به گزارش خبرنگار ایرنا، دهه کرامت، فرصت مناسبی برای ترویج معارف اهلبیت (ع) و زمان مناسبی برای نهادینه ساختن سبک زندگی اسلامی است از این روز دختران امروز که مادران فردای جامعه اسلامی هستند، نقش بسیار حساسی در تعیین سرنوشت فرهنگی و فکری جامعه بر عهده دارند.
به گفته کارشناسان مذهبی، دهه کرامت فرصتی برای معرفی و ترویج هر چه بهتر سیره و روش اهل بیت (ع) به جامعه به ویژه نسل جوان و آینده دار کشور است و لازمه ترویج مکتب اهل بیت (ع) عزم همگانی بوده و تنها وظیفه افراد یا گروه خاصی از جامعه نیست.
این عده معتقدند، بهرهگیری از سیره ائمه اطهار (ع) در زندگی افراد نقش ویژهای در تربیت آنها و فرزندانشان دارد و این الگوگیری باید به عنوان یک سبک زندگی به جامعه معرفی شود تا منش و روش زندگی اهل بیت (ع) میان خانوادهها جاری و ساری گردد.
خبرنگار خبرگزاری ایرنا قزوین، در آستانه آغاز دهه کرامت و سالروز میلاد حضرت معصومه (س) با متین قورچی بیگی کارشناس مسائل مذهبی و استاد حوزه علمیه در قزوین پیرامون سیره تربیتی و نظام تربیت اسلامی دختران در جامعه به گفتوگو نشسته است.
قورچی بیگی با بیان اینکه اسلام به موضوع پاکدامنی دختران اهمیت ویژهای داده و عفت و حیا را مساوی با دین قرار داده است، افزود: دختران، مظهر پاکی و نجابت هستند و میتوانند روح جامعه را تلطیف کرده و بر قداست آن بیفزایند.
ایرنا. چرا میلاد حضرت معصومه (س) روز دختر نامگذاری شد؟
فاطمه معصومه (س) یکم ذیالقعده سال ۱۳۷ هجری، در خانه امام موسی کاظم (ع) پا به عرصه وجود نهادند و در فضایی آراسته به فضائل اخلاقی و تحت تعلیم و تربیت پدر و برادر گرامیشان امام رضا (ع) رشد کردند.
این بانوی پرهیزکار در مکتب اهلبیت (ع) درس کرامت و پاکدامنی آموخت و از علم و درایت سرشار شد و در ردیف زنان عالِم و والامقام جهان اسلام قرار گرفت و در پیروی از امام زمان خویش به مقابله با جریانهای انحرافی پرداخت و از استمرار امامت معصومان از سلاله پاک رسول خدا (ص) با استناد به احادیث نبوی حمایت کرد.
از میان فرزندان بزرگوار حضرت امام موسی بن جعفر (ع)، دو فرزند ایشان یعنی حضرت امام علی بن موسی الرضا (ع) و حضرت فاطمه کبری (ع) ملقّب به معصومه از ویژگیهای خاص برخوردار بودهاند تا ادامه دهنده خطّ امامت بعد از پدر باشند.
حضرت معصومه به همراه امام رضا (ع) هر دو در دامان پاک یک مادر بزرگوار به نام حضرت نجمه خاتون (س) که از مهاجران مغرب بود، رشد و پرورش یافتهاند، این در حالی است که پدر بزرگوارشان پیوسته در زندان هارون الرشید به سر میبردند و سرانجام در همان زندان، هنگامی که حضرت معصومه (س) در سن ۱۰ سالگی بود به شهادت رسیدند و از آن زمان به بعد حضرت معصومه (س) تحت مراقبت برادرش امام رضا (ع) قرار گرفت.
میلاد حضرت معصومه (س) به نام روز دختر نامگذاری شده است چرا که ظاهرش ریشه در ازدواج نکردن آن حضرت و تجردش دارد و باطنش نیز در پی معرفی الگویی برجسته برای دختران مسلمان و به ویژه شیعه اهل بیت است، از آنجا که حضرت معصومه (س) بنا به دلایلی ازدواج نکردند این روز یعنی روز ولادت ایشان به عنوان روز دختر نامگذاری شد.
علت این نامگذاری این بود که اهل بیت (ع) هر کدام مظهر یکی از صفات الهی و منتقل کننده یکی از مفاهیم دینی هستند و در رابطه با حضرت معصومه (س) نیز این سنت جاری است.
دختران در سرنوشت یک جامعه بسیار تاثیرگذار هستند و باید مادران آینده جامعه باشند بنابراین نیازمند یک الگوی مناسب در دوران نوجوانی خود هستند و چه الگویی بهتر از وجود نازنین حضرت معصومه (س) که از ایشان به عنوان کریمه اهل بیت یاد شده است.
ایرنا. مفهوم و جایگاه کرامت در سیره و سبک زندگی ائمه معصوم (ع) چیست؟
کرامت به معنی بزرگواری است و در روایات اصل کرامت به عنوان ملاک دینداری انسانها شناخته میشود و یکی از مهمترین صفات انسانهاست.
تکریم انسان از جمله مباحثی است که در آیات قرآن نیز مورد اشاره قرار گرفته و خداوند فرموده بنای خلقت، کرامت انسان بوده و از مهمترین مؤلفههای کرامت انسانی تقواست و در سیره و روایات اهل بیت توصیه به تقوا بسیار به چشم میخورد اصلاً مأموریت اهل بیت (ع) در این دنیا ایجاد انگیزه برای رعایت تقوا در بین افراد جامعه بوده است.
ایرنا. بین کرامت و سیره رضوی چه ارتباطی وجود دارد؟
دلیل اصلی نامگذاری دهه کرامت این است که حضور نورانی و مقدس امام رضا (ع) ایران را مرکز حقیقی تشیع و اسلام ناب قرار داد و با توجه به کرامت انسانی، عزت نفس افراد را بالا برد و جامعه را به سمت تعالی سوق داد و موجب شد انسان باکرامت برای حفظ ارزش خود هر کاری انجام ندهد و در مسیر حق و حقیقت گام بر دارد.
در سیره امام رضا (ع) همه افراد دارای شان و منزلت الهی هستند و ایشان در برخورد با اهل خانه به خدمتگزاران و کنیزان احترام میگذاشت.
ایرنا. از کرامت در سیره رضوی چه درسی را باید برای زندگی امروز کسب کرد؟
توجه به نحوه رفتار اهل بیت (ع) با مردم کمک میکند انسان الگوی مناسبی را برای خود انتخاب کند و میزانی برای رفتارهای خود داشته باشد.
ضروری است در ایام ولادت و شهادت اهل بیت علیهم السلام با مطالعه سیره آنها راه و روش درست را به دست آوریم، مثلاً امام رضا(ع) وقتی میخواستند به فقیری کمک کنند با او روبه رو نمیشدند تا کرامت و عزت او حفظ شود.
ایرنا. دیدگاه اسلام نسبت به فرزندان دختر در خانواده چیست؟ برای پاسداری از حریم عفت چه باید کرد؟
اسلام در جامعهای اوج گرفت که اگر به کسی میگفتند فرزند دختر آوردهای، از شدت عصبانیت چهرهاش سیاه میشد و دختران زنده به گور میشدند اما پیامبر گرامی اسلام از ولادت حضرت زهرا (س) به عنوان خیر کثیر یاد کردند و جایگاه زن را به او برگرداندند.
در اسلام دختر رحمت است و خواستن فرزند دختر مستحب است و به دنیا آوردن آن، یکی از نشانههای خوش قدمی عروس محسوب می شود، همه اینها برای این است که این ریحانه الهی مورد توجه ویژه خداوند و مهد پرورش نسلهای آینده باشد.
برای پاسداری از حریم عفاف باید دختران خود را از کودکی با مباحث دینی آشنا کنیم و با انتخاب دوستان مناسب و همراهی پدران و دختران در تأمین نیازهای مادی و عاطفی در تقویت حریم عفاف آنها تلاش کنیم.
ایرنا. زنان و دختران ما باید چه کاری کنند که در جامعه شخصیت آنها نه جنسیت دیده شود؟
دختران بیش از پسران در معرض آسیبهای اجتماعی قرار دارند ازاینرو باید توجه بیشتری به آنها شود، لطافت روحی که خداوند به زن عطا فرموده برای این است که بستری آرامش بخش برای خانواده باشد بنابراین نیازمند مراقبت و توجه بیشتر است، امام صادق (ع) فرمودند:"دختران رحمت خدا و پسران نعمت الهی هستند"، بنا براین باید توجه بیشتری به آنان صورت گیرد.
توجه به کرامت انسانها کمک میکند تا افراد جامعه بدون توجه به جنسیت، مال و مقام در جامعه حضور پیدا کنند هر قدر ما بتوانیم شخصیت دختران را بیشتر بالا ببریم به آنها اعتماد کنیم و با واگذاری مسوولیتهای متناسب با جنس آنها حضور اجتماعیشان را پررنگتر و تاثیرگذارتر کنیم بحث جنسیت کمرنگتر میشود و دختران از نظر شخصیتی رشد پیدا خواهند کرد.
ایرنا. تأسی به بانوان پرهیزکاری همچون حضرت فاطمه معصومه (س) تا چه اندازه میتواند در مسیر آینده دختران این مرز و بوم مؤثر باشد؟
تاسی به بانوانی که در طول تاریخ تأثیرگذار بودند همچون حضرت فاطمه زهرا و حضرت معصومه (س) کمک میکند دختران این مرز و بوم با انتخاب الگوی مناسب با قدرت و قوت در جامعه حضور پیدا کنند و زمینه پرورش فرزندان فرهیخته مؤمن با اعتقاد را فراهم آورند.
اگر دختران ما امروز بتوانند از سیره زندگی زنان موفق تاریخ به درستی استفاده کنند، آینده این مرز و بوم تأمین می شود و فرزندان این مرز و بوم زمینه ساز ظهور حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف خواهند شد.
بانوانی که مانند زینب کبری (س) و حضرت معصومه (س) ولایت ولی امر زمان خود را پذیرفتند و برای دفاع و حمایت از ساحت ولایت جان خود را به خطر انداختند تا امروز ما بتوانیم آنها را الگوی خود در زندگی قرار دهیم.
کلام آخر:
اسلام میخواهد دختران ما قدر و منزلت شخصیت خود را بدانند و مادرانی پاک دامن و زنانی وارسته باشند که تربیت نسلهای بعد از خود را بر عهده بگیرند.
امید است دختران مسلمان مسیر زندگی خود را با تاسی از حضرت معصومه (س) به عنوان الگوی کامل و اسوه حسنه به مسیر سعادت و خوشبختی برسانند.
نظر شما