به گزارش خبرنگار ایرنا، ترحم بهزاد روز پنجشنبه در نهالستان منابع طبیعی و آبخیزداری زنجان و در بین مدیران این اداره کل، با اشاره به اینکه وسعت منابع طبیعی کشور به ۱۳۴.۴ میلیون هکتار میرسد.
وی اظهار داشت: از این وسعت ۸۴.۴ میلیون هکتار مرتع است و بیش از ۵۲ درصد سطح کشورمان را مرتع تشکیل داده است.
بهزاد تصریح کرد: تاکنون ۴۲ هزار و ۳۰۰ سامان عرفی و یک میلیون و ۵۰ هزار خانوار نیز شناسایی شدند و ۳۸۰ هزارو ۳۴۲ فقره پرونده چرا تشکیل شده است.
این مسوول، با بیان اینکه ممیزی بیش از ۸۰ میلیون هکتار از مراتع کشور انجام شده است، ادامه داد: طرح ممیزی مراتع کشور تا پایان شهریور امسال به اتمام میرسد و با تکمیل ممیزی همه بهرهبرداران نیز شناسایی خواهند شد.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به مطالعات انجام شده توسط دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران گفت: ۱۶۰ هزار خانوار میتواند از مراتع کشور استفاده کنند، در حالی که یک میلیون و ۵۰ هزار خانوار بهرهبردار وجود دارد.
بهزاد با اشاره به اینکه بهرهبرداران هم اکنون بیش از۶.۵ برابر مازاد ظرفیت مراتع بهره برداری میکنند افزود: محل مطلوب اقتصادی برای یک بهره بردار به طور میانگین ۵۶۰ هکتار با ۲۳۰ واحد دامی است که یک خانوار پنج نفره امرار معاش کند.
به گفته وی، بهره برداران با توسعه و کشت گیاهان دارویی میتوانند وضعیت معیشت خود را بهبود ببخشند، و با ساماندهی این بهرهبرداران، تقویت و افزایش پوشش گیاهی را خواهیم داشت.
این مسوول با تأکید بر مدیریت مراتع کشور و برنامهریزی صحیح برای بهره برداری از آن گفت: مدیریت مراتع و چرای دامها یکی از مسائل مهمی است که با جدیت دنبال میشود.
وی با اشاره به اینکه بطور میانگین در چهار دهه اخیر میانگین سالانه این طرح ۸۷۰ هزار هکتار بود اظهارداشت: در سال ۹۹ با توجه به اهمیت این مساله پنج میلیون و ۴۷۳ هزار هکتار تهیه طرح شد، برخی مراتع هستند که تعیین تکلیف نشدند و بهره برداران آن نیز شناسایی نشده است.
مدیر کل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور خاطر نشان کرد: افرادی که به طورغیر مجاز از مراتع استفاده میکنند بدون در نظر گرفتن ورود و خروج دام به مراتع آسیب میرسانند. این مسالهبا جدیت دنیال میشود و تا پایان ۱۴۰۱ این طرح به اتمام میرسد و بهره برداران شناسایی میشوند.
وی اضافه کرد: در راستای قانون حفاظت ذخایر ژنتیکی و جنگلی که مربوط به سال ۷۱ است، ذخیرهگاههای گون و رویش آنها باید مشخص شوند، به این مساله توجهی نمیشد و به تازگی ورود پیدا کردهایم.
بهزاد افزود: طبق دستورالعملهایی که در سال ۹۷ در ۸ ماده به استان ها ابلاغ شد، منطقهای را میتوان ذخیرهگاه گون اعلام کرد که از تنوع سه گونه گون برخوردار و تعداد پایه در هکتار بیش از ۲۰۰ عدد و تعداد زادآوری و تجدید حیات بیش از ۲۰۰ پایه باشد.
این مسوول یادآور شد: مناطقی که بیش از ۵۰ درصد پوشش گیاهی گون دارند ذخیره گاه اعلام شدند، این مناطق ضوابط تخصیصی خود را دارند که بر مبنای آخرین اصلاحیه ضوابط تخصیص که در سال ۹۱ بوده، قرار میگیرند.
نظر شما