به گزارش ایرنا، دفتر اطلاع رسانی رییس پارلمان عراق با انتشار بیانیه ای به نقل از «محمد الحلبوسی» در کنفرانس خبری مشترک با همتای اردنی اش آورده است: «همکاری سه جانبه بین عراق، اردن و مصر و همکاری دو جانبه بین آنها نیازمند گام های اجرایی در همه طرح های مطرح شده از جمله اتصال شبکه برق، همکاری صنعتی و اقتصادی و مسئله مربوط به خط لوله نفت بصره به بندر عقبه است.»
وی ادامه داده است که پارلمان عراق به عنوان قوه قانونگذار کشور از گام های دولت برای فراهم کردن تسهیلاتی که باعث ارتقای همکاری بین دو طرف و انعکاس مثبت این همکاری بر اقتصاد عراق و اردن شود، حمایت می کند.
به گفته وی، چالش های پیش رو، اقتصادی است و باید سطح اندیشه فراتر از آن چیزی باشد که در گذشته اتفاق افتاده است و گام های اجرایی برای مقابله با بحران های جهانی برداشته شود.
محمد الحلبوسی همچنین از همکاری بین دستگاه های امنیتی دو کشور در زمینه «مبارزه با تروریسم»، حمایت کرده است.
در بیانیه دیگری از دفتر اطلاع رسانی الحلبوسی در خصوص مذاکرات بین الحلبوسی و «عبدالکریم الدغمی» رئیس پارلمان اردن آمده است که از تصمیمات اجلاس سران سه کشور عراق، اردن و مصر در خصوص اتصال شبکه برق، همکاری صنعتی و انتقال لوله نفت بصره به عقبه حمایت می کند.
رییس پارلمان عراق بر ضرورت همکاری پارلمان های دو کشور برای برداشتن موانع و فراهم کردن تسهیلات برای اجرای این طرح ها تاکید کرده است.
پیشتر، سفر غیر منتظره یک روزه وزیران امور خارجه مصر و اردن به بغداد در روز دوشنبه (۱۶ خردادماه ۱۴۰۱) سوال برانگیز شد، به ویژه اینکه هم مقامات عراقی و هم مصری و اردنی برای نخستین بار درباره پرداختن به طرح «خط لوله بصره به بندر عقبه» که اعتراضات گسترده ای در عراق به دنبال داشته، سکوت کردند.
آن روز «سامح شکری» وزیر امور خارجه مصر و «ایمن الصفدی» وزیر امور خارجه اردن بدون اطلاع قبلی، وارد بغداد شدند و با «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر، «برهم صالح» رییس جمهوری و «فواد حسین» همتای عراقی، پیرامون توسعه روابط دیدار و سپس خاک عراق را ترک کردند بدون اینکه جزئیات این سفر مشخص شده باشد.
در دیدارهای هفته گذشته، برای نخستین بار در بیانیه های رسمی وزارت امور خارجه، نخست وزیری و ریاست جمهوری عراق، از پرداختن به طرح بحث برانگیز خط لوله بصره به بندر عقبه در اردن پرهیز شد اما ناظران می گویند که معلوم نیست در جلسات بین مقامات عالی عراق با وزیران امور خارجه مصر و اردن هم نسبت به آن سکوت شده است. نخست وزیر عراق تنها در دیدار با وزیران امور خارجه مصر و اردن تاکید کرد که عراق به تمامی تصمیمات اتخاذ شده در اجلاس های سابق سران سه کشور پایبند است، بدون اینکه به جزئیات این تصمیمات اشاره ای کند، اما اکنون، دوباره این موضوع جنجالی این بار از زبان محمد الحلبوسی مطرح می شود.
آنچه در دیدار هفته گذشته از نگاه ناظران تحولات، حائز اهمیت است اینکه وزیران امور خارجه مصر و اردن به جای نام آوردن از خط لوله بصره به بندر عقبه که ستون فقرات اصلی توسعه روابط بین سه کشور به شمار می رفت، از ارتباط شبکه برق سه کشور سخن گفتند.
وزیر امور خارجه مصر گفت که طرح ارتباط شبکه برق سه کشور مراحل پیشرفته ای را طی کرده و وزیر امور خارجه اردن نیز تصریح کرده که ارتباط شبکه برق در سال آینده بین عراق و اردن تحقق می یابد.
براساس بیانیه وزارت امور خارجه عراق، وزیران خارجه سه کشور عراق، مصر و اردن درباره ساز و کار همکاری مشترک، پیگیری آخرین تحولات در طرح های اجرایی مشترک بین سه کشور و همچنین تحولات منطقه را بحث و گفت وگو کردند.
سه مقام دیپلماتیک بر ادامه نشست ها بر مقابله با چالش ها و ارتقای همکاری سه جانبه و مسائل مشترک بین سه کشور تاکید کردند و همچنین تبعات جنگ روسیه و اوکراین بر کشورهای منطقه و آثار منفی آن در سطح جهانی و ضرورت ادامه تماس ها برای یافتن راه حل هایی برای این بحران و توقف جنگ بررسی شد.
سامح شکری گفت که در صدد ایجاد یک دیدگاه مشترک بین سه کشور برای مقابله با چالش ها هستیم و مساله ارتباط شبکه های برقی بین سه کشور به مراحل پیشرفته ای رسیده است.
ایمن الصفدی نیز گفت که اردن در سال آینده، ارتباط شبکه برق را با عراق فعال می کند و تاکید کرد که میزان پیشرفت در تاسیس شهرک صنعتی مشترک خوب است.
الکاظمی نیز در دیدار با وزیران خارجه مصر و اردن گفت که عراق به روابط خود با دو کشور مصر و اردن توسعه آن در همه زمینه ها در راستای توسعه اقتصادی اهتمام دارد.
وی درباره امنیت غذایی مشترک و اهمیت همکاری بین سه کشور و هماهنگی مواضع در سطح منطقه ای در راستای ریشه دار کردن صلح و ثبات در منطقه سخن گفت و افزود که عراق به تمامی تصمیمات سابق اجلاس سران سه کشور پایبند است.
برهم صالح رئیس جمهوری عراق نیز ارتقا روابط با مصر و اردن در همه زمینه ها را مهم ارزیابی و بر توسعه این روابط از طریق تفاهم و تبیین چارچوب های همکاری مورد توافق سه کشور تاکید کرد.
صالح بر ضرورت کاهش تنش ها و برداشتن بحران ها در منطقه و در پیش گرفتن گفت وگو برای حل مسائل معلق مانده به منظور فراهم کردن راه برای همکاری منطقه ای مبتنی بر همکاری اقتصادی وتجاری برای مقابله با چالش های مشترک از جمله امنیت و اقتصاد و بحران تغییرات آب و هوایی تاکید کرد.
نگرانی صاحب نظران عراق از توافقات پنهان بین بغداد، امان و قاهره
رییس مرکز پژوهش های راهبردی «الاتحاد» در یادداشتی با عنوان «عراق از رابطه با اردن و مصر چه سودی می برد؟» نوشته است که بدون اطلاع قبلی و تمهیدات لازم دو وزیر امور خارجه اردن و مصر یکباره در بغداد حاضر شدند و بعد از دیدار با مقامات عالی عراقی، خاک آن را ترک کردند.
«محمود الهاشمی» دراین یادداشت افزوده است که مانند همیشه، هدف از این دیدارها همکاری های اقتصادی، ارتباط شبکه برق و هماهنگی مواضع سیاسی و عبارت ابهام آلود «بازگرداندن عراق به جایگاهی که شایسته آن است» عنوان شد.
وی ادامه داده است که روابط بین سه کشور عراق، اردن و مصر در مقاطع اخیر سرفصل های مختلفی داشته است از جمله «اجلاس سران سه کشور»، «شورای عالی هماهنگی مشترک»، «دیدارهای دوره ای هماهنگی» و تشکیل کمیته «هشت گانه» در زمیه حمل و نقل، سرمایه گذار و سازندگی.
به گفته این صاحب نظر عراقی، سران سه کشور تاکنون سه نشست در سطح سران در مارس ۲۰۱۹ در قاهره، در اوت ۲۰۲۰ در امان، و در اواخر ژوئن ۲۰۲۱ در بغداد برگزار کرده و تاکنون شهروندان عراقی هیچ گونه تصور درستی از این دیدارها ندارند، گویا امری محرمانه در پشت پرده در حال تدارک است.
وی با اشاره به بیانیه وزارت امور خارجه عراق که هدف از سفر مقامات دیپلماتیک اردنی و مصری را هماهنگی مواضع عنوان کرده، گفته است که عراق چه سودی از روابط با این دو کشور می برد در حالی که هر دوی آنها، همدست در طرح آمریکا برای از پا انداختن عراق هستند؟
به گفته وی، در حوزه امنیتی، اردن و مصر همواره از علل ویرانی عراق بوده اند و از طرح های آمریکا در خصوص اشغال عراق و حمایت از تروریسم و تروریست ها در این کشور، تبعیت کرده اند.
الهاشمی ادامه داد که از حیث اقتصادی، اردن از بحران اقتصادی مداوم رنج می برد و تنها با کمک های آمریکا زندگی می گذراند اما مصر در نتیجه وام هایی که گرفته به بردگی بانک بین المللی درآمده است.
الهاشمی به این نتیجه رسیده است که بحث روابط عراق با اردن و مصر، تحمیل شده از طرف آمریکا است.
به گفته وی، خواست واشنگتن، نخست همکاری بین متحدان منطقه ای آمریکا و دوم محاصره دشمنان آمریکا به ویژه جمهوری اسلامی ایران، چین، روسیه، فلسطین و کشورهای محور مقاومت است.
در همین راستا عضو شورای سیاسی جنبش اسلامی «النجباء» عراق نیز گفته است که اتفاقات اخیر از جمله سفر «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا به خاورمیانه و همزمان، سفر وزیران امور خارجه اردن و مصر به عراق و حضور هیاتی از کردها در بغداد، همگی تردید برانگیز است و باید نسبت به این اتفاقات هوشیار بود.
«فراس الیاسری» گفته است که آنچه همه اینها را به هم وصل می کند، پرونده عادی سازی با رژیم صهیونیستی و هدف همه آنها، سیاسی کردن این پرونده در راستای رویکردهای آینده نگر آنها است.
وی بر ضرورت هوشیاری همه گروه های سیاسی وفادار در عراق و عدم سهل انگاری در برابر این نقشه ها تاکید کرده است.
برخی صاحب نظران اقتصادی عراقی پیشتر به ایرنا گفته بودند که طرح خط لوله نفت بصره به بندر عقبه از حیث اقتصادی سود چندانی برای عراق ندارد و فقط بهانه ای برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی است زیرا بخشی از خط لوله برای رسیدن به مصر باید از داخل اراضی تحت اشغال رژیم صهیونیستی بگذرد و همین امر قرار است بهانه ای برای مذاکرات بین بغداد و تل آویو شود.
نظر شما