به گزارش خبرنگار ایرنا، در حالی که جنوب سیستان و بلوچستان به برکت فصل مونسون هم نعمت و هم نقمت را یکجا تجربه می کند، شمال این استان خشکسالی بیش از ۲ دهه را سپری کرده و با توفانهای سهمگین و گردو غبار و حرکت شن های روان روبرو است.
از زمان باستان، دریانوردانی که در شمال اقیانوس هند کشتی رانی می کردند، با واژه ای خطرناک آشنائی داشتند. باران های موسمی تابستان که پیرامون شبه قاره هند، به ویژه خلیج بنگال را توفانی و نا امن می ساخته و دامنه آن، حتی در برخی موارد به قلب دریای پارس هم کشیده می شده و در چند مورد مرکز ایران را هم تحت تاثیر قرار داده است.
در خردادماه و در حالی که نیم کره شمالی به سوی تابستانی سوزنده پیش می تازد، در شبه قاره هند گوئی زمستان آغاز می شود. گرمائی دهشتناک و مرگ آور توسط بارانی سیل آسا به نام مانسون یا توفان های موسمی قطع شده و زندگی در این سرزمین را امکان پذیر می سازد. (سپهری کارشناس ارشد هواشناسی)
همه ساله در فصل مونسون که از اواخر بهار تا اواخر تابستان ادامه دارد دریای عمان و جنوب سیستان و بلوچستان دستخوش تغییرات جوی شده و بارانها و بادهای موسمی دریا را مواج و رودخانه ها را دستخوش طغیان می کنند و سیلاب جاری می شود.
بارانهای موسمی مونسون اگر چه موجب جاری شدن سیل و طغیان رودخانه ها در محدوده تاثیر پذیر از مونسون می شود اما منطقه گرم و کویری سیستان و بلوچستان و بخش هایی از استانهای کرمان و هرمزگان را از نعمت آب و هوایی لطیف برخوردار و سدها و بندها و هوتک ها را پرآب می کند.
اگرچه جاری شدن سیلاب سبب تخریب زیر ساختها، نابودی بخش هایی از اراضی کشاورزی و خانه های مسکونی روستاییان می شود اما شادمانی را برای کشاورزان و روستاییانی که از آب دائمی برخوردار نیستند به ارمغان می آورد.
این در حالیست که مناطق شمالی سیستان و بلوچستان که وابسته به آورد آب رودخانه هیرمند است و از حدود ۲۰ سال پیش تاکنون جریان ورودی آب قطع شده ، با خشکسالی دست و پنجه نرم می کنند و وقتی مردم این مناطق با اندک بارندگی ناشی از هدایت ابرهای مونسون بوسیله باد روبرو می شوند به شادی و شکرگزاری نعمت و رحمت الهی می پردازند.
جدیدترین دستاورد مونسون بارانهای سیل آسا در مناطق جنوبی و مرکزی و به صورت پراکنده مناطق شمالی سیستان و بلوچستان است.
بارندگی شدید از روزگذشته علاوه بر شهرستانهای جنوبی استان شهرستان زاهدان را نیز دربرگرفت و موجب جاری شدن سیلاب و آبگرفتگی معابر و برخی منازل مسکونی شهروندان زاهدانی شد.
۵۹۴ خانوار آسیب دیده از سیل در شهرستان زاهدان امدادرسانی شدند
معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان از امدادرسانی به ۵۹۴ خانوار آسیب دیده ناشی از بارندگی شدید در شهرستان زاهدان طی شبانه روز گذشته خبر داد.
اکبر کیخا سالار روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: به دلیل ورود سامانه بارشی مونسون به سیستان و بلوچستان شهرستان زاهدان و شهرستانهای جنوبی استان دچار سیل و آبگرفتگی شدند.
وی بیان کرد: بلافاصله تیم های ارزیاب جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان جهت ارزیابی خسارات وارد شده به مناطق آسیب دیده شهرستان زاهدان اعزام شدند.
معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان ادامه داد: ۱۱ تیم عملیاتی به همراه ۴۷ نجاتگر جهت امدادرسانی به مناطق آسیب دیده اعزام شدند.
وی اظهارداشت: تاکنون ۵۹۴ آسیب دیده از سیل در شهرستان زاهدان به جمعیت هلال احمر استان اعلام شده که خدمات امدادی از قبیل تخلیه آب منازل، اسکان اضطراری و توزیع اقلام ضروری جهت آسیب دیدگان انجام گرفته است.
کیخا سالار تصریح کرد: خدمات امدادی و حمایتی توسط نجاتگران هلال احمر سیستان و بلوچستان همچنان ادامه دارد و گزارشات تکمیلی ارسال خواهد شد.
وی خاطر نشان کرد: تلفن گویا ۱۱۲ ندای امداد جمعیت هلال احمر شبانه روز آماده پاسخگویی به آسیب دیدگان است.
آغاز امدادرسانی هوایی در سیستان و بلوچستان
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان با بیان اینکه فعالیت سامانه مونسون همچنان ادامه دارد گفت: با توجه به اهمیت خدمات رسانی مطلوب به شهروندان علاوهبر اورژانس هوایی با هماهنگی استاندار، سه فروند بالگرد دیگر از طریق هوا نیروز ارتش در اختیار استان قرار گرفت.
علیرضا شهرکی در رابطه با آخرین وضعیت سیلاب در سیستان و بلوچستان اظهار داشت: متاسفانه تاکنون ۲ نفر در شهرستان زاهدان جان خودشان را به علت برق گرفتگی از دست دادند، علاوه بر این یک نفر از راهداران نیز در محور ایرانشهر به راسک به علت سانحه ترافیکی جان باخت.
وی با اشاره به ناپدید شدن دختربچه ای در حوزه شهرستان زرآباد افزود: با توجه به اینکه احتمال دارد وی در آبگیری یا هوتکی باشد هنوز از فوت یا پیدا شدن او خبری از سوی فرمانداری زرآباد اعلام نشده است.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان تصریح کرد: اکثر راه های فرعی منتهی به رودخانه های اصلی همچون کاجو و جلگه بسته شده است.
وی ادامه داد: خوشبختانه خاموشی حادی در مناطق سیل زده نداریم و تا این لحظه کنترل و مدیریت خوبی در حوزه برق صورت گرفته است.
شهرکی اذعان کرد: بیشترین میزان بارندگی مربوط به شهرستان کنارک با میزان ۶۵ میلیمتر بود که خوشبختانه به علت احداث زیرساختها و کانالکشیهایی که پیش از این انجام گرفته بود آبگیری معابر را به صورت بحرانی نداشتیم.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اطلاع رسانی خوبی که از سوی روابط عمومی ها و رسانه های انجام شد و فرمانداران و معاونین استاندار نیز در شرایط بحران بین مردم بودند از وارد آمدن خسارات سنگین جلوگیری شد.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان افزود: با توجه به میزان زیاد بارشها خوشبختانه با همیاری مردم و مسوولان تلفات سنگینی در استان نداشتیم.
وی ادامه داد: براساس بررسی آخرین تصاویر ماهواره و نقشه های پیش یابی آسمان استان نیمه ابری است و روز پنجشنبه با تقویت بارش های مونسون در نیمه جنوبی و غرب استان، رگبار و رعدوبرق، طی ساعاتی رگبار سنگین تا فوق سنگین باران، وزش باد شدید تا خیلی شدید موقتی و بارش تگرگ پیش بینی میشود.
شهرکی تصریح کرد: آبگرفتگی گسترده معابر شهری و روستایی، سیلابی شدن مسیل ها و طغیان رودخانه ها، احتمال تخریب جاده و پل، سیلاب شهری و امکان آبگرفتگی منازل در مناطق مستعد، برخورد صاعقه و خسارت در اثر باد شدید لحظه ای و خیزش گردوخاک، پرآب شدن سدها، احتمال ورود سیلاب از سمت استان های غربی خواهیم داشت.
وی تاکید کرد: خودداری از تردد و اسکان در حاشیه و بستر رودخانه ها و مسیل ها، انتقال تجهیزات راهسازی به مکان های امن، عدم صعود به ارتفاعات، عدم تردد و پارک خودرو ها در کنار درختان کهنسال، پرهیز از سفرهای غیر ضروری، محافظت از محصولات کشاورزی ضروریست.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: طی این مدت در شهرستان های زاهدان و میرجاوه و مناطق مرکزی رگبار و رعدوبرق و وزش تندباد لحظه ای و در شمال استان شرایط برای رگبارورعدوبرق پراکنده نیز فراهم است.
وی ادامه داد: در شمال استان از جمعه افزایش سرعت وزش بادهای شمالی انتظار می رود همچنین از امروز در سطح استان بویژه نیمه شمالی کاهش محسوس دما رخ خواهد داد و دریای عمان مواج بوده و روی دریا تا پایان هفته رگبار و رعدوبرق خواهیم داشت.
شهرکی افزود: براساس مصوبه ستاد مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان و وقوع سیل در بسیاری از مناطق استان، تمامی مدارس و کلاس های طرح تثبیت و جبران یادگیری (مدرسه تابستانی) و همچنین فعالیت پایگاه های تابستانی اوقات فراغت در تمامی شهرستانها و مناطق استان از فردا تا شنبه هفته آینده تعطیل خواهد بود.
سیل به ۵۱ واحد مسکونی سیستان و بلوچستان خسارت زد
مدیرکل بنیاد مسکن سیستان و بلوچستان گفت: فعالیت سامانه بارشی مونسون و سیل از روز دوشنبه تا کنون به ۵۱ واحد مسکونی این استان خسارت زده است.
مصطفی بیگ مداح روز چهارشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به آمادگی بنیاد مسکن برای امدادرسانی به سیلزدگان اظهارداشت: تجهیزات و ماشینآلات بنیاد مسکن در چهار منطقه سیستان و بلوچستان مستقر شده است.
وی افزود: در شهرستان سرباز حدود ۳۵ واحد روستایی و ۱۶ واحد مسکونی در ۲ روستای شهرستان مهرستان بر اثر سیل و بارندگی شدید تخریب شده است.
مدیرکل بنیاد مسکن سیستان و بلوچستان گفت: با توجه به اینکه ۵۰ درصد واحدهای مسکونی روستایی در استان مقاوم سازی شده احتمال میرود در واحدهای مسکونی مقاومسازی نشده و واقع در بافت فرسوده خسارات گزارش شود.
۷ مسیر ارتباطی در جنوب سیستان و بلوچستان همچنان بسته است
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای جنوب سیستان و بلوچستان گفت: هفت مسیر ارتباطی فرعی همچنان با توجه به تداوم بارندگی در جنوب این استان بسته است و تلاش راهداری برای بازگشایی آنها ادامه دارد.
جلال الدین قادری به خبرنگار ایرنا اظهارداشت: همزمان با بارندگی های چند روز اخیر و در نتیجه طغیان رودخانه های محلی در جنوب استان ۱۰ مسیر ارتباطی فرعی بسته شد که با تلاش راهداران تاکنون سه مسیر بازگشایی شده است.
وی ادامه داد: تلاش شبانه روزی راهداران این اداره کل همچنان برای بازگشایی مسیرهای فنوج - کتیج - رمشک، دلگان - زهکلوت، دلگان ایرانشهر، جلگه - چاه اسحاق، جلگه _ ایرانشهر، دلگان - هودیان و زرآباد - چاهان ادامه دارد.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای جنوب سیستان و بلوچستان از فعالیت ۵۰ تیم راهداری با ۳۴۰ نیرو در جنوب استان در سیلاب اخیر خبر داد و افزود: بر اثر شدت بارش ها و جاری شدن سیلاب در امدادرسانی به مردم استان یکی از راهداران پرتلاش این اداره کل جان خود را از دست داد.
وی با بیان اینکه هموطنان از سفرهای غیر ضرور پرهیز کنند گفت: با توجه به لغزنده بودن جاده های جنوب استان بر اثر بارش باران رانندگان جوانب احتیاط را رعایت کنند.
قادری خاطر نشان کرد: شماره ۱۴۱ مرکز مدیریت اطلاعات راهها و جنوب سیستان و بلوچستان به صورت شبانه روزی آماده پاسخگویی در زمینه وضعیت جوی راه هاست.
بارندگی های تابستانی ٣۵٠ میلیارد تومان به محورهای جنوب استان خسارت وارد کرد
مدیر کل راهداری و حمل و نقل جاده ای جنوب سیستان و بلوچستان گفت: بارندگی های اخیر بیش از ٣۵٠ میلیارد تومان به محورهای جنوب استان خسارت وارد کرده است.
جلا الدین قادری به ایرنا اظهار داشت: با اعلام هواشناسی مبنی بر حاکم شدن وضعیت قرمز آب و هوایی در جنوب استان ٣۴٠ نفر در قالب ۵۰ اکیپ گشت راهداری این اداره کل در ١٣ شهرستان جنوب استان به حال آماده باش در آمدند.
وی بیان کرد : تا کنون بیش از ٢٠٠ کیلو متر از راه های آسفالته روستایی و یکهزار و ٨٠٠ کیلومتر از راه های خاکی و ۴۵ ابنیه فنی آسیب دیدند.
وی تاکید کرد شهروندان از سفرهای غیرضروری پرهیز و قبل از انجام سفر از طریق سامانه تلفنی، اینترنتی و پیامکی ۱۴۱ از آخرین وضعیت راهها مطلع شوند.
مدیر کل راهداری و حمل و نقل جاده ای جنوب استان سیستان و بلوچستان افزود: از یازده محور روستایی مسدود شده در جنوب استان تا کنون چهار محور با تلاش راهداران بازگشایی شده و بقیه با فروکش شدن آب بازگشایی میشود.
نظر شما