توسعه مواد مخدر، ناامنی و آوارگی سوغات اشغالگری آمریکا در افغانستان بود

تهران- ایرنا- کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: سوغات اشغالگری آمریکایی‌ها در افغانستان خروجی جز توسعه مواد مخدر، ناامنی، جنگ،آوارگی، فساد و رشد غربگرایی برای ملت این کشور نداشت.

رضا عابدی گناباد در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی ایرنا در مورد خروج آمریکااز افغانستان و بلوکه شدن اموال و دارایی‌های مردم این کشور گفت: یکسال از خروج ایالات متحده آمریکا از افغانستان گذشت. آمریکا، کشورهای غربی و متحدین آنها در سال ۲۰۰۱ به بهانه مبارزه با تروریسم، دهشت افکنی، سر و سامان دادن افغانستان به سبک نوین، ایجاد دموکراسی و توسعه سیاسی اقتصادی به این کشور حمله کردند و علیرغم تبلیغاتی که در این سال‌ها انجام دادند خروجی خاصی جز جنگ، آوارگی، فساد، تبعیض، رشد غربگرایی، تقابل سنت مدرنیسم برای ملت افغانستان نداشت.

این کارشناس مسائل بین‌الملل افزود: آمارهایی که در حوزه فساد منتشر می‌شد همواره افغانستان را در صدر قرار می‌داد در حوزه‌های ناامنی و مواد مخدر هم وضعیت همینگونه بود. سوغات اشغالگران برای افغانستان جز توسعه مواد مخدر، ناامنی و گروه‌های تروریستی و کارتل‌های مواد مخدر نبود و نهادها و دستگاه‌های امنیتی کشورهای غربی و اروپایی مانند سازمان سیا و انگلستان خودشان در بحث ترانزیت مواد مخدر از افغانستان ایفای نقش می‌کردند و برای دولت افغانستان خروجی جز آوارگی چیز دیگری نبود.

عابدی‌گناباد بیان کرد: در فوریه ۲۰۲۰ دیدیم که توافقی میان آمریکا و طالبان انجام شد. البته کاری به موضوعات غیررسمی که اعلام شده مفاد این توافق محرمانه است و طالبان یکسری امتیازاتی به آمریکایی‌ها داده است، نداریم چراکه ممکن این موضوعات مطرح شده واقعیت داشته باشد شاید هم خلاف واقع باشد.

وی ادامه داد: اما موضوعی که به شکل رسمی از توافق دوحه منتشر و اعلام شد و در رسانه‌ها مورد بحث قرار گرفت نشان داد که آمریکایی‌ها به قدری خار و خفیف شده بودند که حتی مجبور شدند دوباره با طالبان که از روز اول هم به بهانه مبارزه با القاعده به افغانستان آمده بودند پای میز مذاکره بنشیند.

این مدرس دانشگاه عنوان کرد: البته مذاکرات از دوره اوباما آغاز شده بود و طالبان را به دو دسته طالبان میانه‌رو و طالبان تندرو تقسیم کرده بودند. امسال هم با این گروه توافق کردند و در عرض سه‌هفته همه ساختارهایی‌ که آمریکایی‌ها ظرف بیش از دو دهه از اشغالگری‌شان در افغانستان چیده بودند نابود شد.

عابدی‌گناباد تصریح کرد: شهرهای مختلف افغانستان یکی پس از دیگری و پشت سر هم سقوط کرد و ارتش و نیروهای نظامی که آمریکایی‌ها مدعی بودند که میلیاردها دلار برای آنها هزینه کرده‌ و تجهیزات و آموزش در اختیار آنها قرار داده‌اند نتوانست از عهده گروه شبه نظامی طالبان برآید.

وی خاطرنشان کرد: فساد حاکم در ساختار اقتصادی و سیاسی افغانستان موجب شد که مردم و برخی از نیروهای امنیتی و نظامی این کشور هیچ مقاومتی نکنند. البته کاری به توافقات پشت‌پرده ندارم چراکه برخی عنوان می‌کنند توافقات پشت پرده‌ای انجام شده است اما صرفنظر از این موضوع، برخی از واقعیت‌ها را نمی‌توان کتمان کرد.

این کارشناس مسائل بین‌الملل یادآور شد: متاسفانه گرفتاری دیگری برای مردم افغانستان ایجاد شد اینکه بعد از ۲۰ سال جنگ در خاک این کشور، گروه شبه‌نظامی طالبان آمدند. البته نمی‌خواهم قضاوتی در مورد گروه طالبان کنم اما همان ذهنیت منفی که ملت افغانستان از دوره قبل از طالبان یعنی از اواخر دهه ۷۰ و اوایل دهه ۸۰ هجری شمسی، قبل از حمله آمریکایی‌ها داشتند موجب شد بسیاری از مردم افغانستان به سمت آوارگی پیش بروند.

عابدی‌گناباد عنوان کرد: در ادامه آمریکایی‌ها به جای اینکه اموال مردم افغانستان را در اختیار دولتمردان جدید کابل قرار دهند، این اموال را بلوکه کردند و تحریم‌هایی را وضع کردند. همه این موضوعات موجب شد مشکلات اقتصادی مردم افغانستان به ویژه در فصل سرد و زمستان‌های سنگین این کشور تشدید شود و آوارگی و ترک وطن افزایش پیدا کند.

وی بیان کرد: بخش زیادی از مردم افغانستان به سمت پاکستان و بخشی نیز از طریق خاک ایران به سمت ترکیه می‌روند و در این کشور معضلاتی را ایجاد کرده‌اند اینها نشاندهنده سیاست‌های اشتباه ایالات متحده است.

این کارشناس مسائل بین‌الملل خاطرنشان کرد: اینکه آمریکایی‌ها می‌خواستند در افغانستان از طریق زور، موشک و هواپیمای بی۵۲ و کشتار دموکراسی و مردم‌سالاری، توسعه اقتصادی و پیشرفت ایجاد کنند اما عملیاتی نشد و اتفاق نیفتاد و وضعیت افغانستان نه تنها بهتر نشد بلکه پیچیده‌تر شد و معضلات بیشتری بر افغانستان افزوده شد.

عابدی‌گناباد ادامه داد: اگر سال ۲۰۰۱ با دو گروه تروریستی در افغانستان از نگاه آمریکایی‌ها مواجه بودیم اکنون با بیش از ۲۰ گروه تروریستی در این کشور مواجه هستیم که این موضوع موجب پیچیده‌تر شدن مسائل و آوارگی مردم افغانستان شده است.

وی تصریح کرد: بحث بلوکه کردن اموال و دارایی‌های مردم افغانستان و مشکلات ارزی که برای این کشور ایجاد کردند از دیگر معضلات ایجاد شده برای این کشور است. آمریکایی‌ها، افغانستان را ضعیف می‌خواستند شما ببینید در این ۲۰ سال مدام در حال ایجاد افغانستان ضعیف، وابسته به غرب بوده‌اند و بلافاصله بعد از خروج نیروهای آمریکایی از این کشور در اندک زمانی حکومت غربگرای افغانستان فروپاشید و این معضلات ایجاد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha