۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۱، ۱۳:۲۶
کد خبرنگار: 905
کد خبر: 84752454
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

اپیدمی خاموش را بشناسید

۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۱، ۱۳:۲۶
کد خبر: 84752454
اپیدمی خاموش را بشناسید

اهواز - ایرنا - یک فوق تخصص روماتولوژی گفت: بیماری پوکی استخوان اپیدمی خاموش یا قاتل بی‌صدا نامیده می‌شود و یکی از معضلات دنیای مدرن و از شایع‌ترین بیماری‌های متابولیک استخوان است.

دکتر کریم مولا روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: در این بیماری استخوان، استحکام لازم را برای برقراری یک سیستم اسکلتی قابل قبول ندارد و استعداد شکستگی را برای فرد ایجاد می‌کند.

وی افزود: شایع‌ترین علامت آن شکستگی در نواحی مهره‌های کمر و استخوان ران است و علایم دیگری از جمله کوتاه شدن قد بین ۶ تا ۱۲ سانتیمتر و پیدا شدن قوز را ایجاد کرده و در صورت عمومی شدن درد در اسکلت بیمار ظاهر خواهد شد.

مولا،  به علل اولیه و ثانویه در بروز بیماری پوکی استخوان اشاره کرد و گفت: سن و جنسیت از جمله عوامل اولیه است به گونه‌ای که با افزایش سن، بیماری شیوع بیشتری دارد و جنیست بعد از یایسگی در زنان اهمیت دارد و وزن افراد و سابقه فامیلی نیز موثر است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز به علل هورمونی اشاره کرد و ادامه داد: این مساله در زنان شایع است چون در برخی از آنها به دلیل محرومیت از هورمون استروژن استعداد پوکی استخوان افزایش می‌یابد و در مردان نیز به دلیل محرومیت هورمون‌هایی دیگر، امکان وجود این بیماری با فاصله ۱۰ تا ۱۵ سال نسبت به زنان ایجاد می‌شود.

وی گفت: به دلیل پرکاری تیرویید و پاراتیرویید و مصرف برخی داروهای سرطانی مانند پروستات و سینه، امکان تغییرات هورمونی و افزایش پوکی استخوان وجود دارد.

مولا بیان کرد: بیماری‌های گوارشی که در راس آنها سندرم سوء جذب قرار دارد و ابتلا به بیماری‌های روماتیسمی و خونی به ویژه سرطان‌ها می‌تواند عاملی برای ایجاد پوکی استخوان باشد؛ کم  تحرکی و مصرف نکردن مواد حاوی کلسیم نیز در بروز بیماری پوکی استخوان نقش دارد.

این فوق تخصص روماتولوژی ادامه داد: وجود بیماری‌های زمینه‌ای و مصرف برخی داروها به عنوان علل ثانویه پوکی استخوان شناخته شده‌اند.

تشخیص پوکی استخوان

وی گفت: تشخیص پوکی استخوان از طریق دانسیتومتری انجام می‌شود و از دیگر روش‌های سونوگرافی و سی تی اسکن نیز می‌توان نام برد.

سنجش تراکم استخوان یکی دیگر از روش‌های تصویربرداری  است که با استفاده از آن می‌توان سفتی، سختی و درجه محکم بودن استخوان‌های بدن را تعیین کرد.

مولا توضیح داد: بر اساس سن بیمار نیاز به این روش مشخص می‌شود به این صورت که زنان بالای ۶۵ سال، مردان بالای ۷۰ سال و زنان یایسه به دانسیتومتری نیاز دارند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اضافه کرد: در مردان و زنان کمتر از این سن در صورتی که یک خطرپذیری(ریسک) فاکتور مانند بیماری‌های روماتیسمی، خونی و گوارشی داشته باشند و مصرف کنندگان کورتون و برخی داروهای ضد تشنج گزینه‌های مناسبی برای انجام دانسیتومتری هستند.

درمان

وی ادامه داد: تغییر در شیوه زندگی از مهمترین عوامل درمان و پیشگیری از پوکی استخوان است، بر این اساس انجام ورزش منظم به ویژه هوازی مانند راه رفتن، دویدن و طناب بازی اهمیت دارد.

مولا گفت: روزی ۲۰ دقیقه پیاده روی به عنوان یک ورزش برای افزایش استحکام استخوان محسوب می‌شود و مصرف نکردن تنباکو، سیگار و الکل نیز توصیه می‌شود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بیان کرد: مصرف کافی کلسیم بین یک هزار تا یک هزار و ۲۰۰ واحد بسته به سن بیمار، استفاده از لبنیات به ویژه کم چرب و فرآورده‌های تکمیلی، مصرف سویا و سبزیجات با رنگ سبز تیره توصیه می‌شود و در صورت نیاز دارو و هورمون‌های پاراتیرویید برای بیمار تجویز می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha