توحید ملک زاده روز چهارشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا افزود: سلسله زلزلههایی که از شرق ترکیه شروع و به جنوب غرب تا شمال استان وان این کشور کشیده شده شاید سرآغاز زلزلههایی باشد که به آزاد شدن انرژی در گسلهای غرب آذربایجانهای غربی و شرقی و به ویژه مناطق خوی و تبریز منجر شود.
وی اظهار کرد: از مشخصات این زلزله وقوع پیش لرزه یک هفته قبل در منطقه روی داد که در نهایت زلزلهای به بزرگی حدود ۵ درجه در مقیاس ریشتر منطقه وان را تکان داد.
این محقق با بیان اینکه شهر تبریز از معدود شهرهایی است که در زون گسلی در حال گسترش است، ادامه داد: طول آکتیو گسل تبریز در حدود ۱۰۰ کیلومتر است که با در نظر گرفتن پارامترهای دیگر تا ۲۰۰ کیلومتر نیز میرسد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه طویل بودن این گسل به همراه زون بودن بر پیچیدگی مکانیزم آن افزوده است، گفت: محاسبات زلزله شناسی پریود بازگشت زلزلههای بزرگ بالای ۷ ریشتر در تبریز را حداکثر ۲۰۰ سال نشان میدهد.
وی اضافه کرد: بنابراین با توجه به اینکه از آخرین زلزله بزرگ و مخربی که در سال ۱۷۸۰ میلادی در تبریز رخ داده بیش از ۲۰۰ سال گذشته لذا با علم به شواهد و قراینی چون زلزلههای بزرگ قطور، میانه و سراب، اهر ورزقان و خُرد زلزله های اطراف میشو و خوی که آکتیو بودن منطقه را نشان میدهد، احتمال دارد زلزله بزرگی نیز در منطقه رخ دهد.
به گفته ملک زاده، گسل تبریز در وضعیت پرتنشی قرار دارد و تحمل فشار تکتونیکی آن در حد بالایی است که متاسفانه این امر هم به وقوع زلزلهای پرقدرت کمک خواهد کرد.
وی تاکید کرد: اگر طول گسل تبریز را ۱۰۰ کیلومتر در نظر بگیریم که قسمت عمده آن در پهنه شمالی شهر تبریز قرار دارد، انتظار وقوع زلزله حداکثر ۷.۶ درجه را خواهیم داشت.
این محقق دانشگاهی ادامه داد: منطقه خوی نیز به جز غرب آن یعنی منطقه قطور از سال ۱۹۰۰ میلادی زلزله بزرگی به خود ندیده و مناطق شمالغرب و جنوب غرب آن مستعد زلزله بزرگ است.
فعل و انفعالات تکتونیکی اخیر در مناطق همجوار آذربایجان (شمالغرب ایران) باید جدی تلقی شود
این محقق دانشگاهی گقت: در ماههای قبل مناطق شرق و غرب تبریز به کرات لرزیدهاند، لذا فعالیت در غرب تبریز محدوه گسلهای شمال و جنوب میشو حتی تا قطور زنگ خطری برای این موضوع است.
طبق اظهارات وی تنها راه خلاصی از خطرات زلزله اهمیت دادن به اصول مهندسی و علمی در ساخت و سازها است.
وی افزود: معاونت عمرانی استانداری استانهای آذربایجان غربی و شرقی، مسکن و شهرسازی، شهرداری تبریز، خوی و بلکه تمام شهرها و نظام مهندسی متولی استحکام سازی شهرها هستند.
ملک زاده ادامه داد: انجام عملیاتهای ایمنی در شریانهای حیاتی شهری، استحکام سازی لرزهای سازه ای مسکونی، اعمال مطالعات ریزپهنه بندی لرزهای شهرها توسط شهرداری و نظام مهندسی و همچنین آگاه سازی مردم برای مشارکت در کاهش خسارت حتما میتواند از تلفات و خسارت زلزلههای احتمالی بکاهد.
نظر شما