مامایی در ایران بیش از ۱۰۰ سال قدمت دارد/ماماها نیاز به حمایت دارند

تهران - ایرنا - مشاور وزیر بهداشت در امور مامایی با بیان اینکه مامایی در ایران بیش از ۱۰۰ سال قدمت دارد، گفت: در دنیا، مامایی جزو حرفه‌هایی است که برای نظام سلامت بسیار اهمیت داشته و تقاضای زیادی دارد اما متاسفانه در کشور به این موضوع توجه نشده و از ماماها حمایت نمی‌شود.

به گزارش ایرنا از وزارت بهداشت، شهلا خسروی عصر یکشنبه در آیین گرامیداشت روز جهانی مامایی اظهار داشت: همین امر منجر شده تعداد زیادی از فارغ التحصیلان مامایی که در کشور تحصیل کرده و نظام سلامت برای آنها هزینه کرده، مهاجرت کنند و در کشورهای دیگر به خدمت ادامه دهند.  

وی گفت: مامایی تنها رشته ای است که یک نفر، از دو نفر مراقبت می کند که هر دو نفر در وضعیت حساسی قرار دارند از این رو ماما باید برای این امر خطیر، آمادگی کامل و انگیزه کافی داشته باشد و نظام سلامت نیز از آنها حمایت کافی داشته باشد.

خسروی ادامه داد: در بیمارستان های دولتی کمبود شدید ماما داریم و این موضوع باعث شده ماماها نتوانند توانمندی های خود را به صورت کامل و شایسته بروز دهند. به قول ارسطو: یک ماما، به «دست یک زن، یک چشم شاهین و یک قلب شیر» نیاز دارد.

مامایی در ایران بیش از ۱۰۰ سال قدمت دارد

مشاور وزیر بهداشت در امور مامایی گفت: ماماییِ امروز، مانند گذشته فقط مسئول سلامت مادر و نوزاد نیست، بلکه مسئول سلامت و آینده جامعه و کشور است. درست است که در حوزه مامایی چالش هایی وجود دارد، اما ماماها بدون توجه به چالش ها و مشکلات موجود در این حوزه، خالصانه و عاشقانه خدمت می کنند.

وی درخصوص حل مشکلات حوزه مامایی ابراز امیدواری کرد و گفت: بعد از حرفه پزشکی، مامایی در کشور ما از جمله رشته هایی است که بیش از ۱۰۰ سال قدمت دارد. مامایی، در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در دانشگاه های ما آموزش داده می شود.

خسروی گفت: درحال حاضر از ۶۵ هزار دانش آموخته مامایی، حدود ۵۵ هزار نفر در بخش دولتی و خصوصی مشغول به کار هستند. از این تعداد، ۱۸۵۰۰ ماما در بخش دولتی و در حوزه بهداشت خدمت می کنند که فعالیت های زیادی از جمله آموزش مادران باردار را انجام می دهند و اکنوت یکی از چالش های مهم حوزه مامایی این است که در برخی موارد، به عنوان "مراقب سلامت" اطلاق می شوند.

وی تصریح کرد: حدود ۱۳ هزار ماما نیز در بخش درمان در بیمارستان های دولتی مشغول به خدمت هستند و ۷۰۰ نفر از همکارانمان نیز در گروه های مامایی در دانشگاه های دولتی به عنوان هیات علمی حضور دارند.ماماها همچنین در دو طرح پزشک خانواده شهری و روستایی نیز به صورت قراردادی خدمت می کنند.

ماماها در صحنه خدمت همیشه حاضر هستند

معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز گفت: رشته مامایی، ارتباط عمیقی با سلامت مادر و نوزاد، مبحث فرزندآوری و خدمات نظام شبکه دارد که باید هر روز بیشتر از دیروز رشد و ترقی پیدا کند.

سعید کریمی افزود: کادر بهداشت و درمان کشور از جمله ماماها در ایام همه گیری کرونا، از خدمت خالصانه دست نکشیدند و توفیق نسبی امروز ما در زمینه کنترل کرونا، حاصل تلاش همه افراد جامعه و در خط مقدم، کادر بهداشت و درمان است. اما اگر امروز تعداد فوتی های ما تک رقمی شده و روند ابتلا کاهش یافته، به این معنی نیست که این آمار همیشه ثابت می ماند، بلکه باید همواره مراقب باشیم.

وی تصریح کرد: زیرا همین امروز، آمار ابتلاها و فوتی های چند کشور دیگر که خود را توسعه یافته قلمداد می کردند، روند صعودی داشته و میزان فوت چند صد نفری داشتند.بنابراین نباید غفلت کنیم و ممکن است با یک غفلت، دوباره گرفتار جهش های ویروس شویم.

کریمی گفت:‌ ماماها گروهی بسیار سختکوش، زحمتکش و همیشه حاضر در صحنه خدمت، هستند. زیرا تولد هر نوزاد از قبل اطلاع داده نمی شود و زمان و مکان خاصی نیز ندارد، آنها بدون اهمیت دادن به مشکلات موجود، با عشق کار می کنند و این موضوع مسئولیت و بار ما را سنگین تر می کند تا بتوانیم زحمات آنها را جبران کنیم.

وی گفت: رشته مامایی، ارتباط عمیقی با سلامت مادر و نوزاد، مبحث فرزندآوری و خدمات نظام شبکه دارد که باید هر روز بیشتر از دیروز رشد و ترقی پیدا کند.

جامعه مامایی باید تبدیل به قشر جامعه نگر شود

معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت با بیان اینکه نیاز است که جامعه مامایی کشور به‌ موازات حوزه درمان به حوزه جامعه نگری ورود کنند، بیان کرد: در شرایط فعلی کشور و موضوع قانون جوانی جمعیت نیازمند این هستیم که ماماها از بخش‌ های مختلف زایمان خود را به سطح جامعه رسانده و شرایط مشاوره ‌ای را برای عموم مردم فراهم کنند تا با دید وسیع تر و اطلاعات کامل ‌تر به سمت جوانی جمعیت حرکت کنند.

بهروز رحیمی با اشاره به اهمیت انجام کار تیمی در بدنه بهداشت و درمان و حل مشکلات و چالش‌ های موجود، اظهار کرد: با نگاه و دیدگاه مدیریتی بر حوزه بهداشت و درمان راه حال عبور از معبرها و چالش‌ های احتمالی فقط و فقط کار تیمی و نقش ‌آفرینی خواهد بود که خدا را شاکرم که در تیم فعلی وزارت بهداشت این موضوع به عینه دیده می ‌شود.
وی با بیان اینکه بعد از انقلاب یکی از بزرگترین افتخارات ما با وجود همه تحریم‌ های ناجوانمردانه، دستاوردهای حوزه سلامت است، گفت: به فرمایش مقام معظم رهبری یکی از افتخارات و پیشرفت ‌های چشمگیری که کشور داشته است، حوزه سلامت بوده است و این رشد و تعالی را مدیون همه کارکنان نظام سلامت هستیم که مامایی هم جزو یکی از ارکان مهم حوزه سلامت است.

رحیمی همچنین بیان کرد: با توجه به تأکید مقام معظم رهبری بر اجرای قانون جوانی جمعیت در کشور قشر مامایی نقش بسیار پررنگی را در این رهنمود ایفا می ‌کنند و حضور میدانی آنان در کنار مادران باردار و مشاوره‌ های مهم آنان برای پیش از بارداری، از ارکان اصلی این قانون محسوب می‌ شود.

وی افزود: قانون جوانی جمعیت فرصت بسیار خوبی است که نقش حقیقی و واقعی جامعه مامایی کشور در بین مردم نمایان شود و از دانش و تلاش‌ های آنان برای حفظ بقا و افزایش جمعیت در هر جامعه ‌ای به بهترین شکل ممکن استفاده شود.

توجه ویژه به ماماها در آزمون‌های استخدامی

رحیمی با تأکید بر اینکه در آزمون ‌های استخدامی بر طبق نیاز ردیف مامایی دیده خواهد شد، گفت: با توجه به قانون جوانی جمعیت و نقش مهم و کلیدی ماما در این قانون، در تلاش هستیم برحسب نیاز و طبق شاخص‌ های قانونی در آزمون ‌های استخدامی قشر مامایی را به‌ موازات دیگر اقشار بهداشتی و درمانی، مورد توجه قرار دهیم.

وی ادامه داد: در شرایط احراز مشاغلی که جامعه مامایی می‌ توانند نقش به سزایی داشته باشند، تجدیدنظر خواهیم کرد و رشته مامایی را در این مشاغل اعم از حوزه‌ های مختلف بهداشت، درمان، مراقبت مادران بردار و ... قرار خواهیم داد که ماماهای عزیز در راستای شرح وظایفشان بتوانند به مردم خدمت کنند.

معاون وزیر بهداشت درباره ایجاد امنیت شغلی برای همه کارکنان نظام سلامت بیان کرد: با جدیت به دنبال تبدیل وضعیت همه کارکنان نظام سلامت بوده و هستیم و در این راستا اقداماتی صورت گرفته است که با عملی سازی این مهم بخشی از زحمات کارکنان نظام سلامت جبران می‌ شود و همه عزیزان باید در نظام سلامت از امنیت شغلی برخوردار باشند تا بتوانند به بهترین شکل ممکن به جامعه خدمت کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha