تلاش دولت برای باز کردن بخت آناهیتا در کرمانشاه/پالایشگاهی که ۱۶ سال سرگردان است
محل احداث پالایشگاه آناهیتا

کرمانشاه- ایرنا- بخت پالایشگاه نفت «آناهیتا» کرمانشاه پس از حدود ۱۶ سال سرگردانی قرار است با حمایت‌های دولت سیزدهم باز شود و فعالیت آن به رفع بیکاری، ایجاد اشتغال، رونق تولید و توسعه اقتصادی استان کمک کند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، طرح احداث پالایشگاه آناهیتا دی ماه سال ۱۳۸۵ در نخستین سفر استانی هیات دولت نهم به کرمانشاه تصویب شد و موجی از شادی را به این استان بیکار آورد. 

قرار شد در چهار سال با ۶۷ درصد سرمایه گذاری شرکت های زیرمجموعه وزارت تعاون و ۳۳ درصدی وزارت نفت از دل بیابان ۵۷۱ هکتاری در کیلومتر ۱۵ بزرگراه کرمانشاه – همدان پالایشگاه مدرن ۱۵۰ هزار بشکه‌ای بیرون بیاید؛ در عمل اما کار از مکان‌یابی طرح، خریداری زمین و فنس کشی نیمه‌کاره فراتر نرفت. 

تا سال ۹۴ جز در سخنرانی‌ها هیچ حرفی از آناهیتا نبود تا اینکه وزیر وقت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دهم شهریور همین سال در سفر به کرمانشاه پشت لودر نشست و خواب ۹ ساله بزرگترین طرح سرمایه‌گذاری تاریخ کرمانشاه را پاره کرد.

 آن طور که از صحبت های استاندار کنونی کرمانشاه پیدا است، موضوع بیدار شدن آناهیتا از خواب تنها در حد حرف بوده و هیچ اقدام عملی در رابطه با این پروژه انجام نشده است. 

قرار شد این پالایشگاه بین ۳۰ تا ۳۶ ماه بعد به بهره برداری برسد اما این وعده ثمر نداد و پروژه بار دیگر به خواب رفت.

تا اینکه در نهایت آبان ماه سال ۹۹ امسال پس از ۲ سال پیگیری مقامات استانی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا سپاه قبول کرد که با در اختیار گرفتن سهام وزارت تعاون وارد پروژه پالایشگاه آناهیتا شود و رسما روند احداث آن را پیگیری کند.

مقامات وقت استانی چند ماه پس از ورود قرارگاه خاتم الانبیا به پروژه به صورت رسمی اعلام کردند که عملیات اجرایی پالایشگاه آناهیتا آغاز شده است و این قرارگاه مراحل تجهیز کارگاه را طی می کند. 

با این حال آن طور که از صحبت های استاندار کنونی کرمانشاه پیدا است، موضوع بیدار شدن آناهیتا از خواب تنها در حد حرف بوده و هیچ اقدام عملی در رابطه با این پروژه انجام نشده است. 

«بهمن امیری مقدم» در آخرین اظهار نظر خود در رابطه پالایشگاه آناهیتا گفت: این پروژه با وجودی که در سفر مقام معظم رهبری به استان کرمانشاه تصویب شده، تنها در حد حرف باقی مانده است. 

وی با تاکید بر اینکه دولت به دنبال احیای پروژه های خاک خورده در استان کرمانشاه است، گفت: بر اساس نشستی که با سهام داران پروژه پالایشگاه آناهیتا برگزار کردیم، قرار شد که قرارگاه خاتم به عنوان سهام دار عمده پروژه روند احداث را آغاز کند و پس از رسیدن به ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی وزارت نفت برای ایجاد خط انتقال نفت دست به کار شود. 

استاندار کرمانشاه همچنین عنوان کرد که در سفر آینده رییس جمهوری به کرمانشاه برای تامین اعتبار های لازم از سوی دولت مصوبات لازم را اخذ خواهیم کرد. 

تلاش دولت برای باز کردن بخت آناهیتا در کرمانشاه/پروژه‌ای که ۱۶ سال سرگردان است

محل دقیق ساخت پالایشگاه آناهیتا

پای سرمایه گذار جدید به آناهیتا باز شد 

پیش از این تنها قرارگاه خاتم الانبیا و وزارت نفت صاحب اختیاران آناهیتا بودند؛ وزارت نفت نیز در اواخر دولت دوازدهم تمایل چندانی به ماندن در این پروژه را نداشت و با دستور معاون اول وقت رئیس جمهور به حضور در پروژه رضایت داده بود.

حال آن طور که استاندار کرمانشاه گفته، پای سرمایه گذار سومی نیز تحت عنوان «هلدینگ اهداف» به پروژه آناهیتا باز شده است. 

اطلاعات دقیقی در رابطه با سهم این هلدینگ در اجرای پروژه و اینکه قرار است سهم کدام یک از سرمایه گذاران اصلی را خریداری کند در دسترس نیست اما با توجه به اظهار نظرهای مقامات وزارت نفت در اواخر دولت قبل، تعامل هلدینگ اهداف در سهم این وزارتخانه دور از تصور نیست.

اطلاعات دقیقی در رابطه با سهم این هلدینگ در اجرای پروژه و اینکه قرار است سهم کدام یک از سرمایه گذاران اصلی را خریداری کند در دسترس نیست اما با توجه به اظهار نظرهای مقامات وزارت نفت در أواخر دولت قبل، تعامل هلدینگ اهداف در سهم این وزارتخانه دور از تصور نیست. 

مدیران هلدینگ اهداف که زیر مجموعه صندوق بازنشستگی صنعت نفت محسوب می شود، آن را دولتی نمی دانند و  در زمینه توسعه، اکتشاف و بهره برداری در حوزه نفت و گاز با وزارت نفت قراردادهای بسیاری دارند. 

این شرکت همچنین در روزهای گذشته در دیداری که با استاندار کرمانشاه و تیم اقتصادی او داشت برای سرمایه گذاری میلیون دلاری در صنایع پایین دست پتروشیمی استان اعلام آمادگی کرد. 

تبدیل آناهیتا به پتروپالایش 

آناهیتا که تا اواخر سال ۹۹ قرار بود پالایشگاه باشد، اما آنطور که از صحبت های تیم اقتصادی استانداری کرمانشاه پیداست، تبدیل به پتروپالایش شده و قرار است علاوه برانجام فعالیت های پالایشی، صنایع پایین دست مبتنی بر پتروشیمی را نیز تقویت کند که با این اقدام دیگر ما شاهد خام فروشی نخواهیم بود. 

براساس آنچه مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی کرمانشاه اعلام کرده است، شهرک تخصصی شیمی این استان برای به بهره برداری رسیدن چشم انتظار آناهیتا است. 

براساس آنچه مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی کرمانشاه اعلام کرده است، شهرک تخصصی شیمی این استان برای به بهره برداری رسیدن چشم انتظار آناهیتا است. 

به گفته «بیژن کردستانی»، این شهرک صنعتی جدید در کنار مجموعه پالایشگاه آناهیتا کرمانشاه احداث خواهد شد. 

وی چندی پیش در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اعلام کرد: براساس برنامه ریزی انجام شده این شهرک صنعتی به منظور ایجاد واحدهای صنعتی زیرشاخه نفت و شیمی احداث می شود. 

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان کرمانشاه از پالایشگاه به عنوان فرصتی برای رونق صنایع پایین دست نام برد و اظهارداشت: پیش بینی می‌شود که با حضور بخش خصوصی در این صنعت زمینه اشتغال بسیاری از افراد فراهم شود. 

چشم امید آناهیتا به برنامه های دولت 

دولت سیزدهم از زمان به روی کار آمدن با اعلام برنامه های جدی خود در زمینه افزایش توان پالایشگاهی کشور امیدها برای باز شدن بخت آناهیتا را بیشتر کرده است. 

بر اساس اعلام وزارت نفت، ظرفیت پالایش نفت و میعانات گازی باید افزایش پیدا کند و پیش‌بینی می‌شود که ظرفیت پالایشی کشور در چهار سال آینده، حدود یک و نیم برابر افزایش پیدا کند و تولید فعلی ۲.۲ میلیون بشکه در روز به سه و نیم میلیون بشکه در روز برسد. 

«جواد اوجی» که سکان این وزارتخانه را در دست دارد، چندی پیش در اظهارنظری، با اشاره به اینکه هشت سرمایه گذار آمادگی ساخت پتروپالایشگاه‌ها را دارند، گفت که مجوز اعطای تنفس خوراک برای حدود یک میلیون و ۵۰۰ تا یک میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه صادر شده و علاوه بر برنامه ساخت پتروپالایشگاه ها، ساخت پالایشگاه های سیراف با خوراک میعانات گازی نیز در جریان است.   

دولت سیزدهم از زمان به روی کار آمدن با اعلام برنامه های جدی خود در زمینه افزایش توان پالایشگاهی کشور امیدها برای باز شدن بخت آناهیتا را بیشتر کرده است. 

همچنین علاوه بر آناهیتا طرح های دیگری همچون پالایشگاه قشم نیز در کشور سال ها است که تعریف شده  و با اجرای همه آنها ظرفیت پالایشی کشور به ۳.۵ میلیون بشکه در روز می رسد. ظرفیتی که علاوه بر افزایش توان ایران در تولید نفت و میعانات گازی، امکان گسترش بازارهای صادراتی را نیز فراهم خواهد کرد. 

بر اساس آنچه آمارها نشان می دهند، همزمان با خروج یک جانبه آمریکا از برجام، صادرات نفت ایران و به دنبال آن درآمدهای ارزی با کاهش رو به رو شده بود اما صادرات فرآورده‌های نفتی توانست تا حد زیادی از این کاهش درآمد را جبران کند؛ از این رو توسعه پالایشگاه ها و تولید فرآورده‌های نفتی فرصتی است که می‌تواند علاوه بر افزایش درآمدهای ارزی، امکان حضور فعال ایران در مناسبات منطقه‌ای را فراهم کند. 

تلاش دولت برای باز کردن بخت آناهیتا در کرمانشاه/پروژه‌ای که ۱۶ سال سرگردان است

آغاز عملیات اجرایی ساخت پالایشگاه آناهیتا با حضور وزیر وقت کار

آناهیتا مرهمی برای درمان بیکاری کرمانشاه 

از سوی دیگر کرمانشاه به عنوان خانه آینده آناهیتا، با مشکل عمده بیکاری روبه رو است و این پروژه در زمان احداث و بهره برداری می توان بخشی از جوانان استان را مشغول به کار کند. 

با وجود بیش از هزار واحد صنعتی با اشتغالزایی بیش از ۳۰ هزار نفر، کرمانشاه همچنان با نرخ بیکاری ۱۴.۹ درصد دومین استان بیکار کشور محسوب می شود. 

آمار دقیقی از میزان اشتغالزایی پروژه پالایشگاه آناهیتا و صنایع زیردستی آن تاکنون اعلام نشده اما آنچنان که از دیگر طرح های پالایشگاهی کشور و صنایع وابسته به آنها معلوم است، آناهیتا می تواند آمار قابل توجهی از جوانان کرمانشاهی را مشغول به کار کند.

پیگیری جدی استاندار کرمانشاه برای احیای پروژه‌های نیمه تمام

استاندار کرمانشاه نیز در ارتباط با پروژه پالایشگاه آناهیتا به خبرنگار ایرنا گفت: یکی از مگا پروژه‌هایی که واقعا برای استان کرمانشاه ضروری است و در سفر مقام معظم رهبری هم تصویب  شده، احداث پالایشگاه آناهیتا است که متاسفانه با رصدهایی که کردیم در چند سال گذشته تنها اسمی از پالایشگاه بوده و کاری انجام نشده و در این ارتباط خسارت های سنگینی به مردم استان وارد شده است.

«بهمن امیری مقدم»؛ احیای پروژه های نیمه تمام را در دستور کار خود دانست و افزود: برای احیای پروژه پالایشگاه آناهیتا نشست هایی در مدت اخیر برگزار کردیم که خوشبختانه به نتیجه رسید و به زودی شاهد آغاز عملیات اجرایی این پروژه خواهیم بود.

وی تصریح کرد: در ابتدا نشستی با سهام داران پروژه شامل قرارگاه خاتم الانبیا، هلدینگ اهداف و مجموعه وزارت نفت داشتیم و اول نظرات آنها را جمع بندی کردیم و با نمایندگان مردم استان کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی نیز با وزیر نفت دیدار کردیم.

استاندار کرمانشاه با بیان اینکه بیشترین سهم پالایشگاه آناهیتا با ۶۷ درصد مربوط به قرارگاه خاتم الانبیا است، گفت: براساس تفاهمی که با قرارگاه داشتیم قرار آنها عملیات اجرایی پروژه را شروع کنند و زمانی که به ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی رسید سریعا وزارت نفت اقدام به لوله کشی کند و خوراک پالایشگاه را تامین نماید.

امیری مقدم، با بیان اینکه برای فعال کردن این پروژه استان مصمم است، گفت: دولت نیز برای ساخت این پروژه جدیت دارد و امیدوارم هرچه سریعتر شاهد بهره برداری از این پروژه بزرگ باشیم.

وی در مورد اعتبارات این پروژه نیز توضیح داد: قرار است اعتبارات از محل آورده سهام داران تامین شود و در سفر رئیس جمهور به استان نیز در مورد تامین اعتبارات این پروژه بحث خواهد شد و جزو مطالبات مردم استان مطرح خواهد گردید.

تلاش دولت برای باز کردن بخت آناهیتا در کرمانشاه/پروژه‌ای که ۱۶ سال سرگردان است

دیدار استاندار کرمانشاه با مسوولان هلدینگ اهداف برای اجرایی کردن پروژه پالایشگاه آناهیتا

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha