۳۱ تیر ۱۴۰۱، ۷:۳۰
کد خبرنگار: 3049
کد خبر: 84828584
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

هوشمندسازی یارانه نان در اصفهان، افزایش کیفیت تا لزوم تنظیم کارشناسی نرخ نان

اصفهان - ایرنا - تا کنون ۸۴ درصد نانوایی‌های اصفهان در اجرای طرح "هوشمندسازی یارانه نان" به کارتخوان هوشمند مجهز شده‌اند و در حالی که قرار است تا پایان تابستان جاری این طرح بطور کامل عملیاتی شود، مباحث مختلفی درباره آن مانند افزایش کیفیت و رقابت، کاهش دورریز و لزوم تنظیم کارشناسی نرخ نان مطرح شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، استان اصفهان بالغ بر چهار هزار و ۶۰۰ نانوایی دارد که از این تعداد یکهزار و ۴۰۰ نانوایی در کلانشهر اصفهان قرار دارد و طی یک ماه گذشته با اجرایی شدن طرح هوشمندسازی یارانه نان، ۸۴ درصد از نانوایی ها به کارتخوان هوشمند مجهز شده‌اند.

به گفته مسوولان، تا پایان شهریور امسال همه نانوایان استان به این سیستم هوشمند مجهز خواهند شد و یارانه نان در قالب کالابرگ به حساب خانوارها واریز خواهد شد.

گفته می‌شود شکاف قیمت آرد دولتی و آزاد در سالیان گذشته زمینه‌ساز قاچاق آرد شده و قوت غالب مردم را با مشکلات عدیده‌ای مواجه کرده است؛ این موضوع در دراز مدت به یک معضل اقتصادی مبدل شد و دولت را بر آن داشت تا با حذف یارانه آرد، اجرای طرح "هوشمندسازی یارانه نان" و تجهیز نانوایی ها به کارتخوان هوشمند، نان را به نرخ روز و بر اساس کالابرگ به دست مردم برساند، اتفاقی که تا کنون در استان اصفهان نظرات مختلفی به همراه داشته است.

معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی اصفهان با بیان اینکه میزان دورریز نان در این استان نسبت به میانگین کشوری کمتر و بین هفت تا ۱۰ درصد است اما این میزان در کشور به ۲۰ تا ۳۰ درصد می‌رسد، گفت: متولیان اجرای طرح "هوشمندسازی یارانه نان" معتقدند با اجرایی شدن کارتخوان هوشمند در نانوایی‌ها و در پی آن خرید نان متناسب با مصرف خانوار، میزان دورریز نان از رقم‌های پیشین به مراتب کمتر خواهد شد.

امید شریفی در گفت‌وگو با ایرنا افزود: در گذشته یارانه دولتی به آرد تخصیص می‌یافت و نانوا با خرید آن اقدام به پخت نان ارزان می کرد تا به دست مصرف‌کننده برسد اما در این میان عده معدودی سوء استفاده کرده و آرد را با قیمت ارزان و دولتی می‌خریدند و به قیمت آزاد می‌فروختند و به نوعی زمینه رانت و قاچاق شکل گرفته بود.

وی با بیان اینکه در طرح کارتخوان هوشمند، میزان پخت نان در نانوایی ها بطور کامل مشخص است و مطابق با آن آرد مصرفی تعیین می‌شود، ادامه داد: در این طرح نانوا آرد آزاد می‌خرد و نان را با همان قیمت قبل به دست مصرف‌کننده می‌رساند و دولت میزان تفاوت قیمت آرد آزاد و دولتی را به حساب نانوا می‌پردازد به این صورت که ۱۵ درصد میزان فروش آن که از طریق دستگاه کارتخوان مشخص است، برای نانوا واریز می‌شود.

شریفی خاطرنشان کرد: البته در این زمینه نانوایان اعتقاد دارند که هزینه نانوا بیشتر از ۱۵ درصد است و باید دولت در این زمینه تجدید نظر کند که در جلسه ای با بازرسی اصناف مقرر شد ارزیابی جدیدی از قیمت صورت بگیرد. 

معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان با اعلام اینکه تا شهریور امسال همه نانوایی ها به کارتخوان هوشمند مجهز شده و آزادپز می‌شوند، گفت: همزمان با آن یارانه‌ای که در گذشته به آرد تعلق می گرفت برای مردم واریز می‌شود و شهروندان می‌توانند به دلخواه و با توجه به کیفیت نان خریداری کنند. 

طرح هوشمندسازی یارانه نان به افزایش کیفیت و رقابت منجر می شود 

شریفی از ایجاد فضای رقابتی بین نانوایان با اجرایی شدن طرح کارتخوان هوشمند و آزادپزی نان خبر داد و گفت: با اجرای این طرح قطع به یقین شاهد افزایش کیفیت نان خواهیم بود. 

وی با تاکید بر اینکه یارانه از آرد حذف نمی‌شود بلکه شاهد یک نوع جابه‌جایی و تخصیص یارانه از نانوا به مردم هستیم، افزود: با اجرای طرح هوشمندسازی یارانه نان ، میزان مصرف نان در هر روز و میزان مصرف آرد و پخت نان در نانوایی ها مشخص است، بر اساس آن هر ماه یارانه نان به شکل کالابرگ در اختیار مردم قرار می‌گیرد و مردم می‌توانند با آن خرید کنند که نان به اندازه مایحتاج خانوار تولید و توزیع می‌شود. 

معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان ادامه داد: در مرحله اول اجرا، میزان مصرف نان مردم تغییری نکرده است و تنها شاهد ساماندهی بین نانوایان و مدیریت آرد در بین نانوایی‌ها هستیم و سیستم توزیع آرد و نان نظام‌مند شده است. 

وی با بیان اینکه نرخ نان با توجه به نوع نان و کیفیت آن متفاوت خواهد بود، گفت: در این طرح امکان خرید نان ارزان‌تر با تسهیلات بهتری برای مردم فراهم شده است. 

به گفته وی با اجرایی شدن نزدیک به یک‌ماه طرح، به طور تقریبی نانوایان استان همراهی کردند و مشکلی پیش نیامده است و بخش معدودی اعتراض هایی را مطرح کرده اند.

نایب رئیس انجمن علوم و فنون غلات اصفهان نیز در گفت و گو با ایرنا با اشاره به اینکه ما با نفس طرح هوشمندسازی یارانه نان موافق هستیم به شرطی که مانند گذشته از نرخ‌گذاری تحمیلی برای نان پرهیز شود، اظهار داشت:  طرح هوشمندسازی یارانه نان در دولت نهم و دهم با موفقیت  اجرا شد که لازم است دولت با در نظر گرفتن تجربه های آن برای اجرای طرح خصوصی‌سازی نان اقدام کند. 

محمدرضا خواجه به برخی انتقادات و مباحث درباره این طرح اشاره و اضافه کرد: مادامی که نرخ نان بر اساس قیمت تمام شده ابلاغ نشود طرحی در این حوزه موفق  نخواهد بود زیرا فقط ضریب آرد ( ۲۰ درصد نرخ نان) در تعیین قیمت جدید نان در نظر گرفته شده و به عقب افتادگی نرخ نان و افزایش هزینه های جاری توجهی نشده است.

لزوم نگاه کارشناسی به تنظیم نرخ نان

خواجه با تاکید بر لزوم نگاه کارشناسی به تنظیم نرخ نان در این طرح بمنظور جلوگیری از زیان‌ده شدن نانوایی‌ها گفت: به طور تقریبی ۵۰ میلیون نفر در کشور یارانه‌بگیر هستند که حدود ۲۰۰ هزار تومان در ماه باید برای خرید نان به هر نفر تخصیص یابد.

وی افزود: اگر در نظر بگیریم هر ایرانی در ماه مصرف‌کننده ۶۰ قرص نان باشد یعنی در هر روز دو نان سهم داشته باشد به عنوان مثال  برای خرید نان تافتون که حداقل سه هزار و ۵۰۰ تومان قیمت تمام  شده دارد  باید حداقل  ۲۱۰ هزار تومان یارانه دریافت کند و این در حالی که نانوا می‌گوید دولت نرخ هر قرص نان تافتون را  سه هزار تومان  استخراج  کرده است. 

مسئول کمیته نان سالم سلامتکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان خاطرنشان کرد: اجرای طرح هوشمند سازی یارانه نان یعنی ایجاد فضای رقابت بین تولید کنندگان نان تا بتوانند آرد مورد نیاز خود را از هرکارخانه ای که خواستند تهیه و نان با کیفیت پخت کنند و از همه مهمتر مصرف بیش از حد آرد کنترل شده و ضایعات به حداقل برسد. 

خواجه  خاطرنشان کرد:  دستگاه‌های کارتخوان هوشمند موجود معایبی دارند و به ازای هر دستگاه  نانوایان به بانک عامل سفته پرداخت کرده‌اند که اگر دچار اشکالی شد یا شکسته شود، نانوا باید خسارت آن را پرداخت کند که همین مساله جای نگرانی دارد.

اجرای طرح هوشمندسازی یارانه نان از اواخر خرداد امسال آغاز شد و تا کنون بیش از ۶۳ درصد نانوایی ها در کشور مجهز به کارتخوان شده اند؛ مسوولان وزارت امور اقتصادی و دارایی، هدف اصلی طرح مدیریت هوشمند یارانه آرد و نان یا به اختصار (مهیا) را جلوگیری انحراف از مصارف گندم و آرد و نان عنوان کرده اند. 
به گفته مشاور وزیر اقتصاد، با اجرای این طرح در سمت مردم اتفاق ویژه‌ای را مشاهده نخواهیم کرد یعنی نه افرایش قیمت نان و نه محدودیت خرید نان توسط مردم را خواهیم داشت و نه حتی ابزار خاصی تحت عنوان کارت نان یا چیزی شبیه این برای مردم وجود دارد، به این معنی که مردم با کارت بانکی خودشان از هر بانکی که باشد، مطابق سابق خرید نان را با همان نرخ سابق انجام می‌دهند.
محمد جلال ادامه داد: فقط از سمت کارتخوان‌های هوشمند، یا بستر پرداخت هوشمندی که به این سامانه متصل است، تغییر اتفاق می‌افتد و عملکرد نانوا سنجیده شده و قابل ارزیابی می‌شود، با این رویکرد بحث ما این است که دسترسی به آرد یارانه‌ای یا یارانه آرد، منوط به میزان عملکرد فروش نان به مردم است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha