به گزارش خبرنگار ایرنا، سامانه بارشی مونسون که از جمعه گذشته وارد خوزستان شده بود، مرکز این استان را نیز درگیر کرد. توفان و بارندگی شدید عصر شنبه (۸ مرداد) در بخش غیزانیه در شرق شهرستان اهواز خسارتهایی به دنبال داشت که تاکنون در آمار اداره کل بحران خوزستان اشارهای به آنها نشده است. هواشناسی خوزستان میزان بارندگی در غیزانیه را ۳۴ میلیمتر گزارش کرده که در ۲ تا سه ساعت بارید. این بیش از ۸۰ روستا و حدود ۳۰ هزار نفر جمعیت دارد.
حسن بوعذار بخشدار غیزانیه در این باره با اشاره به تاثیر پدیده مونسون بر ۲۰ روستای این بخش، به خبرنگار ایرنا، گفت: ۶ روستای این بخش روستاهای شمه، سودان، عینالزمان، حمیره، حبصه و سید رمضان در بارندگی شدید روز شنبه دچار آبگرفتگی شدند که اکنون مشکل برطرف شده است.
وی تخریب جایگاههای نگهداری دام، قطع برق و آسیب به شبکه برق، آسیب به یکی از پلها، قطع مسیر ارتباطی روستایی و تخریب دیوارهای برخی منازل را از جمله خسارتهای توفان و باران شدید در این بخش برشمرد.
بوعذار با اشاره به آسیب به "پل نصران" به دلیل طغیان رودخانه فصلی نصران، اضافه کرد: دیوار ۲۰ خانه مسکونی در روستاها تخریب شده و ۲ هزار مترمربع جایگاه دام در این بخش دچار ۸۰ درصد خسارت شدند؛ همچنین ۱۰ پایه برق شکسته و یک هزار متر کابل نیز قطع شد که اکنون تعمیر شدند و جای تقدیر از همکاری اداره برق بخاطر تسریع در این تعمیرات دارد.
به گفته وی، مسیر ارتباطی روستای عینالزمان هم اکنون مسدود است که عملیات ترمیم و بازگشایی این مسیر در حال انجام است.
بوعذار دلیل آسیب به روستای سودان را جادهسازی شرکت نفت دانست و گفت: جادهسازی شرکت نفت باعث شده سیلابی که از کوه سرازیر میشود وارد روستا شود، قرار بود این شرکت ماشینآلاتی برای ترمیم خسارتها در اختیار ما قرار دهد اما تاکنون عمل نکرده است.
نفت راه سیلاب را بست
رییس شورای اسلامی روستای سودان از توابع غیزانیه نیز خواستار ایجاد مسیر برای عبور سیلابهای فصلی شد و گفت: بارندگی و سیلاب روز شنبه گذشته، رسوب بسیاری با خود به روستا آورده که تخلیه آن نیاز به کمک مسوولان مربوطه دارد.
علی عموری با بیان اینکه بیشترین خسارت بارندگی اخیر به روستای سودان وارد شده، توضیح داد: این روستا که در کنار کوه قرار دارد، پیش از این با مشکل آبگرفتگی روبه رو نبود اما از حدود سه سال پیش که شرکت نفت برای ساخت جاده و لولههای انتقال نفت، دستکاریهایی در طبیعت ایجاد کرد و با سوراخ کردن کوه و خاکبرداری تغییراتی در مسیر آب بوجود آورد، شاهد آبگرفتگی هستیم.
وی افزود: مشکل اصلی ما تغییر مسیر اصلی آب است؛ چند سال پیش این درخواست را مطرح کردیم اما شرکت نفت به جای کار اصولی، ۲ سیل بند غیراستاندارد در اطراف این روستا ساخت؛ چند ماه پیش درخواست تقویت این سیلبندها را دادیم اما به این خواسته جواب ندادند، به همین دلیل در این بارندگی ۲ سیلبند ساخته شرکت نفت تخریب و باعث آبگرفتگی روستای سودان شد.
مهمانی سیلاب و رسوب
این عضو شورای اسلامی سودان بخش غیزانیه در ادامه با اشاره به خسارتهای بارندگی عصر روز شنبه در برخی روستاها و مسیرهای روستایی، گفت: بیشترین میزان این بارندگی در روستاهای سودان، عینالزمان و زرگان بود که باعث مسدود شدن مسیر این روستاها شد. جاده روستایی ابوصلبیخات که راه ارتباطی هفت روستا و جاده روستایی سید رمضان که راه ارتباطی ۱۴ روستا هستند، دیروز دوشنبه بازگشایی شد و مسیر روستایی عینالزمان هنوز مسدود است.
وی جمعیت روستای سودان را ۵۴۰ نفر (۱۴۲ خانوار) بیان کرد و افزود: پنج منزل مسکونی، یک خودرو، ۱۳ جایگاه دام و ۲ انبار علوفه و یک مزرعه علوفه در روستای سودان دچار خسارت شده و در دیگر روستاهای بخش غیزانیه نیز تخریب جایگاههای دام گزارش شده است.
عموری ادامه داد: با تخریب سیلبندها، سیلابی که از مناطق بالادست وارد این روستا شده رسوب زیادی وارد این روستا کرده و معابر آن زیر رسوب دفن شده و برای تخلیه آن به حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ کمپرسی نیاز است که هزینهای نزدیک به ۲ میلیارد ریال برای روستا دربردارد.
وی گفت: یک هشدار کلی از هواشناسی به بخش غیزانیه اعلام شده بود اما اطلاع نداشتیم که سیلبندها میشکند، البته توفان و بارندگی شدید در روز شنبه رخ داد، در حالیکه هشدار ویژه هواشناسی به بخش غیزانیه برای بارندگی در روز یکشنبه اعلام شده بود که در این روز بارش نداشتیم.
بر اساس این گزارش، سیلابهای ناشی از پدیده مونسون که ۲۴ استان کشور را دربرگرفته، از اول مرداد آغاز شده و همچنان ادامه دارد.در خوزستان ۲۰ شهرستان درگیر این پدیده بودند.
اداره کل هواشناسی خوزستان، پیش از این با صدور هشدار سطح قرمز نسبت به نفوذ توده موسمی مونسون هند، اعلام کرد: تداوم، گسترش و تشدید فعالیت پدیدههای همرفتی و موسمی و مونسون بر روی استان از ۷ مرداد تا اواخر وقت روز یکشنبه ۹ مرداد ۱۴۰۱ رگبار و رعد و برق و احتمال ریزش تگرگ و وزش باد شدید (به ویژه در ساعات بعدازظهر) و سیلابی شدن مسیلها به ویژه در مناطق شرقی، شمال شرقی و جنوب شرقی و خیزش گرد و غبار و احتمال وقوع توفان را در جلگه خوزستان موجب خواهد شد. این اداره کل در اطلاعیه جدید خود با اعلام هشدار سطح نارنجی از تداوم مونسون و افزایش شرجی و رگبار همرفتی از روز چهارشنبه تا جمعه آینده خبر داده است.
مونسونها نسیمهای دریایی شدید هستند که به ویژه در آسیای جنوبی و بخشهایی از آفریقا دیده میشوند و تقریبا ۶ ماه از سال را از جانب شمال شرقی و ۶ ماه دیگر را از جنوب غربی میوزند.
نظر شما