به گزارش ایرنا لرستان استانی بهره مند از جاذبه های بی نظیر طبیعی با آب و هوایی چهارفصل مشهور به داشتن کوه های سربه فلک کشیده و آبشارها، چشمه ها و رودخانه های خروشان است که حضور در هر گوشه ای از این طبیعت بکر و بی نظیر آسایش خاطر جسم و روح را به همراه دارد.
طی سالیان گذشته حضور گردشگران در برخی مناطق گردشگری این استان روبه افزایش بوده است و در این میان نیز برخی افراد نامهربان با طبیعت با رها سازی زباله ها در این مناطق صحنه هایی دور از شان این طبیعت زیبا را خلق کرده اند که با اجرای طرح " مسیر سبز- ایران پاک" اقدام قابل توجهی در راستای پاکسازی و به نوعی خانه تکانی آن در تعطیلات نوروزی امسال انجام شد.
این در حالی است که متاسفانه در مسیر راه های ارتباطی شهرهای استان نیز ردپایی از افراد ناآگاه به حفظ حرمت طبیعت و مواردی از رهاسازی نخاله های ساختمانی مشاهده می شود که طرح " مسیز سبز- ایران پاک" از این مهم چشم پوشی نکرد و پاکسازی این مسیرها نیز در قالب این طرح صورت گرفت.
در آخرین روزهای سال گذشته و در آستانه نوروز امسال، رییس سازمان حفاظت محیط زیست در نامه ای به استانداران از آنها خواست با استفاده از تمامی ظرفیت های حقوقی، قانونی و تشویقی، بسیج همه امکانات و مشارکت تمامی سازمان ها و نهادها، به منظور پاکسازی طبیعت، به ویژه حاشیه مسیرهای مواصلاتی شهری، روستایی، مناطق گردشگری و طبیعی استان از ۱۵ تا ۲۹ اسفند ماه برنامه ای جامع اجرا کنند.
حفاظت از محیط زیست تنها وظیفه یک سازمان یا یک قشر و گروه نیست و طبق اصل ۵۰ قانون اساسی وظیفه همگانی است که مردم در آن نقش مهمی ایفا میکنند و در حقیقت یادآور مسوولیت اجتماعی همگانی در برابر محیط زیست و حفاظت از آن است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان بیان کرد: پویش مسیر سبز- ایران پاک ، همزمان با ابلاغ طرح در استان اجرایی شد که استقرار مخازن جمعآوری پسماند در مناطق تفرجگاهی، توزیع پلاستیک های زیست تخریب پذیر پسماند میان گردشگران، پاکسازی مناطق تحت مدیریت با حضور مسوولان ادارات، مشارکت سازمان های مردم نهاد و تشکل های زیست محیطی، پاکسازی زیست محیطی محوطههای فرهنگی و تاریخی شهرستان ها و پارکسازی ورودی و حریم راههای مواصلاتی با همکاری اداره راه و شهرسازی و سایر دستگاه های متولی از محورهای این پویش به شمار میرود.
علی سالاروند اظهار داشت: طرح "مسیر سبز- ایران پاک" به دستور رییس حفاظت محیط زیست کشور برای ایام نوروز ابلاغ شد اما بعنوان یکی از طرح های دارای اولویت ۱۴۰۱ و از شاخص های ارزیابی سال جاری به شمار می رود که باید بطور مداوم در طول سال مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: این طرح به منظور پاکسازی ورودی و خروجی شهرهای کشور و تفرجگاه ها ابلاغ شده است و محورهای مواصلاتی و گردشگری باید توسط تمام دستگاه های اجرایی با محوریت محیط زیست پاک سازی شوند و هر سه ماه یکبار گزارش مبسوطی از عملکرد استان در این راستا به سازمان حفاظت محیط زیست ارسال شود.
وی عنوان کرد: در راستای اجرای این طرح طی تعطیلات نوروزی، راه های ارتباطی شهرها و حتی روستاهای استان، مسیرها و مناطق گردشگری مورد توجه قرار گرفت، زباله ها جمع آوری و مسیرها پاکسازی شد و اکنون نیز در حال دفن است.
سالاروند با بیان اینکه محوریت این طرح پاکسازی ورودی و خروجی شهرها و محورهای مواصلاتی در مسیر گردشگران و مناطق گردشگری است گفت: بیشترین پسماند جمع آوری شده در ورودی شهرهای استان نخاله های ساختمانی است که با حضور ۲۰۰ نفر از همکاران این اداره کل و ۳۰ تشکل مردمی و حامیان محیط زیست این طرح در استان اجرا شد.
وی با بیان اینکه تدوام این طرح گام مهمی در پاکسازی و زیباسازی مبلمان و ورودی شهرهای استان خواهد بود اظهار داشت: مشارکت هرچه بیشتر مردم و دستگاه های اجرایی در این راستا بسیار تاثیرگذار است.
وی ادامه داد: نصب پارچه نوشته آموزشی و بروشور اطلاع رسانی جهت فرهنگسازی و تنویر افکار عمومی گردشگران با محور حفاظت از محیط زیست، جمعآوری سبزه هفت سین و رهاسازی ماهیهای قرمز در استخر پارک های شهری از دیگر اقدامات این پویش بوده است.
اجرای طرح ملی مسیر سبز-ایران پاک در محورهای ارتباطی لرستان
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: به منظور اجرای طرح ملی مسیر سبز- ایران پاک، با حضور دستگاه های اجرایی، سازمان های مردم نهاد و کارکنان پتروشیمی استان، بخشی از مسیر جاده خرم آباد به کوهدشت در حاشیه منطقه حفاظت شده سفید کوه خرم آباد از وجود زباله پاکسازی شد.
سالاروند اظهار داشت: به منظور فرهنگ سازی در زمینه حفظ محیط زیست برای مسافران و گردشگران نوروزی، طرح های پاکسازی طبیعت، به ویژه حاشیه محورهای مواصلاتی شهری، روستایی و مناطق تفرجی و طبیعی، طرح ملی "مسیر سبز - ایران پاک" در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۴۰۰ در شهر خرم آباد برگزار گردید و بخشی از مسیر جاده خرم آباد به کوهدشت پاکسازی شد.
وی گفت: همچنین در راستای اجرای این طرح، مسیرهای رومشکان به خرم آباد، منطقه مله شبانان خرم آباد، منطقه حفاظت شده سفید کوه، نورآباد -هرسین نیز پاکسازی شد.
ابلاغ این طرح راهکاری برای کاهش پخش و پراکنش انواع پسماندها از جمله پلاستیک، کاغذ، ضایعات و نخاله های ساختمانی و تخلیه غیرمجاز پسماندهای صنعتی و ویژه در حاشیه محورهای مواصلاتی، مناطق ساحلی، دریایی و سایر زیستگاه های طبیعی کشور است تا علاوه بر کاهش آلودگی های بهداشتی و تخریب محیط زیست، گستره وسیعی از طبیعت از وجود زباله در امان بماند.
گفتنی است طبق ماده ۷ قانون مدیریت پسماندها (مصوب ۱۳۸۳/۰۲/۲۰ مجلس شورای اسلامی) مدیریت اجرایی تمامی پسماندها غیر از صنعتی و ویژه در شهرها، روستاها و حریم آنها به عهده شهرداری و دهیاری و در خارج از این حوزه ها بر عهده بخشداری میباشد .
بر اساس ماده ۱۰ آییننامه اجرایی قانون مدیریت پسماندها (مصوب هیات وزیران)، بخشداریها باید بر اساس شیوه نامههای ارسالی از طرف وزارت کشور نسبت به جمعآوری ، حمل و دفن پسماندهای بین راهی از قبیل پسماندهای رستورانها، پمپ بنزینها و سایر تاسیسات اطراف و حریم راهها اقدام نمایند و طبق تبصره همین ماده راهداریها بایستی در مدیریت پسماندهای حریم جادهها و اماکن بین راهی با بخشداریها همکاری کنند.
سازمان حفاظت محیط زیست، نظارت و مسوولیت حسن اجرای این قانون را بر عهده دارد.
نظر شما