به گزارش روز دوشنبه ایرنا از "مدرن دیپلماسی"، در سمیناری که به تازگی از سوی اندیشکده ای در پاکستان برگزار شد، این موضوع بار دیگر مورد تاکید قرار گرفت که اسلام آباد نگران همکاری سایبری رو به رشد هند و اسرائیل است. شرکت کنندگان در این سمینار همچنین بر همکاری بیشتر ایران و پاکستان در حوزههای امنیت سایبری، فناوری اطلاعات (IT) و مخابرات برای بهرهگیری از تجربیات متقابل و درک تهدیدهای مشترک تاکید کردند.
این اولین موردی نیست که نگرانی پاکستان در مورد مشارکت هند و رژیم صهیونیستی مطرح می شود.
در ژوئیه ۲۰۲۱ (خرداد ۱۴۰۰) وزارت امور خارجه پاکستان بیانیهای منتشر کرد که در آن نگرانی جدی از گزارش رسانهها در مورد ادعای شنود تماس های تلفنی مقامات بلندپایه دیگر کشورها توسط هند، از جمله نخستوزیر وقت پاکستان عمران خان، با استفاده از نرمافزار جاسوسی رژیم صهیونیستی که پگاسوس نام دارد را ابراز کرده بود.این بیانیه وزارت خارجه پاکستان، تداوم و گستردگی عملیات جاسوسی دولت هند را نقض آشکار هنجارهای جهانی دانست و رفتار غیرمسئولانه این دولت را محکوم کرد.
به گزارش ایرنا، به دلیل تنش های دیرینه میان هند و پاکستان، چنین موضوع ها و اتهام زنی هایی بین دو کشور همواره تکرار می شود و تقریبا موضوع تازه ای نیست اما اینکه پاکستان و چین نگران همکاری های سایبری هند و اسرائیل باشند، این موضوع حکایت از نقش منفی رژیم صهیونیستی در مناسبات منطقه ای است.
ماه گذشته، زمانی که بنی گانتس وزیر جنگ اسرائیل به مناسبت ۳۰ سال روابط دیپلماتیک و همکاری امنیتی دهلی نو و تل آویو، به هند سفر کرد، گزارشهایی درباره نگرانیهای مشابه در پکن منتشر شد.
این مقام اسرائیلی با همتای هندی خود دیدار و درباره تقویت همکاری های امنیتی از طریق پیشبرد آموزش نظامی مشترک و تعمیق تحقیق و توسعه (R&D) در حوزه های فناوری و تسلیحات گفتگو کرد.
با ظهور گروه "چهارگانه غرب" یا کواد ۲ (Quad ۲.۰) در سال ۲۰۲۱ (شامل آمریکا، اسرائیل، هند و امارات متحده عربی)، نگرانی ها در پکن و اسلام آباد بیشتر شده است. این گروه چهارگانه هند، اسرائیل، امارات متحده عربی و ایالات متحده را گرد هم می آورد تا یک مجموعه بین المللی برای همکاری اقتصادی را تشکیل دهند. از آنجا کواد ۲ به دنبال متحد کردن فناوری، منابع و مهارتها برای ایجاد زیرساخت و همکاری در حوزه امنیتی است، رویدادهای جدید سیاستهای سایبری منطقهای را شکل خواهد داد.
مشارکت سایبری در حال توسعه هند و رژیم صهیونیستی
روابط هند و اسرائیل در دهه گذشته دستخوش تغییرات مهمی شده است. این روابط پس از سفر تاریخی نخست وزیر هند به سرزمین های اشغالی، در سال ۲۰۱۷ به طور فزاینده ای گرم شده و نارندرا مودی را به اولین نخست وزیر هند تبدیل کرده که این کار را انجام می دهد. سران هند و اسرائیل تصمیم گرفتند روابط دو طرف را در حوزه های مختلف تقویت کنند و امنیت سایبری در این توافق به عنوان یک رکن کلیدی شناخته شود.
در حالی که هند، رژیم صهیونیستی را به عنوان بازاری قابل توجه برای محصولات و فناوری خود معرفی می کند، برای هند، رژیم صهیونیستی شریکی عالی در بهبود قابلیت های خود برای نوآوری استراتژیک و توسعه محصول است.
هند و اسرائیل در ژانویه ۲۰۱۸ (۱۳۹۷) یادداشت تفاهمی برای همکاری در زمینه امنیت سایبری امضا کردند. هدف این تفاهم نامه توسعه همکاریها در زمینه امنیت سایبری، گسترش منابع انسانی، ارتقای همکاری بین کسب و کارها و همکاری در تولید نرم افزارها بود. این توافق منجر به برگزاری چندین سمینار، نشست و بازدید بین مقامات صنعتی و دولتی در دو طرف شد.
در ژوئیه ۲۰۲۰ (۱۳۹۹)، مشارکت رو به رشد سایبری میان هند و رژیم صهیونیستی منجر به اجرای تفاهم نامه همکاری در زمینه امنیت سایبری، بین تیم واکنش اضطراری رایانه ای هند (CERT-In) و اداره ملی امنیت سایبری اسرائیل (INCD) شد. گفتگو، همکاری در ظرفیت سازی، تبادل متقابل بهترین شیوه ها و تسهیل مبادلات امنیتی منظم، به عنوان مفاد این توافق نامه معین شد.
اخیراً در ژوئن امسال ۲۰۲۲ (خرداد ۱۴۰۱) دو طرف با یک تفاهم نامه برای تعمیق بیشتر همکاری های دفاعی به شیوه ای که تجربه فنی و عملیاتی رژیم صهیونیستی، همراه با قابلیت های توسعه و تولید فوق العاده هند، تهدیدات را مهار کند، مشارکت خود را پیش بردند.
نگرانی و واکنش پاکستان و چین
برخی محافل این گونه مطرح می کنند که اسرائیل بخوبی این را درک میکند که تهدیدات ناشی از رفتارهای چین و پاکستان در حوزه سایبری، میتواند هند را به خرید فناوریهای سایبری و دفاع مرزی خود ترغیب کند. در نشست اخیر وزیران دفاع هند و اسرائیل، تنش های امنیتی هند و چین از جمله موضوعات اصلی مورد بحث بوده است.
از سوی دیگر، پاکستان اسرائیل را به رسمیت نمی شناسد. عمران خان نخستوزیر سابق پاکستان گفته بود که اگر پاکستان اسرائیل را با نادیده گرفتن حقوق فلسطینیان به رسمیت بشناسد، آن وقت باید کشمیر را نیز رها کند.
از این دیدگاه، پاکستان مدتهاست که با دید منفی به رابطه هند و اسرائیل می نگرد . هند و تل اویو برای آموزش نیروهای ویژه هند در مبارزه با تروریسم مشارکت کرده اند و رژیم صهیونیستی افسران پلیس هندی و نیروهای امنیتی در کشمیر را با فناوریهای جدید جاسوسی آموزش داده و مجهز کرده است.
در سالهای اخیر، گزارشهای متعددی تاکید کردهاند که تهدیدات سایبری برای هند به طور تصاعدی در حال افزایش است، در درجه اول به دلیل حملات سایبری پاکستان و چین، زیرا این دو همکاری در فضای سایبری را عمیق تر کرده اند و گفته می شود که پاکستان به عنوان نماینده چین در گسترش تبلیغات ضد هند در رسانه های اجتماعی ظاهر شده است. به نوعی، هند با یک «جنگ دوجانبه» در فضای سایبری در حوزه جاسوسی، کمپینهای اطلاعات نادرست و تهدید زیرساختهای حیاتی مواجه است.
اما این فقط هند نیست که در فضای مجازی توسط این دشمنان مشکل پیدا کرده است. در آگوست ۲۰۲۱ (شهریور ۱۴۰۰) تل اویو شاهد اولین حمله سایبری هماهنگ شده با چین بود. به گفته شرکت بین المللی امنیت سایبری FireEye، این هکرها به ده ها سازمان خصوصی و غیرخصوصی رژیم صهیونیستی حمله کرده اند. پژوهشگر اصلی این گزارش ادعا کرده که هدف حملات سایبری که از چین سرچشمه میگیرد «لزوماً همیشه سرقت مالکیت معنوی نیست» و ممکن است جستجوی اطلاعات تجاری برای تأثیرگذاری بر تصمیمگیریها باشد.
با رشد همکاری سایبری هند و اسرائیل، هم در سطوح دولتی و هم در سطح صنعتی، میتوان انتظار افزایش دفعات حملات سایبری مشابه را داشت.
در این گزارش ادعا شده است در آگوست ۲۰۲۱ (شهریور ۱۴۰۰) هکرها با استفاده از زبان فارسی در بخشهایی از کدهای مورد استفاده در حملات سایبری، سعی کردند هویت خود را پنهان کنند و به این ترتیب خود را به عنوان ایرانی جلوه دهند. از آنجایی که مسئله اسرائیل و ایران همچنان پیچیده و خصمانه باقی مانده است، این پدیده نشان دهنده بهره برداری از جنبه های ژئوپلیتیکی در حوزه سایبری است.
گروه چهارجانبه غربی(کواد ۲)
با پیمان سازش اسرائیل و امارات متحده عربی تحت حمایت آمریکا در سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹)، روابط تل آویو با امارات عادی شده و به دنبال آن معاهدات صلح مشابهی با بحرین، سودان و مغرب آغاز شد.
برای ایران و پاکستان، این توافق، یک تهدید استراتژیک است. برای چین، موفقیت این توافقنامه های صلح، نشان دهنده بازگشت ایالات متحده به جایگاه ویژه ژئوپلیتیکی در منطقه غرب آسیا است.
در حالی که روابط پاکستان و امارات در گذشته قوی بود، تلاش های اسلام آباد برای ایجاد یک بلوک رقیب با ترکیه، ایران و مالزی این روابط را پیچیده کرده است.
گروه چهارگانه غرب(کواد ۲) از پیمان سازش تل اویو و ابوظبی، همراه با روابط گرم هند با امارات و رژیم صهیونیستی سود می برد. با حضور ایالات متحده به عنوان یک تسهیل کننده، منطقه غرب آسیا، بار دیگر به مسیری برای رقابت ژئوپلیتیکی بین قدرت های بزرگ و نوظهور تبدیل شده است.
ترکیه، ایران و پاکستان به طور فزاینده ای نسبت به پویایی در حال ظهور گروه کواد ۲ محتاط هستند. پاکستان اکنون در تلاش است تا ایران را وارد یک شراکت سایبری کند که به گفته اسلام آباد، بر اساس تصورات و منافع متقابل در برابر تهدید خواهد بود.
با توسعه روابط بین اسرائیل و دهلی نو، نگرانی ها در اسلام آباد و پکن تشدید می شود. پاکستان و چین برای مقابله با گروه کواد غرب در حال ظهور یا کواد ۲، اکنون به دنبال تقویت مشارکت با ایران و ترکیه هستند. با این حال، در حالی که مشارکت هند و اسرائیل بر اساس رشد و اعتماد متقابل است، پاکستان به دلیل اینکه تهدیدهایی را از جانب همکاری های هند و اسرائیل احساس می کند، به دنبال تقویت شراکت و روابط خود با برخی کشورها برای مقابل با این تهدید است.
در غرب آسیا، هند برای مدت طولانی روابط خود را با تمام سهامداران متعادل کرده است. هند، آرمان فلسطین را رها نکرده و اغلب در سازمان ملل علیه اسرائیل رای داده است. در حالی که روابط هند و ایران در سالهای اخیر با فراز و نشیبهایی روبهرو بوده است، این دو شریک قدیمی به دنبال تجدید روابط هستند.
نظر شما