مسعود دانشمند روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت : ارز ۴۲۰۰ تومانی نرخی بر سایر نرخهای ارز (سنا ،دوبی، هرات ،سلیمانیه ، فردایی ، پیروزی ، حواله ای) اضافه کرد که آثار منفی ان را سالهای اخیر به وضوع می توان در بازار دید؛ از همه مهم تر اینکه ندانیم چه کالایی با چه نرخی چهار هزار ۲۰۰ تومانی و یا ۲۵ و ۲۸ هزار تومانی وارد شده است چگونه می توان بر روی کالا قیمت گذاری کرد و همین امر زمینه را برای بسیاری ازافراد سودجو فراهم کرد تا به بهانه افزایش نرخ ارز با وجود برخوداری از ارز ترجیحی، گرانفروشی کنند.
وی تصریح کرد: اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی فضایی غیر رقابتی و خاص برای کسانی ایجاد کرد که سپس در بازار آن کالا را با نرخ ارز ۲۵ هزار تومانی و بیشتر عرضه میکردند، در این بین دولت ارز ۴۲۰۰ تومانی را از محل منابع ملی در اختیار وارد کننده قرار داد و وارد کننده با سوء استفاده از این موضوع کالا را با ارز آزاد به مردم عرضه کرد.
این فعال اقتصادی تک نرخی شدن ارز را به سود اقتصاد ارزیابی کرد و گفت: هر تغییر در وضع موجود باید با برنامه باشد که پس از برداشتن ارز ۴۲۰۰ تومانی در ازای آن چه کاری باید انجام شود. باید آثار مفنی این مسئله نیز در نظر گرفته شود و اصلاح آن کمترین آثار سوء را بر زندگی مردم، تجارت و تولید داخلی داشته باشد.
دانشمند اضافه کرد: وقتی کالای تولیدی و بخشی که باید به کالا خدمات و حمل و نقل ارائه کند گران می شود این عوامل بر قیمت تمام شده کالای داخلی اثر می گذارد که نتیجه آن افزایش قیمت است. به این ترتیب یاصادر کننده نباید صادر کند و یا با حداقل سود کالا را صادر کند. بنابراین وقتی ارز ترجیحی اصلاح می شود ممکن است در حوزه تولید آثار منفی در پی داشته باشد که باید نیازمند حساسیت و دقت بیشتری در این حوزه است.
وی هرنوع هزینه ای که برای تک نرخی شدن ارز انجام می شود را کار درستی ارزیابی کرد و افزود: چگونگی اجرای آن نیازمند برنامه ریزی است به نحوی که آثار منفی آن در تولید و اشتغال کشور اندک باشد و سودی از این تک نرخی شدن عاید مردم شود.
این سرمایه گذار در حوزه تجارت تاکید کرد: بعنوان یک فعال اقتصادی به طور کامل با تک نرخی شدن ارز موافق هستم مشروط بر اینکه با برنامه انجام شود و آثار سوء آن بر زندگی و معیشت مردم به حداقل ممکن برسد.
دانشمند با بیان اینکه برآورد منطقی و دقیق در رابطه اثرات منفی طرح ارز ترجیحی براقتصاد کشور در بخش تولید وجود ندارد، اما این موضوع در زندگی مردم اثرگذار است، اظهار داشت : نمیتوان با ارز ۴۲۰۰ تومانی بازار مصرف را کنترل کرد؛ وقتی یارانه ای تنها برای بخشی خاص از اقتصاد در نظر گرفته می شود، نه تنها بازار مصرف را کنترل نمی کند بلکه مصرف مجازی و غیرواقعی نیز پیدا می شود.
وی با اشاره به قاچاق سوخت و فروش اقلامی مانند مرغ توسط مرزنشینان به کشورهای همسایه، گفت: ارز ترجیحی نه تنها نتوانست بازار را کنترل کند بلکه مصرف را غیر واقعی کرد حال اگر بخواهیم مصرف را واقعی کنیم باید طوری عمل کنیم که مصرف کننده واقعی صدمه نبیند.
به گفته این فعال اقتصادی، دولت می تواند ارز ۴۲۰۰ تومانی را به نحوی توزیع کند که بیشترین سود را مردم ببرند و پرداخت یارانه به جای وارد کننده به انتهای زنجیره مصرف و به دست مصرف کننده نهایی برسد. سیستم و امکانات انجام این کار وجود دارد تا یارانه در جای درست و در اختیار مصرف کننده نهایی قرار گیرد.
وی اظهار داشت: انجام این کار دشوار است و به سهولت امکانپذیر نیست، حذف یارانه و ارز ترجی در یک بازه زمانی و برنامه ۵ ساله امکان پذیر خواهد بود و نباید در این بخش شتابزده عمل کرد.
نظر شما