به گزارش ایرنا، یکی از آیینهای نوروزگاری در ایران و سایر مناطقی که نوروز را جشن مییگیرند روز طبیعت یا همان سیزده بدر است. طبق باوری که در بین ایرانیان وجود دارد مردم در این روز در خانه نمی مانند و دل به طبیعت زده و ساعاتی را در در طبیعت می گذرانند.
طی دو سال اخیر کرونا باعث شده بود این سنت ریشه دار مردمی هم مانند بسیاری از سنتهای قدیمی تحت الشعاع قرار گیرد با این حال بعد از واکسیناسیون گسترده و مهار این ویروس امسال کم کم رونق به آیینهایی نوروزی بازگشته و احتمالا امروز هم شاهد حضور گسترده مردم در طبیعت خواهیم بود.
فندقلو، چشماندازی از جنگل و گلهای بابونه
خیلی از مردم استان اردبیل جنگل فندقلو را برای سپری کردن ساعاتی در دامن طبیعت انتخاب می کنند. این جنگل زیبا که در فاصله ۲۵ کیلومتری شهرستان اردبیل و ۱۰ کیلومتری جنوب شهر نمین قرار گرفته، به خاطر داشتن جاذبه های جنگلی و اکوتوریسمی و همجوار بودن با گردنه زیبای حیران مکان مناسبی برای گذارندن چند ساعت در کنار خانواده در دامن طبیعت است.
فندقلو تفرجگاهی بسیار دلپذیر برای مسافران و گردشگران و همچنین مردم استان اردبیل است. از جمله امکانات موجود در منطقه فندقلو پیست اسکی مناسب برای تمام فصول است که گردشگران را به سمت خود جذب می کند. از پیست اسکی روی چمن این منطقه برای برپایی اردوهای تیم ملی روی چمن استفاده می شود.
ساختار جنگل فندقلو از لحاظ آمیختگی شامل فندق، سیب وحشی، گوجه سبز، ازگیل، به، تمشک و توت فرنگی است. در داخل جنگل هم یک استخر آب گرم، به نام "مشه سویی" وجود دارد که آب آن خاصیت درمانی دارد و افراد زیادی به این دلیل به این منطقه سفر می کنند.
دریاچه شورابیل؛ نزدیکترین تفرجگاه به شهر
دریاچه شورابیل به مساحت ۱۲۰ هکتار طی سالهای اخیر میزبان بسیاری از شهروندان و گردشگران بوده است و اوقات فراغت بسیاری از شهروندان و گردشگران در این مکان تفریحی سپری می شود.
طی سالهای اخیر تجهیزات و امکاناتت تفریحی، ورزشی و فرهنگی بسیاری از جمله باغ وحش، هتل، مجموعه شهر بازی، رستوران، قایقرانی، پیست دو و میدانی، دوچرخه سواری و... در آن احداث شده است.
این دریاچه مستعد پیست قایقرانی روئینگ است چرا که اولین شرط برای احداث این پیست، دریاچه ای است که حداقل دو کیلومتر مسیر مستقیم داشته باشد و این شرایط در دریاچه شورابیل وجود دارد.
آبشارها و چشمههای طبیعی
اگر بخواهید کمی از اردبیل فاصله گرفته و روز طبیعت را در مکان خلوتتری سپری کنید می توانید سری به آبشارها و چشمه های طبیعی استان بزنید. از این دست جاذبه های طبیعی در استان کم نیست منتهی در ایین زمینه باید توجه داشته باشید که ملاحظات ایمنی را رعایت کنید .
شرایط جوی استان شرایط متغیری است. از سوییی گرم شدن دمای هوای استان ذوب بفر در ارتفاعات را تسریع کرده و از سوی دیگر احتمالا بارش هم وجود دارد ترکیب این دو عامل ممکن است منجر به افزایش رواناب رودخانه ها و آبشارها و سیل در این مناطق شود بنابرایین قبل از سفر به ایین مناطق حتما این موارد را مد نظر داشته باشید. با این حال معروفترین چشمه ها و آبشارهای استان اردبیل را در اینجا معرفی می کنیم.
آبشار آقبلاغ: این آبشار در خلخال و در دامنه کوه آق داغ (سفیدکوه) قرار دارد. در دامنه این رشته کوه چشمه سارهای فراوانی وجود دارد که تأمین کننده آب جریانهای چون میان رودان، گلبند رود، رودخانه زال و… می باشد. مهمترین چشمه این ناحیه که آبدهی قابل توجهی دارد، چشمه آقبلاغ است.
این چشمه در دامنه شرقی قله مرکزی آق داغ قرار داشته و بلافاصله پس از خروج، آبشار بسیار زیبا و با دورنمای جالب و دیدنی و سفیدرنگ تشکیل می دهد. وجود گونه های متنوع گیاهی، درختی و علفی در پیرامون این آبشار زیبائی آن را دوچندان کرده است. نزدیکترین راه ارتباطی به آقبلاغ از طریق راه پیاده رو از روستای لرد بخش شاهرود خلخال میسر است.
آبشار سردابه: این آبشار در نزدیکی آبگرم معدنی سردابه ۲۴ کیلومتری غرب اردبیل در دامنه شرقی کوه سبلان واقع است. ارتفاع آن حدود ۲۰- ۱۵ متر و حجم جریان آن نسبتا کم و محدود به خروجی چند چشمه بالادست بوده که البته در مواقع بارش و پیوستن جریانهای سطحی حوزه آبخیز افزایش می یابد. این آبشار از محلهای دیدنی مجتمع آبگرم سردابه که از نقاط گردشگری اردبیل است، محسوب می شود.
آبشار گورگور آلوارس: چشمه گورگور ازجمله چشمه های مشهور منطقه سبلان بوده و در دره آلوارس یا قزل گوللر که یکی از عریض ترین و باصفاترین دره های سبلان می باشد، در ارتفاع ۲۴۲۰ متری از سطح دریا واقع شده است. آبدهی این چشمه بسیار بالا بوده و آب از دیواره صخره ای مشرف به دره با فشار بیرون می آید.
با توجه به شیب تند مسیر تا رسیدن به رودخانه بستر آبشار مانندی را طی می کند و باتوجه به موقعیت تفریحی و تفرجی و ورزشی دره قزل گوللر و احداث پیست اسکی روی برف آلوارس در آن چشمه و آبشار گور گور نیز با دارا بودن آب و چشم انداز و فضای سبز جالب از نظر گردشگری را دارد.
آبشار گورگور خیاوچای: این آبشار در مسیر رودخانه خیاو مشگین شهر با بلندی حدود ۱۰- ۱۲ متر و از نظر حجم جریان قابل توجه است. بنا به گذشت زمان و ریزش آب حوضچه ای دایره ای شکل در محل ریزش آب ایجاد شده که زیبایی خاصی به طبیعت آبشار بخشیده است.
آبشار گورگور به علت منظره جالب طبیعی و وجود ماهی قزل آلای قرمز در رودخانه و حوضچه و برخورداری از موهبت آبگرم معدنی ملک سوئی و چشم اندازی از کوهستان سبلان ارتفاعات دلی آلی، آیتار، هرم و کسری جذاب و دیدنی است.
چشمه بوشلی اردبیل: چشمه معدنی بوشلی به فاصله ۴.۵ کیلومتری جاده اردبیل به سراب و در ۴۵ کیلومتری باختر اردبیل واقع شده است. مظهر چشمه بوشلی در مجاور رسوبهای آهکی سختی است که آثار خروج آب در برخی نقاط آن در گذشته وجود دارد.
آب چشمه بوشلی از دسته آبهای کلرور، سدیک و بی کربنات کلسیک گرم به همراه گاز است. ازاین چشمه برای استحمام استفاده می شود. حرارت آن ۴۹ درجه است و آب آن صاف و زلال و مزه اش نمکی و گزنده است. اهالی محل برای درمان رماتیسم و درد مفاصل و رفع خستگی از آن استفاده می کنند.
دریاچه نئور؛ زیستگاه آبزیان بی نظیر
دریاچه نئور در ۴۸ کیلومتری جنوب شرقی اردبیل به طرف خلخال قرار دارد. وسعت دریاچه بیش از ۲۲۰ هکتار و مشتمل بر دو دریاچه کوچک و بزرگ است که در فصل پر آب به هم میپیوندند و دریاچهای واحد را به وجود میآورند. بیشترین عمق دریاچه ۵.۵ متر و میانگین ژرفای آن سه متر است.
دریاچه نئور اردبیل با آب شیرین به عنوان یک منطقه حفاظت شده زیست محیطی تحت نظارت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد. با بهره گیری از آب این دریاچه، تعدادی استخر پرورش ماهی نیز در پیرامون اردبیل درست شده است.
دوستداران ماهیگیری علاوه بر بهره مندی از طبیعت دست نخورده و کوهستانی منطقه در فصول صید ماهی می توانند با اخذ مجوز از دریاچه نئور به صید ماهی بپردازند.
دهکده سنگی و زیرزمینی ویند کلخوران
این روستا هم فاصله زیادی با اردبیل ندارد. ویند کلخوران دهکده ای سنگی با مجموعه ای از خانه های سنگی منفرد به صورت یک پدیده معماری تاریخی و باستانی استثنایی است که شکل کنده شدن این منازل در زیر تپه های سنگی و رسوبی و نوع کنده شدن آنها که نهایتا منجر به آفرینش چنین آثاری شده است، در نوع خود کم نظیر است.
دهکده صخره ای باستانی ویند در پنج کیلومتری جنوب و جنوب غربی سرعین و در نزدیکی جاده اردبیل - نیر قرار دارد و مناطقی که خانه های سنگی در آن قرار گرفته اند قوردی قیه، تپه چله خانه، قره قیه و مسجدیری نامیده می شود.
روستای بیله درق؛ ییلاق گردشگران طبیعت
این دهکده ییلاقی با آب و هوای مطبوع و دلپذیر دومین قطب توریستی منطقه سرعین به شمار می رود که به سبب برخورداری از مواهب طبیعی مانند آبهای معدنی جهت استعمال داخلی و خارجی، دره ای زیبا با درختان و چمنزارهای پر از گل و گیاه، کندوهای عسل که در چمنزارها گسترانیده شده، جلوه و جذابیت خاصی به این دهکده بخشیده است.
وجود مکانهای اقامتی، کافه ها و رستورانهائی با تختهای سنتی و میز و صندلی های چیده شده در زیر برگهای درختان به صورت چتری بزرگ و سایه بانی طبیعی باعث استقبال گردشگران از جاذبه های این روستا می شود. از جاذبه های طبیعی این دهکده می توان به وجود آبشارهائی در طول مسیر رودخانه بیله درق اشاره کرد.
با طبیعت مهربان باشیم
زمین خانه ماست و باید از آن مراقبت کنیم.متاسفانه با وجود توصیه ها، هشدارها و انذارهایی که همه ساله کارشناسان و فعالان محیط زیست درباره عدم تخریب طبیعت و آسیب به آن میزنند در ساعات پایانی روز طبیعت مناظر وحشتناکی از ریخته شدن زباله در امن طبیعت، بریدن درختان و حتی آتش سوزی در این مناطق دیده و گزارش می شود.
زمین، خانه همه ماست و این خانه در دهههای اخیر به قدر کافی تخریب شده است که مقصر آن همه ما بوده ایم. قرار نیست فقط امروز به دامن طبیعت برویم. کاری کنیم اگر قرار است باز هم به این مناطق برویم با چهره درهم ریخته و آلوده و پر از زباله طبیعت مواجه نشویم.
نظر شما