به گزارش ایرنا، شیوه جدید عرضه نان که به صورت آزمایشی در استان زنجان از روزهای آینده به صورت رسمی آغاز خواهد شد، در اصل ماجرایی بین دولت و نانواها است و شهروندان در این طرح مثل روال سابق و با همان قیمت های قبلی و بدون محدودیت، خرید خود را انجام می دهند، تنها تفاوتی که مردم با آن مواجه می شوند نوع دستگاه پوز یا همان کارتخوان ها در نانوایی ها است. این دستگاههای جدید که کار با آنها نیز چندان تفاوتی با کارتخوان های معمولی ندارد، با یک نرم افراز اندرویدی کار می کنند و هدف از ساخت و طراحی آن ها هم این است که میزان دقیق فروش نان و حتی نوع نان در نانوایی به دقت ثبت و رصد شود.
اندازه دستگاه های کارتخوان هوشمند جدید مثل کارتخوان های معمولی است و تنها تفاوتی که با سایر کارتخوانها دارد این است که مجهز به یک صفحه اندرویدی است که هنگام خرید تصویر نوع نان(لواش، بربری، سنگگ و ...) در آن نمایش داده می شود و خریدار با لمس نوع نان و تعداد نان، مبلغ خرید را با کشیدن کارت پرداخت میکند.
الزام اجرای طرح این است که خرید نان در نانوایی ها حتما باید با کارت های بانکی انجام شود و نانوایی ها نمی توانند از مشتری ها پول نقد دریافت کنند چون قرار است به میزان فروششان از دولت یارانه دریافت کنند و پرداخت وجه نقد در نانوایی ها از آنجا امکان ثبت آن در سیستم وجود ندارد، امکان پذیر نیست.
به گفته مسوولان، برای تهیه نان با همه کارت های بانکی اعضای خانواده می توان خرید را از نانوایی ها انجام داد و لازم نیست کارت حتما به نام سرپرست خانوار باشد.
در واقع شیوه جدید عرضه نان فقط موضوعی بین دولت و نانواها، آن هم برای رصد میزان فروش نان در واحدهای نانوایی است؛ ولی با اطلاع رسانی ها و اظهارنظرهای گاها متناقضی که پیرامون این طرح از سوی برخی مسوولان انجام شده، شهروندان با شنیدن عبارت هایی مثل طرح جدید عرضه نان و ارائه نان با کارت و ... دچار دغدغه و نگرانی می شوند در حالی که بنا به تاکید مسوولان متولی این طرح در زنجان، هیچ تغییری در روال تهیه نان چه به لحاظ قیمت و چه به لحاظ میزان خرید اتفاق نخواهد افتاد و فقط شهروندان کارت های بانکی خود به جای کارتخوان های معمولی به کارتخوان های اندرویدی می کشند.
اجرای شیوه جدید عرضه نان در زنجان یک کار فرآیندی است و از اوایل فروردین ماه امسال به نوعی اجرای آن در استان خورد و هم اکنون در این مرحله به نصب دستگاههای کارتخوانهای هوشمند رسیده است.
به گفته معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان، اکنون وارد تست نرم افرازی طرح در استان شده ایم و فعلا آرد همچنان به قیمت یارانه ای در اختیار نانواها قرار می گیرد و با اتمام نصب دستگاهها و رفع مشکلاتی که توسط کارشناسان به صورت مستمر در حال رصد است، مرحله اصلی طرح که همان ارائه آرد به قیمت آزاد به نانوایی ها است، طی روزهای آتی اجرایی خواهد شد.
خلیل قاسملو اظهار داشت: پیش بینی ما این است که فرآیند نصب دستگاههای کارتخوان اندرویدی در همه یکهزار و ۶۰۰ نانوایی استان تا آخر هفته آینده به پایان برسد و بعد از اینکه در مسائل پشتیبانی های فنی، مشکلی وجود نداشته باشد، کلید اصلی اجرای طرح در استان زده میشود.
وی با بیان اینکه حدود ۴۰ روز برای مباحث و مسائل نرم افرازی طرح ارائه نان توسط کارشناسان بانک سپه (به عنوان عامل این طرح)، بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و شخص استاندار زنجان زمان صرف شده است، افزود: بیشتر مباحث هم این بود که نرم افزار رصد فروش نانوایی ها به چه شکل باشد و به چه صورتی عمل کند، در نسخه های اولیه نرم افزار طوری طراحی شده بود که قیمت اصلی نان در صفحه نمایش داده می شد به عنوان مثال لواش که قیمت یارانه ای آن در زنجان ۳۵۰ تومان است، برای آن مبلغ ۲۱۰۰ تومان (قیمت آزاد) نمایش داده می شد و برای نان سنگک که قیمتش ۱۵۰۰ تومان در استان است رقم ۷۰۰۰ تومان دیده می شد، البته خریداران قرار است همان میزان مبلغ نان یارانه ای را پرداخت کنند ولی به دلیل اینکه این نمایش قیمت ممکن بود در شهروندان نگرانی ایجاد کند، قرار شد فقط تعداد نان در صفحه دستگاه کارتخوان نشان داده شود.
در واقع در این طرح شهروندی که قرار است ۱۰ عدد نان لواش بخرد با همان قیمت هر قرص نان ۳۵۰ تومان خریدش را خواهد کرد و دولت مابه التفاوت قیمت این ۱۰ عدد لواش را به حساب نانوا واریز می کند. از آن طرف با شروع مرحله اصلی طرح، دولت آرد مورد نیاز نانواها را با قیمت آزاد در اختیار آنها قرار خواهد داد.
قاسملو با بیان اینکه تا کنون ۷۵۰ دستگاه کارتخوان هوشمند در نانوایی استان زنجان نصب شده است، گفت: در نانوایی هایی که این دستگاهها در آن ها نصب شده، خریدها نیز از طریق آن ها انجام می شود تا مردم و نانواها کاملا با شیوه آن آشنا شوند.
وی با بیان اینکه در مرحله نصب دستگاههای کارتخوان هوشمند اندرویدی با مشکلاتی مثل احراز مالکیت در نانوایی ها مواجه هستیم، افزود: برخی واحدهای نانوایی اجاره داده شده اند، در برخی موارد مالک فوت کرده و نانوایی جزو اموال ارثی شده، در برخی شخص یک واحد نانوایی را اجاره کرده و دوباره آن به کس دیگری اجاره داده است، ما در این مرحله برای اینکه مشخص شود کارت هوشمند جدید به نام چه کسی باشد به مشکلاتی برخورد کرده ایم و مشغول حل آنها هستیم.
معاون امور هماهنگی اقتصادی استاندار زنجان هدف اصلی اجرای شیوه جدید عرصه نان را جلوگیری از قاچاق آرد عنوان کرد و گفت: وقتی نانوایی ها آرد را به قیمت آزاد تهیه کنند، دیگر ما شاهد خروج آرد از شبکه نخواهیم شد و از طرفی با نظارت هوشمند و نرم افزار دقیقی که طراحی شده، فعالیت نانوایی و میزان فروش آنها به طور کامل و دقیق قابل رصد است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، در مشاهدات میدانی از چند نانوایی که دستگاه های کارتخوان جدید در آنها نصب شده بود، روال خرید به صورت عادی در حال انجام بود.
در مواردی برخی نانوایان و شهروندان که اغلب مسن بودند، از ناآشنایی با نحوه کار دستگاه های اندرویدی گلایه مند بودند.
یک نانوا گفت: برخی مشتریان نمی توانند از این دستگاهها استفاده کنند، گاهی مشتریانِ دیگر کمکشان می کنند، در مواقعی هم خودم باید دست به کار شوم و مجبور می شوم دستم را که آغشته به آرد و خمیر است، برای لمس صفحه کارتخوان، مدام بشورم و پاک کنم و این عملیات را برای مشتری انجام دهم.
در مواردی هم تعدادی از افراد عدم امکان خرید نقدی را جزو معایب شیوه جدید اعلام کردند، شهروندی گفت: گاهی ممکن است کارت بانکی همراه نداشته باشیم یا حسابمان مسدود شده باشد، در این شرایط باید یک راهی باشد که بشود پول نقد هم پرداخت کرد.
یک نانوا هم با بیان اینکه فعلا ما از همان آرد یارانه ای استفاده می کنیم، گفت: هنوز که کار اصلی انجام نشده و ما آرد را به قیمت آزاد نخریده ایم تا ببینیم دولت چگونه و چند روز یکبار می خواهد با ما تسویه حساب کند، باید صبر کنیم ببینیم چه می شود، اگر آن طور که مسوولان می گویند در عمل همان انجام شود و مابقی پولی که از قیمت آزاد نان به حساب نانوانی ها بیاید ما هم در تامین آرد مشکلی نخواهیم داشت.
به گزارش ایرنا با نزدیک شدن به مرحله اصلی اجرای شیوه جدید عرضه نان در زنجان، برخی نانوایی های متخلف هم طی چند روز گذشته در سطح استان شناسایی و واحد آنها پلمب شده است، این واحدها اغلب به دلیل کم فروشی و با هدف کم عرضه کردن آرد یارانه ای که همچنان در اختیار دارند، تلاش می کنند تا مقداری از موجودی آرد فعلی خود را حفظ کنند و با شروع اجرای طرح، همان آرد های یارانه ای را به حساب آرد با قیمت آزاد پخت کنند.
از سوی دیگر در شرایط حاضر با اجرای طرح مردمی سازی یارانه ها و افزایش قیمت برخی کالاها، برخی رسانه ها با کم دقتی و هیجان آفرینی بی مورد از آغاز اجرای طرح جدید ارائه نان در زنجان خبر دادند در حالی که هنوز مرحله اصلی این طرح در استان کلید نخورده است و هنوز نانوایی ها با آرد یارنه ای نان پخت می کنند. این گونه خبررسانی ها حاصلی غیر از التهاب آفرینی ندارد و این موضوع باعث شده است روزانه شاهد اخباری از افزاش تخلفات واحدهای نانوایی مثل کم فروشی، کم کردن ساعت فعالیت و احتکار آرد یارانه ای در رسانه ها باشیم در حالی که قرار است با اجرای شیوه جدید عرضه نان که به صورت آزمایشی در استان زنجان شروع خواهد شد، همه گلوگاههای تخلف در حوزه آرد و نان مسدود شود.
استاندار زنجان نیز تاکید دارد که این طرح با همراهی رسانه ها با آرامش در استان اجرا شود.
محسن افشارچی با بیان اینکه متاسفانه حذف ارز ترجیحی در ارتباط با نان، بد جلوه کرده است، افزود: در مسیر ارائه گندم به کارخانه های آرد تا رسیدن آن به نانوایی ها، رانت های مختلفی ایجاد میشود و این باعث شده تا حمایت ها در جایی که باید هزینه شود و به نفع مصرف کننده باشد، اِعمال نشود.
وی تصریح کرد: در شیوه جدید عرضه نان، آرد به قیمت واقعی در اختیار نانوا قرار می گیرد و نانوایان با توجه به میزان فروش نان، مابه التفاوت قیمت آرد را از دولت دریافت می کنند.
استاندار زنجان با بیان اینکه در اجرای شیوه جدید عرضه نان در استان تغییر قیمت و محدودیت خرید نان وجود ندارد، اظهار داشت: با تدابیر اتخاذ شده، این طرح، بسیار آرام در استان اجرایی می شود.
نظر شما