به گزارش خبرنگار میراثفرهنگی ایرنا، سیدعزتالله ضرغامی روز چهارشنبه - ٢٨ اردیبهشت ١۴٠١- همزمان با نخستین روز هفته میراث فرهنگی، در آیین امضای تفاهم نامه همکاری میان وزارت میراثفرهنگی،گردشگری و صنایعدستی و سازمان اوقاف و امور خیریه، گفت: امروز در جلسه هیات دولت درباره میراثفرهنگی و موزههای کشور گزارشی به اعضای دولت ارائه کردم، که مورد استقبال رئیس جمهوری قرار گرفت و قرار شد در این هفته ارتباطات خوبی در این حوزه برقرار شود.
وزیر میراثفرهنگی با بیان اینکه «محلی ایستا نیست»، گفت: اگر موزه به واقع موزه و مدیران آن واقعا موزه دار باشند، مظهر پویایی و دینامیک خواهند شد، موزه حلقه وصل گذشتگان با آیندگان است و اگر درست معرفی شود منشا حرکات ماندگار در جامعه و آیندهساز خواهد بود.
وی گفت: میراث تمدنی و فرهنگی و بناهای تاریخی بزرگ جهانی همه با نگاه و تفکر دینی ساخته شده است، دین، مذهب، و ایمان و اعتقاد ریشه اکثریت قالب خلق آثار ماندگار تمدنی و فرهنگی است. کلیساهای بسیار بزرگ و پیچیده جهان با اعتقاد دینی ساخته شده است، در آثار ایران باستان حتی بنای تختجمشید هم با یک نگاه توحیدی، وحدانیت، یکتاپرستی و همگرایی در مقابل تفکرات پیش از خود که اعتقاد به چندخدایی بوده ساخته شده است.
آثار دوره اسلامی کارنامه تمدنی ماست
ضرغامی با بیان اینکه دین و اعتقادات نقش محوری در میراثفرهنگی دارد، اظهار داشت: در بررسی آثار و میراث فرهنگی دوره اسلامی در سطح جهانی و ایران میراث فرهنگی ارزشمند این دوره همه در پناه نگاه ارزشمند دینی است که کارنامه تمدنی ماست. آثار هزار ساله معماری اسلامی مانند منارها و گنبدها آنقدر با دقت مهندسی ساخته شده که نمی توانیم به آن دست میزنیم و دخالت کنیم زیرا ترکیب و پایداری آن از میان میرود، ما فقط برخی ظواهر آن را مرمت میکنیم.
وزیر میراثفرهنگی خاطرنشان کرد: امروز در نخستین روز هفته میراثفرهنگی کار را با سازمان اوقاف که نهاد دینی و مذهبی است آغاز کردیم، در هر سه حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نقاط مشترک همکاری با سازمان اوقاف و امور خیریه داریم. مدیران صفی هر دو دستگاه باید با یکدیگر همدل همراه باشند مطمئنم با هم افزایی میتوانند موانع همکاری را رفع کنند و اختلافات جزیی را کنار بگذارند و کارهای بزرگ انجام دهند.
اعطای جایزه برتر به طرح های مشترک همکاری میراث فرهنگی و اوقاف
ضرغامی تاکید کرد: باید بر این نقطه متمرکز شد که در بقاع و اماکن دینی تاریخی، علاوه بر خدمات خوب و استاندارد، بازارچه صنایع دستی هم داشته باشیم همچنین اقامت راحت و ارزان با چشم انداز خوب و هر آنچه که رضایتمندی ایجاد میکند ارایه شود.
وزیر میراث فرهنگی اظهار داشت: پیشنهاد می کنم سالیانه طرح های همکاری مشترک میان زوج میراث فرهنگی و اوقاف معرفی کنیم و جایزه برتر به همکاریهای مشترک نتیجهبخش بدهیم نمونه کارهای مشترک دو دستگاه را معرفی و الگوسازی کنیم تا مشهور شوند.
ضرغامی اضافه کرد: برای تفاهمنامه مشترک میراثفرهنگی و اوقاف دبیرخانه تشکیل خواهد شد مفاد جامع و کامل و دقیقی در این سند آمده است، انتظار داریم مدیران استانی آن را دقیق بخوانند و با یکدیگر در استان کار را شروع کنند تا نتایج پر برکتی نصیب مردم و ایران اسلامی شود.
مردم علاقه قلبی به بقاع متبرکه دارند
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه نیز در این مراسم، گفت: از پیگیریهای وزیر میراث فرهنگی برای امضای این تفاهمنامه تشکر میکنم، تلاقی فعالیتهای سازمان اوقاف و امور خیریه و وزارت میراثفرهنگی باید در چند جا مدیریت شود. بسیاری از بقاع متبرکه جنبه میراثفرهنگی دارد. در مرحله اول میتوانیم به حدود ۲هزار بقعه رسیدگی کنیم و بعد تا ۸۷۰۰ مورد پیش برویم.
حجتالاسلام والمسلمین سید مهدی خاموشی با بیان اینکه مردم علاقه قلبی به بقاع متبرکه دارند. در کاروانسراها و قبرستانهای تاریخی تلاقی فعالیت با وزارت میراثفرهنگی داریم که برای مرمت آن باید سرعت عمل بالایی داشته باشیم.
به قوانین میراثفرهنگی اعتماد داریم
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: برخی از ابنیه ما میراثی است، امیدواریم با امضای این تفاهمنامه مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد، رفع شود. تقاضا داریم تا تیم مشترکی برای حل این مشکلات تشکیل شود.
وی ادامه داد: از امضای این تفاهمنامه استقبال میکنیم و به قوانین میراثفرهنگی اعتماد داریم. در سالجاری باید برای حرایم امامزاده ها و بقعهها فکری کنیم. امیدواریم با امضای این تفاهمنامه شاهد رونق تمامی بقاع متبرکه باشیم.
خاموشی گفت: برای تسهیل رفت و آمد هیئتهای شاخص و نظافت محیط بقاع متبرکه کارهای مختلفی انجام شده است. بیش از ۶۰۰ هیئت شاخص به این اماکن آمدند، میزان استقبال مردم در بقاع متبرکه در ماه های رمضان و محرم و صفر بینظیر بوده و نشاندهنده هویت دینی مردم است.
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه تصریح کرد: هر ساله ۳۰ درصد از منابع مالی حداقلی که داریم، صرف حفاظت و مرمت بقاع متبرکه میکنیم.
حلقههای قرآنی زیادی در بقاع متبرکه شکل دادیم
خاموشی با اشاره به اینکه این تفاهمنامه مشکلات زیادی را حل میکند و سنگهای پیش رو را برمیدارد، تصریح کرد: پس از این تفاهمنامه باید تیم مشترک تعیین شود و تصمیم بگیرد و کار را پیش ببرد؛ معتقدیم باید به قواعد شما ملتزم باشیم اما این قواعد نباید دست و پا گیر باشد.
وی با تاکید بر اینکه بقاع متبرکه نشاندهنده هویت دینی مردم است، افزود: ما بقاع متبرکه را به چند جهت رسیدگی میکنیم؛ دلیل مهم این است که پر رونق بوده و محل رفت و آمد مردم هستند؛ هیئات شاخص میتوانند در بقاع وارد شوند؛ حلقههای قرآنی زیادی را در بقاع متبرکه شکل دادیم؛ همچنین میزان استقبال مردم در لحظه تحویل سال در بقاع بی نظیر بوده است.
در میراث مادی و معنوی ایران با اوقاف رسالت مشترک داریم
سید هادی احمدی روئینی مدیرکل حفظ و احیای بناها، محوطهها و بافتهای تاریخی در ادامه گفت: امیدواریم این تفاهمنامه آغاز همکاری دو جانبه دو دستگاه باشد. به نوعی با سازمان اوقاف و امور خیریه، رسالت مشترکی از میراث مادی و معنوی ایران داریم. انشاءالله این رسالت با کمک دو سکاندار این دو نهاد به طوریکه همافزایی بیشتری داشته باشد، بتوانیم سهم قابل توجهی از کارهای روی زمین مانده را انجام دهیم.
بقاع متبرکه ۱۰درصد از فهرست آثار ملی را تشکیل می دهند
وی افزود: سهم مساجد مهم تاریخی و آرامگاهها و بقاع متبرکه ۱۰درصد از فهرست آثار ملی است. هر ساله ۳۰درصد از منابع مالی حداقلی که داریم، صرف حفاظت و مرمت این آثار میکنیم، به همین دلیل این منابع اندک موجب شده تا فاصله معناداری بین انتظار مردم و شأن کشورمان وجود داشته باشد. ۳۰درصد دیگر فهرست آثار ملی به نوعی با سازمان اوقاف و امور خیریه مرتبط است.
مدیرکل حفظ و احیای بناها، محوطهها و بافتهای تاریخی گفت: اکثریت فاخرترین آثار امروز به همت سنت مدیریتی در کشور که وقف بوده، باقیمانده است نه به همت حکومتها. تفاهمنامه امروز در حوزههای میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به امضا رسیده است.
وی ادامه داد: دو تفاهم نامه در گذشته امضا شد که متاسفانه بیشترین انتظاری که داشتیم، عملیاتی نشد. امیدواریم با تغییراتی که در تفاهمنامه ایجاد و آسیبشناسی که انجام شده است، در این حوزهها راهگشا باشد.
به گزارش ایرنا، تفاهمنامه همکاری مشترک وزارت میراثفرهنگی و سازمان اوقاف و امور خیریه در راستای همکاری برای پیشبرد اهداف و استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود مشترک عصر روز چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ به امضای سید عزتالله ضرغامی و حجتالاسلام والمسلمین سید مهدی خاموشی در سالن فجر وزارتخانه رسید.
این تفاهمنامه در راستای همکاری برای پیشبرد اهداف و استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود مشترک بهمنظور حفظ و معرفی میراثفرهنگی و فرهنگ غنی اسلامی، شناخت و بهرهگیری از ظرفیتهای طرفین در تولید دانش و ایجاد اشتغال مبتنی بر مأموریتهای مشترک، همکاری در شناخت و ترویج ظرفیتها و مزایای اقتصادی، اجتماعی فرهنگ غنی وقف در کشور، بهرهگیری از ظرفیتهای طرفین برای شناخت، ثبت، حفاظت، صیانت، مرمت، ساماندهی و معرفی تمامی آثار تاریخی منقول و غیر منقول فرهنگیتاریخی و طبیعی موقوفه، عام المنفعه و میراث معنوی (ناملموس) کشور در چارچوب قوانین و ضوابط ملی حفاظت از میراثفرهنگی و طبیعی، همکاری در ایجاد و توسعه موزهها و نمایشگاههای جنبی مبتنی بر آثار و موضوعات تاریخی و فرهنگی ملموس و ناملموس تحت تولیت
سازمان، بهرهگیری از ظرفیتهای طرفین در توسعه انواع گردشگری مبتنی بر میراث ملموس و ناملموس تحت تولیت سازمان، توسعه و ترویج صنایعدستی و بومی و هنرهای سنتی و آیینی در تمامی مناطق کشور به امضا رسید.
نظر شما