نویسندگان حوزه کودک و نوجوان از شاهنامه الگوبرداری کنند

 بندرعباس- ایرنا - پژوهشگر حوزه ادبیات هرمزگان، شاهنامه را دقیق‌ترین و شگفت انگیزترین سندی دانست که در افسانه‌های آن به پیدایش قلم اشاره شده است، گفت: نویسندگان حوزه کودک و نوجوان از افسانه‌های شاهنامه الگوبرداری کنند. 

به گزارش خبرنگار ایرنا، علی رضایی روز سه‌شنبه در آیین دومین ویژه برنامه ملی «از تبار قلم» که با حضور جمعی از نویسندگان هرمزگانی در سالن اجتماعات اداره کل کتابخانه‌های هرمزگان برگزار شد، اظهار داشت: بر اساس شاهنامه، تهمورث دیوبند پسر و جانشین هوشنگ بود و وقتی به پادشاهی رسید قول داد که جهان را از بدی ها پاک و دست دیوها را از همه جا کوتاه کند، او با افسونی نیرومند سالار دیوان را پست و ناتوان کرد و فرمانبردار ساخت و لقب دیوبند گرفت.
وی ادامه داد: یک محقق و نویسنده باید از این افسانه‌ها سرنخ بگیرد و به دنبال این سوال باشد که این چه دیوانی هستند که نوشتن می‌دانند و از همین زاویه، باید به دیوی که در ذهن ما جا کرده نگاهی نو بیندازند و به آن تغییر هویت بدهند. 
این نویسنده ادبیات هرمزگان ادامه داد: از همین منظر می‌توان نقدی به فرهنگ هرمزگان که ما هرمزگانی‌ها، سرنخ این دیوان را در قصه‌هایمان می‌توانیم پیدا کنیم، داشته باشیم.
رضایی گفت: به عنوان مثال داستان‌های ملی که بارها شنیده ایم را در قصه‌های محلی هرمزگان بی‌شمار پیدا کرد و این نشان از فرهنگ غنی و متمدن هرمزگانی‌هاست که باید حفظ و ثبت شود.
وی افزود: ردپای فرهنگ و اسطوره را در متل‌ها و ضرب المثل‌های هرمزگان می‌توان دید و این وظیفه و کار اهل قلم است که باید این فرهنگ را ثبت و ضبط و سینه به سینه منتقل کنند. 
این پژوهشگر ادبیات کهن اضافه کرد: مسوولان حوزه فرهنگ و ادبیات استان باید مسئولیت قلم زدن در حوزه فرهنگ و هویت استان را به کودکان و نوجوانان بسپارند تا خلاهای موجود را پر کنند.


امنیه دریانورد مدیرکل کتابخانه‌های عمومی هرمزگان نیز گفت: ارزش قلم به نویسنده آن بستگی دارد و نویسندگان و صاحبان قلم هستند که به فرهنگ هویت و معنا می‌دهند و پویایی یک جامعه بسته به صاحبان اندیشه و قلم دارد.
وی بیان کرد: جایگاه و نقش قلم به اندازه تاریخ تفکر و فرهنگ بشری است و هرگاه ما می‌خواهیم سخن از تمدن و فرهنگ داشته باشیم به جایگاه و نقش و اهمیت آن پی می‌بریم و از نقش و تاثیرگذاری آن سخن می‌گوییم.
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی هرمزگان افزود: اهمیت قلم و نویسندگی بر کسی پوشیده نیست، اهمیت قلم بر آن است که صاحب قلم خود را از هر پیرایه‌ای بیارایند و برای بیان واقعیت‌های مفید جامعه تلاش کنند.
سعید عبدلی زاده رییس حوزه هنری هرمزگان نیز گفت: اهمیت به جایگاه قلم در هویت بخشی استان متمدن، دیرپا و ادب پرور هرمزگان یک ضرورت و امر ویژه است و مسوولان نیز می‌طلبد نسبت به تکریم اهالی قلم و نکوداشت آن‌ها کوشا باشند.
وی ضمن برشمردن جایگاه علمی و ادبی استاد علی رضایی اظهار داشت: شأن و جایگاه معلمی و استادی این عزیز بر سایر ویژگی‌های شخصیتی وی سایه انداخته که در همه مقاطع تحصیلی مدرسه و دانشگاه تدریس داشته‌اند.
وی، دومین جایگاه رضایی را جایگاه مدیریتی وی دانست که سالها مدیریت فرهنگی حوزه هنری انقلاب اسلامی استان را عهده دار بوده و به این جایگاه اعتبار بخشیده است.  
رییس حوزه هنری هرمزگان ادامه داد: جایگاه قلم استاد رضایی نیز درخور توجه است و نگاه پژوهشی و همه جانبه‌ای که به هرمزگان داشته‌ یک مرجعیت پژوهشی را ایجاد کرده است که در این سالها، منابع اصلی محققان در حوزه فرهنگ استان، آثار و تألیفات وی بوده است. 
محمد ذاکری عضو هیأت علمی دانشگاه فرهنگیان هرمزگان نیز به آثار و تالیفات استاد رضایی اشاره کرد و بیان داشت: درحال حاضر کتابی تحت عنوان «هرمزگان در آئینه تاریخ و فرهنگ» به چاپ رسیده که شانزدهمین کتاب استاد رضایی در عرصه فرهنگ و هنر به شمار می‌رود.
وی بیان کرد:  با توجه به اینکه نسل جوان پرسش‌هایی را از چگونگی بروز و ظهور سنت‌ها و آئین‌های مختلف استان هرمزگان در ذهن می‌پروراند، نویسنده این کتاب را به چاپ رسانیده است تا بتواند به پرسش‌های آنان در این زمینه جواب دهد.
ذاکری یکی از مشکلات اساسی که محققان در تألیف کتاب در ارتباط با فرهنگ هرمزگان به آن برمی‌خورند را کمبود منابع مکتوب دانست و افزود: نویسنده در این کتاب اینگونه راهکار می‌دهد که به جای اینکه از تاریخ به فرهنگ برسیم باید از فرآورده‌های فرهنگی موجود شروع کنیم و از فرهنگ به تاریخ برسیم و تاریخ هرمزگان را کشف و ضبط کنیم.
به گزارش ایرنا، دومین ویژه برنامه ملی «از تبار قلم» با حضور جمعی از شاعران، نویسندگان و پژوهشگران حوزه ادبیات با هدف تجلیل از جایگاه علمی استاد علی رضایی، نویسنده و پژوهشگر پیشکسوت استان هرمزگان در اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان هرمزگان برگزار شد. 
علی رضایی، نویسنده، هنرمند و پژوهشگر مطرح هرمزگانی در سال ۱۳۲۷ در میناب متولد شده است.
وی سال‌ها بعد از فراغ از التحصیل به عنوان معلم در روستاهای میناب خدمت کرد و سپس برای ادامه تحصیل به شیراز رفت و در رشته ادبیات فارسی فارغ التحصیل شد.
تالیف ۱۶ جلد کتاب شامل «مجموعه قصه های یک انگشتر برخاکستر»، «قشم در یک نگاه»، «هرمزگان در آئینه تاریخ و فرهنگ» و نویسندگی متن بیش از ۳۵ فیلم مستند از جمله نمایش نامه‌های «ما می توانیم»، «گل و جهله» و «سوز ماهی» بخشی از آثار و تالیفات این محقق و پژوهشگر پیشکسوت هرمزگانی است.

اخبار مرتبط