به گزارش ایرنا، غار نخجیر در راه دلیجان به نراق، در منطقه چالنخجیر و در دامنه کوه تخت واقع شده و در سال ۱۳۶۷ در اثر وقوع یک انفجار در نزدیکی دهانهی آن کشف شد.
این غار به دلیل قرار داشتن آن در منطقهای به نام «نخجیر» در شمال شرق شهرستان دلیجان به این نام خوانده میشود و چالنخجیر به منطقهای گود گفته میشود که شکارچیان برای اینکه راحتتر شکار کنند، حیوانات را به این منطقه فراری میدادند.
این غار از غارهای طبقاتی است که از سه طبقه تشکیل شده و ۹۵ درصد از دیوارههای غار با رسوبات آهکی و بقیه با سنگ پوشش داده شده است و دهانه اصلی غار نخجیر دارای ارتفاع بین ۱۰ تا ۴۰ متر و عرض ۱۰ متر است.
اشکالی داخل غار وجود دارد که حاصل از پدیدههای رسوبی و دولومیتی به وجود آمدهاند که باعث شده این غار از زیباترین غارهای جهان به حساب آید.
غار نخجیر از یک شاخه اصلی و چند شاخه فرعی تشکیل شده که تقریبا ۴ کیلومتر از آن به وسیله افراد محلی و غارنوردان ماهر کشف شده است و عمق آن بنا به پیشبینیها در حدود ۸ تا ۱۰ کیلومتر است.
داخل غار دالانها، کریدورها، دهلیزها، حوضچهها و تراسهای بسیار زیبایی به وجود آمده است.
همچنین منشورهای بلور «کلسیت» بر اثر عوامل طبیعی در این غار به وجود آمده که بازتاب نور از این منشورها، زیبایی غار را چند برابر کرده است.
از جلوههای زیبا و دیدنی این غار میتوان به اسفنجهای بلورین، منشورها، کلیست و باغهای مرجانی (که با گذشت سالیان سال شکل گرفته)، دالانها و حوضچههای گوناگون اشاره کرد.
در غار چالنخجیر سنگهای تزئینی و زیبا در شکلهای انسان، گوزن، عقاب، لاک پشت، کبوتر و تندیسهای عظیم الجثه بلورین به وجود آمده و جنس بیشتر این سنگها از آهک است.
از دیگر ویژگیهای منحصر به فرد غار، زنده بودن آن است، یعنی اگر جایی از غار تخریب شود یا ترک بخورد در طول سالهای متمادی ترمیم خواهد شد.
وجود تهویه طبیعی هوای داخل غار، باعث شده که غار در تابستان خنک و در زمستان گرم باشد. همچنین در این غار مشکل کمبود اکسیژن وجود ندارد. بازدیدکنندگان هیچگاه در آن با کمبود اکسیژن روبرو نمیشوند.
این غار به دلیل وجود مناظر بکر طبیعی و جذابیتهای حیرت آور فراوان از اهمیت خاصی در جذب گردشگر برخوردار است.
مدیر کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان مرکزی از بازدید ۲۱ هزار و ۵۴۰ نفر از غار نخجیر دلیجان در سال جاری خبر داد.
«مصطفی مرزبان» با اشاره به افزایش بیسابقه بازدید کنندگان از غار نخجیر در ایام نوروز سال جاری گفت: پس از 2 سال تعطیلی غار نخجیر از نوروز امسال غار نخجیر برای بازدید مسافران مهیا شد و روزانه حدود یکهزار و ۷۰۰ بازدید کننده از غار بازدید کردند.
️مدیر کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان مرکزی با تاکید بر اینکه غار نخجیر از جاذبههای گردشگری استان مرکزی در شهرستان دلیجان است ، افزود: غار سیاحتی نخجیر سالانه بین ۱۴ تا ۲۰ هزار بازدیدکننده دارد و در سال ۱۳۹۸ و قبل از تعطیلی شیوع ویروس کرونا ، ۲۵ هزار نفر از غار بازدید داشتند و در واقع همواره تعداد بازدیدهای غار متغیر بوده است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان مرکزی بر لزوم تأمین زیرساختهای لازم برای بهره برداری علمی واصولی از غار نخجیر خبر داد.
«نوربخش عسگری»، توجه به این طرح در کارگروه گردشگری و تخصیص اعتبارات لازم جهت توسعه این جاذبه گردشگری استان مرکزی را از اقدامات پیش روی مدیریت عالی استان عنوان کرد.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی گفت: غار آهکی به دوره سوم زمینشناسی متعلق است و در سال ۱۳۸۴ خورشیدی توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره ۱۳۸۱۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
«حسن حسینی» افزود: این غار به صورت یکساله و از طریق مزایده عمومی در اختیار بهره بردار بخش خصوصی قرار گرفت.
وی یادآور شد: غار طبیعی نخجیر ۷۰ میلیون سال قدمت دارد و در سال ۱۳۸۳ زیر سازی و کار پیاده راه سازی و نورپردازی آن آغاز شد و در سال ۱۳۸۹ مورد بهره برداری قرار گرفت.
حسینی با اشاره به اینکه غار سه طبقه است، گفت: طبقه زیرین آن که در واقع دریاچه غار است امکان دسترسی ندارد، اما ۲ طبقه دیگر آن با آمادهسازی و پیاده راهسازی و کفسازی به طول یکهزار و ۲۰۰ متر مورد بازدید عموم قرار دارد.
شهرستان دلیجان از توابع استان مرکزی با ۵۰ هزار نفر جمعیت در مسیر راه اصلی استانهای جنوبی و شرقی با استانهای شمالی و مرکز واقع شده است.
نظر شما