«محمود کلنگری» روز سهشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: یکی از معضلات مهم شـبکههـای توزیع نیرو، برقگرفتگی پرندگان است که در اصطلاح، «پرندهزدگی» نامیده میشود که عـلاوه بـر جراحت یا از دست رفتن جان پرندگان، همواره باعث ایجاد خطا در شبکه توزیع نیرو میشود که میتواند به صورت خاموشی در مناطق مسکونی، تجاری یا صنعتی نمود پیدا کند و یا همزمان موجب آتشسوزی و آسیب به تجهیزات شود.
وی بیان کرد: تبعات زیستمحیطی پرندهزدگی در کشورهای مختلف به صورت کاهش جمعیت پرندگان و یا در مواردی، انقراض منطقهای آنها گزارش شده است.
کارشناس کمیته ملی پرندگان و شبکههای برق ایران ادامه داد: از طرفی در حوزه صنعت برق، قطع جریان برق و عدم پایداری در تامین آن موجب کاهش بهرهوری و توان اقتصادی شرکتهای توزیع میشود و نارضایتی مشترکین را در پی دارد.
کلنگری اظهار داشت: از نظر ماهیت و علت بروز پدیده پرندهزدگی، شاید نتوان هیچکدام از عوامل خاموشیهای ناخواسته در شبکههای توزیع را به آن تشبیه نمود، به عبارت دیگر، پیچیدگیهای رفتاری پرندگان، تفاوت در آرایش شبکههای توزیع و دخالت سایر عوامل محیطی و انسانی در این پدیده، آن را به معضلی چندوجهی مبدل ساخته که کماکان در بیشتر کشورها حلنشده باقی مانده است.
وی گفت: آتشسوزی در پستهای فوق توزیع در آمریکا و مرگ چندین نفر، قطع جریان برق کارخانجات در اسپانیا و پرتغال و خاموشیهای پراکنده در چندین شهر ایران، همگی با منشاء پرندهزدگی، گواه بر عدم موفقیت راهکارهای پیشگیرانه مرسوم در سطح ملی و بینالمللی است.
مدیر دفتر تحقیقات شرکت توزیع برق استان مرکزی نیز در این خصوص گفت: تشکیل کارگروههای تخصصی در دفتر ایمنی، بهداشت و محیطزیست شرکت توانیر و تدوین برنامههای مدون برای حل معضل پرندهزدگی فصل جدیدی از تلاشهای علمی-حفاظتی را در کشور رقم زده است.
«علیاکبر بصیری» افزود: آنچنان که بخشهایی از خطوط انتقال و توزیع نیروی برق که با جمعیتهایی از پرندگان در تقابل بودند، به محصولات نوین حفاظتی تجهیز شده و همزمان مطالعات تخصصی بر روی امکان طراحی، ساخت و عرضه سایر ادوات آغاز شده است.
وی بیان کرد: در این راستا، یک محصول دانشبنیان در «شرکت رنگسازی روناس» استان مرکزی فرموله و ساخته شده است.
مدیردفتر تحقیقات شرکت توزیع برق استان مرکزی ادامه داد: پوشش «روناسولیت» که قابلیت کاربرد بر روی اجزای فلزی شبکه توزیع را داراست، خاصیت عایقی فوقالعادهای را از خود نشان داده بطوری که در «آزمون شکست عایقی» تا بیش از ۲۰ کیلوولت ساختار خود را حفظ میکند.
مدیرعامل شرکت تولیدی و شیمیایی روناس هم در خصوص این محصول دانش بنیان گفت: پرندهزدگی موجب ضعف در پایداری و تداوم برقرسانی که وظیفه اساسی شرکتهای توزیع است، میشود و محصول نوآورانه «روناسولیت» تا حد قابل توجهی این مشکل را حل میکند.
«فضلاله حسینی» افزود: این محصول را میتوان در بخشهای مختلف صنعت برق از قبیل پستهای برق و سطوح ترانسفورماتورها نیز بکار برد که افزایش ایمنی کارکنان و کاهش وقوع آرک از نتایج مطلوب آن است.
وی عنوان کرد: امید است روند صادرات محصول «روناسولیت» تسهیل شود و علاوه بر ایران، سایر کشورهای منطقه نیز از ثمرات امیدبخش آن در حوزه محیط زیست و صنعت برق بهرهمند شوند.
استان مرکزی با ۱۲ شهرستان دارای بیش از یک میلیون و ۴۸۰ هزار نفر جمعیت است.
نظر شما