۵ تیر ۱۴۰۱، ۱۰:۰۱
کد خبرنگار: 2235
کد خبر: 84801743
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

کلاف سردرگم سهمیه آرد عشایری رضوانشهر و محرومیت دامداران

رشت - ایرنا - بررسی ها نشان میدهد که با وجود اختصاص و توزیع آرد سهمیه‌ای جمعیت عشایر و دامدار شهرستان رضوانشهر گیلان، اما این سهمیه به طور دقیق به دست مصرف کننده خود نرسیده و برخی از جمعیت عشایری شهرستان نیز تا حدود یکسال اخیر از آرد سهمیه محروم بوده‌اند.

به گزارش خبرنگار، رضوانشهر یکی از شهرستانهای کوهستانی استان گیلان و شمال غرب رشته های البرز است. این شهرستان به واسطه شرایط اقلیمی دارای جمعیت دامدار پویا است که حتی با شهری شدن زندگی امروزی هنوز زندگی عشایری و کوچ‌نشینی را دنبال می‌کنند. 

عشایر به عنوان مهمترین بخش از جامعه روستایی از قشر آسیب‌پذیر جامعه نیز محسوب می‌شوند که به دلیل محرومیت از امکانات و خدمات شهری، همواره در معرض آسیب‌های محیطی، اقتصادی و همچنین تغذیه قرار دارند. عشایر رضوانشهر که از جمله پویاترین عشایر حاشیه دریای خزر و استان گیلان محسوب می شوند، از این قاعده مستثنی نیستند.

 رضوانشهر و پره‌سر دارای ۹۰۰ خانوار دامدار است که از این تعداد ۲۱۸ خانوار عشایر بوده و زندگی کوچ نشینی(ییلاقی و قشلاقی) دارند. این جمعیت ۹۰ هزار دام سبک و حدود ۳۰ هزار دام سنگین را پرورش میدهد که سالانه از این میزان دام بیش از یکهزار تن گوشت قرمز تولید و به بازار مصرف عرضه می شود.

یکی از مهمترین قالب معیشتی دامداران و عشایر همانند سایر نقاط کشور و استان مصرف آرد و نان است که بخش عمده تغذیه آنان را تشکیل میدهد. به همین دلیل طی چندین دهه اخیر همواره در دولت‌های مختلف برای جمعیت عشایری و دامدار سهمیه آرد تخصیص داده شد تا اینکه این قشر به دلیل زندگی در مراتع و جنگلها و فقدان دسترسی به نانواییها، خود اقدام به پُخت نان مصرفی کنند.

کلاف سردرگم توزیع آرد در رضوانشهر

براساس سنت توزیع آرد یارانه ای، ماهانه هفت کیلوگرم سهمیه آرد یارانه ای برای هر نفر از خانواده دامداران و عشایر معین شده که البته این روال تا امروز ادامه داشته است. توزیع آرد یارانه ای میان دامداران و عشایر نوعی بسته حمایتی نیز محسوب می شود تا قوت قالب این قشر کمترین میزان آسیب را ببیند. قوت قالبی که البته این روزها به دلیل چرخه توزیع معیوب در شهرستان رضوانشهر به دست دامداران و عشایر نمیرسد. 

طبق بررسی خبرنگار ایرنا برخی دامداران ماههاست که از دریافت آرد سهمیه ای محروم هستند. با وجود ادعای مسئولان مبنی بر توزیع و اختصاص سهمیه آرد دامداران و عشایر شهرستان به صورت منظم، اما تعداد قابل توجهی از این قشر در گفت و گو با ایرنا مدعی هستند حتی 6 ماه تا یک سال هیچ آرد یارانه ای و سهمیه ای دریافت نکرده‌اند.

دامداران و عشایر رضوانشهر اظهار دارند که پیشتر نیز این مشکل وجود داشت، اما عشایر نیاز خود را از بازار آزاد تامین می کردند و اکنون با برنامه ساماندهی آرد و نان و افزایش قیمت آرد خارج از شبکه دولت، دیگر توان خرید آزاد را ندارند. 

فرشید پوروردی از دامداران عشایر در روستای زندانه پره سر در گفت و گو با ایرنا، با تاکید بر اینکه آرد سهیمه ای و یارانه ای در نقاط روستایی و عشایری این شهرستان به نحو مطلوب و منظم توزیع نمی شود، خواهان ساماندهی و نظم بخشی شبکه توزیع آرد در این مناطق شد.

وی که به گفته خودش حدود یکسال است که هیچ گونه آرد سهمیه ای دریافت نکرده است، اظهار داشت: ناگزیر بصورت خارج از شبکه و با قیمت بسیار بالا هرکیسه حدود ۷۰۰ الی ۸۰۰ هزارتومان خریداری می‌کنیم که فشار زیادی را به خانواده وارد می‌کند و تقریباً از توان ما خارج شده است.

عسگر بالیده نیز از دیگر دامداران و عشایر گوچ گر بخش پره سر نیز گفت: با بالا رفتن قیمت برنج، مصرف نان میان عشایر و دامداران افزایش یافته است و قوت غالب ما هم اکنون نان می‌باشد. با این وجود نه تنها آرد سهمیه ای به دست ما نمی رسد، بلکه از طرفی طی چند ماه اخیر قیمت آرد آزاد هم افزایش چشمگیری داشته است.

وی بیان کرد: به دلیل عدم دسترسی ما به آرد یارانه ای و سهمیه سرانه و همچنین تفاوت قیمت آرد یارانه ای با آردهای موجود در خارج از شبکه که بصورت قاچاق توزیع میگردد، دسترسی ما به هردو سخت و غیرممکن شده است.

خانم پروانه مرادخانی از دامداران روستای سخت‌گذر روستای جنگلی رزدار گفت: طبق گفته مسئولان، سرانه سهمیه آرد هر نفر در ماه هفت کیلوگرم است و این درحالی است که هیچ وقت چنین اتفاقی نیفتاده است و حقوق مارا به ما نمی دهند.

وی که به گفته خودش هر روز باید نان هفت نفر از اعضای خانواده را پخت کند، ادامه داد: شوراها و دهیاران همواره به ما می گویند آرد سهمیه ای نرسیده یا در حال آمدن است، در حالی که حرف‌های دهیاران و شورا فقط وعده است.

توزیع مستمر آرد در تعاونی روستایی 

دامداران و عشایر رضوانشهری در حالی در ویدئو بالا اظهار دارند که حدود یکسال است که آرد دریافت نکردند که متولیان اصلی توزیع آرد در شهرستان مدعی هستند که این آرد به صورت مستمر توزیع می شود. 

مدیرعامل اتحادیه های تعاونی روستایی شهرستان های رضوانشهر، تالش و ماسال هم با تأیید میزان کم سرانه آرد افراد سهمیه بگیر در سطح این مناطق گفت: ما فقط تأمین کننده میزان سهمیه آرد در این مناطق هستیم و طبق لیست موجود ماهانه ۹۸۸ کیسه آرد برای مصارف روستایی و عشایری در اختیار بخشداران پره سر و مرکزی رضوانشهر قرار می دهیم.

محمدقلی نژاد نابسامانی های موجود در چرخه توزیع آرد یارانه ای را رد نکرد و در عین حال گفت: اگر چنین وضعیتی هست خارج از حوزه کاری تعاونی روستایی است و چنانچه از سوی عوامل و همکاران ما تخلفی از این دست بروز نماید با فرد خاطی بشدت برخورد خواهم کرد.

همانطور که در اظهارات مسئول تعاونی روستایی شهرستان رضوانشهر به عنوان متولی تامین نیازهای روستاییان و عشایر شنیده شد، شاهد چرخه معیوبی از نظام توزیع در این شهرستان هستیم که تنها متضرر این وضعیت دامداران و عشایر هستند. اما آنچه مشخص است خروجی آردهای توزیع شده هنوز بررسی نگردیده که نه تنها سهم و حقوق عشایر و دامداران را ضایع می‌کند، بلکه به نظر می رسد سرمایه مردم و دولت به جیب عده ای سرازیر می شود.   

سهم آردی که به دست صاحبانشان نمی‌رسد

بخشدارمرکزی رضوانشهر نیز در گفت و گو با خیرنگار ایرنا با اشاره به آمار سهمیه بگیران آرد یارانه ای در این منطق گفت: سهمیه آرد روستائیان و عشایر، براساس آمار های قبلی توزیع میگردد.

 بهیه انصاری افزود: لیست جدید جمعیت و خانوارهای هدف برای دریافت سرانه آرد در سطح روستاها از سوی شوراهای اسلامی در مناطق مختلف تهیه و ارسال شده است ولی هنوز در چرخه توزیع اعمال نگردید.

کلاف سردرگم سهمیه آرد عشایری رضوانشهر و محرومیت دامداران

وی درباره چرخه معیوب توزیع آرد سهمیه دامداران و عشایر توضیحی نداد و اظهار داشت: عاملان توزیع آرد در روستاها شوراها هستند که باید بر اساس سهمیه آرد مصرفی را به دست مصرف کندگان برسانند.

بنظر می رسد نابسامانی در توزیع آرد شهرستان رضوانشهر بیش از هر عاملی دیگر ریشه در فقدان نظارت کافی بر نحوه توزیع دارد که موجب شده تا دسترسی این قشر آسیب پذیر به حقوق و سرانه ماهیانه خود سخت و غیرممکن شود. تا ناگزیر شوند با قیمت های بسیار بالا و گزاف در خارج شبکه آرد مورد نیاز را تهیه و خریداری کنند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha