به گزارش خبرنگار حوزه دولت ایرنا، «سردار بردی محمداف» که روز گذشته و در صدر هیاتی عالی رتبه برای نخستین بار در مقام ریاست جمهوری ترکمنستان به تهران سفر کرده است، او فرزند قربانقلی بردی محمد اف رئیس جمهور سابق ترکمنستان است و پیش از این در ۱۹ دی ۱۴۰۰ به عنوان فرستاده ویژه رئیس جمهور وقت این کشور به ایران آمده بود و امروز با برگزاری نشست های مشترک هیات های عالی رتبه دو کشور، چند سند همکاری و تفاهمنامه امضا شد.
با توجه به اینکه سیاست دولت جدید، ارتقای سیاست همسایگی و توسعه روابط با همسایگان است و در این میان ارتباط با ترکمنستان جایگاه ویژهای دارد موضوعی که آیتالله رئیسی در دی ماه سال گذشته در دیدار محمداف به عنوان فرستاده ویژه رئیس جمهور ترکمنستان گفته بود که تهران از پیشنهادهای طرف مقابل در زمینه تحکیم و ارتقای همکاری در بخشهای مختلف بهویژه در حوزه انرژی، تجارت و بازرگانی استقبال میکند و هیچ مانع و محدودیتی در این زمینه وجود ندارد.
رئیس جمهور و هیات عالی رتبه ترکمنستان که سه شنبه شب با استقبال «رستم قاسمی» وزیر راه و شهرسازی وارد تهران شده بود، بلافاصله رشید مردوف وزیر امور خارجه این کشور با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ملاقات و در خصوص موضوعات مورد علاقه گفت و گو و تبادل نظر کردند. در این دیدار وزیر خارجه ترکمنستان بر ضرورت همکاریهای دو جانبه و پنججانبه برای آمادهسازی مقدمات نشست سران کشورهای خزر در عشق آباد تأکید کرد و با تشکر از میزبانی و برنامه ریزی خوب جمهوری اسلامی ایران گفت: سفر رئیس جمهور ترکمنستان به تهران حاکی از اهمیت فوقالعاده این کشور برای روابط با ایران است و دولت ترکمنستان برای این سفر اسناد و طرح های مختلفی را آماده کرده و امیدوار است در این سفر آغاز جدی عملیاتی آنها کلید بخورد.
وزیر امور خارجه کشورمان هم مرور طرح های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی میان دو کشور، یادآور شد که دو کشور برای سال جاری سه سرفصل مهم همکاری، شامل هفدهمین کمیسیون مشترک اقتصادی، پانزدهمین کمیسیون مشترک کنسولی و مرزی و برگزاری کمیته مشترک رایزنیهای سیاسی بین دو وزارت امور خارجه در دستور کار قرار دارد که نیازمند توجه دو طرف است.
آئین استقبال رئیسی از بردی اف
اما بردی اف ساعت ۱۰ و ۵۰ دقیقه امروز(چهارشنبه) از سوی آیت الله «سید ابراهیم رئیسی» به طور رسمی در مجموعه فرهنگی - تاریخی سعدآباد مورد استقبال قرار گرفت و طی آن برخی از وزرای ایران و ترکمنستان حضور داشتند.
پس از آن دیدار دو جانبه بین آیت الله رئیسی و بردی اف و چند جانبه بین وزاری ایران و ترکمنستان در مجموعه سعدآباد برگزار شد.
امضای ۹ سند همکاری ایران و ترکمنستان
مراسم امضای ۹ سند همکاری بین تهران و عشق آباد در حضور رؤسای جمهور و بین وزیران دو کشور در ساعت ۱۰ و ۴۱ دقیقه امروز برگزار شد که این ۹ سند به امضا مقامات عالی رتبه مربوطه در حضور سران ایران و ترکمنستان رسید.
«تفاهم تجاری – اقتصادی، علمی – فنی و فرهنگی بین استان خراسان شمالی و استان آخال ترکمنستان»، «یادداشت تفاهم همکاری تجاری – اقتصادی، علمی – فنی و فرهنگی بین استان گلستان و استان بالکان ترکمنستان»، «یادداشت تفاهم همکاری تجاری – اقتصادی، علمی – فنی و فرهنگی بین استان خراسان رضوی و استان مرو ترکمنستان»، «یادداشت تفاهم همکاری بین صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و کمیته دولتی رادیو و تلویزیون ترکمنستان»، «برنامه مبادلات علمی فرهنگی، هنری و آموزشی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت ترکمنستان»، «یادداشت تفاهم تشکیل کارگروه مشترک سرمایهگذاری»، «تفاهمنامه جامع توسعه همکاریهای حمل و نقلی و ترانزیتی» و «یادداشت تفاهم همکاری در زمینه حفاظت محیط زیست» از اسنادی بود که به امضا مقامات عالی رتبه مربوطه در حضور سران ایران و ترکمنستان رسید.
دعوت رسمی رئیس جمهور ترکمنستان از آیت الله رییسی به عشق آباد
پس از مراسم امضای سند، آیتالله «سید ابراهیم رئیسی» و «سردار بردی محمداف» در نشست مطبوعاتی مشترک حضور یافتند که مهمترین بحث این نشست درباره توسعه روابط بین تهران و عشق آباد در زمینه های حوزه اقتصادی، تجاری، آب و انرژی، گسترش همکاریهای بازرگانی، مساله کشورهای همسایه افغانستان آن هم در فضای شفاف و احترام متقابل میان دو کشور بود.
رئیس جمهور در نشست مشترک با همتای ترکمنستانی خود روابط ایران با ترکمنستان را رابطه همسایگی نیست ندانست بلکه رابطه برادری، تمدنی، فرهنگی و خویشاوندی و بسیار عمیق دانست و در عین حال تاکید کرد که بدون تردید حضور رئیس جمهور و هیات عالی رتبه کشوردوست، برادر و همسایه ترکمنستان میتواند، نقطه عطفی برای روابط بین دو کشور شود، وی که مذاکرات دو کشور را نشان دهنده اراده جدی تهران- عشق آباد بر توسعه روابط عنوان کرد، گفت: اجرای تفاهم نامههای امروز و از همه مهمتر مصمم بودن ما برای به امضا رساندن سندی مربوط به دو دهه آینده بیانگر اهمیت رابطه با ترکمنستان است.
آیتالله رئیسی همکاری با کشورهای دریای خزر را یکی از اولویت های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد و افزود: ما از اجلاس آینده که قرار است با میزبانی ترکمنستان برگزار شود استقبال میکنیم و بدون تردید همکاریهای دو کشور به همکاری منطقهای و بین المللی منتهی خواهد شد.
رئیس جمهور ترکمنستان در این نشست هم از رئیس جمهور ایران به طور رسمی دعوت کرد تا در اجلاس سران حاشیه خزر که به میزبانی عشق آباد برگزار میشود، حضور یابد.
بردی اف این را هم گفت که ایران و ترکمنستان خواهان این هستند تا افغانستان به دولتی شکوفا تبدیل شود و در مشارکتهای مهم ملی و منطقهای حضور داشته باشد.
نخستین دیدار رئیس جمهور ترکمنستان با رهبر انقلاب
رئیس جمهور ترکمنستان و هیات همراه ساعت ۱۲:۳۳ دقیقه امروز هم با حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار کردند.
حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی پیش از ظهر امروز (چهارشنبه) در دیدار سردار بردی محمداف رئیسجمهور ترکمنستان و هیات همراه، گسترش و تعمیق هر چه بیشتر روابط را کاملاً به نفع هر دو کشور دانستند و گفتند: سیاست دولت جمهوری اسلامی ایران، گسترش روابط با کشورهای همسایه است و این، سیاستی کاملاً درست است.
ایشان با تأکید بر اینکه لازمه عبور از موانع منوط به عزم و اراده جدی دو کشور برای گسترش روابط است، افزودند: البته روابط دوستانه میان ایران و ترکمنستان مخالفینی در سطح منطقه و بینالملل دارد ولی باید بر موانع فائق آمد.
رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: باید کمیسیون همکاریهای مشترک میان دو کشور بهصورت جدی فعال باشد و با پیگیری مستمر، توافقها به سرانجام برسند.
در این دیدار که رئیس جمهور نیز حضور داشت، سردار بردی محمداف رئیسجمهور ترکمنستان گفت: اولویت دولت ترکمنستان گسترش روابط با همسایگان است و تلاش داریم با توجه به اسناد همکاری که امروز امضاء شد، روابط خوب دو کشور را در حوزههای مختلف بهویژه گاز، برق و حمل و نقل کالا و همچنین اجرای طرحهای بزرگ بیش از پیش تحکیم ببخشیم.
رئیسجمهور ترکمنستان با اشاره به سیاُمین سالگرد روابط دو کشور خطاب به رهبر انقلاب گفت: از طرف خود و همچنین ملت ترکمنستان از جنابعالی به دلیل حمایتهای همیشگی از تعمیق روابط ایران و ترکمنستان قدردانی میکنم.
برگزاری نشست مشترک هیاتهای عالیرتبه ایران و ترکمنستان
نشست مشترک هیاتهای عالیرتبه ایران و ترکمنستان به ریاست روسای جمهور دو کشور برگزار شد.
جمعی از وزرا و معاونین رئیس جمهور به همراه اعضای هیات عالیرتبه سیاسی و اقتصادی همراه رئیس جمهور ترکمنستان، در نشستی مشترک به ریاست روسای جمهور دو کشور، به بحث و تبادل نظر درباره راهکارهای گسترش همکاریها و تعاملات دوجانبه در زمینههای سیاسی، اقتصادی، انرژی و ترانزیت پرداختند.
پیش از این نشست، روسای جمهور دو کشور نیز در نشستی خصوصی دیدار و گفت وگو کردند.
دیدار روسای جمهور ایران و ترکمنستان
اراده ایران افزایش تعاملات با ترکمنستان در تمامی سطوح است
رئیس جمهور همکاری با کشورهای حوزه دریای خزر را از اولویتهای سیاست خارجی ایران دانست و اظهار داشت: تلاش خواهیم کرد گسترش همکاریهای دوجانبه تهران و عشقآباد زمینهای برای ارتقای سطح همکاریهای منطقهای و بینالمللی دو کشور باشد.
آیتالله سید ابراهیم رئیسی پیش از ظهر امروز چهارشنبه در دیدار «سردار بردی محمداف» رئیس جمهور ترکمنستان گفت: امیدوارم این گونه سفرها در راستای گسترش روابط دو کشور دوست، برادر و همسایه تداوم داشته باشد.
رئیس جمهور با آرزوی موفقیت برای بردی محمداف در اجرای برنامه توسعه سیساله ترکمنستان افزود: مبانی حقوقی توسعه و گسترش روابط با امضای ده ها سند حاصل شده که اجرای مفاد این اسناد، دو کشور را به اهداف خود میرساند.
رئیسی پیشنهاد کرد کمیتهای به ریاست روسای کمیسیون مشترک دو کشور برای پیگیری تصمیمات این سفر تشکیل شده و نتایج کار خود را به طور منظم گزارش کند.
رئیس جمهور تصمیم دو کشور برای توسعه روابط سیاسی، اقتصادی، تجاری و فرهنگی و گسترش تعاملات در حوزههای انرژی، گردشگری، ترانزیت و حمل و نقل را جدی توصیف کرد و اظهار داشت: اراده جمهوری اسلامی ایران بر افزایش تعاملات و همکاریهای با ترکمنستان در تمامی سطوح است.
رئیسی همکاری با کشورهای حوزه دریای خزر را از اولویتهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران دانست و با استقبال از برگزاری اجلاس کشورهای ساحلی خزر به میزبانی ترکمنستان تصریح کرد: تلاش خواهیم کرد گسترش همکاریهای دوجانبه تهران و عشقآباد زمینهای برای ارتقای سطح همکاریهای منطقهای و بینالمللی دو کشور باشد.
رئیس جمهور در ادامه خاطرنشان کرد: دو کشور بر این نکته اتفاقنظر دارند که در افغانستان باید دولتی فراگیر تشکیل شود که همه گروههای سیاسی و اقوام را نمایندگی کند.
رئیسی همچنین گفت: مشکلات و مسایل منطقه باید در منطقه حل و فصل شود و حضور بیگانه در منطقه نه تنها امنیتساز نیست بلکه مشکلساز است.
انرژی و حمل و نقل از بخشهای مهم و استراتژیک روابط تهران و عشقآباد است
«سردار بردی محمداف» رئیس جمهور ترکمنستان نیز در این گفت: بخش انرژی و حمل و نقل از جمله بخشهای مهم و استراتژیک روابط دو کشور است و تلاش خواهیم کرد در مسیر گسترش تعاملات دوجانبه از ظرفیت این بخشها به شکل موثری بهره بگیریم.
بردی محمداف همچنین گسترش روابط فرهنگی را بستر تقویت پیوند میان دو ملت دانست و افزود: یقین دارم اسنادی که امروز میان مقامات دو کشور به امضا میرسند، باعث توسعه و تحکیم هر چه بیشتر روابط و مناسبات بین دو کشور خواهند شد.
رئیس جمهور ترکمنستان تصریح کرد: خواهان این هستیم که افغانستان به یک دولت شکوفا تبدیل شود که در پروژههای مهم بینالمللی و منطقهای مشارکت داشته باشد.
نظر شما