تعامل نظام روانشناسی و مشاوره با حوزه علمیه راهبردی است

تهران - ایرنا - رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور گفت: تعامل و همکاری سازمان نظام روانشناسی و مشاوره با حوزه علمیه راهبردی است و مجموعه سازمان از این همکاری‌ها استقبال خواهد کرد.

به گزارش ایرنا از سازمان نظام روان‌شناسی و مشاوره، محمد حاتمی همراه با دکتر عبداللهی معاون حقوقی، آقا یوسفی عضو هیأت بازرسان و مصباح مشاور رییس سازمان در محل حوزه علمیه با آیت‌الله علیرضا اعرافی عضو مجلس خبرگان رهبری و ریاست حوزه علمیه دیدار و درباره همکاری های دو جانبه گفت وگو کرد.

در این دیدار رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور، تاریخچه تأسیس سازمان نظام روان‌شناسی و مشاوره و چشم انداز روان‌شناسی و مشاوره در جامعه را ارائه و عنوان کرد: استانداردسازی، صدور مجوز فعالیت های روان شناسی و مشاوره، نظارت برهر نوع فعالیت روان شناسی و مشاوره، توانمندسازی و به روزرسانی آگاهی های روان شناسان و مشاوران از وظایف اصلی این سازمان بوده و در کنار آن دفاع از حقوق مراجعان و روان شناسان و مشاوران نیز از وظایف ما محسوب می شود.

وی توضیح داد: اولین مراکز خدمات روان شناسی و مشاوره بعد از انقلاب در بنیاد شهید شکل گرفت و همین امر کمک کرد تا سازمان نظام روان شناسی و مشاوره در سال ۱۳۸۲ در مجلس شورای اسلامی تصویب شود.

حاتمی ادامه داد: در ابتدا درباره خدمات روان شناسی و مشاوره مخالفت هایی وجود داشت اما با فرهنگ سازی و ارائه تعریف صحیح از خدمات روان شناسی و مشاوره که همان بهزیستی زندگی و رفتار سالم است، نظر مسئولان و مردم به این رشته جلب شد. طی این سال ها رویکرد مردم نسبت به روان شناسی تغییر کرده و این باور منفی که روان شناسی فرهنگ غربی را ترویج می کند از بین رفته است؛ به طوری که اکنون روزانه ۱۵۰ هزار مشاوره روان شناسی در کشور ارائه می شود.

رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور یادآور شد: کرونا کارآمدی این رشته را بیشتر کرده و همکاران من طی دو سال گذشته خدمات زیادی در شرایط بحران به مردم ارائه داده اند. مجموعا با عملکرد مثبت سازمان، همکاری روانشناسان و مشاوران نظر حاکمیت نسبت به علم روان شناسی و مشاوره تغییر کرده است. مقام معظم رهبری در دیدار اعضای شورای مرکزی تأیید فرمودند، مردم برای حل مسائل خانوادگی به روان‌شناسان و مشاوران مراجعه کنند. البته ایشان فرمودند، روان شناسان و مشاوران باید به دیانت مردم و حساس بودن وظیفه خطیر خود نیز آگاه باشند. 

حاتمی افزود: در شرایط کنونی روان شناسی علم محبوب خانواده هاست. ما در فضای مجازی و حقیقی با پیج ها و افرادی مواجه شده ایم که برخی با دنبال کننده های بالا فعالیت کرده و خود را روان شناس و مشاور معرفی می کنند. پیگیری هایی انجام داده و متوجه شدیم که این افراد پروانه فعالیت ندارند؛ بلکه از افسار گسیختگی فضای مجازی استفاده کرده و حرف های مردم پسند را بیان کرده و سوء استفاده های عاطفی، فرهنگی، مالی و... داشته اند. 

وی تصریح کرد: طی چند سال مسئولیتم عمدتا در جلسات مسئولان یا مردم گلایه هایی از بعضی روان شناسان و مشاوران داشتند، مطالبی گفته می شود که با فرهنگ ما سنخیت ندارد، براساس اسناد موجود در این سازمان، روان شناس نماها موجب بدنام شدن روان شناسی و مشاوره شده اند و اینجا هم حقوق مردم و هم حقوق روان شناسان و مشاوران ضایع شده است.

حاتمی افزود: در اقدامی مهم و برنامه ریزی شده تعدادی از این افراد را به مردم معرفی کردیم‌ که با موجی از حمایت مردم مواجه شدیم و در آینده مقابله با آنان را ادامه می دهیم تا ریشه این بدنامی روان شناسی و مشاوره خشک شود. از زمانی که مسئولیت سازمان را برعهده گرفتم توجه داشتم، رشته روان شناسی و مشاوره باید بومی شود و اصولا خدمات روان شناسی و مشاوره باید در بستر فرهنگ اسلامی - دینی ارائه شود. این حرف ما نیست در تمام دنیا روان شناسی در بستر فرهنگ بومی ارائه می شود.

تعامل نظام روانشناسی و مشاوره با حوزه علمیه راهبردی است

رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور گفت: کسانی که عضو سازمان هستند یا پروانه از سازمان دارند، با مفاد منشور اخلاقی سازمان نظام آشنا بوده و با آموزش های مداوم کمترین خطا را دارند. آنچه گلایه جامعه است، مربوط به همین روان شناس نماها است. با تصویب شورای مرکزی، کمیسیون روان شناسی و مشاوره اسلامی را راه اندازی کرده ایم.

وی توضیح داد: این کمیسیون با حضور اساتید روان شناس و مشاور حوزوی مطالبات حوزه و سازمان را ساماندهی کرده و جلساتی هم تشکیل شده است. انجمن روان شناسی اسلامی از انجمن های فعال ما بوده و انجمن و کمیسیون محل ارتباط و اتصال ما به حوزه است. بیش از ۱۰۰ نفر از روحانیون عضو سازمان و بعضا دارای پروانه هستند و این قشر از شخصیت های فرهیخته محسوب می‌شوند. ما اکنون ۴۲ هزار عضو رسمی داشته و بیش از ۳۰۰ هزار دانشجو در رشته روان شناسی و مشاوره مشغول تحصیل هستند. اگر این سرمایه اجتماعی بزرگ و جایگاه آنان در نظام سلامت از نظر اشتغال و سایر امور خوب سامان دهی شود، یک فرصت برای نظام است. اما اگر سامان دهی نشود و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، بر نگاه درمان محور خود هم چون گذشته تکیه کند و به پیشگیری اهمیتی ندهد و دنبال حذف روان شناسی و مشاوره باشد مطمئنا تبدیل به یک تهدید خواهد شد.

حاتمی گفت: رشته کارشناسی ارشد مشاوره اسلامی هم با مجوز شورای عالی انقلاب فرهنگی راه اندازی شده است. در سازمان تمام واحد های درسی ارزیابی شد و واحدهای درسی کاملا با ضوابط و معیارهای سازمان و وزارت علوم تطبیق داشته و کارشناسی ارشد مشاوره اسلامی به عنوان یک مقطع از نظر سازمان مورد قبول واقع شد، اما غیر مرتبط هستند، باید مانند همه متقاضیان غیر مرتبط در آزمون علمی - حرفه ای شرکت کرده و در صورت قبولی به کمیسیون ها جهت دریافت پروانه معرفی شوند. باید اینجا ادغان کنم با توجه به قانون سازمان و فرمایشات مقام معظم رهبری مسأله‌ سلامت مردم بسیار مهم است.

وی تاکید کرد: هیچگاه از ضوابط خود عدول نخواهیم کرد و همه باید از این احساس مسئولیت ما خوشحال باشند. تأکید می کنم چند سالی که بنده در سازمان هستم روان شناسان و مشاوران دارای پروانه حوزوی قانون مدارترین و منظم ترین روان شناسان ما بوده و در قضیه کرونا بسیار به مردم کمک کردند از آن ها تشکر می کنم. اخیرا مطلع شدیم، نمایندگان مجلس طرحی را مبنی بر اعطای مجوز مشاوره مبتنی بر رویکرد دینی و اسلامی ذیل ماده ۳ قانون سازمان نظام روان شناسی و مشاوره به مجلس ارائه داده‌اند که حوزه مستقلا مجوز مرکز و فعالیت صادر کند؛ باتوجه به آنچه گذشت ما تعامل و همکاری گسترده ای داریم. فعلا به صلاح نیست چنین اختیاراتی به حوزه داده شود، این دو گانگی در پویایی رشته و بومی سازی آن لطمه وارد آورده و اصولا حوزه، ساختار لازم و نظارتی ندارد و اگر وارد چنین امری شود، نهایتا از اهداف دو طرف دور خواهیم شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha