به گزارش خبرنگار ایرنا، دهم اردیبهشت ماه به مناسبت سالروز آزادسازی جزیره هرمز از اشغال بیگانگان بوسیله امام قلی خان در دوره صفویه به نام روز ملی خلیج فارس نامگذاری شده تا همواره یادی از منطقه راهبردی شود که تاکنون از نام و جایگاه آن سوء استفاده شده است.
این روز در سال ۱۳۸۴ به نام روز «ملی خلیج فارس» نامگذاری شد از این رو دهم اردیبهشت ماه روز ملی خلیج فارس، نماد استکبارستیزی در تاریخ ایران نامگذاری و به عنوان روز ملی خلیج فارس ثبت شد و پژوهشگران و صاحب نظران زیادی در راستای اهمیت این منطقه صحبت می کنند.
برای پاسداشت روز مهم و تاریخی خلیج فارس، جشنواره ای به همین نام (دوازدهمین جشنواره خلیج فارس) در استان هرمزگان و در کنار آبهای نیلگون خلیج فارس برپاشد تا کشورهای جهان آگاه باشند پاک کردن نام حقیقتی تاریخی،(خلیج فارس) امری غیرممکن است.
برنامه های دوازدهمین دوره جشنواره فرهنگی هنری خلیج فارس از ۲۵ فروردین در شهرهای مختلف هرمزگان آغاز شد و در مراسم پایانی آن ضمن قرائت پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، استاندار و جمعی از مسوولان در خصوص این آبراهه بین المللی به ایراد سخن پرداخته و ضمن رونمایی از طرح چندکتاب با موضوع خلیج فارس، برگزیدگان فرهنگی وهنری تلاشگر در عرصه خلیج فارس مورد تقدیر قرار گرفتند.
خلیج فارس تنها یک جغرافیا نیست بلکه یک هویت است
خلیج فارس و نام بلند آوازهاش آنچنان دیرینه است که از آن به عنوان گهواره تمدن بشر یاد می شود.
براستی که خلیج فارس تنها یک جغرافیا نیست، بلکه یک هویت است و سند تاریخی مردمانی است که سینه فراخ آنان از چهرهای مصمم شان پرحرارت تر و صلابت نگاه شان گواه عزم و باور ایشان است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیام اختتامیه دوازدهمین جشنواره خلیج فارس گفت: خلیج فارس نقطه تلاقی تعلق همه ملت ایران و جشنواره فرهنگی هنری خلیج فارس شاهد این حمیت است.
محمد مهدی اسماعیلی در این پیام تصریح کرد: بر این باوریم که همواره محققان، هنرمندان، نویسندگان و اهالی فرهنگ، هنر و رسانه مظهر حمایت و اعتبار کشور هستند و حضور گرانسنگ آنان در اعتلای این جشنواره، اعتباری مضاعف بر این رویداد می بخشد و بر درخشش آن می افزاید.
وی بیان داشت: منت خدای بخشنده و مهرگستر را که فرصت زیستن در دیاری به ما عنایت کرد که مزین به نام خلیج فارس ، آبراه صلح، عدالت، عشق و از خودگذشتن است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهارداشت: خطه ای به عمر تاریخ که همچون ستاره ای درخشان، شوکت و عزت مشرق زمین بوده و امواج پر خروشش به قدرت تمام تمدن های بشریت است و به برکت خون پاک شهیدان این سرزمین تا ابد پابرجا خواهد ماند. عزت این دیار به همت والای مردان و زنانی از قبیله غیرت گره خورده که اینچنین گوی معرفت از عالمی ربوده است.
اسماعیلی ادامه داد: روز ملی خلیج فارس روز گرامیداشت تمدن ملتی است که از دیرباز پرچمدار یکتاپرستی و عدالت بوده و این پرچم را با جان و دل در مقابل تمام دسیسه ها و نیرنگ ها پیوسته برافراشته نگاه داشته اند و در صیانت از داشته های تاریخی و فرهنگی این مرز پرگهر از هیچ ایثاری دریغ نکرده و نمی کنند.
وی گفت: امروز به مناسبت دهم اردیبهشت، خلیج فارس میزبان دریادلانی است که یادآور نام بزرگ این پاره تن سرزمین مان هستند و دوازدهمین جشنواره بین المللی فرهنگی هنری خلیج فارس مفتخر است که پاسدار هویت ملی ایران زمین باشد؛ چرا که خلیج فارس نقطه تلاقی تعلق همه ملت و جشنواره فرهنگی هنری خلیج فارس شاهد این حمیت است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ابرازداشت: براین باوریم که همواره محققان، هنرمندان، نویسندگان و اهالی فرهنگ، هنر و رسانه مظهر حمایت و اعتبار کشور هستند و حضور گرانسنگ آنان در اعتلای این جشنواره اعتباری مضاعف بر این رویداد می بخشد و بر درخشش آن می افزاید.
هیچ کشوری نمیتواند هویت تاریخی ایران و خلیج فارس را زیرسوال ببرد
خلیج فارس به یک شاخص هویتی و فرهنگی تبدیل شده و هیچ کشوری نمی تواند هویت تاریخی ایران و خلیج فارس را زیر سوال ببرد.
استاندار هرمزگان نیز در آیین پایانی دوازدهمین جشنواره خلیج فارس گفت: خلیج فارس در برههای از تاریخ دریای داخلی ایران بوده است و نام خلیج فارس در تاریخ ثبت شده است و به جای جستجو در نقشهها و جغرافیا باید آن را در دلهای ایرانیان پیدا کرد
مهدی دوستی ادامه داد: روز خلیج فارس نیز با رشادتها و حماسههای ملت ایران گره خورده است و میتوان گفت که وجب به وجب از این سرزمین با خون شهدای آن در طول تاریخ حفظ و حراست شده است.
وی ادامه داد: نبرد مردم هرمزگان با اشغالگران و استعمارگران وخون مسافران هواپیمای ایرباس ریخته شده در خلیج فارس از یاد تاریخ نخواهد رفت و این موارد باید در تاریخ بماند تا دشمن امکان تحریف این حقایق را نداشته باشد.
دوستی، با اشاره به نقش مهم جزیرههای خلیج فارس در تحقق توسعه پایدار، اظهار داشت: نزدیک به ۶۰ درصد از انرژی دنیا از خلیج فارس صادر میشود و این پهنه آبی نقش مهم و راهبردی در ترانزیت جهانی ایفا میکند.
وی خاطرنشان کرد: تنگه هرمز نیز از منظر جغرافیای سیاسی منافع ایران را تامین میکند و باعث شده است که ایران در مسائل جهانی، دست بالا را داشته باشد.
دوستی ادامه داد: استان هرمزگان با اشراف به دریای عمان و خلیج فارس، نقش و جایگاه ویژهای پیدا کرده است که باید در راستای بهرهبرداری از این ظرفیتها گام برداشت.
پاسداشت خلیج فارس یک تکلیف فرهنگی وتاریخی است
پاسداشت خلیج فارس را یک تکلیف و دِین فرهنگی می دانیم و به همین دلیل اهالی فرهنگ وهنر امسال پس از یک وقفه ۲ساله(به دلیل کرونا)با تمام توان به میدان آمدند.
مدیرکل فرهنگ وارشاد اسلامی هرمزگان در آیین پایانی دوازدهمین دوره جشنواره فرهنگی هنری خلیج فارس گفت: برگزاری دوره ها وکارگاه های علمی برای افزایش آگاهی مردم درباره خلیج فارس از ویژگی های متفاوت این دوره از جشنواره بود.
اسماعیل جهانگیری تصریح کرد: درباره خلیج فارس تنها نباید به طرح موضوع در مقیاس های داخلی بسنده کرد, چرا که ایرانیان در این باره هیچ اختلافی ندارند و باید تمام تلاش ها به سمت ارائه اسناد علمی و تاریخی اصالت خلیج فارس برای مخاطبان بین المللی باشد.
دبیر جشنواره خلیج فارس ضمن قدردانی از همکاری استانداری هرمزگان، سازمان مدیریت و برنامهریزی هرمزگان، نمایندگان مردم در مجلس، هنرمندان و تشکلها و انجمنهای مردم نهاد فرهنگی و هنری در اجرای این جشنواره اظهار داشت : خلیج فارس بیش از همیشه زمینه ساز همگرایی های دولتی و مردمی شده است و می توان آن را یکی از نقاط مهم وحدت اجتماعی ،سیاسی وفرهنگی دانست.
فقر زیبنده ساحل نشینان و ساکنان خطه خلیج فارس نیست
منطقه خلیج فارس سرشار از ظرفیت وفرصت های منحصر بفرد است و به همین دلیل فقر زیبنده ساحل نشینان و ساکنان این خطه نیست.
رییس مجمع نمایندگان هرمزگان در مجلس شورای اسلامی ر آیین پایانی جشنواره خلیج فارس گفت: بخش عمده تجارت دنیا از گذرگاه خلیج فارس عبور میکند و فرزندان غیور این مرز و بوم در طول تاریخ، رشادتهای قابل ستایش فراوانی برای حفظ این منطقه انجام داشته اتد.
حسین رییسی افزود: خلیج فارس برای ایران و خاورمیانه مهم است و دنیا نیز برای تامین حداقل ۶۲ درصد از نفت خود به خلیج فارس وابسته است که اهمیت این منطقه را نشان میدهد.
رییسی اضافه کرد: خلیج فارس نامی است که از شش قرن پیش از میلاد وجود داشته است و در این باره جای هیچ جدل و مناقشهای نیست و تمام رژیمهای حقوقی دریا و سازمانهای بینالمللی نیز نام خلیج فارس را برای این منطقه پذیرفتهاند و در اسناد خود ذکر کردهاند.
نماینده استان در مجلس خاطرنشان شد: دنیا برای تامین و حمل انرژی به خلیج فارس وابسته است و به همین جهت آرامش و امنیت در این منطقه برای تامین انرژی جهان اساسی است و به دلیل همین ارزشمندی ها ، بسیاری از قدرت های جهان به آن چشم طمع دارند.
رییسی با اشاره به اهمیت توانمندی اقتصادی ساحل نشینان اظهار داشت: باید دید چه مقدار برای توسعه این سواحل مهم و جزایر زیبای آن، تلاش شده و تا چه میزان از فرصتهای اقتصادی برای بهبود زندگی مردم استفاده شده است.
وی اظهار امیدواری کرد: در دولت مردمی از توانمندی های ارزشمند استان هرمزگان در حوزه گردشگری، تجارت و بازرگانی، منابع انرژی و ترانزیت استفاده بهینه شود.
رییسی تاکید کرد: دولت در تدوین برنامه هفتم توسعه باید توجه ویژهای به توسعه استان هرمزگان داشته باشد و مدیرانی که در این منطقه منصوب میشوند، باید دارای دانش، توانمندی و سابقه مناسبی باشند.
خلیجفارس از دیر زمان با هویت تاریخی پارس عجین بوده است
خلیجفارس به عنوان سومین خلیج بزرگ جهان شناخته میشود و از دیر زمان با هویت تاریخی پارس عجین بوده است.
نماینده ولی فقیه در هرمزگان نیز به مناسبت دهم اردیبهشت روز ملی خلیج فارس با ذکر این نکته که خلیج فارس از گذشته تاکنون شناخته شده است، گفت: اگر به کتب یونانی ۴۵۰ سال پیش از میلاد توجه شود، از دریای پارس نام به میان آمده است، که امروز از آن به عنوان خلیج فارس یاد میشود.
حجت الاسلام و المسلمین محمد عبادی زاده با بیان این که برخی از کشورهای دنیا به دنبال هویت بخشی به نامهای دیگر خلیج فارس هستند، ابرازداشت: نماینده دولت انگلیس در هنگام تاسیس برخی از کشورهای خلیجفارس سعی بر تغییر نام این خلیج را داشت که رسانههای صهیونیستی نیز کمک دهنده این امر بودند؛ اما نتوانستند در برابر ملت ایران به مقصد خود دست پیدا کنند.
حجتالاسلام والمسلمین عبادیزاده، با بیان این نکته که هوشیاری و بیداری ملت ایران اجازه تغییر نام خلیج فارس را نداد و نمیدهد، گفت: موضع قاطع ملت، خلیجفارس را به عنوان حس مشترک ایرانیان معرفی کرده است.
وی خاطرنشان کرد: ستیز با هویت ملی ایرانی، یکی از راهبردهای جدی دشمن است که ملت ایران با هوشیاری خود، در مقابل این جریان قرار گرفت و با هر تفکر و سلیقهای به صورت یکپارچه در برابر این حرکت ایستاد.
خلیج فارس، تا همیشه تاریخ فارس می ماند
خلیج فارس میراثی که ایرانیان آزاد اندیش برای فرزندان خود به یادگار گذارده اند تا مایه فخر و مباهات نسل های بعدی باشد، تا همیشه تاریخ فارس می ماند.
شهردار قشم هم به مناسبت روز ملی خلیج فارس با بیان اینکه خلیج فارس و نام پرتو افکن آن میراث ایرانیان باستان است، گفت: در حقیقت از آن هنگام که تاریخ بشر مکتوب شد و جغرافیا بگونهای علمی در زمینه تحقیق و مطالعه در دوران باستان مورد بررسی قرار گرفت، نام خلیج فارس جزء چهار دریای شناخته شده قرار داشت که به اعتقاد یونانیان کهن همگی جزئی یک اقیانوس بزرگ به وسعتی معادل همه آب های جهان بودند.
میرداد میردادی ادامه داد: قدمت نام خلیج فارس چندان دیرینه است که عده ای معتقدند: «خلیج فارس گهواره تمدن عالم یا خاستگاه نوع بشر است» به گونه ای که ساکنان باستانی منطقه نخستین انسان هایی بودند که روش دریانوردی را آموخته کشتی اختراع کرده و شرق و غرب را به یکدیگر پیوند دادند.
شهردار قشم توضیح داد: در دنیای امروز دریا برای ملل مختلف عامل مهم زندگی است، عدم دسترسی هر کشوری به دریا یعنی نبود یکی از مهمترین روزنه های ارتباطی به دنیای خارج، خلیج فارس از قدیم الایام حائز اهمیت مهم استراتژی و ژئوپلیتیک مطمح نظر سیاست های بزرگ جهان قرار گرفته که خود باعث مطرح شدن ایده تغییر نام خلیج فارس در دو دهه گذشته، توسط دولتمردان آمریکا و انگلیس شده است.
میردادی اضافه کرد: خلیج فارس نامی به جای مانده از کهن ترین منابع، زیرا از سده ۵۰۵ تا ۵۱۸ پیش از میلاد در سنگ نوشته هایی که هنگام حفر کانال سوئز در دوره داریوش هخامنشی در مصر به دست آمده در عبارت «درایه تیه پارسا آیی تی هنی» به معنی دریایی که از پارس میرود، آورده شده است.
وی گفت: سندیت نام خلیج فارس علاوه بر ذکر شدن در منابع ایرانی در منابع یونانی، اسلامی، غربی و اسناد حقوقی در قرن شانزدهم هم یادآوری شده و موجود است.
شهردار قشم اظهار داشت: با این همه منابع و شواهد دال بر قطعیت نام و پیشینه تاریخی چندین هزار ساله آن برخی از قدرتهای غربی از جمله آمریکا، انگلیس و کشورهای شیخنشین اعراب در یک اقدام از پیش طراحی شده با اهداف دسترسی آسان تر به آبهای آزاد خلیج فارس، ادعای حاکمیت مطلق بر سر زمین های نفتخیز منطقه، از بین بردن نام و نشان تمدن کهن و چندین هزار ساله سرزمین پارس نشین منطقه از جمله کشور ایران، ایجاد شکاف و تفرقه در بین کشورهای منطقه و پیاده کردن اهداف - سیاسی نظامی خود برای حاکمیت مطلق بر کشورهای ساحلی منطقه ادعای تغییر نام خلیج فارس به نام جعلی خلیج عربی را کردند.
وی افزود: از آنجایی که نام خلیج فارس با موقعیت تمدن ایران پیوند مستقیم دارد و گویا تمدن چندین هزار ساله پارس است، حذف واژه فارس از خلیج فارس و جایگزین کردن آن با خلیج «عربی» میتوانست این تمدن و هویت چندین هزار ساله را زیر سوال ببرد.
میردادی یادآور شد: البته نامیدن یک منطقه با عناوین مختلف فی نفسه مذموم نیست برای مثال فرانسویها دریای شمال خود را «مانش» و انگلیسیها به آن کانال «انگلیس» می گویند، اما این امر در مورد خلیج فارس صادق نیست زیرا که صحبت از هویت و تمدن یک قوم و ملت بزرگ تاریخی است.
نظر شما