زنده رود اصفهان؛ از دریچه نگاه گردشگران

اصفهان_ایرنا_تنها جوشش و خروش زاینده رود می توانست جورچین با طراوت بهار را در نصف جهان تکمیل کند؛ قصه ای پر رمز و راز که اکنون از زبان گردشگران نوروزی نیز روایت می شود.

به گزارش ایرنا، از شور شگفتی آفرین مسافران که در حاشیه و کرانه های زاینده رود به نظاره آن نشسته اند می شود مغناطیس گیرای این کُهن رود را فهمید.گردشگرانی از دور و نزدیک که خاطرات تلخ پیشین در سفر به اصفهان  را پشت سر گذاشته و  این بار از صدای پای آب به وجد آمده اند.

این خروش موقتی زنده رود، بر تصمیم بسیاری از گردشگران برای سفر به اصفهان سایه انداخته است، بطوریکه بسیاری از آنان باز هم این دیار را به عنوان مقصد نوروزی خود انتخاب کرده اند.

جاری بودن زاینده رود و شلوغی دلچسبی که اطراف پل های تاریخی رودخانه از ازدحام گردشگران پدیدار شده است، بار دیگر اصالت و قدمت زاینده رود را به نمایش گذاشته است.رهاسازی آب در رودخانه زاینده رود جان تازه ای به شهر بخشیده و مسافران نوروزی برای تماشای آن در کنار سی و سه پل و پل خواجو حاضر می‌ شوند.

زنده رود اصفهان؛ از دریچه نگاه گردشگران

گویی آن روزهای خروشانِ زنده رود که چشم ها و دل ها و گوش ها و جان ها را تسخیر می کرد بار دیگر در حافظه تاریخ قاب شده است.روزهای فخر مردم یک سرزمین به زاینده رود در قلب کویر مرکزی که دریغ و افسوس در چند سال اخیر، با خشک شدن بستر رودخانه به یغما رفته بود.

قلب ایران، برای زاینده رود می تپد

امسال با بازگشایی موقت رودخانه در ایام نوروز وپس از عبور از سایه هولناک کرونا، هموطنان بسیاری از نقاط مختلف کشور مسیر سفر خود را به نصف جهان تغییر داده اند.

گردشگران  بر حاشیه زاینده رود چنان مجذوب نشسته اند که گویی یار دیرینه خود را یافته اند.همهمه آنها با صدای خروش زنده رود در آمیخته است؛ گویی کسی اینجا روح زندگی را به کالبد اصفهان دمیده و همه چیز فرح بخش و خاطره انگیز است.

گردشگری از یزد می گوید با آنکه بارها به اصفهان آمده امسال هم از وقتی که شنیده زاینده رود جاری می شود به اصفهان سفر کرده است.

یکی دیگر از هموطنان از خطه لرستان، جاری بودن زاینده رود را مایه سرزندگی و نشاط مردم توصیف کرد و گفت: همه ایران اصفهان را به زاینده رود آن می شناسند و خوشحالم که این بار در سفر به اصفهان دیگر شاهد بستر خشک رودخانه نیستم.

زنده رود اصفهان؛ از دریچه نگاه گردشگران

گردشگر دیگری از تهران همنشینی با زاینده رود را به اندازه بازدید از بناهای تاریخی و آثار باستانی اصفهان لذت بخش توصیف کرد و گفت: بدون تماشای این رودخانه و فضای زیبای اطرافش سفر به اصفهان ناتمام می مانَد.

مسافر دیگری، به سفر سال گذشته خود به اصفهان اشاره کرد و گفت: سال گذشته وقتی رودخانه خشک بود در اصفهان نماندم و به شهر خود برگشتم اما امسال وقتی دیدم رودخانه جاری است تصمیم به چند روز اسکان گرفته ام.

وی، جاری بودن رودخانه زاینده رود را موجب مسرت و خوشحالی مردم اصفهان و مسافران نوروزی دانست.

مسافر دیگری از تهران که مقصد نخست او شیراز بوده وقتی از بازگشایی زاینده رود مطلع می شود به اصفهان نیز سفر می کند.

وی می گوید سی و سه پل اصفهان بدون جاری بودن زاینده رود معنا ندارد و خوشحال است که توانسته امسال جریان رودخانه را در پای پل های تاریخی اصفهان ببیند.

زنده رود اصفهان؛ از دریچه نگاه گردشگران

جاری بودن زاینده رود، امسال گردشگران بسیاری را جذب اصفهان کرده است و این براستی گواه بر این است که زنده رود اصفهان، در قلب همه ایرانیان جای دارد.به گفته مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اصفهان، نوروز امسال با توجه به جاری بودن رودخانه زاینده رود، حدود یک میلیون و ۸۵۰ نفر گردشگر از این محور تاریخی و طبیعی بازدید کردند.

گویی، هر خروش این رود انعکاس قرن ها تمدن و تاریخ این سرزمین است، که حالا در سایه روشن قطع و وصل شدن های پی در پی در بیم و امید به حیات دائمی روزگار می گذراند.

جریان دائمی زاینده رود، نسخه شفابخش فلات مرکزی است

سرنوشت زیست بوم حوضه آبریز زاینده رود که اکنون بدنبال تاراج و هجوم سهم خواهان پیدا و پنهانش از طبیعی ترین حق خود یعنی جریان دائمی محروم مانده است، نگرانی مشترک همه دوستداران اصفهان است، مساله ای که بسیاری از کارشناسان نیز  تهدیدها و مخاطرات آن را گوشزد کرده اند.

نویسنده و پژوهشگر حوزه آب و فعال محیط زیست اصفهان معتقد است زاینده رود، رگ حیات حوضه و شهرها و روستاهای بیشمار است، این رگ باید حفظ شود و نباید به یک لوله یا کانال انتقال آب تبدیل شود.

حشمت الله انتخابی در گفت و گو با ایرنا، از وضعیت فعلی رودخانه زاینده ‌رود انتقاد کرد و افزود:  قطع و وصل شدن مکرر جریان آب رودخانه برای کل زیستمندان حوضه زاینده‌رود مضر است.

این فعال محیط زیست بر این باور است با برنامه‌ریزی اصولی می‌توان کاری کرد که رودخانه حتی با کمترین مقدار آب همواره زنده بماند اما اکنون به این رودخانه به عنوان یک کانال عبور آب نگاه می‌شود و پیکره حیاتی رودخانه اهمیت ندارد که این فاجعه است.

زنده رود اصفهان؛ از دریچه نگاه گردشگران

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان نیز در این پیوند به ایرنا گفت: وقتی آب بطور مستمردر رودخانه جاری باشد علاوه بر کارکردهای زیست محیطی، تقویت سفره های زیرزمینی و ارتقای کمی و کیفی منابع آب را نیز به‌دنبال خواهد داشت.

حسین اکبری گسترش پدیده فرونشست زمین و احتمال تخریب نمودهای تاریخی و تمدن اصفهان را از دیگر تهدید های جدی خشکی زاینده رود برشمرد و افزود: تالاب گاوخونی به‌دلیل آنکه سال ها پذیرای حجم انبوهی از پساب های صنعتی و کود های شیمیایی بوده اکنون به کانون خطرناک گرد و غبار و فلزات سنگین تبدیل شده است که بر اساس مطالعات در صورت استمرار خشکی خطر گسترش این آلودگی ها تا شعاع ۵۰۰ کیلومتری فلات مرکزی وجود دارد.

وی با هشدار نسبت به اینکه ادامه این وضعیت، آسیب های اجتماعی و فرهنگی به‌دنبال خواهد داشت، افزود: این وضعیت به تنوع زیستی و جانوری تالاب  گاوخونی و رودخانه زاینده رود آسیب وارد کرده است و چنانچه این شرایط ادامه پیدا کند نه تنها کارکردهای زیست محطیی و طبیعی این اکوسیستم را از دست می دهیم بلکه عواقب بسیار جبران ناپذیری برای استان در کوتاه مدت و بلند مدت در پیش خواهد بود.

زنده رود اصفهان؛ از دریچه نگاه گردشگران

عضو هیات علمی دانشگاه معتقد است احیای بموقع زاینده‌رود به‌عنوان منبع تغذیه آبخوان‌ها ضروری است.

بهرام نادی در این خصوص به ایرنا گفت: بررسی سطح آب‌های زیرزمینی اصفهان از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۹۸ براساس آمار رسمی حاصل از پایش چاه‌های آب، نشان‌دهنده افت آب به میزان ۱۸ تا ۷۰ متر در مناطق مختلف دشت است.

وی تصریح کرد: بازگرداندن آب به آبخوان ضروری است، اما در گام نخست باید تخلیه آب از آبخوان را سریع‌تر متوقف کرد بنابراین احیای زاینده‌رود به‌عنوان منبع اصلی تغذیه آبخوان باید در زمان مناسب و بموقع انجام شود .

کارشناسان، خشکسالی طولانی‌مدت، برداشت‌ بی‌رویه آب از سُفره‌های زیرزمینی و همچنین حذف جریان آب رودخانه زاینده‌رود از دل شهر، را از عواملی می‌دانند که باعث وقوع و شدت گرفتن فرونشست زمین در این شهر شده است.

بر اساس آمار و اطلاعات سازمان زمین‌شناسی اصفهان، در سال ۹۵ فقط ۲ درصد از مساحت این استان با فرونشست زمین درگیر بود، درحالی‌که بر اساس نتایج آخرین مطالعات، اکنون حدود ۱۰ هزار کیلومترمربع یعنی ۱۰ درصد از مساحت اصفهان، در شرایط خطرناک فرونشست قرارگرفته است.

زاینده رود با حدود ۴۹۰ کیلومتر بزرگترین رودخانه منطقه مرکزی ایران است که از کوه‌های زاگرس مرکزی سرچشمه گرفته و در فلات مرکزی ایران به سمت شرق پیش می‌ رود و به تالاب گاوخونی در شرق اصفهان می ‌ریزد.این رودخانه در دهه‌های اخیر به یک رودخانه با جریان دوره‌ای تبدیل و در پایین‌دست با خشکی مواجه شده است .

آب زاینده‌رود پس از حدود یک ماه، مجددا از پنجم فروردین امسال جاری شد.

استان اصفهان با بیش از ۲۲ هزار بنا و اثر تاریخی که یکهزار و ۸۵۰ مورد آن به ثبت ملی و هفت اثر آن به نام های میدان امام (نقش جهان)، کاخ چهلستون، باغ فین کاشان و مسجد جامع و سه قنات به نام های ' وزوان' ، ' مزدآباد ' و ' مون ' به ثبت جهانی رسیده، کانون توجه گردشگران داخلی و خارجی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha