به گزارش روز دوشنبه ایرنا از خبرگزاری صدای افغان (آوا)، با فرار اشرف غنی رئیس جمهوری سابق و مقامهای امنیتی وی در بیستوچهارم مرداد سال گذشته، نیروهای طالبان، وارد کابل شدند و قدرت را به دست گرفتند.
اگرچه در یکسال گذشته به دلیل نبود اشتغال صدها هزار افغانستانی مجبور به مهاجرت شدند؛ اما کارشناسان میگویند که طالبان در تامین امنیت و همچنین مبارزه با جرایم جنایی موفق بودهاست.
برخی از آنان هم باور دارند که فساد اداری تا حد زیادی کاهش یافته و شریعت اسلامی در بسیاری موارد تطبیق شدهاست.
«افندی سنگر»؛ کارشناس سیاسی به خبرنگار آوا گفت: در یک سال گذشته با وجود رکود شدید اقتصادی، اصلاحات زیادی در خیلی بخشها به وجود آمده است.
وی اضافه کرد که تامین نسبی امنیت، کاهش جرایم جنایی، کاهش تولید و قاچاق مواد مخدر، کاهش فساد اداری و اخلاقی و ایجاد یک نظام اسلامی از دستاوردهای عمده یک سال گذشته طالبان بوده است.
وی گفت که نظام جمهوری در افغانستان اگرچه پسوند «اسلامی» را با خود حمل میکرد؛ اما سران حکومت در بسیاری موارد خلاف قوانین و دستورات دین عمل میکردند
سنگر اضافه کرد که این کارها کافی نیست و حکومت باید زمینه کار و اشتغال را برای شهروندان فراهم سازد تا از یک طرف از ورشکستگی بیشتر اقتصاد کشور جلوگیری به عمل آید و از سوی دیگر از مهاجرتهای غیرقانونی خودداری شود.
«توریالی همت»، دیگر کارشناس سیاسی نیز با حمایت از کارکردهای یکساله طالبان میگوید: هرچند کاستیها را نمیتوان نادیده گرفت؛ اما این کاستیها نمی تواند دستاوردهای یک سال گذشته را تحت شعاع خود قرار دهد.
وی اضافه کرد که رهایی کشور از چنگال متجاوزین، شکست ذلیلانه امریکا در سطح جهانی، ایجاد یک نظام اسلامی در کشور و همچنین تامین امنیت از مهمترین دستاوردهای یک سال گذشته حکومت است.
این کارشناسان، در حالی کارکرد یکساله طالبان را می ستایند که انتقاداتی نیز از طالبان وجود داشته است.
منع دانشآموزان دختر بالاتر از کلاس ششم از تحصیل، محرومیت زنان از کار، افزایش فقر و مهاجرت و در مواردی تعصب و انحصارگرایی از انتقاداتی است که متوجه طالبان میشود.
نظر شما