مساله جمعیت فراتر از مشکلات معیشتی و با اقتدار کشور در ارتباط است

بوشهر - ایرنا - سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر گفت: اهمیت نگهداشت پنجره طلایی جمعیت بحثی کلان است که به اقتدار آفرینی و استقلال کشور مربوط می‌شود و فراتر از مشکلات معیشتی و اقتصای است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، دکتر قاسم برجویی روز سه‌شنبه در همایش تجلیل از سفیران سلامت آموزش و پرورش استان بوشهر، بیان کرد: زنان ایرانی در دهه‌های ۵۰ و ۶۰ به طور میانگین ۶ فرزند را تجربه می‌کردند در حالی که این آمار به سرعت کاهش یافت.

وی افزود: در حالی که این روند کاهش جمعیت در دیگر کشورها مانند ژاپن در نزدیک به ۱۰۰ سال اتفاق می‌افتد، اما در ایران در ۱۵ تا ۲۰ سال رخ داد و کشور به سمت پیری جمعیت حرکت می‌کند.

سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر توضیح داد: پنجره طلایی جمعیت یعنی نسبت افراد ۱۵ تا ۶۴ سال مولد، کارآفرین و پویایی اقتصادی مولفه‌ای بسیار ارزشمند برای اقتدار و استقلال کشور است، اما با روند کاهش جمعیت در ایران این پنجره تا سال ۱۴۲۵ از بین می‌رود و نسبت جمعیتی نامتعادلی ایجاد می‌شود که در آن شمار سالمندان بیش از جوان، فعال و مولد است.

برجویی اذعان کرد: اگر از امروز روی این موضوع و در راستای افزایش فرزندآوری اقدامی انجام نشود، در آینده کشور با معضلات جدی از نظر اقتدار، امنیت، مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی روبرو می‌شود طوریکه حتی نیاز است پزشک، پرستار و دیگر نیروهای انسانی مورد نیاز کشور را از خارج تامین کرد.

سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر عنوان کرد: امروز کشورهایی مانند چین با جمعیتی بیش از یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون نفر نیز سیاست تک فرزندی را رها کرده و برای فرار از تله پیری جمعیت مشوق‌های اقتصادی را برای فرزندآوری وضع کرده‌اند.

وی با اشاره به مشکلاتی که تک فرزندی برای کودکان ایجاد کرده است، گفت: بهترین گروهی که می‌توانند اهمیت فرزندآوری و تقاضا برای داشتن خواهر و برادر را به والدین انتقال دهند دانش‌آموزان هستند.

برجویی افزود: این گروه هدف به عنوان سفیران سلامت می‌توانند مفاهیم روانشناسی و بهداشتی را بخوبی به خانواده‌ها منتقل کنند و مطرح کردن مساله در دنیای صادقانه کودکانه آنها بهتر از کارشناسان و مسئولان مورد پذیرش قرار می‌گیرد.

وی اضافه کرد: مساله سلامت دهان و دندان یکی دیگر از شاخص‌های بهداشتی است که با توجه به سرانه سلامت کشور، سرمایه‌گذاری در آن بسیار هزینه بر است درحالی که ساده‌ترین و در دسترس‌ترین راه برای بهبود چشمگیر در وضعیت این شاخص ارائه آموزش‌های مراقبتی در مدارس است که اگر ۱۰ تا ۲۰ سال بر آن تمرکز شود، به سطح قابل قبولی حتی در جهان می‌رسیم.

برجویی گفت: هر روز بیش از گذشته اهمیت نقش آفرینی دانش‌آموزان در انتقال مفاهیم به خانواده‌ها روشن‌تر می‌شود و به عنوان سفیران سلامت در بهداشت خانواده و این گروه به عنوان سفیران سلامت در خانواده‌ها می‌توانند همکاری بسیار موثری با نظام سلامت استان داشته باشند.

سرپرست معاونت دانشگاه علوم پزشکی بوشهر اظهار کرد: دانشگاه علوم پزشکی بوشهر باور دارد که بهترین جایگاه و خاستگاه برای اقدام فرهنگی و آموزشی حوزه بهداشت و سلامت همین آموزش و پرورش و مدارس هستند و اقدام در این زمینه نوعی سرمایه‌گذاری به شمار می‌رود که نتایج و بازدهی آن به طور ملموس در آینده قابل اندازه‌گیری است، همانطور که پیشتر نیز در گذشته اتفاق افتاده است.

سرپرست معاونت تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش استان بوشهر در این آیین گفت: چالش‌های مختلفی در زمینه تربیت بدنی و سلامت در سطح مدارس وجود دارد که دولت سیزدهم برای آنها برنامه‌ریزی خوبی داشته است.

مهدی عباسیان عنوان کرد: کمبود سرانه فضای ورزشی در مدارس استان بوشهر یکی از این چالش‌ها است که در راستای بهبود آن اقدامات خوبی آغاز شده است.

وی با اشاره به سرانه کمتر از نیم متر مربعی فضای ورزشی مدارس در سطح کشور، افزود: اجرای طرح شهید سلیمانی در بوشهر با اعتبارات خوبی که تخصیص شده است، تا حد زیادی این شاخص را در استان بوشهر بهبود می‌بخشد.

سرپرست معاونت تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش استان بوشهر اضافه کرد: نیروی انسانی و کیفیت تدریس یکی دیگر از چالش‌های حوزه تربیت بدنی در مدارس است که طرح‌های خوبی در راستای بهبود کیفیت تخصصی در این زمینه ارائه شده است.

وی اضافه کرد: مساله تغذیه و کنترل سلامت و بیماری هم از چالش‌های حوزه سلامت است که برانامه‌هایی در این راستا تدارک دیده شده است و بهبود قابل توجهی پیدا کنند.

در پایان این آیین از دانش‌آموزان و مربیان بهداشت استان بوشهر که عنوان سفیران نمونه سلامت را کسب کرده بودند تجلیل و قدردانی شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha