۲۶ تیر ۱۴۰۱، ۱۳:۲۹
کد خبرنگار: 2330
کد خبر: 84823914
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

روایت نیویورک تایمز  از سفر بایدن به خاورمیانه با نیم‌نگاهی به چین و روسیه

تهران-ایرنا- روزنامه نیویورک تایمز نوشت: جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در سفر به خاورمیانه نگاهی به چین و روسیه نیز داشت و تلاش کرد ضمن وادار کردن روسیه به پرداخت تاوان برای جنگ اوکراین، شرکت های چینی را از توافق ها در زمینه فناوری در خاورمیانه محروم کند.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، این روزنامه آمریکایی نوشت: بایدن در دیدارهای پرحاشیه با برخی از سران عرب در عربستان، از سرگیری روابط با متحدان آمریکا را هدف قرار داد که در آنچه که او نبرد بین «دموکراسی و خودکامگی» توصیف می کند، در طرف نادرستی قرار دارند.

بایدن در جلسه روز شنبه با ۹ نفر از رهبران عرب در هتل بندر باستانی در دریای سرخ گفت: «ما اجازه نمی دهیم خلا موجود را چین، روسیه و ایران پر کنند.»

این موضوع را نمی توان پنهان کرد که ماموریت آمریکا در این سفر بخشی از سرگیری رقابت بین ابرقدرت ها بود.

در چند دهه گذشته روسای جمهور آمریکا به طور عمده خاورمیانه را کانون نزاع و بی‌ثباتی می‌دانستند؛ جایی که حضور واشنگتن اغلب برای حفظ جریان نفت و از بین بردن پناهگاه‌های تروریست‌ها نیاز بود. اکنون، با گذشت ۲۰ سال از حملات تروریستی علیه مرکز تجارت جهانی و پنتاگون، بایدن نگرانی جدیدی دارد: اینکه روابط اجباری او با دیکتاتورهای منطقه، اگرچه ناپسند است، تنها گزینه او در مقابل هدف بزرگتر یعنی مهار روسیه و پیشی گرفتن از چین است.

تلاش بایدن در عربستان برای مذاکره در مورد تولید بیشتر نفت - به اندازه کافی برای رئیس‌جمهوری که قول داده بود جهان را از سوخت‌های فسیلی جدا کند – دشوار است. وی می خواست روسیه را وادار به پرداخت هزینه بیشتری به خاطر جنگ اوکراین کند اما رویترز به تازگی گزارش داد که این هزینه ناچیز بوده است: روس‌ها نه تنها به جمع‌آوری درآمدهای قابل توجه نفت و گاز ادامه می‌دهند، بلکه حتی به عربستان سعودی سوخت نیروگاه‌های این کشور را - با قیمت‌های تخفیف‌خورده - عرضه می‌کنند.

شاید بارزترین مورد از موارد اعلام شده توسط دولت، توافقی بود که جمعه شب برای همکاری در زمینه فناوری جدید برای ساخت شبکه‌های مخابراتی نسل بعدی «جی۵» و «جی ۶» در این کشور امضا شد.

رقیب اصلی آمریکا در این زمینه، چین  و شرکت هوآوی، رقیب مورد علاقه دولت چین است، که نفوذ قابل توجهی در منطقه داشته است.

همه اینها بخشی از تلاش بزرگتر دولت بایدن برای به عقب راندن پکن در بخشهایی از جهان است که سالها دولت چین بدون احساس رقابت زیاد، پیشرفت کرده است.

سه هفته پیش، در نشست سران ناتو، بایدن «مفهوم راهبردی» جدیدی را برای ائتلاف غرب جشن گرفت که برای اولین بار، چین را به عنوان یک «چالش» نظام مند به رسمیت می شناخت و سیاست‌های آن را اجباری و عملیات سایبری آن را در اطراف جهان مخرب توصیف می کرد.

این دکترین بیان می کند پکن همراه با روسیه،  در تلاش است تا «نظم بین‌المللی مبتنی بر قوانین را بر هم بزند». بایدن نظیر این  کلمات را در سفر به تل آویو و عربستان بکار برد.

پس از اجلاس سران ناتو، مقام های اروپایی گفتند که بر عقب راندن نفوذ چین در داخل اروپا و کاهش وابستگی به ابزارهای الکترونیک، نرم افزار و سایر محصولات چین تمرکز خواهند کرد.

بایدن تلاش مشابهی را در جده بکار برد تا نشان دهد آمریکا به عقب راندن نفوذ چین و روسیه کمک خواهد کرد. بایدن در این سفر یک «چارچوب جدید پنج بخشی را برای خاورمیانه» ترسیم کرد که شامل حمایت از توسعه اقتصادی، امنیت نظامی و آزادی های دموکراتیک می شد.

بایدن همچنین در این سفر به دنبال آن بود که به برخی رهبران عرب مذاکره کننده اطمینان دهد که تلاش‌های او برای مذاکره درباره توافق هسته‌ای مجدد با ایران، آنها را به خطر نمی‌اندازد.

نیویورک تایمز نوشت: در شرایطی که آمریکا در حال جنگ در منطقه بود، ابتکار توسعه پروژه «کمربند و جاده» چین در سراسر خلیج فارس در حال پیشروی بود، حتی این کشور یک بندر بزرگ در امارات متحده عربی ساخت البته ساخت این پروژه به دنبال هشدارهای آمریکا به امارات متوقف شد. هدف واقعی پکن ایجاد یک پایگاه نظامی رادارگریز بود.

در ماه ژانویه، مقام های چینی یک جلسه مجازی را با دولتمردان سعودی در مورد فروش تجهیزات نظامی به عربستان برگزار کردند.  این موضوع اکنون به رسمیت شناخته شده که سلاح های چینی در حال حاضر بسیار پیشرفته تر از چند سال پیش هستند.

در دوران دونالد  ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا وی به متحدان خود هشدار داد که در صورت امضای قرارداد با شرکت هواوی و سایر تامین کنندگان بزرگ چینی، واشنگتن دسترسی آنها به گزارش های اطلاعاتی را قطع کرده و مشارکت آنها را در اتحادهای نظامی محدود خواهد کرد. اما این هشدار تنبیهی و نه تشویقی بود، زیرا هیچ محصول جایگزین آمریکایی برای ارائه به این کشورها وجود نداشت.

آنچه که بایدن در سفر به عربستان ارائه کرد، یک فناوری جدید به نام «Open-RAN» برای شبکه‌های دسترسی رادیویی باز است. طی ماه‌ها مذاکره، مقام های آمریکایی یک «یادداشت تفاهم» تنظیم کردند که در آن عربستان سعودی اساسا خود را به بستر آزمایشی برای استفاده از این سیستم در مقیاس بزرگ تبدیل خواهد کرد. این در حالیست که شرکت هواوی پیشتر شبکه‌های خود را در سراسر کشور مستقر کرده است.

اکنون برخی بر این باورند که آیا جنگ سرد که  نیاز به از سرگیری ائتلاف هایی در خاورمیانه دارد بیشتر بهانه ای برای توافق های نفتی است یا علاقه واقعی به همکاری های  عمیق تر را هدف قرار می دهد.

کوری شاکه، مدیر مطالعات خارجی و دفاعی در مؤسسه امریکن اینترپرایز گفت: «درست است که چین در حال نفوذ است. اما این نیز نتیجه سیاست دولت بایدن است که چالش چین را به‌عنوان دموکراسی در مقابل خودکامگی تنظیم کرده که عربستان را در طرف چین قرار می دهد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha