مجتبی محمدینیا نایبرئیس انجمن صنفی هنرمندان موسیقی ایران، شاعر و مدرس موسیقی در گفتوگو با خبرنگار موسیقی ایرنا در پاسخ به این پرسش که مسئله اقتصاد نشر همواره بهعنوان یکی از اصلیترین مؤلفههای این عرصه به حساب میآید و طی چند وقت اخیر با توجه به گرانی قیمت کاغذ و نوسانات ارز با مصایب بیشتری نیز همراه بودهاست درباره دو مولفه اقتصاد نشر حوزه موسیقی و معیشت هنرمندان این عرصه تصریح کرد: اگر از منظر تاریخی بخواهیم به این آسیب نگاه کنیم؛ از دوره قاجار تا به امروز همه اهالی موسیقی مشکل معیشت را داشته و امروز نیز با فراز و فرودهایی کماکان با این مشکل نیز دستوپنجه نرم میکنند.
وی افزود: بهویژه در این دو سال همزیستی با ویروس کرونا حجم مشکلات بیشتر نیز شده است. البته که باید به این نکته نیز اشاره کرد با وجود تمام آن مشلات باز هم خدا را شاکریم که در زمینه حمایت از هنرمندان هرچند کم و قلیل صندوق بیمه هنرمندان کارهایی را انجام داده که قابلتقدیر است. انجمن صنفی هنرمندان موسیقی، خانه موسیقی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز دستبهدست هم دادهاند که اتفاقات خوبی را رقم بزنند.
گشایش مجدد نمایشگاه کتاب؛ ویتامین بخش کتاب بدنم را سر جای خود بازگرداند
نمایشگاه کتاب برای من تمثیلی از مدینه فاضله است. در نمایشگاه کتاب با وجود تضارب آراء شاهد هیچ کُنش درگیرانهای نیستیم
این پژوهشگر، نویسنده موسیقی و شاعر درباره برگزاری نمایشگاه کتاب تهران که مدتی پیش از بعد از وقفه دو ساله برگزار شد گفت: نمایشگاه کتاب همواره برای من جالب بوده و است. هر زمان که در این رخداد حضور پیدا میکنم با وجود آنکه با کتابهای تکراری مواجه میشوم اما برای من همواره جذابیت خاص خود را حفظ کرد. چراکه این رویداد، فضایی است که حتی مخالفان نیز در این رویداد با هم دوست هستند.
وی ادامه داد: کسانی که از نظر دیدگاه، نگرش به موضوعات تخصصی، حتی نگاه فلسفی و منطقی در مواجه با مسائل گوناگون با یکدیگر تضاد دارند و سلیقههایشان با یکدیگر نمیخواند، زیر چتر واحدی چون نمایشگاه کتاب، با یکدیگر قدم میزنند، مهمان غرفههای یکدیگر میشوند و بحث و جدل میکنند. در نگاه کلان، نمایشگاه کتاب برای من تمثیلی از مدینه فاضله است. در نمایشگاه کتاب با وجود تضارب آراء شاهد هیچ کُنش درگیرانهای نیستیم.
نایبرئیس انجمن صنفی هنرمندان موسیقی ایران خاطرنشان کرد: دو سالی که نمایشگاه بهخاطر کرونا تعطیل بود کمبودی را در وجودم احساس میکردم و خوشبختانه امسال همزمان با گشایش مجدد این رویداد انگار ویتامین بخش فرهنگ و کتاب بدنم سر جای خود بازگشت! به جِد معتقدم نمایشگاه کتاب تهران مهمترین اتفاق فرهنگی است که در کشور میافتد.
با وجود قیمت بالا، مخاطبان کتابهای موسیقی از این آثار استقبال میکنند
محمدینیا درباره ارزیابی خود از شرایط کتابهای تخصصی در عرصه موسیقی در بازار نشر کتابهای کشور گفت: وضعیت کتابهای موسیقی که در این عرصه چاپ میشود توزیع مناسبی میان ناشران مختلف دارد. به عنوان مثال نشر ماهور و عارف بسیار قدرتمند در این عرصه کار میکنند. حتی با وجود آنکه قیمتها بالاست و برخی از علاقهمندان حوزه کتابهای تخصصی موسیقی شاید از نظر مالی نتوانند تمام نیاز خود را تامین کنند اما با این وجود از کتابها استقبال کرده و خرید میکنند.
وی ادامه داد: همچنین شاهد افزایش موضوع کتابهای جامع و منابع ارزشمند تحقیقی در حوزه موسیقی هستیم که هر سال بیشتر میشود. یا به عنوان مثالی دیگر نشر آرون با توجه به اینکه در حوزههای مختلف فعالیت میکند اما کتابهای موسیقی خوبی در حوزه پیشینه موسیقی کشورمان ماتند موسیقی تعزیه، فرهنگ گفتاری و کتابهایی که توسط استاد کیوان پهلوان تحریر شده را منتشر کرده است که آثار بسیار جذاب و خواندنی به شمار میرود.
رسالههای ابوعلی سینا در حوزه موسیقی هنوز ترجمه و تصحیح نشدهاند
آثار سترگی چون رسالههایی که ابوعلیسینا درباره موسیقی نوشته هنوز یا ترجمه و یا تصحیح نشدهاند
محمدینیا در پاسخ به این پرسش که چرا اغلب کتابهای تاریخ موسیقی کشورمان توسط پژوهشگران غربی به رشته تحریر درآمده و کمتری شاهد حضور پژوهشگران و نویسندگان داخلی کشورمان برای ورود به عرصه تاریخنگاری موسیقی هستیم ضمن تایید این مطلب اشاره میکند: البته نویسندگان و پژوهشگران داخلی نیز دستی گرم در این عرصه داشته و دارند.
وی افزود: به عنوان مثال کتابهایی که توسط نامدارانی همچون روحالله خالقی، عبدالخالق مراغهای یا کتاب موسیقی کبیر فارابی در این زمینه به رشته تحریر درآمده در بازار موجود هستند هر چند آثار سترگی چون رسالههایی که ابوعلیسینا درباره موسیقی نوشته هنوز یا ترجمه و یا تصحیح نشدهاند. اما با این وجود در حوزه تاریخ موسیقی آنطور که اشاره کردم آثار خوبی وجود دارند که نوجوانان و جوانان توانند استفاده کنند.
این پژوهشگر و نویسنده کتابهای تخصصی حوزه موسیقی خاطرنشان کرد: همچنین کتاب پژوهشی موسیقی در ادیان؛ مجلدی سهجلدی که توسط دکتر کیوان پهلوان در حوزه تاریخ موسیقی نوشته شده است را برای مطالعه به اهل این هنر و دوستدارن آن توصیه و تاکید میکنم.
چاپ هشت مجموعه شعر
این نویسنده و پژوهشگر درباره کتابهای تازه خود گفت: هنوز آثارم در حوزه موسیقی به چاپ نرسیدهاند اما هشت کتاب و مجموعه شعر به تازگی از من به چاپ رسیده است. «حسرت عسرت»؛ «غزل واره»؛ «مجموعه دو جلدی پسران و دخترانههای صبح»؛ «منِ بودن، منِ نبودن»؛ «ضایعات»؛ «پنج گانهوار مانند پاییز وار، آیینهوار، حیرتوار...» و «محاسبات و مکاشفات» کتابهای شعری است که از من به چاپ رسیده است.
نظر شما