توسعه دیپلماسی اقتصادی و شراکت راهبردی با اقتصاد دوم جهان

تهران- ایرنا- یکی از وعده‌های اصلی آیت‌الله ابراهیم رئیسی عدم محدودکردن روابط خارجی و اقتصادی به غرب و توسعه همکاری‌های راهبردی با کشورهای شرق، از جمله چین بود که در یک سال گذشته اقدامات خوبی در راستای تحقق این وعده انجام شده و نتایج ملموسی نیز از این رویکرد نصیب کشور شده است.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، توسعه همکاری‌های ایران و بلوک شرق چین در دولت قبل تقریباً متوقف شد و در بعضی موارد عقب‌گرد هم پیدا کرد.

رویکرد غربگرایانه دولت گذشته سبب شد از ظرفیت چینی‌ها برای دور زدن تحریم‌های پس از سال ۱۳۹۷ استفاده نشود. در حالی که در دولت دهم با کمک‌های راهبردی چینی‌ها تحریم‌های شدیدتر نفتی و بانکی دور زده می‌شد، با این وجود در دولت قبل به دلیل خوش‌خیالی به وعده اروپایی‌ها و بی‌اعتنایی به قدرت اقتصادی چین، سبب شد تحریم‌های آمریکا روز به روز موثرتر جلوه کند و حتی صادرات نفت کشور به چند صد هزار بشکه در روز هم سقوط کند.

همه این‌ها در شرایطی رقم خورد که چین از سال‌ها قبل به دنبال همکاری راهبردی و بلندمدت با ایران بود و سند همکاری‌های بلندمدت را هم پیگیری می‌کرد.

یکی از وعده‌های مهم آیت‌الله ابراهیم رئیسی در حوزه سیاست خارجی تنوع و توسعه روابط در گستره جهانی محدود نشدن به اروپا و غرب بود.

وی در این باره و با تأکید بر اهیم و جایگاه چین به‌عنوان دومین اقتصاد دنیا وعده داد: روابط بسیار خوبی با کشور چین خواهیم داشت و طرح جامع به‌عنوان یکی از اسنادی است که اجرایی کردن آن حتماً در دستور کار خواهد بود.

با شروع به کار دولت سیزدهم و در راستای تحقق وعده ریاست‌جمهوری این مهم اتفاق افتاد و همکاری‌های راهبردی دو کشور پس از ۸ سال وقفه شروع شد. نتیجه اولیه آن، افزایش ۴۰ درصدی صادرات نفت ایران بود. چین به‌عنوان اقتصاد دوم جهان که به گزارش همه نهادهای بین‌المللی به‌زودی و طی چند سال آینده به قدرت اول اقتصادی جهان تبدیل خواهد شد و آمریکا را کنار خواهد زد، آن‌قدر توان بالایی دارد که آمریکا قادر به تحریم آن نیست. چین همچون کشورهای ضعیف و درحال‌توسعه نیست که با یک تشر آمریکا واردات نفت از ایران را متوقف کردند.

چین در زمینه تأمین واکسن کرونا هم بلافاصله پس از تشکیل دولت سیزدهم به پیگیری‌های دولت ایران جواب مثبت داد و با ارسال انبوه واکسن، نقش مهمی در ریشه‌کن کردن این بیماری در کشورمان داشت.

چینی‌ها برای حفظ موقعیت راهبردی خود در منطقه و استفاده از ظرفیت‌های اقتصادی ایران، پیشنهادهای سرمایه‌گذاری کلانی هم در ایران دارند که هم‌اکنون در حال بررسی دو کشور است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha