامی و پیشگیری های حقوقی - قضایی تدوین و اجرا می شود.
قویدل یادآور شد: طی سال جاری ۴۴ برنامه منطبق با سند تحول و تعالی دستگاه قضایی که یک سند ارتقا یافته است، در دستور کار معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان قرار گرفت که خوشبختانه به طور ۱۰۰ درصد اجرا شده است.
وی بیان کرد: ۲۹ درصد از برنامه های معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان در حوزه پیشگیری از وقوع جرم، ۲۸ درصد در حوزه خانواده و امور زنان، ۱۱ درصد در زمینه مشارکت های مردمی، هشت درصد در حوزه اطلاع رسانی و ارتقا آگاهی های عمومی، هفت درصد مربوط به برنامه های معاونت و پنج درصد نیز در حوزه شورای پیشگیری از وقوع جرم است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان اظهار داشت: با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری، در چارت جدید معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم، مدیریت امور خانواده و مشارکت های مردمی تعریف شده که برنامه های خانواده و امور زنان زیر مجموعه آن فعالیت خواهند کرد.
قویدل افزود: مهمترین اقدامات پیشگیرانه انجام شده در این معاونت مربوط به پیشگیری و کاهش تصادفات، ناامن سازی محیط های تولید و توزیع موادمخدر، پیشگیری از افزایش بافت های ناکارآمد شهری، حفر چاه های غیرمجاز، جشنواره طرح های برتر در حوزه پیشگیری، مشارکت در آموزش های قبل، حین و بعد از ازدواج، پیشگیری از جرائم فضای مجازی و جرائم سایبری، اطلاع رسانی اقدامات پیشگیرانه، پیگیری طرح نماد ( نظام مراقبت اجتماعی دانش آموزان) و ... است.
وی گفت: طرح اورژانس قضایی نیز به ابتکار استان کرمان ایجاد شده که با استفاده از ظرفیت مصلحین و حکمین قرآنی و با مداخله بهنگام در مواردی مانند اختلافات خانوادگی، جرائم سبک و ... که نیازی به قضایی شدن و تشکیل پرونده نیست، با حضور اورژانس قضایی حل و فصل و از تشکیل پرونده در مراجع قضایی پیشگیری می شود.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان در ادامه به سامانه جامع ارتباط مردمی (سجام) نیز اشاره و تصریح کرد: این سامانه در راستای عمل به دستورالعمل نحوه تعامل و مشارکت نهادهای مردمی با قوه قضائیه، راه اندازی شده تا آحاد مختلف جامعه بتوانند به اعلام گزارشات پیشگیرانه خود بپردازند.
قویدل گفت: تاکنون ۱۰ هزار نفر در استان کرمان به عضویت سامانه سجام در آمده اند و بصورت ناشناس به ارائه گزارش های پیشگیرانه در موضوعات مختلفی مانند پیشگیری از زمین خواری، کودک آزاری، خرید و فروش موادمخدر، کرونا و ... پرداخته اند به طوری که در موضوع کرونا بیش از ۲ هزار گزارش به سامانه سجام ارسال شده است.
این مقام قضایی خاطرنشان کرد: در قالب سامانه سجام با تمام مدیران در استان کرمان ارتباط برقرار شده و گزارشات هر حوزه به مدیر آن مجموعه ارسال می شود و برخی تخلفات به اداره بازرسی استان کرمان و مواردی که اعلام جرم است نیز مستقیما به دادستان های استان کرمان ارجاع و سپس پیگیری و اعلام نتیجه می شود.
قویدل در پایان مهمترین مقوله در سامانه سجام را اخذ راهکار، پیشنهاد و نقطه نظرات فعالان اجتماعی و افراد دغدغه مند دانست و گفت: امیدواریم از طریق این سامانه بتوانیم در بحث کاهش جرائم و آسیب های اجتماعی، امر پیشگیری مدنظر مقام معظم رهبری یعنی همان حذف زمینههای فساد، محقق شود.
نظر شما