به گزارش ایرنا، خرداد سال ۶۹ زلزله ۷.۴ ریشتری در رودبار- منجیل و طارم به وقوع پیوست که ارتعاشات حاصل از امواج لرزهای در استان گیلان و در بخشهایی از استانهای زنجان، آذربایجان شرقی، تهران، مرکزی، مازندران، سمنان، همدان،قزوین و کردستان به مدت حدود ۶۰ ثانیه احساس و موجب وحشت عمومی شد.
این واقعه بیش از ۳۵ هزار کشته و ۶۰ هزار زخمی برجا گذاشت و هنوز برای بازماندگان آن یادآور تلخ ترین صحنه ها و لحظات به شمار می رود.
صبح فردای همان شب از سال تا همین امروز که ۳۲ سال از آن حادثه تلخ می گذرد غبار غم برچهره مردمان دیار زیتون نهفته و هرسال نیز با نزدیک شدن به این روز دوباره همان شب تلخ و روزهای غم بار در ذهن بازماندگان یادآوری می شود.
این حادثه نابودی ۷۰۰ روستای اطراف در گیلان و استان زنجان و خسارت عمده به ۳۰۰ روستای دیگر شد.
آن شب عجیب را مردمان ایران، بویژه گیلانیها و زنجانیها هرگز فراموش نمیکنند، شبی که انگار برای آنها به مبداء تاریخ تبدیل شده است و در روایتهایشان همه چیز با قبل و بعد از زلزله سنجیده میشود.
حال این حادثه که کام همگان را تلخ کرد عبرتی شد، تا باور کنند که حادثه خبر نمی کند، اما می توان با اقدامات پیشگیرانه میزان خسارت و تلفات جانی و مالی آن را به حداقل رساند و در این زمینه مسئولان و متولیان حوزه مدیریت بحران مسئولیت و تکالیف سنگینی بر عهده دارند.
۴۰ گسل زنجان را تهدید میکند
مدیر کل مدیریت بحران استان زنجان گفت: ۴۰ گسل پیرامون و داخل استان را تهدید میکند
صفی الله کرامتی اظهارداشت: انتظار بر این است که مردم در حوادث آمادگی لازم را داشته باشند تا زمان بروز حادثه ای، خونسردی خود را حفظ کرده و در واقع خود را ایمن کنند.
وی یادآوری کرد: هر چه سطح آموزشها و مانورها بیشتر باشد، سطح آمادگیها نیز بیشتر خواهد بود.
کرامتی با اشاره به نقش موثر دهیاران در مقابله با بحران در روستاها به عنوان مدیران بحران روستایی، تاکید کرد: تمهیدات دهیاران در روستاها تاثیر به سزایی در مدیریت بحران در این مناطق دارد، به همین خاطر توجیه دهیاران و ارائه آموزشهای لازم به آنان باید مورد توجه جدی قرار گیرد تا در زمان حادثه کمتر دچار خسارت های جانی و مالی خواهیم شد.
مدیرکل مدیریت بحران استان زنجان گفت: زنجان از استانهای زلزلهخیز است، به طوری که ۴۰ گسل پیرامون و داخل استان را تهدید میکند و با توجه به همین موضوع حفظ آمادگی باید همواره مورد توجه اعضا و مدیران بحران قرار گیرد.
کرامتی خاطرنشان کرد: به برکت نظام جمهوری اسلامی، اقدامات خوبی در سطح شهرها و روستاها در حوزه مقاوم سازی منازل مسکونی انجام شده است.
به گفته وی، یکی از موضوعاتی که در حوزه بحران به آن توجه ویژه در استان وجود دارد، مقاومسازی است و با توجه به همین موضوع میانگین استانی مقاومسازی در زنجان بیش از ۵۲ درصد است.
اصلیترین ساختارهایی که موجب نگرانی شده گسل شمال زنجان است
استاد یار دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان نیز با اشاره به همکاری تنگاتنگ با مدیریت بحران استان گفت: زنجان یکی از شهرهایی است که بیشترین مطالعات پایه ای در آن انجام شده است.
دکتر اسماعیل شبانیان یادآوری کرد: در مساله شناخت خطرات طبیعی به نسبت کارهای خوبی انجام شده اما باید این مسائل به باور پذیری گره زده شود که این نیازمند آموزش و برنامه ریزی مستمری است.
این مدرس دانشگاه و زمین شناس تصریح کرد: در نتیجه مطالعات انجام شده در زنجان، ساخت وسازطرح تولید مسکن ملی از حریم گسل عقب نشینی داده شد و هم اکنون بر اساس اصول مهندسی در حال اجرا است.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر بر روی سیل و زلزله زنجان مطالعه انجام می دهیم و شرایط شهر زنجان را بررسی می کنیم ولی وقتی بودجه ای برای این تحقیق و پژوهش لحاظ نشود، ناتوانی در پیشبرد بخش نهایی مطالعات موجب دغدغه محقق می شود.
شبانیان با بیان اینکه فرونشست متاسفانه پنهان است، اضافه کرد: می توانیم بر روی زمین لرزه و سیل مطالعه داشته باشیم اما فرونشست در شهرهایی که ساخته شده و هیچ مطالعه ای نداریم همچون بمب ساعتی و غیرقابل پیش بینی است.
استاد دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان گفت: اکنون با مطالعات انجام شده در زنجان می دانیم ساختارهای فعال در کدام مناطق است و در وضعیت استان در مساله گسل و سیلاب هم بهترین مطالعات را داریم.
دکتر شبانیان به گسلهای موجود در استان زنجان اشاره کرد و اظهارداشت: در ماهنشان و گرماب خطر زمین لرزه کمتر است و گسل های موجود در این مناطق طول کوتاه تر و توان لرزه زایی کمتری دارند.
وی، اصلیترین ساختارهایی که موجب نگرانی شده و سالها است در دست مطالعه قرار دارد را گسل شمال زنجان بیان کرد و افزود: در شهر زنجان گسل از زنجانرود به زیر شهرک صنعتی شماره یک تا ارمغانخانه، زریک و مشکین به صورت شمالی و جنوبی ادامه دارد.
شبانیان یادآوری کرد: روستای سهرین و شهر ارمغانخانه و روستاهای این مناطق دقیق بر روی گسل لرزه زا قرار دارند.
وی با بیان اینکه بر اساس مطالعات جدیدی که انجام دادیم، این گسل و آثار زمین لرزه های قدیمی گسل را زیر روستای سهرین پیدا کردیم و در برخی مناطق پهنای تاثیر گسل حتی به دو و نیم کیلومتر می رسد و این گسل یک مساله جدی برای آینده محسوب می شود.
این مدرس دانشگاه با تاکید بر اینکه منطقه زنجان – بیجار در فرهنگ زلزله شناسی ایران به نام منطقه نبود زلزله معروف است، اظهارداشت: در تاریخ سه هزار ساله ای که ثبت داریم زمین لرزه بزرگ شناخته شده در مناطق جنوب طارم تا بیجار را نداشته ایم.
شبانیان ادامه داد: این اطلاعات را به طور خاص در مطالعات چند ساله به دست آورده ایم که دست کم ۲ زمین لرزه بزرگ ثبت نشده تاریخی یا پیش از تاریخ بر روی گسل شمال زنجان رخ داده است.
این مدرس زمین شناس دانشگاه تحصیلات تکمیلی در علوم پایه زنجان گفت: شهرهای اصلی استان زنجان به سمت غرب و جنوب غربی جای نگرانی چندانی به لحاظ وقوع زلزله ندارد.
وی یادآوری کرد: گسل مهم سلطانیه در دیواره جنوبی دره های زنجانرود و ابهررود و نیز گسل شمال زنجان در منطقه ارمغانخانه، مشکین و قره پشتلو از مهمترین مسائل ما است.
این مدرس دانشگاه افزود: گسل شمالی زنجان از روستای پنبه جوق آغاز و به سمت شهرک ثمین و سهرین ادامه دارد و در شمال ارمغانخانه پایان می یابد.
شبانیان افزود: گسل زلزله شرایطی را به لحاظ آب و هوایی ایجاد کرده که روستاها در این مناطق ایجاد شده است.
این مدرس دانشگاه ادامه داد: با اهمیت کمتری برای خود شهر زنجان، گسل سلطانیه با شیب رو به جنوب تا نزدیکی شهر ابهر و تا دره کینه ورس و چشین ادامه دارد، این گسل فقط برای زنجان لرزش ایجاد می کند و به لحاظ گسیختگی برای ساختمان ها مساله ای ایجاد نمی کند.
وی خاطرنشان کرد: نباید نادیده گرفت که زلزله فواید زیادی دارد چراکه اگر زلزله به وجود نمیآمد، کوه، حوضه آبگیر و چشمه درست نمی شد، تمام این پدیده فایده است به شرطی که با آن عاقلانه رفتار کنیم و به جای مقابله، با آن سازگار شویم.
۵۱ هزار واحد مسکونی روستایی مقاومسازی شده است
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی زنجان گفت: طبق برنامه ریزیها مقاوم سازی منازل روستایی در استان فقط ۴۵ درصد باقی مانده است که با مشارکت همه روستائیان این میزان تا ۹ سال آینده به پایان خواهد رسید.
رضا خواجهای ادامه داد: ۱۵۳ روستا در استان زنجان روی گسل زلزله قرار دارند.
به گفته وی، ۱۸ هزار واحد مسکونی در محدوده خط گسل قرار دارد که از این تعداد تاکنون هشت هزار واحد مقاوم سازی و ۱۰ هزار واحد دیگر مانده است.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی زنجان گفت: امسال پنج هزار واحد مسکونی روستایی در استان مقام سازی می شود.
وی با بیان اینکه احداث و مقاومسازی سالانه ۵ هزار واحد مسکونی روستایی در تعهد بنیاد مسکن استان قرار دارد، گفت: ۵۵ درصد واحدهای مسکونی روستایی معادل ۵۱ هزار واحد تاکنون مقاومسازی شده است.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان زنجان افزود: در سال گذشته ۴ هزار و ۲۳۰ فقره تسهیلات مقاومسازی ابلاغ شده بود که همه آنها به بانکهای عامل معرفی شدند.
هلال احمر متولی آموزش برای هموطنان است
مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان زنجان گفت: طبق سند راهبردی، قانون مدیریت بحران و برنامه ملی پاسخ به بحران، موضوع امداد و نجات، اسکان اضطراری در حوادث و بلایا، جمع آوری و توزیع کمک های مردمی نیز برعهده این مجموعه است.
سید قاسم موسوی اظهارداشت: برای این مقوله های بیان شده دستگاه همکار و پشتیبان نیز تعریف شده است، اما متولی اصلی آن هلال احمر است که طبق قانون مشخص شده است.
وی با بیان اینکه این آموزش ها در مدارس، مساجد، دانشگاه ها، دستگاه های اجرایی، شرکت ها وکارخانه های تولیدی استان زنجان ارائه می شود، گفت: علاوه بر این مراکز آموزش همگانی هلال احمر در بیش از ۲۰۰ خانه هلال در مناطق شهری و روستایی استان نیز انجام می شود.
موسوی افزود: هرجا اجتماعی باشد آموزش های هلال احمر را رایگان ارائه می دهیم.
وی تاکید کرد: باید جامعه آماده داشته باشیم و این مهم زمانی محقق می شود که دستگاه های اجرایی، مراکزعلمی و فرهنگی و خانواده آماده باشد.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان زنجان گفت: ارائه تک تک آموزش های هلال احمر در سایت https://khadem.ir وجود دارد و علاقمندان می توانند با مراجعه به این سایت از آموزش های مورد نیاز بهره مند شوند.
موسوی یادآوری کرد: اگر در حوادث و بلایای طبیعی یا حتی انسان ساخت ناهماهنگی و اختلالی در سیستم بوجود آید، بلافاصله به شرایط قبل از حادثه برگردیم تاب آوری در سطح شهر، جامعه، خانواده و کشور محقق شده است.
وی افزود: اگر زلزله ای بیشتر از هفت ریشتر اتفاق افتد و خدمات عمومی از جمله آب، برق، تلفن و سایر خدمات در کمترین زمان ممکن به حالت قبل از بحران باز گردد، حوادث عواقب و عوارض کمتری خواهد داشت.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان زنجان در ادامه با بیان اینکه متولی آموزش همگانی در کشور برعهده جمعیت هلال احمر است، گفت: در سال گذشته به بیش از ۲۵ هزار نفر در سطح استان آموزش همگانی امداد و نجات ارائه داده ایم.
نظر شما