حج تمتع امسال پس از وقفه دوساله به دلیل همهگیری کرونا در سراسر جهان با حضور ۵۰ درصد ظرفیت برگزار میشود؛ عربستان سعودی امسال شروطی را برای پذیرش زائران در نظر گرفت؛ داشتن سن زیر ۶۵ سال، واکسیناسیون کامل و تست منفی کرونا ۷۲ ساعت قبل از اعزام از جمله قوانینی است که اعلام شده است.
مرکز پزشکی حج و زیارت هلالاحمر وظیفه معاینه زائران پیش از عزیمت و در دوران حج را به عهده دارد؛ هم اکنون این مرکز، داروها را به اندازه حدود ۴۰ هزار زائر آماده کرده است، و هماهنگی با طرف عربستانی نیز صورت گرفته تا اگر نیاز بود از عربستان در محل نیز دارو خریداری شود. برای هر ۴۰۰ زائر یک پزشک نیز اعزام میشود که در حدود ۹۵ نفر میشود. علاوه بر این ۱۲۳ پزشک در حوزههای مختلف نیز در مرکز درمانی مکه مکرمه حضور دارند تا به زائران خدمترسانی کنند.
دکتر بهزاد عین الهی که در دورههای گذشته نیز بهعنوان پزشک متخصص به حج رفته است در گفتوگو با خبرنگار ایرنا، توصیههایی را به زائران ایران داشت که از جمله میتوان به روشهایی برای جلوگیری از گرمازدگی اشاره کرد.
وی به زائران که بیماریهای زمینهای همچون دیابت و فشارخون دارند، تاکید کرد بیشتر از دیگران مراقب گرمازدگی باشند و کمتر در هنگام ظهر که دما زیاد است در محوطههای که سایبان ندارد، حضور داشته باشند.
عین الهی افزود: زائران حتماً مایعات به همراه خود داشته باشند و در طول مدتی که بیرون از هتلهایشان هستند، مایعات بنوشند تا آب بدنشان کاسته نشود. بهتر است افراد بهتنهایی در محوطههای بیرونی تردد نکنند تا در صورت ظهور نشانههای کمآبی و بیحالی فردی برای کمک به مصدوم حضور داشته باشد. بیآبی حتی میتواند منجر به اغما در فرد شود که بسیار خطرناک است.
ویبا اشاره به اینکه تأخیر در انتقال گرمازدگان به مراکز درمانی و دیر رسیدن به این گونه بیماران خطر مرگ سریع را به دنبال دارد، گفت: زائران به هیچ وجه خود را در معرض خطر گرمازدگی قرار ندهند و با آشامیدن مکرر آب و آب زدن به سر و صورت، باد زدن، خودداری از رفت و آمد بی مورد در آفتاب و در ساعات گرم روز، اجتناب از حضور در ازدحام جمعیت، خودداری از رفت و آمد انفرادی به خصوص هنگامی که احتمال گم شدن وجود داشته باشد، سلامت خود را حفظ کنند.
این پزشک اعزامی به حج تمتع با اشاره به حضور میلیونی زائران در ایام تشریق در سرزمین منا و عرفات و عزیمت برای رمی جمرات گفت: به همه زائران به طور جدی توصیه میشود که حتماً برای رمی جمرات، چند بطری آب همراه داشته باشند؛ بر اساس پیش بینیها زائران بیشتر در این روزها دچار گرمازدگی میشوند.
عین الهی یکی دیگر از بیماری زائران در ایام حج را اسهال و استفراغ اعلام کرد و افزود: زائران از خوردن غذا در بیرون از هتل بهشدت خودداری کنند و سعی کنند رژیم غذایی که در ایران داشتند، را رعایت کنند. شیوه پختوپز غذا در کشورهای مختلف متفاوت است و ممکن است با سیستم گوارش فرد سازگار نباشد و دچار بیماری شود.
این پزشک متخصص کلیه با اشاره به مراقبتهایی برای جلوگیری از سرایت کرونا و بیماری آبله میمونی گفت: اقوام مختلف از کشورهای مختلفی برای حج تمتع تجمع میکنند در برخی از کشورها آمار دقیق از ابتلا به کرونا منتشر نشده و حتی میزان واکسیناسیون در آنها نیز مشخص نیست. درست است که سعودی دستورالعمل تزریق دو دز واکسن را داده اما توصیه ما این است که زائران شیوهنامههای بهداشتی را بخصوص زدن ماسک را رعایت کرده و از حضور در تجمعات دیگر زائران خودداری کنند.
این پزشک متخصص کلیه درباره بیماری آبله میمونی گفت: بثورات پوستی یکی از نشانههای این بیماری است و به نظر میرسد راه سرایت آن لمس است؛ درهرصورت زائران در صورت مواجه شدن با این نشانهها به پزشکان ایرانی مراجعه کنند.
وی در ادامه از زائران ایرانی خواست در صورت نیاز داشتن به پزشک به پزشکان حاضر در کاروانها و درمانگاه و بیمارستان ایرانی مراجعه کنند تا بتوانند با ارتباط کلامی بهتر روند درمانشان را بهتر طی کنند.
این پزشک حاضر در حج تمتع سال ۱۴۰۱ گفت: برخی از زائران که مداوم دارو مصرف میکنند تصور میکنند اگر داروهایشان را همراه نیاورند، از هلالاحمر ایران و یا عربستان میتوانند داروی خارجی تهیه کنند؛ در صورتیکه هلالاحمر ایران داروهایی محدودی در اختیار دارد که از ایران با خود میبرد. قیمت دارو در عربستان نیز بسیار زیاد است و کیفیت داروهای آنها از ایرانیها پایینتر است.
وی از زائران خواست برای ۴۰ روز خود دارو به همراه داشته باشند، تا در صورت مفقودی و یا خرابشدن بخشی از آن، دارو مورد نیازشان تا پایان حج در اختیار داشته باشند. همچنان از بیماران مبتلا به بیماران قلبی و دیابت خواست داروهای مصرفی خود با برندی که سالها مصرف کردند را به همراه بیاورند تا دچار اضطراب نشوند.
نظر شما