همت بلند بانوی کارآفرین میاندوآبی در مسیر تولید و صادرات

مهاباد - ایرنا - «خدیجه سعیدپور» بانوی کارآفرین میاندوآبی با همت و تلاش خود توانسته با هنر صنایع دستی گام‌های محکمی در کارآفرینی در این حوزه برداشته و علاوه بر اینکه زمینه اشتغال برای ۱۶۰ نفر از زنان روستایی در این منطقه را فراهم کند خود نیز به یک صادر کننده محصولات تبدیل شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا،  این بانوی کارآفرین میاندوآبی ابتدا کار خود را با همراهی همسرش با کار خیاطی شروع کرد و سپس در سایر رشته‌های صنایع دستی فعالیت خود را گسترش داد بطوریکه هم اکنون به عنوان یکی از کارآفرینان برتر و به عنوان الگویی برای زنان روستایی است.

این بانوی روستایی بنا به اذعان خود از جمله زنانی است که با تحمل سختی و مشقت‌های فراوان و تنها با ۲۰۰ هزار تومان سرمایه فعالیت خود را آغاز و هم اکنون به مرحله ای رسیده که تولیدات خود را به کشورهای اروپایی صادر می‌کند.

بانوی کارآفرین فعالیت خود را در روستای «گل‌سلیمان‌آباد» شروع کرده و طی این سال‌ها در جشنواره‌های متعدد ملی و بین‌المللی زنان، موفق به کسب رتبه برتر شده و اکنون علاوه بر خیاطی در زمینه بافت «گلیم، عروسک سازی و گیاهان دارویی» نیز فعالیت کرده و به زنان روستا کارآفرینی و راه‌های کسب درآمد را آموزش می‌دهد.

وی همچنین با تشکیل صندوق خرد زنان توانسته فرهنگ پس‌انداز را در بین زنان روستای خود ترویج دهد و با استفاده از این پس‌انداز اندک تسهیلات بانکی برای ایجاد اشتغال بیشتر در روستا و شاغل کردن زنان روستایی دریافت کند و فضای کسب و کار را در بین زنان روستای «گل‌سلیمان‌آباد» ترویج دهد.

وی اکنون به یکی از مربیان موفق در روستا و مروجان طرح «یک روستا یک محصول» نیز تبدیل شده و بافت گلیم سنتی را در در این روستا ترویج می‌دهد بطوریکه تاکنون ۱۶۰ نفر از زنان و دختران روستا را برای ساخت گلیم آموزش داده است.

تولید سالانه ۲۵۰۰ مترمربع گلیم 

سعیدپور می‌گوید: میزان تولید سالانه ما به طور متوسط حدود ۲ هزار و ۵۰۰ مترمربع گلیم‌ است که معمولا از طریق بازارهای صادراتی توسط واسطه، صفحه‌های مجازی و حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی به فروش می‌رسد.

وی افزود: امسال هم با حمایت اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این شهرستان توانستم به صورت مستقیم در نمایشگاه کشور عراق در استان حلبچه حضور پیدا کرده و مستقیما وارد بازار صادرات شوم.

وی که با عنوان تجاری شرکت «ایپک گلیم» فعالیت می‌کند، می‌گوید همچنین در اواخر سال گذشته موفق به دریافت مهر اصالت و مرغوبیت ملی از طرف وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور شده است.

سعیدپور ادامه می‌دهد: در جهت توان افزایی زنان روستایی و عشایری با توجه به ظرفیت و پتانسیل موجود در منطقه صنعت گلیم بافی را احیا کرده و در حال اجرای طرح «یک روستا یک محصول» هستیم که من در اجرای این طرح به عنوان پشتیبان فعالیت می کنم.

همت بلند بانوی کارآفرین میاندوآبی در مسیر صادرات

وی افزود: هدف اصلی اجرای این طرح، توان افزایی بانوان در زمینه های مختلف حوزه صنایع دستی است که می تواند به معیشت مردم و ایجاد یک معیشت پایدار در کنار فعالیت‌های کشاورزی کمک شایانی کند.

دریافت جایزه پایداری بنیاد جهانی انرژی گلوب 

این بانوی کارآفرین و فعال در عرصه صنایع دستی اخیرا به دلیل فعالیت های گسترده خود در رویداد جایزه پایداری بنیاد جهانی انرژی گلوب ۲۰۲۲ در جزیره کیش خوش درخشید و مورد تقدیر قرار گرفت.

رییس میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری میاندوآب اظهار کرد: این بانوی کارآفرین در بخش جوانان و زنان با ارایه و اجرای طرح توان افزایی زنان عشایری و روستایی بر اساس الگوی LNSIE موفق به دریافت لوح تقدیر از این بنیاد شد.

فاطمه علیزاده افزود: همچنین ۴۰۰ دلار رمز ارز انرژی گلوب توسط «ماکا گاندی» رییس هیات داوران و «ولفگانگ نیومان» رییس بنیاد جهانی انرژی گلوب به این بانوی نمونه میاندوآبی اهدا شد.

همت بلند بانوی کارآفرین میاندوآبی در مسیر صادرات

وی اضافه کرد: از سال ۲۰۰۰ این بنیاد جایزه ای را بنام جایزه انرژی گلوب سالانه با هدف ارزیابی پروژه‌ها و شناسایی بهترین عملکردها در حوزه پایداری انرژی و معرفی طرح‌های برگزیده در بخش‌های انرژی، آب، هوا، زمین، جوانان، استارت آپ های پایدار و ساختمان‌های پایدار در یک مراسم جهانی با هدف یادگیری و هدایت اعتبارات و وجوه سازمان‌های بین المللی در مسیر این طرح‌ها برگزار می‌کند.

وی با بیان اینکه ۱۸۷ کشور در فرآیند رقابت این جایزه شرکت داشتند، گفت: شرکت کنندگان طرح‌های خود را در بخش‌های یاد شده ارایه می‌کنند و بهترین طرح‌ها پس از ارزیابی در مراسمی جهانی جوایز دریافت می‌کنند.

رییس اداره میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی میاندوآب با بیان اینکه این بانوی میاندوآبی جزو چهار زن منتخب این رویداد بود، افزود: وی سال گذشته نیز در زمینه توانمندسازی زنان عشایر و روستایی به عنوان ۱۰ کارآفرین برگزیده به نخستین جشنواره کشوری «روستایی شو» راه یافته بود.

وی ادامه داد: این بانوی کارآفرین ملی همچنین ۲ سال پیش در سومین جشنواره کشوری «معیشت پایدار جایگزین کشاورزی» توانسته بود عنوان دوم را کسب کند.

علیزاده اضافه کرد: وی با ارایه ایده «گلیم بافی از مواد ۱۰۰ درصد بازیافتی» با رویکرد اشتغال بانوان روستایی و معیشت پایدار در روستاهای حاشیه تالاب‌های اقماری دریاچه ارومیه برگزیده بخش «ایده‌ها و محصولات نوآورانه» با تاکید بر جلب مشارکت مردم در حفاظت و احیای تالاب‌های کشور با اولویت دریاچه ارومیه و تالاب‌های اقماری عنوان برتر جشنواره «معیشت پایدار جایگزین کشاورزی» را کسب کند.

وی اظهار کرد: روند کارآفرینی این بانوی شایسته با دوخت پرچم، تولید گلیم و در نهایت به بافت عرق‌گیر صندلی خودرو برای نخستین بار در ایران آغاز شد.

کارآفرینی را از دوران کودکی آغاز کردم

«سعیدپور» در ادامه گریزی هم به دلایل فعالیت در صنایع دستی زد و گفت: از دوران کودکی با توجه به اینکه مادرم خیاط بود از نزدیک با این حرفه آشنا شدم و در اوقات فراغتم با ضایعات پارچه برای خودم عروسک درست و برای لباس عروسک‌هایم از مادرم راهنمایی می‌گرفتم.

وی ادامه داد: با توجه به علاقه زیادی که به خیاطی داشتم و از کودکی با این حرفه آشنا بودم و مدل‌ها متنوعی را که برای زنان و دختران روستا می‌دوختم توانستم در روستا بازار خوبی برای خودم پیدا کنم و حتی برخی از فامیلم از شهر کارهای خیاطی خود را نزد من می‌آوردند.

وی می‌گوید: در ابتدا با توجه به سفارش‌های زیادی که داشتم احساس می‌کردم به موفقیت خوبی دست پیدا کردم اما کم‌کم به این فکر رسیدم که کارم را توسعه دهم و علاوه بر دوخت لباس، با اولین یارانه در سال ۱۳۸۹ یک چرخ خیاطی دیگر خریداری و کار دوخت پرده را نیز آغاز کردم.

این بانوی کارآفرین میاندوآبی افزود: آن سال طرح هادی در روستای گل‌سلیمان‌آباد میاندوآب اجرا می‌شد و این روستای یک هزار خانواری رتبه نخست شهرستان را در زمینه نوسازی مسکن داشت که این امر بهانه خوبی بود تا سفارش‌های زیادی را در زمینه دوخت پرده در داخل روستا دریافت کنم که به تنهایی نتواانستم سفارش‌ها را انجام دهم به همین خاطر از زنان روستایی کمک گرفتم.

وی گفت: برای نخستین بار ایده «خرید پرده با دوخت و نصب رایگان» به فکرم رسید که با استقبال خوب اهالی روستا همراه بود، بنابراین تعدادی شاگرد خیاط داوطلب از بین زنان و دختران روستا پیدا کردم که به آنها خیاطی یاد دادم که با استقبال خوب اهالی روستا همراه بود.

سعیدپور افزود: با خلاقیتی که داشتم توانستم چندین مدل پرده جدید را نیز طراحی کنم و در هر مرحله از طراحی از زنانی و دخترانی روستا و سلیقه‌های خوب آنان نیز استفاده می‌کردم و حتی ساکنان روستاهای همجوار و حتی شهر نیز برای منازل خود سفارش می‌دادند.

وی ادامه داد: با گسترش کارم تعداد دیگری زنان روستا هم تمایل پیدا کردند تا در کارگاه کار کنند به همین خاطر ایده دیگری به ذهنم رسید به طوری که از ضایعات و دور ریختنی‌های پارچه های پرده، درست کردن «پادری» را با کمک آنها آغاز کردم.

چند نفر هم در کارگاه مشغول ساخت «پادری» (رطوبت‌گیر) بودند و حتی برخی مشتریان که برای سفارش پرده می‌آمدند از پادری‌هایی که هم رنگ پرده‌هایشان بود نیز خریداری می‌کردند و با این ایده مشکل پسماند و ضایعات پارچه که تا آن وقت برایم به مغضلی تبدیل شده بود نیز حل شد.

هفت سال است منتظر دریافت زمین هستم

اما این بانوی کارآفرین میاندوآبی در بخشی از این گفت وگو به وجود مشکلات زیاد در حوزه کسب و کار خود اشاره می‌کند و می‌گوید، سعی کردم همیشه به تنهایی از پس مشکلاتمان برآیم، اما بعضی جاها واقعا لازم است که مسوولان وارد عمل شوند.

سعیدپور با بیان اینکه از سال ۱۳۹۴ برای توسعه کسب و کار و ایجاد کارگاه و اینکه در کنار آن ایجاد اقامتگاه بومگردی روستایی درخواست دریافت زمین کرده است، اظهار کرد: پرونده واگذاری زمین از محل اراضی منابع ملی متاسفانه تاکنون به نتیجه مطلوبی نرسیده‌ و هر بار جلسه ای تشکیل شده و در رسانه‌ها اعلام می‌شود که مشکلات فلان کارگاه حل شد ولی در همین حد اعلام است و سپس به فراموشی سپرده می‌شود.

همت بلند بانوی کارآفرین میاندوآبی در مسیر صادرات

وی با بیان اینکه هر بار در رسانه‌ها هم انتقادی کردیم مورد اعتراض اداره‌های ذیربط قرار گرفتیم، گفت: در روزهای گذشته بازدیدی که رییس اداره میراث‌ فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان و فرماندار باروق به مناسبت هفته صنایع دستی از کارگاهم داشتند، دستور بررسی و رسیدگی به موضوع را صادر کردند که همانند موارد گذشته منتظر تشکیل جلسه در این باره هستیم.

سعیدپور، تغییرهای زودهنگام مسوولان را عاملی در عدم تحقق این مهم می‌داند و می‌گوید: همین که یک مسوول با شرایط کار ما آشنا می‌شود پس از مدتی تغییر می‌کند و دوباره پرونده ما راکد می‌ماند تا به دست مسوول بعدی برسد.

وی با بیان اینکه فعالیت وی یک نوع حمایت از کسب و کار مجموعه‌ای متشکل از بانوان عشایری و روستایی است که برای معیشت خانواده در این بحران اقتصادی در تلاش می‌کنند، ادامه می‌دهد: مسوولان باید از نزدیک ببینند که مردم با مشکلات معیشتی زیاد چگونه برای نان شب در تلاش هستند.

این بانوی میاندوآبی ادامه داد: یکی از مهمترین مشکلات بانوان روستایی و عشایری نحوه پرداخت وام‌های اشتغال است که گاهی مدیران برخی از بانک‌ها برای ۱۰ میلیون تومان تسهیلات، در ارایه ضامن شرایط را طوری سخت می‌گیرند که متقاضی عطایش را به لقایش می‌بخشند.

میاندوآب از نظر تعداد صندوق‌های اعتبارات خُرد زنان روستایی رتبه نخست را در آذربایجان‌غربی داراست؛ فعالیت این صندوق‌ها به رونق و پویایی اقتصاد خانوارهای روستایی و اشتغال‌زایی در مناطق روستایی این شهرستان کمک شایانی می‌کند.

در این شهرستان ۲۳ صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی با عضویت ۷۲۷ نفر از زنان روستایی این شهرستان با سرمایه ۷.۵ میلیارد ریال اعتبار در حال فعالیت هستند.

روستای یک هزار خانواری «گل‌سلیمان‌آباد» میاندوآب در ۲۰ کیلومتری شرق این شهر و در محور جاده «سرچم» این شهرستان واقع شده است.

میاندوآب دارای ۲۷۷ هزار نفر جمعیت بوده و در جنوب آذربایجان‌غربی واقع شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha