۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۱، ۱۴:۴۲
کد خبرنگار: 1455
کد خبر: 84758510
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

گذر از تاریخ و فرهنگ غنی لرستان در تماشاخانه موزه ها

۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۱، ۱۴:۴۲
کد خبر: 84758510
گذر از تاریخ و فرهنگ غنی لرستان در تماشاخانه موزه ها

خرم‌آباد - ایرنا - تماشای موزه های تاریخی مردم شناسی و باستان شناسی مسیری پر رمز و راز از گذشتگان دور لرستان تا امروز است که در مقابل چشمان هر ببیننده ای تداعی می شود.

به گزارش ایرنا موزه های تاریخی در دنیای نوین، روایتگر دورانی از تاریخ و فرهنگ،آداب و سنن جوامع بشری هستند که بازدید از این مکان ها رازهای سربه مهر و گاهی زندگی فراموش شده گذشتگان را برای بازدیدکنندگان روایت می کند.
موزه ها علاوه بر اینکه در آگاهی تاریخی نقشی عمده دارند، نمایانگر ارزش های قومی و ملی هستند و تاریخ و غنای فرهنگی هر قوم و ملتی را برای نسل امروز و آیندگان ترسیم می کنند.

در حالی که موزه ها به عنوان نمایشگاهی از داشته های تاریخی، فرهنگی، هویتی و ادبی هر ملت، اهمیت بسزایی در ترسیم چهره ملی و بین المللی آن ملت و معرفی هویت تاریخی آنها دارند زیر ساخت قابل توجهی نیز برای توسعه گردشگری و رونق این صنعت در استان های مختلف ایران با توجه به ظرفیت های موجود محسوس می شوند.

استان لرستان به دلیل پیشینه تاریخی کهن و بهره مندی از آیین و سنن کهن، علاوه بر ظرفیت موزه های طبیعی و اشیا از موزه های باستان شناسی و مردم شناسی نیز بهره مند است که این ظرفیت ها، داشته خوبی برای رونق گردشگری استان به شمار می روند.

این در حالی است که با وجود اینکه اشیای تاریخی دیار کهن لرستان همچون اشیای فرغی و سفالی آن در موزه های ملی و بین المللی به معرض نمایش در آمده اما استان از این ظرفیت های قابل توجه در زمینه فرهنگی و تاریخی تاکنون به خوبی استفاده نکرده است.

۱۲ موزه در لرستان فعال است

مسوول موزه های لرستان گفت: امروز ۲۸ اردیبهشت ماه روز جهانی موزه نام گرفته و در این راستا بازدید از موزه های استان رایگان است و کارشناسان و نهباستان شناسان برای معرفی و توضیحات لازم آماده راهنمایی و پاسخگویی به بازدیدکنندگان هستند.

عزیز پیر محمدی اظهار داشت: اکنون موزه های محیط زیست و آموزش و پرورش موزه های مردم شناسی و باستان شناسی قلعه تاریخی فلک الافلاک در سطح استان فعال و همچنین موزه های آخوند ابو(زبان و گویش)، و موزه های شهرستان های الیگودرز، دلفان و کوهدشت نیز در استان آماده بازدید هستند.

وی ادامه داد: موزه های قلعه فلک الافلاک و نسخ بروجرد هرساله از محل اعتبارات ملی مرمت و تامین اعتبار می شوند و اکنون نیز مرمت ۲ فاز از موزه های فلک الافلاک تکمیل شده است و فاز سوم این مرمت ها نیز در راستای نوسازی سیستم برق رسانی با استفاده از فناوری روز دنیا و دوربین های حفاظتی، طی روزهای آینده آغاز می شود. 

موزه های لرستان در حال ساماندهی و مطالعه هستند
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان نیز گفت: اکنون ۲ موزه باستان شناسی و مردم شناسی در قلعه تاریخی فلک الافلاک خرم آباد،موزه مردم شناسی الیگودرز، موزه های دلفان و کوهدشت به صورت مشترک با دستگاه های اجرایی، موزه تاریخی بروجرد با همکاری شهرداری و موزه تاریخ طبیعی خرم آباد فعال هستند.

زهرا بهاروند اظهار داشت: در موزه های مردم شناسی الیگودرز، دلفان و کوهدشت آداب و رسوم و فرهنگ مردم این شهرستان ها به نمایش درآمده است.

وی با بیان اینکه اشیای گنجینه قلعه تاریخی فلک الافلاک به دلیل حجم زیاد به صورت دوره ای نمایش داده می شوند ادامه داد: همچنین مرمت موزه قوم لک در خانه تاریخی قلعه مظفری خرم آباد انجام شده است.

بهاروند افزود: در این راستا طرحی برای موزه قوم لک ارایه شد و دکور و محتویات داخل موزه توسط مشاور اجرا شده و در حال حاضر در مرحله تکمیل محتویات و اشیاء است.

وی با بیان اینکه موزه تاریخی قلعه مظفری بهره برداری شده است گفت: مطالعه موزه نسخ خطی بروجرد نیز انجام شده و فاز نخست این موزه افتتاح و بهره برداری شد.

توسعه موزه های لرستان نیاز ظرفیت های تاریخی این استان است

بهاروند همچنین گفت: با مکاتبات انجام شده با وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در راستای توجه به ظرفیت های اشیای‌ تاریخی موجود ، تلاش می شود ظرفیت موزه های استان را افزایش داد و بتوان موزه قلعه را به جای بهتری انتقال داد.

وی با تاکید بر اینکه اشیای تاریخی قلعه فلک الافلاک باید در موزه استاندارد و مجهزتر به نمایش درآید افزود: در این راستا اقداماتی انجام شده است که بناهای تاریخی در عرصه قلعه فلک الافلاک با شرایط بهتر و استانداردهای ابلاغی وزارتخانه مرمت شوند.

وی همچنین گفت: در حال حاضر سه موزه شهرستان های لرستان در حال ساماندهی، عملیات توسعه و استاندارد سازی هستند اما در حد ظرفیت استان نیستند و شهرستان های پلدختر و دورود فاقد موزه بوده که با وجود مکاتبات انجام شده در این راستا همچنان نیازمند زمین و اعتبارات لازم هستیم.

بهاروند همچنین اضافه کرد: لرستان نیازمند اعتبار و احداث موزه متمرکز و استاندارد در مرکز استان جهت تفکیک اشیای مفرغی و سنگی است تا در این موزه گنجینه و آزمایشگاه پیش بینی و به ظرفیتی بزرگ برای استان تبدیل شود.

وی ادامه داد: در حال حاضر رویکرد وزارتخانه، راه اندازی موزه ها در بناهای تاریخی می باشد  که در این راستا سالیانه ساماندهی و مرمت بناهای تاریخی در اولویت قرار گرفته است. 

هیچ شی تاریخی از لرستان به دلیل کمبود موزه به استان های دیگر ارسال نشده است

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان همچنین گفت: در موزه قلعه تاریخی فلک الافلاک آزمایشگاه مجهزی وجود دارد.

بهاروند اظهار داشت: به هیچ وجه اجازه از بین رفتن هویت استان و اشیای تاریخی داده نمی شود و سعی بر نمایش تمام اشیای  تاریخی استان است که در این راستا با برپایی نمایشگاه ها، تهیه کتابچه ها و بروشور در نمایش هر چه بیشتر آثار تاریخی لرستان تلاش می شود.

وی افزود: در سامانه جام، برهه تاریخی و ساختار شکلی تمام اشیای تاریخی ترسیم و مشخص می شود و هیچ شی تاریخی در قلعه ناشناخته نمی ماند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha