به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، بر اساس ماده دو مصوبه پانصد و هشتاد و نهمین جلسه چهاردهم شهریورماه ۱۳۸۵ شورای عالی انقلاب فرهنگی و همچنین با استناد به ماده ۴ اساسنامه بنیاد ملی نخبگان به فردی نخبه و برجسته و کارآمد اطلاق میشود که اثرگذاری وی در تولید و گسترش علم و هنر و فناوری و فرهنگ سازی و مدیریت کشور محسوس باشد و هوش، خلاقیت، کارآفرینی و نبوغ فکری وی در راستای تولید و گسترش دانش و نوآوری منجر به سرعت بخشیدن به رشد و توسعه علمی و اعتلای جامعه انسانی کشور شود.
همچنین در ذیل این ماده «استعداد برتر» به فردی اطلاق میشود که به صورت بالقوه نخبه بوده، اما هنوز زمینههای لازم برای شناسایی کامل یا بروز استعدادهای ویژه او فراهم نشده است.
افرادی که دارای ویژگیهایی از جمله برگزیدگان المپیادهای علمی معتبر داخلی و جهانی، برگزیدگان از میان آزمون های سراسری و همچنین دانش آموختگان رشته های دانشگاهی کارشناسی و بالاتر و حوزه های علمیه با معرفی وزارت علوم و بهداشت و همچنین حوزه های علمیه، مخترعان و مکتشفان، برترینهای مسابقات علوم قرآنی، شخصیت های برجسته علمی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور، آفرینندگان آثار بدیع و ارزنده ادبی و هنری، مدرسان و محققان علوم حوزوی باشند، استعداد برتر یا نخبه شناخته میشوند که البته هر کدام از این شاخص ها دارای زیرشاخص هایی است.
شاخص هایی که به گفته دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو نیازمند به روز رسانی است؛ چراکه برای بسیاری از این افراد برای دریافت امتیازات مختلف از جمله استخدام دولتی، معافیت از خدمت و دریافت تسهیلات مختلف از دولت توقع ایجاد کرده است.
سعید سرکار در گفت و گو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا ایرنا با بیان اینکه، شاخص هایی همچون امتیازات علمی و آموزشی نمی تواند به تنهایی تعیین کننده نخبگی یک فرد باشد اظهار داشت: نخبه در واقع کسی است که بتواند با خلاقیت و نوآوری باری را به صورت عملی از دوش جامعه برداشته و نه خود باری بر دوش جامعه باشد.
وی افزود: نخبگان می توانند با خلاقیت و استعدادهای درخشان خود در حوزه تخصصی خود بسیاری از محصولات خارجی ارزبر را بومی سازی کنند، به طوری که این اتفاق در حوزه نانو و زیست فناوری کشور در بومی سازی برخی از داروها و مکمل ها رخ داده است و در حقیقت نخبه واقعی فعالان و محققانی هستند که در این عرصه ها مشغول به تلاش و خدمات رسانی به کشور هستند.
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با تاکید براینکه، قوانین و مقررات مربوط به شناسایی و سنجش نخبگانی درکشور در حال حاضر مناسب نیست، افزود: متاسفانه با این کار تنها یک بخش از جوانان دارای استعدادهای برتر در کشور را متوقع بار آورده ایم که گاها دیده می شود که سقف مملکت را برای خود کوتاه می بینند و تصور می کنند که هیچ راهی جز مهاجرت ندارند.
نخبگان واقعی هیچگاه راضی به استخدام در دولت نمی شوند
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو همچنین در ادامه و در پاسخ به اینکه، آیا بکارگیری و اشتغال نخبگان در دستگاه های اجرایی کشور روش مناسبی برای حمایت از این جامعه است یا خیر گفت: هرچند حضور نخبگان در بدنه حاکمیتی کشور بخصوص در تصمیم گیری های کلان و حوزه اجرا بسیار تاثیرگذار خواهد بود، اما نخبگان واقعی هیچ گاه راضی به انجام کارهای اداری روزمره نمی شوند؛ چرا که به تدریج از تخصص و توانمندی های خود دور خواهند شد.
وی با تاکید براینکه، نخبه کسی است که با تکیه بر استعداد، قابلیت و توانمندی ها و خلاقیت خود بتواند کاری و فعالیتی در راستای منافع جامعه انجام دهد و باری از دوش جامعه بردارد، گفت: به طور حتم بخش های مختلف دولت باید شرایط و بستر لازم را برای ورود هرچه بیشتر نخبگان به زیست بوم نوآوری و فناوری کشور و استفاده از خلاقیت و توانمندی های آنها برای تولید فناوری و کارآفرینی در بخش های مختلف از جمله صنعت و کشاورزی کشور فراهم کند.
شورای توسعه مدیریت و سرمایه انسانی در جلسه ۲۴ خردادماه امسال این شیوهنامه را به پیشنهاد مشترک بنیاد ملی نخبگان و سازمان اداری و استخدامی کشور و به استناد ماده(۳) «آییننامه جذب و نگهداری سرمایه انسانی استعداد برتر و نخبه در دستگاههای اجرایی» با هدف شناسایی سرمایه انسانی استعدادهای برتر و جذب آنان در دستگاههای اجرایی کشور تصویب کرد.
سرکار با اشاره به عملکرد معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حمایت از نخبگان و استعدادهای برتر گفت: این معاونت در طول چند سال اخیر همواره با تشکیل ستادهای مختلف مسیر را برای فعالیت نخبگان در حوزه نوآوری و تولید فناوری از طریق راه اندازی شرکت های دانش بنیان و استارتاپ ها در بخش های مختلف هموار کرده است و در حال حاضر بسیاری از نخبگان کشور در زیست بوم نوآوری کشور مشغول بومی سازی محصولات وارداتی و نیازمندی های کشور و البته اشتغالزایی هستند.
حمایت از نخبگان نیازمند برنامهای جامع و مناسب است
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با تاکید براینکه، نوازش و ارایه تسهیلات مختلف رفاهی و معیشتی به نخبگان به تنهایی چاره کار نیست، گفت: حمایت از نخبگان تنها نباید محدود به ارایه تسهیلات مختلف شود بلکه باید برای استفاده بهینه از توان نخبگانی کشور برنامه ای جامع و مناسب داشته باشیم.
وی اظهار داشت: در حال حاضر بحث ما این است که نخبگان واقعی را شناسایی و کسانی که به معنای واقعی فعالیت های برجسته داشته اند و دستاوردهایی در حوزه های مختلف از جمله فناوری های پیشرفته و نو و دانش بنیانی داشته اند حمایت و مشکلات آنها را رفع کنیم. از اینها باید تقدیر کرد و امکانات لازم را بیشتر در اختیارشان قرار داد که بیشتر بتوانند به جامعه خدمت کنند.
تمام نخبگان حوزه نانو را شناسایی و حمایت می کنیم
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در پاسخ به این سوال که نحوه کشف، شناسایی و حمایت از نخبگان و علاقمندان حوزه نانو به چه شکلی است، اظهار داشت: بر اساس یک برنامه و رصدی که انجام می دهیم تمام اساتید، دانشجویان و همه فناوران فعال و حتی دانش آموزان مستعد را به واسطه المپیادهای نانو شناسایی می کنیم.
سرکار تاکید کرد: احتمال اینکه یک درصد خطا داشته باشیم و کسی را شناسایی نکرده باشیم نیز بسیار پایین است. بنابراین اگر جایی دچار خطا شده باشیم این افراد می توانند با ستاد فناوری نانو و حتی دفتر ریاست ارتباط برقرار کنند و توانمندی های خود را برای آشنایی ستاد و دریافت خدمات و حمایت هرچه بیشتر معرفی کنند.
نظر شما