۲۹ خرداد ۱۴۰۱، ۷:۵۰
کد خبرنگار: 911
کد خبر: 84792021
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

مسیر ناهموار توسعه گردشگری در قزوین

۲۹ خرداد ۱۴۰۱، ۷:۵۰
کد خبر: 84792021
مسیر ناهموار توسعه گردشگری در قزوین

قزوین-ایرنا- حوزه گردشگری استان قزوین با وجود استعدادهای فراوان بالقوه به دلیل نبود زیرساخت‌های مناسب، برنامه واحد و منسجم و همچنین فقدان حمایت کافی از سرمایه گذاری برای رسیدن به توسعه با مسیری سنگلاخی و ناهموار رو به رو است.

به گزارش ایرنا، قزوین اگرچه در برخورداری از جاذبه های تاریخی و طبیعی استانی پرجاذبه به شمار می رود اما در کنار معرفی نامناسب به هموطنان، کمبود امکانات زیرساختی حوزه گردشگری نیز مانعی پیش روی جذب گردشگر و رونق این حوزه در این استان بوده است.

قزوین در حالی از کمبود و فقر زیرساخت ها و تاسیسات گردشگری رنج می برد که این استان به دلیل نزدیکی به کانون های بزرگ جمعیتی کشور از جمله تهران و کرج و قرارگیری در شاهراه ارتباطی و واقع شدن در مسیر تردد بسیاری از مسافران به شمال کشور در کنار آثار متعدد تاریخی و جاذبه های طبیعی گاهی منحصر به فرد از ظرفیت های بالقوه زیادی برای جذب گردشگر برخوردار است.

مجموع ظرفیت واحدهای اقامتی در استان قزوین از ۲ هزار و ۲۰۰ نفر شب اقامت تجاوز نمی کند، این آمار برای استانی پرجاذبه و پرتردد مانند قزوین ضعف وجود امکانات اقامتی و زیرساخت های حوزه گردشگری را مشهود می کند.

شهر قزوین که در برخورداری از بناهای تاریخی و تنوع جاذبه های گردشگری با شهرهایی مانند شیراز و اصفهان برابری می کند در حال حاضر دارای یک هتل پنج ستاره نیست و خیلی از مناطق نمونه گردشگری آن مانند آبگرم یله گنبد یا خرقان از وجود امکانات اولیه برای جذب گردشگر نیز برخوردار نیستند و پس از برگزاری ده ها یا حتی بیش از ۱۰۰ جلسه از دهه هشتاد به این سو هنوز تکلیف سرمایه گذاری در آنها مشخص نشده است.

عمر برخی طرح های سرمایه گذاری گردشگری در استان قزوین مانند ساخت هتل پنج ستاره در شهر قزوین یا احداث مجتمع آبدرمانی اقامتی در آبگرم نیز به یک یا حتی دو دهه می رسد، در حالیکه خبری از بهره برداری از آنها نیست، همچنین خیلی از مجوزهای ارایه شده برای ساخت تاسیسات گردشگری نیز طی سال های گذشته به دلیل نداشتن پیشرفت فیزیکی باطل شده اند.

راهکار حل این مشکل و ضعف یاد شده بدون شک جذب سرمایه گذار است با این وجود نبود یک سیاست واحد در حوزه جذب سرمایه گذاران این بخش،ناهماهنگی بین دستگاه ها و نبود مشوق های مناسب موجب شده تا قزوین در حوزه جذب سرمایه گذاران گردشگری آنطور که متناسب با ظرفیت های این بخش است، موفق نباشد.

سرمایه گذاران بخش گردشگری نبود حمایت لازم از خود و همچنین کاغذبازی های اداری را که موجب طولانی شدن روند اجرای طرح ها و افزایش هزینه ها می شود از مهمترین مشکلات مربوط به سرمایه گذاری در بخش گردشگری قزوین عنوان می کنند.

مسیر ناهموار توسعه گردشگری در قزوین

دوندگی چهارساله سرمایه گذار هتل سازی در ادارات قزوین

محمد خدادادبیگی، سرمایه گذار بخش گردشگری و عضو هیات مدیره انجمن حرفه ای هتل داران استان قزوین در همین رابطه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: در شرایط فعلی سرمایه گذاری در گردشگری نسبت به سایر حوزه ها از سود و توجیه اقتصادی کمتری برخوردار است و در چنین شرایطی، دولت باید تسهیلات و مشوق های ویژه برای متقاضیان سرمایه گذاری این بخش درنظر بگیرد.

او ادامه داد: اداره کل میراث فرهنگی در حد بضاعت خود برای کمک به ما تلاش کرده و پیگیر بوده است اما این موضوع به تنهایی کافی نیست چرا که سرمایه گذاران بخش گردشگری برای به بار نشستن طرح خود باید با دستگاه های مختلف ارتباط داشته باشند.

این سرمایه گذار که مجوز ساخت هتل چهار ستاره در شهرستان البرز را دارد،گفت: درخواست خریداری یک قطعه زمین به مساحت هزار متر مربع برای الحاق به زمین خود در شهر صنعتی البرز را به منظور ساخت هتل چهار ستاره و تامین پارکینگ داریم که متعلق به شرکت شهر صنعتی البرز و شهرداری الوند است اما هنوز پس از چهار سال دوندگی موفق به این کار و خریداری و دریافت زمین مذکور نشده ایم و پاسخ مشخصی هم دریافت نکرده ایم.

خدادادبیگی اضافه کرد: به تازگی اعلام کرده اند که زمین را به شرط مشارکت در طرح واگذار می کنیم که این موضوع هم مشکلات خاص خود را دارد درحالی که اهلیت سرمایه گذاری ما اثبات شده و همین حالا ارزش سرمایه گذاری ما در حوزه تالار پذیرایی و خدماتی حدود ۱۰۰ میلیارد تومان است.

او در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در خصوص اینکه وجود طرح های متعدد نیمه کاره و مشکل نداشتن اهلیت از سوی بخشی از سرمایه گذاران حوزه گردشگری در قزوین تا چه در ایجاد این مشکلات نقش داشته است، گفت: یکسری افراد فکر می کنند با درخواست مجوز و تغییر کاربری زمین کشاورزی و دریافت تسهیلات ارزان قیمت می توانند به زمین خود ارزش افزوده ببخشند و به سادگی وام دریافت کنند و هتل بسازند و وقتی وارد گود می شوند می بینند که شرایط متفاوت است و پس می کشند.

خدادادبیگی با بیان اینکه بین سرمایه گذار متعهد و دارای اهلیت با سرمایه گذاری که هیچ آورده ای ندارد و همه امیدش به دریافت تسهیلات است فرق است و نباید به یک دید آنها را نگاه کرد،افزود: سرمایه گذار بخش گردشگری باید حداقل ۵۰ درصد هزینه های طرح را به عنوان آورده داشته باشد و البته تعیین صلاحیت و اهلیت سرمایه گذاران با میراث فرهنگی و دستگاه های مسوول است و باید در این موضوع جدیت به خرج داد.

این سرمایه گذار بخش گردشگری گفت: ما از استانداری نیز انتظار حمایت بیشتر داریم و توقع داریم به شکل واقعی از سرمایه گذاری در بخش گردشگری حمایت کنند و با هر دستگاه که چوب لای چرخ سرمایه گذاران می گذارد، برخورد کنند.

یکی از سرمایه گذارانی که برای ساخت هتل پنج ستاره در قزوین مجوز دریافت کرده است و از خبرنگار ایرنا خواست تا از او نامی برده نشود، نیز همین گلایه ها را کم و بیش مطرح کرد و با وجود دستور استاندار بر تسریع در صدور پاسخ استعلامات به سرمایه گذاران، گفت: چهار ماه است که مدارک و درخواستم را به یکی از ادارات ذیربط ارایه داده اما هنوز پاسخی دریافت نکرده ام.

او با بیان اینکه درخواست هیچ گونه دریافت تسهیلات ندارد و فقط انتظار تسریع در پاسخ به استعلامات را دارد،گفت: ادارات آنقدر سرمایه گذاران را معطل نگه می دارند که باید در پی تمدید مجوزها و دائم در استرس و نگرانی باشند و هم هزینه طرح ها بالا می رود و هم به زیان سرمایه گذار تمام می شود.

مسیر ناهموار توسعه گردشگری در قزوین

گردشگری اولویت توسعه قزوین نبوده است

شاید بتوان گفت ضعف زیرساختی گردشگری قزوین به نبود سیاست واحد و برنامه منسجم در گذشته بازمی گردد، معاون اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی قزوین به این مساله اذعان دارد و همچنین می گوید: گردشگری در این استان محور اصلی توسعه نبوده است.

نادر محمدی معاون گردشگری و سرمایه گذاری اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی قزوین در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: در حال حاضر نزدیک به ۵۰ طرح گردشگری اعم از ساخت هتل، هتل آپارتمان، اقامتگاه های بوم گردی، رستوران و مجتمع های خدماتی رفاهی بین راهی یا مجتمع های گردشگری در استان در دست احداث قرار دارد که با توجه به استعدادها و جاذبه های قزوین در حوزه گردشگری همچنان به سرمایه گذاری در این بخش نیازمند هستیم.

این مسوول ادامه داد: این واقعیت را باید اذعان کرد که اولویت توسعه قزوین به رغم ظرفیت های بالای گردشگری در این حوزه نبوده است و این مساله امروز خود را در کمبود زیرساخت های گردشگری و نبود سرمایه گذار کافی و نرسیدن به چشم اندازهای تعریف شده در حوزه جذب گردشگر نشان داده است.

محمدی با اشاره به قیمت بالای زمین در شهر قزوین که هزینه های سرمایه گذاری در بخش گردشگری را افزایش داده است، اضافه کرد: در خیلی از شهرها و استان ها در گذشته سیاست های حمایتی و تشویقی قابل توجهی برای جذب سرمایه گذار در بخش گردشگری در نظر گرفته شده بود که باعث شد تا آن شهرها و استان ها در حوزه زیرساخت ها و جذب گردشگر امروز حرف زیادی برای گفتن داشته باشند، مثلا در تبریز شهرداری اعلام کرد زمین به شکل رایگان در اختیار سرمایه گذاران برای ایجاد هتل قرار می دهد و هزینه های ناشی از عوارض را نیز دریافت نمی کند که این دست مسایل را در قزوین تاکنون شاهد نبوده ایم.

معاون اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی قزوین گفت: رویکرد مدیریت جدید استان قزوین و دولت سیزدهم به حوزه گردشگری امیدوار کننده است و امیدواریم با تعریف برنامه های جدید شاهد فصل نوینی از رونق گردشگری و توسعه زیرساخت های این حوزه در استان تاریخی و پرجاذبه قزوین باشیم.

محمدی همچنین گفت: برای معرفی ظرفیت های سرمایه گذاری قزوین در حوزه گردشگری اقدام به تهیه بسته های سرمایه گذاری و معرفی فرصت ها در این حوزه کرده ایم و در گام اول، چهار بسته تهیه و آماده عرضه است.

این مسوول اضافه کرد: چهار بسته سرمایه گذاری حوزه گردشگری در استان قزوین شامل آبگرم یله گنبد،آبگرم خرقان، مجتمع لاله الموت و کاروانسرای هجیب در بویین زهرا هستند که در تیرماه امسال به سرمایه گذاران متقاضی معرفی و تشریح می شوند.

محمدی با بیان اینکه سرانه اقامتی قزوین نسبت به ظرفیت های گردشگری این استان مناسب نیست،اضافه کرد: ما به شدت نیازمند ایجاد تاسیسات گردشگری به ویژه در بخش اماکن اقامتی هستیم و این نیاز در مناطقی مانند بویین زهرا، الموت غربی و شرقی، کوهین و طارم سفلی و آوج و شهر قزوین بیشتر است البته در شهر قزوین بیشتر نیازمند هتل های پنج و چهار ستاره هستیم، در آوج به هتل آپارتمان و در سایر مناطق نیز نیازمند اقامتگاه های بوم گردی با استفاده از توان و مشارکت و سرمایه گذاری جامعه محلی هستیم.

معاون اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی قزوین گفت: علاوه بر نیاز به احداث اماکن اقامتی جدید به ایجاد مجتمع های خدماتی رفاهی نیز نیازمند هستیم و در این حوزه متقاضی سرمایه گذاری زیاد داریم اما پیچ و خم های اداری و استانداردهایی که وزارت و اداره کل راه و شهرسازی تعریف کرده محدودیت هایی را در این زمینه ایجاد کرده است.

این مسوول ادامه داد: در استانداردهای تعریف شده وزارت راه آمده است که فاصله مجتمع های خدماتی رفاهی بین راهی از یکدیگر باید ۲۰ کیلومتر باشد در حالی که قزوین شاهراه ارتباطی کشور است و مسیرهای ارتباطی آن جزو پرترافیک و پرترددترین محورهای کشور به شمار می روند و به نظر می رسد باید با توجه به شرایط خاص این استان در فواصل تعریف شده بازنگری صورت بگیرد.

مسیر ناهموار توسعه گردشگری در قزوین

فقدان زیرساخت های اولیه در مناطق نمونه گردشگری قزوین

این مسوول در ادامه به فقدان برخی زیرساخت های اولیه در برخی مناطق نمونه گردشگری قزوین مانند راه اشاره کرد و ادامه داد: در مناطق نمونه گردشگری تامین زیرساخت های اولیه مانند مسیرهای دسترسی و وجود خدمات آب، برق و گاز تا جنب مکان های تفرجگاهی و اقامتی با دولت است و این مساله در قانون پیش بینی شده اما در گذشته با وجود اعتبارات مناسب و درآمدهای بالای دولت ها اقدامات لازم در این رابطه چندان به عمل نیامده که این موضوع نیز در جذب نشدن سرمایه گذار در برخی مناطق مستعد یا نمونه گردشگری موثر بوده است.

محمدی گفت: برای اینکه طلسم جذب گردشگر در برخی مناطق نمونه گردشگری مانند آبگرم یله گنبد را بشکنیم بسته های جدید سرمایه گذاری را به شکلی طراحی کرده ایم که بتوان مجموعه ای از سرمایه گذاران را در این منطقه داشت که بتوانیم به شکل فاز به فاز طرح های گردشگری مورد نظر را در آن اجرا کنیم، البته در این منطقه نیز وجود زیرساخت های اولیه همچون بهسازی راه دسترسی یک مساله کلیدی است که باید برای جذب گردشگر عملیاتی شود در غیر این صورت امکان جذب سرمایه گذار و گردشگر وجود ندارد.

محمدی با اشاره به ضرورت وجود هتل پنج ستاره در قزوین،گفت: در حال حاضر ۲ هتل پنج ستاره در قزوین در دست ساخت می باشد که یکی از آنها در ابتدای ورودی شهر قزوین از سمت عوارضی آزادراه قزوین-زنجان در میدان مینودر قرار دارد و ۴۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و البته سرعت ساخت آن کند است، یک هتل پنج ستاره دیگر نیز در مسیر قزوین-الموت در دست احداث است که پنج درصد پیشرفت فیزیکی دارد که به سرمایه گذار آن برای سرعت بخشی به پروژه اخطار لغو مجوز داده ایم.

معاون اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی قزوین گفت: یک هتل چهار ستاره در مسیر بوستان ملی باراجین قزوین نیز در دست احداث قرار دارد که ادامه عملیات ساخت و تکمیل آن نیازمند تزریق منابع مالی و دریافت تسهیلات و کمک سیستم بانکی است.

محمدی با اشاره به نیاز بسیاری از طرح های گردشگری در دست اجرای قزوین به منابع مالی با توجه به افزایش هزینه های ساخت و تورم، گفت: در جریان سفر رییس جمهور اعتبارات قابل توجهی برای ارایه تسهیلات به سرمایه گذاران بخش گردشگری و طرح های در دست اجرای این حوزه اختصاص یافت که به محض ابلاغ پیگیر تخصیص آنها به متقاضیان خواهیم بود.

این مسوول در خصوص آخرین وضعیت سرمایه گذاری در مناطق نمونه گردشگری استان قزوین نیز گفت: کار جذب سرمایه گذار در دریاچه اوان الموت سال گذشته انجام و نهایی شد و با واگذاری اراضی ملی، ایجاد تاسیسات گردشگری از جمله واحدهای اقامتی و زیرساخت های رفاهی و تفرجگاهی در این منطقه آغاز شده و به زودی بخشی از واحدهای اقامتی آن به بهره برداری می رسد.

محمدی گفت:  بسته سرمایه گذاری تهیه شده در حوزه گردشگری نیز به مناطق نمونه گردشگری آبگرم خرقان و آبگرم یله گنبد اختصاص دارد و امیدواریم با برنامه ریزی های انجام شده و حمایت مسوولان استانی بتوانیم پس از مدت ها سرمایه گذاران دارای اهلیت برای این مناطق جذب کنیم که بتوانند با ایجاد زیرساخت های مناسب اقامتی و تفرجگاهی به جذب گردشگر در این نقاط و رونق این مناطق کمک کنند.

معاون اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی قزوین ادامه داد: در منطقه نمونه گردشگری کامان و زرشک نیز از سوی سازمان همیاری های شهرداری طرح های خوبی اجرا شده و چندین طرح نیز در دست پیگیری و اجراست که می تواند این منطقه را به مکانی پررونق در حوزه گردشگری تبدیل کند.

محمدی این مساله را هم اضافه کرد که در گذشته امکان سنجی نامناسبی در خصوص بسیاری از مناطق نمونه گردشگری استان قزوین را شاهد بودیم که این موضوع در جذب نشدن سرمایه گذار در آنها تاثیرگذار بوده و از سوی دیگر باید سیاست های کلان دولت ها و مدیریت های استانی را نیز به این مساله و مشاهده وضعیت موجود بیافزاییم.

مسیر ناهموار توسعه گردشگری در قزوین


موانع سرمایه گذاری در بخش گردشگری قزوین را مرتفع می کنیم

راهکار رونق گردشگری استان پرجاذبه قزوین چندان سخت و پیچیده نیست، حل مسایل و مشکلات سرمایه گذاران این بخش می تواند در این خصوص راهگشا باشد و رونق گردشگری و اشتغالزایی در این بخش را به ارمغان بیاورد، معاون اقتصادی استاندار قزوین توجه به این مساله را از اولویت های مدیریت ارشد استان می داند.

میثم پیله فروش معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار قزوین نیز در ادامه گفت: یکی از اولویت های و دغدغه های اساسی مدیریت ارشد استان تقویت گردشگری از طریق جذب سرمایه گذار است و ما از هر فرصتی در این خصوص استفاده خواهیم کرد.

این مسوول گفت: قزوین از ظرفیت های کم نظیری در حوزه گردشگری برخوردار بوده و در گذشته استفاده از این ظرفیت ها آنطور که باید مورد توجه قرار نگرفته است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار قزوین با بیان اینکه بسیاری از ظرفیت های گردشگری این استان ناشناخته یا کمتر شناخته باقی مانده اند که این مساله در حوزه سرمایه گذاری و ایجاد زیرساخت در این بخش نیز خود را نشان داده است،افزود: با معرفی هرچه بهتر جاذبه های قزوین و افزایش حضور گردشگران، سرمایه گذاران این حوزه نیز برای حضور در قزوین و سرمایه گذاری راغب می شوند.

وی با بیان اینکه استعدادهای قزوین در حوزه گردشگری تنها به حوزه عام محدود نمی شود بلکه این توانمندی وجود دارد که این استان به قطب گردشگری پزشکی، گردشگری کشاورزی و گردشگری غذا تبدیل شود،افزود: در تلاش هستیم تا این ظرفیت های بالقوه را بالفعل کنیم.

پیله فروش با بیان اینکه مشکلات و موانع سرمایه گذاری در بخش گردشگری را مرتفع می کنیم و از ظرفیت های قانونی موجود در این خصوص نهایت استفاده را خواهیم برد،افزود: باید همه دستگاه های ذیربط از سرمایه گذاری در این بخش حمایت کنند تا شاهد رونق گردشگری و توسعه استان در این بخش باشیم.

رهاورد:

برای رونق گردشگری در قزوین به عنوان استانی پرجاذبه باید مشوق های مناسبی از سوی مدیریت ارشد استان قزوین و کارگروه های ذیربط تهیه و ابلاغ شود تا پای سرمایه گذاران جدی و قوی این حوزه به قزوین بازشود و این استان از فقر امکانات زیرساختی و خدماتی حوزه گردشگری رهایی یابد.

در کنار مشوق های سرمایه گذاری، باید کاغذبازی های اداری و پاسکاری سرمایه گذاران از راهروهای ادارات و دفتر مدیران کل حذف شده و تکریم سرمایه گذاران مورد توجه و اولویت دستگاه های مسوول قرار بگیرد.

ایجاد زیرساخت های اولیه در مناطق مستعد برای جذب گردشگر از دیگر الزامات توسعه گردشگری قزوین به شمار می رود، نمی توان انتظار داشت در منطقه ای که از امکانات اولیه همچون راه و برق برخوردار نیست، سرمایه گذار بخش خصوصی حاضر به فعالیت شود.

از سوی دیگر باید توجه داشت که طرح های سرمایه گذاری در اختیار سرمایه گذاران دارای اهلیت و به اصطلاح کننده کار قرار بگیرد تا موجب معطلی طرح های گردشگری در استان یا ایجاد بورس بازی زمین به جای ایجاد تاسیسات گردشگری نشود، موضوعی که در گذشته چندان توجهی به آن نمی شد و نتیجه آن وجود طرح های زیادی بود که در همان مراحل ابتدایی کار متوقف باقی مانده بودند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha