شهرداری‌های قزوین و چالش‌های جذب سرمایه گذار

۱۸ تیر ۱۴۰۱، ۷:۱۵
کد خبر: 84815736
هادی درزی رامندی
شهرداری‌های قزوین و چالش‌های جذب سرمایه گذار

قزوین -ایرنا- جذب سرمایه گذاری یکی از روش‌های تامین مالی شهرداری‌ها و از عوامل توسعه پایدار شهری به شمار می آید که با چالش‌های فقدان ریسک پذیری، نظارت‌های دست و پاگیر، تورم و فقدان ثبات اقتصادی در این زمینه مواجه است.

به گزارش ایرنا، در سال های اخیر محدودیت اعتبارات و منابع مالی موجب شده شهرداران مجبور به تغییر شیوه مدیریتی از نگاه سنتی به نگاه مدرن و جدید در اداره شهر باشند و آرام آرام به سمت تامین منابع مالی خود با روش ها و شیوه های جدید حرکت کنند.

امروزه دیگر شهرداری های نمی توانند همچون گذشته، مجموعه زیر نظر خود را تنها با درآمدهای حاصل از کسب عوارض، کمک های دولتی و فروش زمین و تراکم مدیریت کنند و باید به سمت راهکارها و شیوه های جدید جذب منابع مالی پیش بروند که یکی از آنها جذب سرمایه گذاران است.

تحقق این امر در ۲۸ شهر استان قزوین که هرکدام با توجه به شاخص ها و پتانسیل های خود ظرفیت های ویژه ای دارند شهرداران را از وابسته بودن به بودجه های محدود و ناچیز سالانه آزاد کرده و زمینه رشد و توسعه همه جانبه شهری را در جای جای استان فراهم می کند.

متاسفانه به رغم ظرفیت بالای شهرهای استان در جذب سرمایه گذار، شهرداران ۲۸ شهر استان طی این سالها در جذب سرمایه گذار موفق نبوده اند تا جایی که شهرهای کوچک و با جمعیت کمتر استان روز به روز به کمک های دولتی وابسته تر شده و بدون تحقق کمک های دولتی در پرداخت حقوق و مزایای کارکنان خود نیز با مشکل مواجه بوده اند.

قطعا با ادامه این روند به ویژه در شرایط و تنگناهای اقتصادی کنونی نه تنها زمینه رشد، شکوفایی و توسعه شهرهای استان فراهم نخواهد شد بلکه خدمات رسانی مطلوب به شهروندان نیز با مشکل مواجه می شود.

خبرنگار ایرنا برای بررسی چالش های جذب سرمایه گذاری در شهرداری های استان با چند تن از شهرداران شهرهای کوچک و کمتر توسعه یافته استان به گفت و گو نشسته است.

سرمایه گذاری در شهر آبگرم تا به امروز به نتیجه نرسیده است

شهر آبگرم در شهرستان آوج در فاصله ۱۲۰ کیلومتری قزوین واقع شده که به عنوان یکی از شهرستان های محروم کشور محسوب می شود.

چشمه های آبگرم این شهر از دیرباز در استان و کشور معروف بوده است ولی متاسفانه هنوز این ظرفیت های گردشگری و درمانی به حال خود رها هستند و به صورت سنتی از برخی چشمه های آن بهره برداری می شود و برای مابقی نیز هیچ جذب سرمایه گذاری و اتفاق خاصی نیفتاده است.

شهردار آوج با اشاره به ظرفیت های سرمایه گذاری این شهرستان به خبرنگار ایرنا گفت: در شهر آبگرم رودخانه، کوه، باغ، محصولات ارگانیک، چشمه های آبگرم با اختلاف دمایی ۵۰ درجه، برکه، معادن بسیار و جاده ترانزیتی با ظرفیت عبور ۱۴ استان را داریم و بارها این موضوع را به مرکز استان و بخش هایی که می توانند حمایت کنند اعلام کرده ایم ولی تا به امروز حمایت نشده ایم.

جواد خلج طایفه گفت: احساس می کنیم شهرهای کوچک و دور از استان وصله های ناچسبی هستند که جذب مرکز استان نمی شوند و بیشتر سرمایه گذاری ها در شهرهای بزرگ و نزدیک مرکز که دورنمای زیبایی دارند انجام می شود.

شهرداری‌های قزوین و چالش‌های جذب سرمایه گذار

وی افزود: ۳۲۰ هکتار منطقه نمونه گردشگری در شهرستان داریم که به تایید وزارت میراث فرهنگی رسیده و برای واگذاری ۲۷ هکتار زمین در شهرستان که سرمایه گذاران متعدد داشت جلسات زیادی برگزار شد ولی نتیجه ای حاصل نشد و سرمایه گذاران پشیمان و منصرف شدند.

شهردار آبگرم گفت: پروژه الماس غرب به عنوان یک مجموعه آب درمانی در ورودی شهر آبگرم از ۱۰ سال گذشته شروع شده و شاید موانع اداری جلوی آن را گرفته است.

وی افزود: یکی از موانع در این طرح، این است که هنوز نتوانستیم آب های چشمه های آبگرم را که از تعهدات شهرداری به عنوان آورده است در اختیار سرمایه گذار قرار دهیم و سرمایه گذاری که پای کار آمده تا طرح را اجرا کند متاسفانه با موانع مختلفی مواجه می شود و مراجع نظارتی و ادارات مرتبط جلوی آن را می گیرند و آنقدر موانع ایجاد می کنند که سرمایه گذار از ورود خود به حوزه سرمایه گذاری در شهرهای کوچک پشیمان می شود.

خلج طایفه اضافه کرد: طرح ماسه شویی را به عنوان یک طرح سرمایه گذاری از ۲۰ سال پیش شروع کرده ایم و چندین مرحله تولید داشته است ولی الان اعلام می شود که تغییر کاربری زمین آن انجام نشده است و نمی دانیم چرا این موانع ایجاد می شود تا سرمایه گذار به هدف خود نرسد.

شهرداری‌های قزوین و چالش‌های جذب سرمایه گذار

وی افزود: سرمایه گذاری فرایند برنامه ریزی برای رسیدن به پول است و اگر سودی برای سرمایه گذار حاصل نشود از ادامه اجرای طرح انصراف خواهد داد.

این مسوول گفت: هفت پتانسیل بسیار بکر آوج از قبیل پل روی رودخانه، برکه واقع شده در کنار تپه و الماس غرب را معرفی کردیم اما در جذب سرمایه گذار به درهای بسته خوردیم چون حرف های خوبی در جذب سرمایه گذار زده می شود ولی عملکردی وجود ندارد و باید راهکار و پیشنهاد موثر در این زمینه ارایه شود.

دانش شهرداران در حوزه سرمایه گذاری لازم و کافی نیست

شهر الوند به عنوان یکی از شهرهای صنعتی کشور در نزدیکی مرکز استان واقع شده و اولین شهر صنعتی ایران به نام شهر صنعتی البرز در این شهر قرار دارد که ظرفیت بسیار خوبی برای جذب سرمایه گذار در بخش های مختلف از قبیل احداث هتل و رستوران ایجاد کرده است.

شهردار این شهر، ارتقای ریسک پذیری و افزایش دانش و علم شهرداران در حوزه جذب سرمایه گذار را شرط اصلی موفقیت در این حوزه می داند و معتقد است باید دانش این کار به شهرداران استان منتقل شود.

حسین هاشمی در این باره گفت: به رغم وجود ظرفیت های متعدد سرمایه گذاری در شهر، نظارت های دست و پاگیر دستگاه ها باعث می شود یک مدیر جرات نکند به این حوزه ورود نماید چون برای او حرف و حدیث درست می شود.

شهردار الوند گفت: موضوع کاهش قدرت ریسک پذیری یک مدیر به حوزه استانداری و دستگاه های مرتبط بر می گردد که باید فضای امنی در این زمینه برای شهرداران و مدیران شهری ایجاد کنند.

وی افزود: متاسفانه در حال حاضر شهرداران استان، دانش و توانمندی لازم برای جذب سرمایه گذاری را ندارند چون اصلا این دانش به آنها منتقل نشده است.

این شهردار گفت: ما هنوز دانش لازم و کافی در حوزه سرمایه گذاری را کسب نکرده ایم و تنها پول و زمین را برای سرمایه گذاری کافی می دانیم که درست نیست و دانش سرمایه گذاری در این حوزه مولفه مهمی است.

وی گفت: استانداری باید فضایی را برای یادگیری و انتقال دانش و تجربه موفق در حوزه سرمایه گذاری فراهم کند چون دیگر زمانی برای آزمون و خطا نداریم.

هاشمی افزود: نزدیک ۱۴ سال شهردار هستم و طی این مدت با آزمون و خطا در حوزه سرمایه گذاری جلو رفته و پروژه ها را با این تفکر آغاز کرده ایم که "انشاء الله جواب می دهد و به نتیجه می رسد".

شهرداری‌های قزوین و چالش‌های جذب سرمایه گذار

وی اضافه کرد: ما شهرداران سنتی هستیم درحالیکه جذب سرمایه گذاری ها به دانش و علم جدید و به روز نیاز دارد باید دانش و تجربه شهرداری های موفق مثل ارومیه و تبریز در جذب سرمایه گذار به ما منتقل شود.

هاشمی گفت: شهرداران همواره وقت لازم برای مطالعه در این حوزه را ندارند و باید مرکز مشاوره سرمایه گذاری استانداری در این زمینه به شهرداری ها مشاوره صحیح و مطمئنی ارایه دهد.

شرایط خاص فعلی، دست و پای شهرداران را برای جذب سرمایه گذاران بسته است

شهر دانسفهان یکی از شهرهای کوچک با جمعیت ۱۲ هزار نفری از توابع شهرستان بویین زهرا در فاصله ۷۵ کیلومتری مرکز استان بوده و ظرفیت های متعددی برای جذب سرمایه گذار دارد.

این شهر از دیرباز در حوزه دامپروری و صنعت کفش معروف بوده و واحدهای تولید کفش آن در سطح استان زبانزد و معروف است ولی متاسفانه طی این سالها هیچ کاری برای توسعه این واحدها انجام نشده است هرچند که طرح های مختلفی مانند راه اندازی شهرک کفش برای رونق این واحدها ارایه شده که نیازمند جذب سرمایه گذار و اعتبارات کلان است.

شهرداری‌های قزوین و چالش‌های جذب سرمایه گذار

شهردار دانسفهان در این باره گفت: متاسفانه ترس از سرمایه گذاری در جان شهرداران و سرمایه گذاران رخنه کرده و فقدان ثبات اقتصادی و تورم مشکلات زیادی را در این حوزه ایجاد کرده است.

سید میثم حسینی با بیان اینکه در شهر دانسفهان پتانسیل های بالایی برای سرمایه گذاری داریم، افزود: مجتمع دامداری را طی ۱۰ سال اخیر با زحمت های بسیار زیاد راه اندازی کرده ایم ولی در حال حاضر با چالش های جدی در آنجا مواجه هستیم.

شهردار دانسفهان گفت: ۱۰ هزار دام سنگین در این مجتمع نگهداری می شود و واحدهای دامی با حضور سرمایه گذاران راه اندازی شده ولی در دریافت وام و خدمات با چالش مواجه هستند.

وی افزود: مجبور شدیم ۲ میلیارد تومان برای گازرسانی به این مجتمع هزینه کنیم تا بتوانیم به سرمایه گذاران در این مجتمع در زمستان هم خدمات ارایه کنیم.

حسینی اضافه کرد: مشکلات بحث سرمایه گذاری در این شهر متعدد است و با توجه به شرایط اقتصادی، ایفای تعهدات برای دو طرف سرمایه گذار و سرمایه پذیر دشوار شده است.

وی با اشاره به یک طرح سرمایه گذاری این شهر، افزود: برای طرح تالار پذیرایی این شهر در بهر جاده ترانزیت اصلی تاکنون ۱۰ میلیارد تومان هزینه کرده ایم ولی از برگشت سرمایه خود با توجه به شرایط اقتصادی موجود ترس و اضطراب داریم.

حسینی گفت: شرایط خاص فعلی دست و پای شهرداران را برای جذب سرمایه گذاران بسته است و دوست داریم دستگاه های مرتبط به ما کمک کنند و به سرمایه گذاران راهنمایی داده و مشکلات را از جلوی پای شهرداران بردارند.

نیازمند تامین منابع مالی با روش های جدید هستیم

شهر قشلاق که سال گذشته با مجوز وزارت کشور به مجموعه شهرهای استان اضافه شد بزرگترین تولید کننده گندم استان است و با ظرفیت بالای خود در این زمینه در دشت قزوین در شهرستان آبیک قرار دارد.

این شهر تازه تاسیس با توجه به موقعیت مناسب جغرافیایی و ظرفیت های بکر و تازه خود زمینه رشد و شکوفایی را دارد ولی نیازمند منابع و اعتبارات و حمایت های دستگاه های اجرایی است.

شهردار این شهر در این باره گفت:مردم این شهر، در سال های گذشته با نیت خیرخواهانه چهار تا پنج هکتار زمین را در نقاط مختلف شهر به دستگاه های دولتی و خدمات رسان واگذار کرده اند تا دستگاه های خدمات رسان در این شهر مستقر شوند و توسعه شهر رقم بخورد ولی متاسفانه دستگاه های مربوط نه تنها هیچ ساختمانی درست نکرده اند بلکه طرح های نیمه کاره و به حال خود رها شده آنها به محلی برای بروز معضلات اجتماعی تبدیل شده است.

حمیدرضا دلوی گفت: این اقدام دستگاه ها به جای اینکه فرصتی برای شهر شود به نقطه ضعفی تبدیل شده و شهرداری قشلاق باید برای جلوگیری از معضلات اجتماعی در این مکان ها هزینه کند.

وی افزود: حدود ۱۰۰ میلیارد تومان منابع مالی برای ساختن شهر نیاز داریم ولی با توجه به محدودیت منابع مالی امکان تامین این بودجه را نداریم و درخواست داریم دستگاه های دولتی زمینه جذب سرمایه گذار را در این شهر فراهم کنند.

شهرداری‌های قزوین و چالش‌های جذب سرمایه گذار

دلوی گفت: در طرح هادی این شهر در حال حاضر به هیچ وجه زمین دولتی برای اجرای طرح ها وجود ندارد که این مشکل باید با همکاری دستگاه ها مرتفع شود.

دستاوردهای استان در جذب سرمایه گذاری متناسب با ظرفیتها نبوده است

مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری قزوین در این باره گفت:  پهنه استان قزوین جشنواره ای از ظرفیت ها است و می توانیم با شناسایی این ظرفیت ها برای جذب و هدایت سرمایه گذاران اقدام کنیم.

محسن اسماعیلی گفت:در سال های گذشته، اتفاقات خوبی در این زمینه در سطح شهرهای استان افتاده که برخی موفق و برخی ناموفق بوده است مثلا در حوزه آبگرم، تجارب خوبی نداشته ایم به رغم اینکه ظرفیت های خیلی بالایی در استان داریم.

وی افزود: در حوزه گردشگری و تاریخی در شهرهای معلم کلایه و رازمیان ظرفیت های بالایی داریم ولی به نسبت ظرفیت و پتانیسل استان متاسفانه دستاوردی نداشته ایم و امیدواریم در آینده به شرایط بهتری در جذب سرمایه گذاران برسیم.

اسماعیلی اضافه کرد: در استان قزوین ۲۸ شهر داریم که با ۱۵۴ عضو شورا و بالغ بر پنج هزار نفر نیروی انسانی به مردم خدمات رسانی می کنند و اگر بتوانیم در جذب سرمایه گذار موفق عمل کنیم یک راهکار جدید تامین منابع مالی پیش روی شهرداری های استان گشوده می شود و در ارایه خدمات بهتر به مردم موفق تر عمل خواهند کرد.

برندسازی شهرهای استان برای جذب سرمایه گذاران در اولویت قرار گیرد

با توجه اینکه شهرهای استان هرکدام در یک زمینه دارای ظرفیت و پتانسیل هستند می توان با برندسازی و شاخص کردن آنها در این حوزه زمینه معرفی و دیده شدن آنها و جذب سرمایه گذاران را فراهم کرد.

مدیرکل امور و اقتصاد و دارای استان قزوین در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: شناسایی ظرفیت ها، توانمندی ها و اولویت ها در شهرهای استان باید در دستور کار شهرداران قرار گیرد که همکاران ما در این زمینه آمادگی دارند به شهرداران برای جذب سرمایه گذاران کمک کرده و مشاوره دهند.

امیر خلیلی خواه با تاکید بر برندسازی شهرهای استان، گفت:امروزه در بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان، شهرهای کوچک و کمتر توسعه یافته آنها در یک موضوع مثلا تولید توت فرنگی برندسازی می شوند و تمامی المان های شهری آنها در این حوزه طراحی می شود که می توان از این موضوع در شهرهای استان نیز الگو گرفت.

وی گفت:در استان قزوین، شهر تاکستان به عنوان برند انگور ایران مطرح بوده و انگور تاکستان یک ظرفیت بزرگ و ملی است ولی باید پرسید چقدر روی محصولات آن کار کرده ایم یا چشمه های آبگرم و پسته قزوین که برند هستند چقدر معرفی شده اند؟

شهرداری‌های قزوین و چالش‌های جذب سرمایه گذار

خلیلی خواه افزود: توجه به این ظرفیت ها می تواند منطقه و استان را از این وضعیت اقتصادی نجات دهد و چالش های مالی شهرداران را مرتفع کند.

وی از شهرداران خواست برای سرمایه گذاران مانع ایجاد نکنند، گفت: نمونه داشته ایم که شهردار یک شهر کوچک یا سازمان همیاری شهرداری ها در خارج از محدوده شهری وقتی یک سرمایه گذار برای دریافت مجوز به آنها مراجعه کرده حداکثر سختگیری را با آنها در گرفتن عوارض و صدور پروانه ها داشته اند.

خلیلی خواه گفت: از شهرداران درخواست داریم با این دید به این موضوع نگاه کنند که وقتی سرمایه گذاری در محدوده یا خارج از شهر مستقر می شود اشتغال و تولید ایجاد می کند که بسیار مقدس است و باید نقش تسهیلگری خود را در این زمینه درست و به موقع انجام دهند.

مدیرکل امور اقتصاد و دارایی استان قزوین با اشاره به موضوع توسعه اقتصادی و خدمات شهری و رشد اقتصادی استان، گفت:  در حال حاضر رکورد موجود در بازار ساخت و ساز مسکن از مشکلات شهرداری ها است که آنها را با مشکلات درآمد مواجه می کند و تورم موجود موجب کمبود بودجه آنها شده و تثبیت خدمات موجود و حفظ نیروها هزینه جاری آنها را زیاد کرده است بنابراین باید به فکر درآمد پایدار باشند.

خلیلی خواه گفت: با توجه به این موضوع، شهرداری‌های قزوین باید با رویکرد جدید برای جذب سرمایه گذاری اقدام کنند تا به توسعه و درآمد پایدار برسند.

برآیند:

جذب سرمایه گذاری یکی از راه های جدید تامین مالی و رفع مشکلات اعتباری شهرداری ها است ولی این دستگاه های نیمه دولتی در این زمینه با چالش های جدید مواجه هستند به گونه ای که بسیاری از سرمایه گذاران تمایلی به حضور و مشارکت در طرح های شهری ندارند یا با استقبال بسیار کمرنگ آنها در این زمینه مواجه هستیم.

جا دارد دستگاه های متولی در این حوزه با توجه به شرایط اقتصادی کنونی زمینه جذب و معرفی سرمایه گذاران را به شهرهای استان فراهم کنند تا هرچه سریعتر شاهد رشد و توسعه شهرهای استان باشیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha