به گزارش خبرنگار گردشگری ایرنا، یازدهمین کنفرانس وزیران گردشگری سازمان همکاریهای اسلامی (OIC) با حضور سید عزتالله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی، وزیران گردشگری این سازمان و روسای انجمنهای در مرکز کنگره باکو برگزار شد.
ضرغامی در رشته توئیتی در حساب کاربری خود در توئیتر با اشاره به سخنان خود در این اجلاس گفت: اسلامهراسی ظلم بزرگی به ملتهای اسلامی است که آنها را در معرض پیشداوریهای منفی و بدنامسازی قرار داده است. در حالیکه که تعالیم حیاتبخش اسلامی، جانمایه و روح فرهنگ ناملموس بشری است.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی تصریح کرد: گردشگری حق همه مردم دنیاست و بخش قابل توجهی از جاذبههای گردشگری، در جغرافیای کشورهای اسلامی قرار دارد. گردشگری در دسترس، الگوی خوبی برای توسعه سفر ارزان و سفر خانوادهمحور، مورد تأکید آموزههای اسلامی است.
وی جامعه محلی حلقه اصلی زنجیره ارزش گردشگری دانست و خاطرنشان کرد: درآمد مستقیم، اشتغال، پاسداشت طبیعت و حفظ فرهنگ بومی، از نتایج مثبت آن است. تجربه خوب اقامتگاههای بومگردی و گردشگری کشاورزی باید توسعه یابد.
ضرغامی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران با تولید واکسن و واکسیناسیون عمومی در برابر ویروس کرونا، از ماهها قبل آماده پذیرش گردشگران بینالمللی شده است.
در این مراسم به رسم همیشگی این رویداد، محبوب علی وزیر گردشگری بنگلادش که سال گذشته ریاست کنفرانس دهم را بر عهده داشت، سخنانی ایراد کرد. او پس از سخنرانی، ریاست کنفرانس را به فواد نقیف رئیس آژانس دولتی گردشگری جمهوری آذربایجان سپرد.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در این اجلاس با بیان اینکه جبران عقبماندگی تاریخی گردشگری در کشورهای اسلامی با همکاری همهجانبه رسانهای و همافزایی امکانپذیر است، گفت: نرمافزار گردشگری، میتواند راه را برای تعامل بیشتر ملتها هموار سازد و صلح و ثبات و امنیت را برای منطقه و جهان به ارمغان آورد.
ضرغامی اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران، بهعنوان یکی از پایهگذاران سازمان همکاری های اسلامی، در کنفرانس وزرای گردشگری این سازمان بسیار فعال ظاهر شده است. میزبانی اولین و هفتمین نشست کنفرانس مذکور به ترتیب در سالهای ۲۰۰۰ و ۲۰۱۰ گواهی بر این ادعاست. امیدوارم در این کنفرانس بتوانیم به اتفاق همدیگر مسائل مرتبط با گردشگری تمام کشورهای عضو را به گونهای مورد بحث و بررسی قرار دهیم که شاهد آیندهای بهتر برای توسعه گردشگری در کشورهای عضو OIC باشیم.
وی گفت: در سالهای اخیر، گردشگری به یکی از بخشهای پرشتاب و نیروی پیشران رشد اقتصادی در دنیا بدل شده است. تا قبل از همهگیری کرونا، سفر و گردشگری به صورت مستقیم، غیرمستقیم و القایی، یک شغل از هر چهار شغل جدید، ۱۰ درصد از ۳۳۳ میلیون شغل موجود و بیش از ۱۰ درصد از GDP جهان را به خود اختصاص داده بود. در این میان، گردشگران بینالمللی بالغ بر ۱.۸ تریلیون دلار را در مقاصد مورد بازدید خود هزینه کردهاند و این یعنی ۶.۸ درصد از کل صادرات جهان. بدون شک، این آثار اقتصادی گردشگری نقش مهمی را در ایجاد اشتغال و رفاه در جوامع محلی ایفا میکند.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی یادآور شد: گردشگری، علاوه بر بعد اقتصادی، دارای جنبه معنوی و انسان دوستانهای است که قویاً مورد تاکید اسلام نیز قرار داشته است. در این رابطه، قرآن کریم در آیات متعددی ما را به سفر به سرزمینهای دیگر با هدف فهم بهتر دنیای پیرامون، مشاهده نحوه زیست و معاش سایر مردم دیگر بلاد و عبرت گرفتن از زندگی سایر ملتها توصیه میکند که آیه قرائت شده در ابتدای عرایض بنده تنها یک نمونه از آنهاست.
ضرغامی افزود: روح این آیات بر پیوند انکارناپذیر بین میراث ناملموس و میراث ملموس بشری دلالت دارد. در واقع این وجه از گردشگری به قدری ارزشمند است که میتواند جای مناسبی برای ارتقای مبادلات فرهنگی، تقویت همبستگی و ایجاد صلح در میان تمام ملتها را فراهم آورد.
۱۵ مارس روز جهانی مقابله با اسلامهراسی
وزیر میراث فرهنگی گفت: ما در جهانی به سر میبریم که در آن تعداد فزایندهای از کشورهای عضو سازمان همکاریهای اسلامی قربانی افراطیگری، تجاوز و تروریسم بودهاند. همان گونه که واقف هستید ابزارهای امنیتی و نظامی به تنهایی برای رویارویی با تروریسم کافی نیستند و برای مقابله با این پدیده نیاز به نرمافزاری ویژه حس میشود. این نرمافزارچیزی نیست به جز گردشگری، چراکه میتواند راه را برای تعامل بیشتر ملتها هموار سازد و صلح و ثبات و امنیت را برای منطقه و جهان به ارمغان آورد.
وی ادامه داد: بروز پدیده اسلامهراسی مسلمانان زیادی را در معرض تبعیض نژادی، پیشداوری منفی و بدنام سازی قرار داده است. در نتیجه این امر، مسلمانان، اعم از بومی یا مهاجر، احساس نا امنی را در زندگی روزمره خود لمس کرده و با انکار حقوق اصلیشان روبه رو میشوند. از این رو، مایلم مراتب تبریک خود بابت قطعنامه اخیر مجمع عمومی سازمان ملل که طبق مفاد آن روز ۱۵ مارس بهعنوان روز جهانی مقابله با اسلامهراسی تعیین شده است را به تمام مسلمانان اعلام کنم.
ضرغامی گفت: این قطعنامه تاکید میکند که تروریسم نمیتواند و نباید به هیچ دین، ملیت، تمدن یا قومیت خاصی نسبت داده شود و لازم است اقدامات بینالمللی در راستای زمینهسازب مناسب برای گفتمان جهانی در زمینه ترویج فرهنگ سماحت و صلح در تمام سطوح تقویت شوند.
وی افزود: دستیابی به آیندهای درخشان برای امت اسلامی در گرو اتحاد، همگرایی و مشارکت روز افزون بین کشورهای اسلامی و سایر اعضای این امت است. افزایش همکاریهای فرهنگی، اقتصادی و تجاری میان اعضای OIC در حوزههای مختلف و تقویت زیرساختهای مربوطه آن چیزی است که امروزه کشورهای اسلامی به آن نیاز دارند.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اظهار داشت: بدون شک یکی از مهمترین حوزههای همکاری، گردشگری است. لازم به یادآوری نیست که کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی از ظرفیتها و قابلیتهای بالایی در زمینه انواع مختلف گردشگری نظیر گردشگری دینی و زیارتی، گردشگری سلامت، طبیعتگردی و بومگردی، گردشگری فرهنگی، گردشگری ورزشی، گردشگری دریایی، گردشگری خوراک و غیره برخوردار هستند. بنابراین این کشورها باید سهم بیشتری از گردشگران بینالمللی را به خود اختصاص دهند.
ضرغامی گفت: بر اساس آخرین دادههای موجود، تا قبل از پیدایش ویروس کرونا تنها ۲۵۰ میلیون از یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون گردشگر بینالمللی جهان از کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی بازدید کردهاند. از این رو، تمام اعضای OIC باید نهایت تلاش خود را برای معرفی ظرفیتهای گردشگری در سطح جهانی و تشویق شهروندان خود به بازید از کشورهای یکدیگر به به کار ببندند. در این رابطه، اعتقادات و آیینهای اسلامی محور و جانمایه فرهنگ ناملموس بشری است که باید بهدرستی به مردم دنیا معرفی شود. افزون بر این، گردشگری حلال و دوستدار مسلمان بهعنوان یک مزیت رقابتی برای ارتقای جریانهای گردشگری در میان کشورهای اسلامی محسوب میشود که شایسته است در کنفرانس حاضر به چهارچوب، سیاستها و راهبردهای مختص آن پرداخته شود.
وی اضافه کرد: از یک سو، گردشگری حق همه مردم دنیاست و از سوی دیگر، بخش بزگر دیدنیهای دنیا در جغرافیای کشورهای اسلامی واقع شده است. بنابر این پیشفرض، لازم است هم کشورهای اسلامی هم جامعه جهانی به گونهای مناسب و شایسته شرایط مورد نیاز را برای بازدید جهانیان از این دیدنیها فراهم آورند تا از این حق محروم نشوند. این همان چیزی است که در گفتمان رایج سازمان جهانی گردشگری از آن به «گردشگری در دسترس» یاد میشود که در واقع نمادی از احترام به ارزشهای انسانی اسلامی است و هدف آن ه دسترسی به سفر باید برای تمام آحاد مردم جهان با هر سن، جنسیت، طبقه اجتماعی، درآمد و توانایی جسمی فراهم شود.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ادامه داد: در حقیقت با فراهمسازی «گردشگری در دسترس» به ویژه بستههای سفر ارزانقیمت بهعنوان یکی از مصادیق آن، میتوان گردشگری خانوادهمحور که همواره مورد تاکید آموزههای اسلامی بوده است را در میان کشورهای عضو ترویج داد.»
وی گفت: نقش جامعه محلی در توسعه گردشگری که بهعنوان شعار این کنفرانس نیز تعیین شده، موضوع دیگری است که نیاز به توجه ویژه تصمیمسازان و برنامهریزان حوزه گردشگری دارد. جامعه محلی حلقه اصلی رنجیره ارزش گردشگری است که باید از آثار مثبت اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و زیستمحیطی گردشگری نظیر درآمد مستقیم، اشتغال، پاسداشت طبیعت و حفظ فرهنگ بومی منتفع شود. جمهوری اسلامی ایران در سالهای اخیر بواسطه راهاندازی اقامتگاههای بومگردی و مزارع کشاورزی توجه ویژهای را به جوامع محلی معطوف داشته است. اینجانب رسماً آمادگی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی را برای انتقال تجربیات حاصله در این زمینه اعلام میدارم.
باید به توسعه و رونق گردشگری در جهان اسلام کمک کنیم
ضرغامی در ادامه اظهار داشت: ضمن قدردانی از کشورهای عضو برای حمایت از انتخاب شهر تبریز به عنوان پایتخت گردشگری OIC برای سال ۲۰۱۸، بسیار خرسندم اعلام کنم که ما این انتخاب را در تاریخ ۲۵ آوریل همان سال با حضور و مشارکت مقامات و مهمانان ارشد ملی و بینالمللی جشن گرفته و رسماً از آن رونمایی کردیم.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی افزود: قابلیتهای جمهوری اسلامی ایران در مقابله با همهگیری کووید ۱۹، از جمله در زمینه تولید واکسن، کشور را از ماهها قبل برای از سرگیری گردشگری داخلی و پذیرش مجدد گردشگران بینالمللی آماده کرده است. امیدواریمبا فروکش کردن همهگیری ویروس کرونا و ایمنی کامل بشر در برابر این ویروس نابودگر، یک بار دیگر شاهد جریانهای گردشگری در بین کشورهای اسلامی، به ویژه نمایش اتحاد مسلمانان در مراسم حج باشیم.
وی اضافه کرد: اینجانب قویا باور دارم که ما حاضران در این کنفرانس، بهعنوان نمایندگان کشورهای اسلامی، میتوانیم دست در دست یکدیگر به توسعه و رونق گردشگری در جهان اسلام کمک کنیم و از این طریق شاهد امنیت، ثبات، صلح، شکوفایی و رفاه جامعه باشیم. به این منظور، ضروری است با همکاری همهجانبه رسانهای و همافزایی ظرفیتهای اعضا در این حوزه، عقبماندگی تاریخی گردشگری در کشورهای اسلامی به سرعت جبران شود.
نظر شما