واردات ۵ هزار تن مونو کلسیم فسفات برای تکمیل جیره خوراک طیور

تهران- ایرنا- مدیرکل دفتر دارو و درمان سازمان دامپزشکی کشور از اقدام فوری برای واردات ۵ هزار تن منو کلسیم فسفات برای نیاز خوراک صنعت طیور کشور خبر داد.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، «وهاب پیرانی » با بیان اینکه کلسیم فسفات ماده حیاتی در جیره، طیور به ویژه برای مرغ تخمگذار است افزود: از سال گذشته کمبودهایی در بازار داخلی ایجاد و بررسی‌ها نشان داد کاهش تولید دی کلسیم فسفات و مونو کلسیم فسفات در داخل کشور ناشی از کمبود اسید فسفریک است. 

مدیرکل دفتر دارو و درمان سازمان دامپزشکی کشور اظهارداشت: اسید فسفریک ماده اولیه تولید دی کلسیم فسفات و مونو کلسیم فسفات است و ما وابسته به واردات این ماده اولیه هستیم، از این رو ابتدا تصمیم گرفته شد برای تامین ماده اولیه ۴۷ کارخانه تولید کننده داخلی که دارای ظرفیت تولید بالا هستند، اسید فسفریک وارد شود.

پیرانی با بیان این که نیاز سالانه کشور به دی کلسیم فسفات و مونو ‌کلسیم فسفات ۱۴۰ تا ۱۶۰ هزار تن است، گفت: از آنجایی که واردات اسید فسفریک سخت است و انجمن‌ های تولید کننده در داخل ‌هم نتوانستند این ماده اولیه را وارد کنند در نهایت قرار شد برای جبران کمبود در بازار با همکاری وزارت جهاد کشاورزی حدود ۵ هزار تن مونو کلسیم فسفات در فاز نخست و به فوریت وارد کشور شود.

به گزارش ایرنا، اکنون خاک فسفات تحت عنوان (راک فسفات) از سوریه وارد کشور می‌شود که به دلیل افزایش هزینه حمل و نقل، قیمت اسید فسفریک و افزایش قیمت اسید سولفوریک توسط پتروشیمی افزایش یافته است.

سالانه بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزارتن خاک مورد نیاز پتروشیمی‌ها از سوریه تامین و وارد می شود. افزایش نرخ این محصول باعث بالا رفتن قیمت مکمل غذایی شده که در تغذیه دام و طیور به ویژه مرغ تخمگذار موثراست، به طوری که مکمل غذایی دی و مونو کلسیم فسفات ۱.۵ درصد نهاده دامی مصرفی دام و طیور را تشکیل می‌دهد و نقش مهمی در تامین فسفر دارد که بدون آن تخم مرغ شکل نمی‌گیرد و موجب بیماری‌های استخوانی می‌شود.

طی یک تا دو سال  اخیر در پی کاهش سهمیه اسید فسفریک مورد نیاز تولیدکنندگان مکمل فسفات توسط پتروشیمی‌ها، کارخانجات با کمبود جدی برای تولید روبرو شدند، اکنون ۴۷ کارخانه تولیدکننده دی و منو کلسیم فسفات با ظرفیت تولید ۴۷۵ تن در سال در کشور موجود است که پنج هزار نفر به شکل مستقیم و دو هزار نفر به شکل غیرمستقیم فعالیت دارند.

 اسید فسفریک ۹۳ درصد مواد اولیه تولید این مکمل را تشکیل می‌دهد، بنابراین برای تولید فسفات ماهانه ۱۰ هزارتن اسید فسفریک نیاز است اما پتروشیمی‌ها سهمیه این کارخانجات را کاهش دادند که تولیدکنندگان برای ماه‌های آذر و دی ماه امسال تعطیل شدند.

طبق آمارها در ۲۶ دی ماه ۱۴۰۰ در پی افزایش قیمت اسید فسفریک قیمت مکمل‌ها افزایش یافت و قیمت هر کیلوگرم D.C.P تولید داخل با  کیفیت مرغوب استاندارد را بین ۱۵ هزار تا  ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان، هر کیلوگرم M.D.C.P  را ۱۶ هزارو ۵۰۰ تا  ۱۷ هزارتومان و نرخ هر کیلوگرم M.C.P  را ۱۷ هزارو ۵۰۰  تا ۱۸ هزار تومان شد.

به طور مجدد در اواخر اسفندماه سال ۱۴۰۰ قیمت اسید فسفریک توسط پتروشیمی ها  ۲۴ درصد افزایش یافت بنابراین قیمت هر کیلوگرم D.C.P تولید داخل با  کیفیت مرغوب استاندارد را بین ۱۹ هزار و ۵۰۰ تا ۲۰ هزار تومان، هر کیلوگرم M.D.C.P را ۲۱ هزار تا ۲۱ هزار و ۵۰۰ تومان و نرخ هر کیلوگرم M.C.P  هم حدود ۲۲ هزار تا ۲۲ هزارو ۵۰۰ تومان شده بود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha