به گزارش ایرنا، مهران فاطمی یکشنبه شب در مراسم ثبت یزد در فهرست آثار جهانی یونسکو افزود: یونسکو، یزد را منحصر به فرد، استثنایی و نمایانگر یک سنت فرهنگی و تمدنی ارزشمند معرفی کرده است و یزد عزیز نمونه برجستهای از محل زندگی مدارا مآبانه و آمیخته با ملاحظهکاری و نجابت انسانها در قالب یک فرهنگ هماهنگ، همسو و متعامل با محیطزیست است.
وی ادامه داد: معماری خاص مساجد و حسینیهها، خانههای تاریخی، بادگیرهای مرتفع، قنات و سازههای مرتبط با آن، شهری را پدید آورده که میتواند الگویی برای طراحی شهرهای جدید در دنیا با محوریت حفاظت از محیطزیست و پایداری باشد.
استاندار یزد گفت: بُعد دیگر و جنبه مهمی که مورد توجه جهانیان قرار گرفته فرهنگ صلحطلبی و نوعدوستی مردم یزد است که تحت عنوان زندگی مسالمتآمیز بین پیروان ادیان الهی مطرح است. چیدمان مسجد و عبادتگاه دیگر ادیان با هدف مشترک پرستش خدای یکتا، مبیّن یک اصالت فرهنگی و پذیرش افکار و ایدئولوژیهای متنوع مردمان این دیار است. این شاخصههای فرهنگی و معماری، یزد را دارای ارزشهای برجسته جهانی جهت ثبت بهعنوان اولین شهر زنده ایران در فهرست آثار یونسکو کرد.
استاندار یزد اظهار داشت: نکته مهم دیگر اهتمام چند نسل از مسئولان برای ثبت و حفظ و حراست از این گنجینه عظیم بوده است. قریب ۱۵ سال تلاش مستمر کارشناسان، مدیران و مسئولان استانی و ملی پشتوانه جهانی شدن این شهر است، تلاشی که نه منحصر به یک دولت، بلکه کوشش و جوشش ریشه دار در چند دولت بوده است.
وی گفت: امروز وظیفه ما در کنار حفاظت و صیانت از بافتهای تاریخی، ایجاد منافع پایدار برای جامعه محلی و نگارش برنامههای راهبردی برای حضور گردشگران داخلی و خارجی با کمترین چالش و آسیب است.
فاطمی افزود: غنا و تنوع آثار تاریخی و طبیعی در این شهر و استان به اندازهای است که در کنار استانهای فارس و اصفهان یک مثلث طلایی بینظیری را شکل داده است. این مثلث طلایی میتواند یک دلیل کافی و فوق العاده مهم برای یک سفر به یادماندنی با تجربههایی شگرف به خاورمیانه باشد لذا در نظر داریم با برنامهریزی دقیق یزد را در افق ۱۰ ساله به شهری شناختهشده برای حداقل یک میلیارد نفر از ساکنان این کره خاکی تبدیل کنیم.
وی با اشاره به اینکه برای رسیدن به این چشمانداز ابزارها و برنامههای مختلفی پیش بینی شده است گفت: گسترش پیمان خواهرخواندگی و هدفمند با شهرهای همتراز که مشترکات فرهنگی، اجتماعی، تجاری و یا صنعتی داریم. این برنامه نیازمند حمایت و همراهی سفرای محترم حاضر در جلسه و دیگر سفرای مقیم در ایران است. یزد اکنون با یاسپرین در مجارستان، کربلا در عراق و چند شهر دیگر پیمان خواهرخواندگی برقرار کرده است.
استاندار یزد بهرهگیری از رویدادهای ملی و بینالمللی برای معرفی این استان را از دیگر برنامه ها برشمرد وگفت: این روزها در حال برگزاری جشنواره تابستانی یزد هستیم که مورد استقبال جامعه محلی و گردشگران قرار گرفته و شاهد پویاترین و شادترین یزدی هستیم که تابهحال دیدهایم. در همین راستا اختصاص یک فضای مناسب و مستقل برای معرفی تخصصی استان یزد و شهرستانهای میراثی و گردشگری این استان در نمایشگاه فیتور(اسپانیا) در سال پیش رو، استفاده از نمادهای یزد در طراحی پاویون کشورمان در اکسپوی ۲۰۲۵ اوازاکا- کانسای ژاپن، استفاده از فضای جانبی مسابقات جام جهانی فوتبال در قطر قطعاً میتواند موثر واقع افتد. در این بخش نیازمند نگاه ویژه وزیر محترم میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هستیم.
وی با اشاره به برقراری ارتباطات گسترده با یزدیهای سراسر جهان گفت: چنانکه بسیاری از اهالی یزد، در هندوستان ساکناند، این ظرفیت ارزشمند میتواند در معرفی گنجینه میراث فرهنگی یزد به جهانیان و تحقق چشمانداز پیشگفته، موثر واقع افتد. این مهم نیز نیازمند نگاه ویژه وزیر محترم امور خارجه و سفرای جمهوری اسلامی ایران در کشورهای مختلف است.
فاطمی ادامه داد: استفاده از ظرفیت سازمانهای بین المللی از دیگر مواردی است که در اولویت برنامه ها قرار دارد لذا در راستای تحقق چشم انداز مورد اشاره، بهرهگیری از ظرفیت سازمانهای بین المللی همچون یونسکو، امری ضروری است و از یونسکو درخواست داریم تا شرایط استفاده از ظرفیت رسانهای در اختیار کشورهای عضو و دوستدار میراث جهانی برای شناساندن یزد به جهانیان را سخاوتمندانه فراهم آورد.
استاندار یزد استفاده از ثبت جدید گنجینهها و مواریث جدید را از دیگر برنامه ها عنوان کرد و افزود: در اینراستا ثبت جهانی درختان دیرزیست کشور با محوریت سرو ٤٥٠٠ ساله شهرستان ابرکوه که خود چونان نگینی سبز بر تارک این استان می درخشد و همچنین لحاظ کردن تصویر این درخت در طراحی پیراهن تیم ملّی سرو قامتان والیبال کشورمان به عنوان نمادی از جوانمردی، برومندی، بزرگی و آزادگی، میتواند به معرفی بخشی از داشتههای گردشگری این استان بیانجامد. در این زمینه از وزیر محترم میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در خواست دارم تا مقدمه این کار مشترک با وزارت ورزش و جوانان را در دستور کار قرار دهند.
وی خاطرنشان ساخت: بی شک، این چشم انداز دست یافتنی است و ما دست همه علاقمندان و حامیان را به گرمی میفشاریم. البته استان یزد با نگاه به همین چشمانداز، برنامه ریزیها و اقداماتی را انجام داده که برنامهریزی برای میزبانی از مسافران جام جهانی قطر، تاسیس شرکت هوایی مختص استان و اخذ مجوز ایرلاین، تلاش برای تسریع در ارتباط ریلی پایدار با دو ضلع دیگر مثلث گردشگری، تقویت زیرساختهای جادهای-ریلی و هوایی بخشی از این مهم است. البته شأن و جایگاه یزد عزیز، اقدامات بیشتری را طلب میکند که همراهی و هم افزایی بسیاری از دستگاههای ملی را ضروری میبخشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به جایگاه یزد در تاریخ گفت: شهر میراث جهانی یزد، برونداد نبوغ هزاران معمار مسلمان در سدههای متمادی است که با ترکیب خاک و آب، جواهر منحصربهفردی در دل کویر به یادگار گذاشتهاند.
فاطمی افزود: وصف دین داری و آدابو رسوم مسلمانی مردمان این دیار، مهماننوازی، امنیت، صنایع دستی، سوغات و معماری ممتاز دورهپیشااسلامی و اسلامی این شهر در کتب تاریخی و سفرنامه سفرنامهنویسان شهیری چون مارکوپولو و جلال آلاحمد به زیبایی نگاشته شده و بیانگر اهمیت این شهر در اتصال شرق به غرب بواسطه قرارگیری در جادههای باستانی موسوم به جاده ادویه و جاده ابریشم است.
استاندار یزد ادامه داد: یزد همواره در تاریخ؛ نمونه یک شهر کاملاً منزه از شُرور و بدی معرفی شده، شهری که مردمانش جز راستی و درستی، در کار دیگری نبودهاند. منارههای بلند این شهر گویای این حقیقت است که این سرزمین با آسمان رابطهای مستقیم دارد.
وی ادامه داد: این سرزمین از این منظر که در استانی کویری و همواره تشنه باران قرار داشته، با درک صحیح مردمانش از عطش فرزندان آخرین پیامبر خدا حضرت محمد(ص) در صحرای کربلا؛ حسینیه ایران نامیده شده است.
استاندار یزد اظهار داشت: یزد دیار آمیختگی هنر و بندگی با کار و زندگی و حتی آداب و رسوم مردم است، از گنجینه بزرگ معماری ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو گرفته تا تار و پود ترمه و دارایی و زیلو و گلیم و جاجیم، از گره های مشبک در نخل عزای سیدالشهدا گرفته تا شیشه کاری پنج دری های اُرسی و مقرنس کاشیکاریها همه و همه، عرصه هنر مردمان این دیار است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تسلیت ترور متأثرکننده آبه شینزو، نخستوزیر سابق ژاپن گفت: مردم ایران اسلامی به خوبی تلخی این اتفاق را درک میکنند چراکه سالهاست نخبگان، سیاستمداران و مردم عادی از زن و مرد، کودکان و نوجوانان این کشور قربانی تروریزم شدهاند. عالم بزرگ این استان آیت الله صدوقی(ره) و نماینده مردم این شهر در مجلس شورای اسلامی و عدهای از مردم بی گناه شهر مورد حمله تروریستی قرار گرفتند.
نظر شما